Uppony Község Önkormányzata Képviselő-testülete

Uppony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013.(XI.30.) önkormányzati rendelete a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat elbírálásának szabályairól

Hatályos: 2013. 11. 30- 2015. 09. 29


Uppony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013.(XI.30.) önkormányzati rendelete a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat elbírálásának szabályairól


Uppony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése alapján a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III.26.) Korm. rendelet 18. § (4) bekezdésében foglaltakra tekintettel   az alábbiakat rendeli el:


  1. §


  1. A rendelet célja, hogy meghatározza az Uppony Község Önkormányzata által biztosított Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj ellátás pályázati feltételeit, mértékét és az odaítélés rendjét.


  1. Uppony Község Önkormányzata a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati

Ösztöndíjpályázat keretében az Önkormányzat költségvetésének terhére ösztöndíjban részesíti azt az Uppony Község közigazgatási területén lakcímmel rendelkező hátrányos szociális helyzetű pályázót, aki a


  1. tanévében teljes idejű nappali tagozatos alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy folytatja tanulmányait (A típusú pályázat), vagy


  1. tanévében utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolás, vagy felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert, érettségizett személy, aki a következő tanévtől kezdődően felsőoktatási intézmény keretében teljes idejű nappali tagozatos alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, egységes osztatlan képzésben, vagy felsőfokú szakképzésben kíván részt venni, (B típusú pályázat)


és e rendelet alapján szociális rászorultsága megállapítható.


  1. §


  1. Az Önkormányzat által biztosított ösztöndíj havi összege 5.000.-forint.


  1. E rendelet alkalmazása során az a pályázó tekinthető szociális rászorultnak, akinek a családjában a pályázat benyújtását megelőző hat havi jövedelem alapján számított 1 főre eső havi jövedelem nem haladja meg a pályázat benyújtásának időpontjában érvényes legkisebb havi minimálbér 110 %-át.



  1. A jövedelem megállapításánál jövedelemnek a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott bevételeket kell figyelembe venni.


  1. Amennyiben a pályázó a 2. § (1) bekezdés b) pontja szerint felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert érettségizett személy, aki a pályázat benyújtásakor munkaviszonyban áll, vagy  a pályázat benyújtását megelőző 6 hónapban munkaviszonyban állt, úgy a pályázat elbírálásakor a jövedelem összegének kiszámításánál a munkaviszonyából származó jövedelmét nem lehet figyelembe venni.


  1. A pályázónak a benyújtott pályázathoz csatolnia kell a saját, valamint a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozóinak e rendelet 2. § (2), (3) és (4) bekezdésében foglaltak szerinti jövedelmére vonatkozó igazolást.


  1. A pályázatok elbírálásánál a pályázók között rangsort – tekintettel az ösztöndíj azonos összegére – nem állít fel az Önkormányzat.


  1. §


  1. E rendelet  a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba.


Uppony, 2013. november 30.


 Balogh Béla sk.                                                                                                    Antal Mária sk.

polgármester                                                                                                          jegyző


Z Á R A D É K :

E rendelet Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51. § (2) bekezdése alapján kihirdetésre került.


Uppony, 2013. november 27.


Antal Mária sk.

jegyző