Edve község képviselő-testületének 5/2015 (IV.24.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2015. 04. 27- 2017. 10. 31

Edve Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d.) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 8. § (1) bekezdés b.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában foglaltakra figyelemmel a következőket rendeli el:


ELSŐ RÉSZ

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK


1. §


(1) E rendelet hatálya azokra a természetes személyekre, jogi személyekre, jogi személyiség nélküli szervezetekre terjed ki, akik Edve község közigazgatási területén a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást tanúsítanak.


(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokkal kapcsolatos hatáskört a jegyző gyakorolja.


(3) Nem állapítható meg közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás, ha a tevékenység vagy mulasztás szabálysértést, bűncselekményt valósít meg, úgyszintén, ha a tevékenységre vagy mulasztásra törvény vagy kormányrendelet közigazgatási bírságalkalmazását rendeli el.


(4) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt lefolytatott eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004.  évi CXL. törvény rendelkezései alkalmazandók.


(5) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti eljárás kizárólag hivatalból indítható, mely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha a közösségi  együttélés alapvető szabályait sértő magatartást természetes személy, jogi személy vagy jogi  személyiséggel nem rendelkező szervezet jelenti be.


(6) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetője 150.000 forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.


(7) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások elkövetése miatt kiszabott közigazgatási bírságot az első fokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül átutalási postautalványon vagy banki utalással Edve Község Önkormányzatának költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni.


(8) Az eljárási képességgel nem rendelkező személy közigazgatási bírsággal nem sújtható, az ilyen személy ellen indult eljárást meg kell szüntetni.


2. §


(1) A pénzbírságot úgy kell megállapítani, hogy igazodjék a cselekmény súlyához. Az elkövető személyi körülményeit annyiban kell figyelembe venni, amennyiben azok a hatóság rendelkezésére álló adatokból megállapíthatók.


(2) Az igazgatási bírság mértékének meghatározásakor érvényesíteni kell a fokozatosság elvét.


3. §


Pénzbírság kiszabása helyett a jegyző felhívhatja az ügyfél figyelmét a jogszabálysértésre, és legalább húsznapos határidő megállapításával, valamint a jogkövetkezményekre történő figyelmeztetéssel végzésben kötelezi annak megszüntetésére, amennyiben a magatartás az elkövetés körülményeire tekintettel csekély súlyú.


MÁSODIK RÉSZ


A KÖZÖSSÉGI EGYÜTTÉLÉS ALAPVETŐ SZABÁLYAIT SÉRTŐ

MAGATARTÁSOK



Köztisztasággal és települési szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos rendelkezések


4. §


Aki a köztisztasággal és a települési szilárd hulladék kezelésével összefüggésben az alábbi magatartási szabályokat megszegi a közösségi együttélés szabályait sértő magatartást követ el:


a.) az általa használt vagy tulajdonát képező ingatlant felszólítás után sem műveli meg, nem tartja rendben, gyomtól, gaztól nem tisztítja meg;

b.) az ingatlana, az ingatlan előtti járda tisztántartásáról, hó eltakarításáról, síkosság mentesítéséről, továbbá a kül- és belterületi árokpart (az út korona éléig) fűnyírásáról, kaszálásáról és tisztántartásáról nem gondoskodik;

c.) az ingatlan előtti árkot, csatornanyílást, átereszt nem tisztítja, a csapadék elvezető árkot feltölti, vagy a csapadékvíz zavartalan lefolyását nem biztosítja;

d.) beépített vagy beépítetlen belterületi ingatlan előtt a kinyúló ágak, bokrok nyeséséről nem gondoskodik;

e.) szennyvizet, trágyalevet, vagy más eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot a csapadékvezető árokba vezet, önt;

f.) szemetet felhalmoz, rothadó, bűzös szemét, hulladék elszállításáról, megsemmisítéséről nem gondoskodik;

g.) szelektív hulladékgyűjtőkbe nem a jelölésnek megfelelő vagy megengedett hulladékot helyez el.




A közterületek tisztántartása és a kerti hulladék kezelése


5. §


Aki a közterületek tisztántartására és a kerti hulladék kezelésére vonatkozó alábbi rendelkezéseket megszegi a közösségi együttélés szabályait sértő magatartást követ el:


a.) a keletkezett avar és kerti hulladékot nem tűzrakó helyen és telken égeti el, veszélyes anyagot éget és ezzel az emberi egészséget és  a környezetet károsítja.

b.) háztartási tüzelőanyag zárt rendszerű tüzelő berendezésben történő égetésével egészségre káros égésterméket bocsát ki és ezzel a levegőt szennyezi

c.) a közterületet engedély nélkül veszi igénybe, vagy azt engedélytől eltérően használja, és e tevékenységével felhívás ellenére sem hagy fel;

           d.) közterület használati engedély nélkül épületet, építményt elhelyez;

e.) alkalmi jelleggel igénybe vett közterületen és környékén keletkezett hulladékot nem gyűjti össze, és elszállításáról nem gondoskodik;

Közterület megállapodás nélküli használata


6. §


Amennyiben más jogszabály eltérően nem rendelkezik, a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg az, aki a közterületet közterület-használati szerződés nélkül, vagy abban foglaltaktól eltérő módon, vagy azt meghaladó mértékben használja.


Közutak, hídátereszek felbontására, használatára vonatkozó szabályok megszegése


7. §


Amennyiben más jogszabály eltérően nem rendelkezik, a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg az, aki Edve Község Önkormányzatának tulajdonában álló közutakon az utat engedély, hozzájárulás nélkül felbontja vagy elfoglalja, továbbá hídátereszt önkormányzati hozzájárulás nélkül létesít.

Zöldterületek rendeletetéstől eltérő használata


8. §


Amennyiben más jogszabály eltérően nem rendelkezik, a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg az, aki közterületen engedély nélkül fát kivág, vagy a közterületen lévő növényzetet (fák, cserjék, virágok, gyep) és a zöldfelületek egyéb elemeit, tartozékait, felszerelési tárgyait bármilyen módon szakszerűtlenül kezeli, megrongálja, károsítja vagy elpusztítja.


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


9. §


E rendelet 2015. április 27-én lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépést követően elkövetett közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások esetén kell alkalmazni.





      Imre László                                                                                             Dr. Gál László

    polgármester                                                                                                    jegyző