Edve község képviselő-testületének 3/2016 (V.20.) önkormányzati rendelete

"Edve Község Díszpolgára" kitüntető cím alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2016. 05. 23

Edve község tisztelettel és megbecsüléssel adózik azon kiemelkedő érdemeket szerzett hazai és külföldi személyeknek, akiknek Edvéhez kötődése megtiszteltetést jelent, illetve akik életművükkel, tevékenységükkel dicsőséget szereztek a községnek, elősegítették fejlődését, értékeinek gyarapítását, hozzájárultak a róla alkotott kedvező kép kialakításához.


Edve Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, továbbá Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéséről szóló 2011. évi CCII. tv. 22. § (1) bekezdés d) pontjában, és

24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján „Edve Község Díszpolgára ” kitüntető cím alapításáról és adományozásának rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:

A kitüntetés alapítása


  1. §


(1) Edve Község Önkormányzat Képviselő-testülete „Edve Község Díszpolgára” kitüntető címet alapít.

(2) „Edve Község Díszpolgára” kitüntető cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a település, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárul a község jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá a példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(3) „Edve Község Díszpolgára” kitüntető cím évente legfeljebb 1 fő részére adományozható.

(4) A kitüntetés az arra méltó személyek részére haláluk után is adományozható.

Kitüntetés adományozása


2. §


(1) A község lakossága nevében a képviselő-testület adományozza az „Edve Község Díszpolgára” kitüntető címet.

(2) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél, emlékplakett és tárgyjutalom jár.

(3) A díszoklevél tartalmazza

a) az adományozó megjelölését,

b) a határozat számát és keltét,

c) az adományozott nevét,

d) az adományozás indokát,

e) az adományozás pecsétjét,

f) Edve község címerét.

   A díszoklevelet a polgármester és a jegyző írja alá.


(4) A kitüntetés adományozására javaslatot tehetnek az állampolgárok, a bejegyzett politikai pártok, társadalmi és érdekképviseleti szervek, civil szervezetek, egyházak, intézmények, a polgármester, az önkormányzati képviselők, valamint a képviselő-testület által az előkészítésre kijelölt bizottság.

(5) A kitüntetések adományozása zárt ülésen, az előkészítésre kijelölt bizottság előkészítése alapján az érdemeket méltató határozattal történik.

(6) A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek a rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(7) A község díszpolgára az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg.

(8) Külföldi állampolgár részére – amennyiben nem magyar anyanyelvű – az oklevelet anyanyelvén kell kiállítani.

(9) „Edve Község Díszpolgára” kitüntető cím elhalt személy részére történő adományozásakor a díszoklevelet, az emlékplakettet és a tárgyjutalmat az elhalt családja képviselőjének, illetve örökösének kell átadni.  

3. §


(1) „Edve Község Díszpolgára” kitüntető cím átadására évente a Falunap keretében kerül sor. Indokolt esetben kivételesen a képviselő-testület ettől eltekinthet, és más időpontban is élhet e jogával.

(2) A kitüntetések adományozásával kapcsolatos ügykezelési és nyilvántartási teendőket a jegyző látja el.

(3) A kitüntető cím költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

(4) A díszpolgárok a képviselő-testület és a község lakosságának tiszteletét és megbecsülését élvezik, ezért őket a képviselő-testület által rendezett hivatalos ünnepségekre meg kell hívni.

(5) A díszpolgári cím tulajdonosát elhalálozásakor a község saját halottjának tekinti és - a családja kívánságának figyelembevételével – díszsírhely illeti meg az edvei temetőben.

(6) Az „Edve Község Díszpolgára” kitüntető címre vonatkozó személyi javaslatokat tárgyév június 15-éig lehet benyújtani indoklással együtt Edve község polgármesteréhez címezve.

A kitüntetés visszavonása


​4. §


(1) „Edve Község Díszpolgára” kitüntető cím a képviselő-testület indokolt határozatával visszavonható attól, aki a megbecsülésre méltatlanná, érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen a kitüntető címre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott vagy jogerősen büntetés-végrehajtási intézetben történő szabadságvesztést állapított meg. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

(3) A kitüntető cím visszavonásával kapcsolatos eljárásra a 2. §-ban foglaltak az irányadók.

Záró rendelkezés


5. §


Ezen rendelet 2016. május 23-án lép hatályba.






 Imre László                                                                                                              Dr. Gál László

polgármester                                                                                                                    jegyző