Hollád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021(II.25.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 02. 26- 2021. 06. 22

Hollád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021(II.25.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hollád Község Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglalt rendelkezés alapján, valamint a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021.(I.29.)Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak szerveire (polgármester, bizottság) terjed ki.

2. § (1) A polgármester a címrendet a (2) bekezdés szerint állapítja meg.

(2) Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások és bevételek az 1. melléklet szerint külön-külön címet alkotnak.

I. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak fő összege, a hiány/többlet mértéke

3. § (1) A polgármester az önkormányzat és költségvetési szervei együttes 2021. évi költségvetését 58.696.553 Ft tárgyévi költségvetési bevétellel, ebből önként vállalt feladathoz kapcsolódó bevétel 0 Ft, 58.696.553 Ft tárgyévi költségvetési kiadással, ebből önként vállalt feladathoz kapcsolódó kiadás 0 Ft állapítja meg. Ezen belül: a működési célú bevétel 33.447.206 Ft-ban, ebből: finanszírozási célú pénzügyi műveleteket 0 Ft-ban, előző évi pénzmaradványt 21.157.584 Ft-ban, vállalkozási maradványt 0 Ft-ban, a működési célú kiadásokat 51.545.399 Ft-ban, ebből, kötelező feladathoz kapcsolódó: a személyi juttatások kiadásait 8.581.096 Ft-ban, a munkaadó terhelő járulékokat 1.298.195 Ft-ban, a dologi kiadásokat 11.643.815 Ft-ban, az ellátottak pénzbeli juttatásait 9.126.000 Ft-ban, egyéb működési célú kiadásokat 602.574 Ft-ban, az általános tartalékot 12.911.441 Ft-ban, a cél tartalékot 7.382.278 Ft-ban, a finanszírozási kiadások összegét 1.103.967 Ft-ban. Önként vállalt feladathoz kapcsolódó: a személyi juttatások kiadásait 0 Ft-ban, a munkaadó terhelő járulékokat 0 Ft-ban, a dologi kiadásokat 0 Ft-ban, az ellátottak pénzbeli juttatásait 0 Ft-ban, egyéb működési célú kiadásokat 0 Ft-ban, az általános tartalékot 0 Ft-ban, a céltartalékot 0 Ft-ban, a felhalmozási célú bevételt 4.091.763 Ft-ban, ebből: finanszírozási célú pénzügyi műveleteket 0 Ft-ban, előző évi pénzmaradványt 4.091.763 Ft-ban, vállalkozási maradványt 0 Ft-ban, a felhalmozási célú kiadást 6.047.187 Ft-ban, ebből: intézményi beruházások összegét 6.047.187 Ft-ban, felújítások összegét 0 Ft-ban, kormányzati beruházások összegét 0 Ft-ban, lakástámogatás összegét 0 Ft-ban,felhalmozási célú tartalék összegét 0 Ft-ban, egyéb felhalmozási kiadások összegét 0 Ft-ban állapítja meg.

(2) A polgármester összesen 21.157.584 Ft belső finanszírozási célú költségvetési maradványt von be a tárgyévi bevételek közé a 2. melléklet szerint.

Az önkormányzat bevételei és kiadásai

4. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési bevételeit kiemelt előirányzatonként a 3. melléklet tartalmazza.

(2) A helyi önkormányzat költségvetési kiadásait kiemelt előirányzatonként a 4. melléklet tartalmazza.

(3) A helyi önkormányzat nevében végzett beruházások kiadásait beruházásonként az 5. melléklet tartalmazza.

(4) A helyi önkormányzat nevében végzett felújítások kiadásait felújításonként a 6. melléklete tartalmazza.

(5) A helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat a 7. melléklet tartalmazza.

(6) A polgármester az önkormányzat engedélyezett létszámát a 8. melléklet szerint állapítja meg.

(7) A polgármester a közfoglalkoztatottak létszámát a 9. melléklet szerint hagyja jóvá.

(8) Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek arányát a 10. melléklet tartalmazza.

(9) Az önkormányzat költségvetési mérlegét a 11. melléklet tartalmazza.

A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések

5. § A polgármester a bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtése érdekében 21.157.584 Ft összegben igénybe veszi az előző évi költségvetési pénzmaradványt.

​A bevételi többlet kezelése

6. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a polgármester értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását esetenként legfeljebb 10.000.000 Ft-ig a polgármester a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő polgármesteri ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a polgármester annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

Általános és céltartalék

7. § (1) A polgármester az önkormányzat céltartalékát 7.382.278 Ft összegben,

(2) A polgármester az önkormányzat általános tartalékát 12.911.441 Ft összegben, a 12. melléklet szerint állapítja meg.

Közvetetett támogatások

8. § Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást a 13. melléklet tartalmazza.

Több éves kihatással járó feladatok

9. § A polgármester a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait a 14. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

II. A 2021. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

10. § (1) A Képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 6/2011./IV.4./ önkormányzati rendelet 2.mellékletében átruházott hatáskörökön túl a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát a polgármesterre ruházza át az alábbiak szerint:

  • a) a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás joga 1.000 e Ft értékhatárig
  • b) általános tartalékkal való rendelkezés joga 1.000 e Ft értékhatárig

(2) Az átruházott hatáskörben hozott döntések a későbbi években a polgármester által jóváhagyottnál nagyobb többletkiadással nem járhatnak.

(3) Az átruházott hatáskörben történt átcsoportosításokról a vészhelyzet megszűnését követő első képviselő-testületi ülésen köteles beszámolni. A költségvetési rendelet módosítására a polgármester ezzel egyidejűleg javaslatot tesz.

(4) A polgármester az általa kezdeményezett rendelet-módosításáról a 13. § (2) bekezdésben foglalt módon dönt.

11. § A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a polgármester hagyja jóvá.

12. § (1) A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő Balatonszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal.

(2) A helyi nemzetiségi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve - a helyi nemzetiségi önkormányzattal történő megállapodás alapján - a költségvetési szervként működő Balatonszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal.

13. § (1) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(2) A polgármester a (1) bekezdés alapján – a vészhelyzet megszűnését követően – negyedévenként, döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a polgármester elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

A költségvetési szerv előirányzat-módosításának szabályai

14. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról a polgármester dönt.

(2) A költségvetési szervek a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokat, valamint a többletbevételek felhasználáshoz kapcsolódó módosításokat kötelesek az irányító szervnek beterjeszteni, melyről a polgármester a Képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja. Az önállóan működő költségvetési szervek e kötelezettségüknek a pénzügyi-gazdasági feladatok ellátására kijelölt önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv adatszolgáltatása útján tesznek eleget.

Önkormányzati biztos kirendelése

15. § (1) Ha a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szerv harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja harminc nap alá szorítani, a polgármester a költségvetési szervhez – az Áht. 71. § (2) és (3) bekezdésben foglalt hatáskörrel rendelkező önkormányzati biztost jelöl ki.

(2) Az önkormányzati biztos kirendelését az (1) bekezdésben meghatározott mértékű elismert tartozásállomány elérése esetén a polgármesternél a polgármester kezdeményezi.

(3) Ha a polgármester a kötelezettségének nem tesz eleget, a biztos kirendelését indítványozhatja

  • a) az önkormányzat polgármesterének pénzügyi bizottsága,
  • b) a helyi önkormányzat jegyzője a polgármesteren keresztül,
  • c) a helyi önkormányzat polgármestere által megbízott könyvvizsgáló,
  • d) a költségvetési szerv vezetője.

(4) Az önkormányzati biztost a jelölhető személyek, illetve szervezetek közül a polgármester döntése alapján a polgármester bízza meg, és ennek tényét a helyben szokásos módon teszi közzé.

Záró és egyéb rendelkezések

16. § Ez a rendelet 2021. február 26-án lép hatályba. A polgármester az e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolót a 6/2021.(II.25.)polgármesteri döntésével elfogadta. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

1. melléklet

Címrend

Az önkormányzat önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervei

---

Az önkormányzat önállóan működő költségvetési szervei


Az önkormányzat költségvetésében szerepló nem intézményi kiadások

Önkormányzatok és önkormányzati hivatalik jogalkotó és általásno igazgatási tevékenysége

Város, községgazdálkodási egyéb szolgáltatás

Köztemető-fenntartás, működtetés

Közvilágítás

Háziorvosi alapellátás

Falugondnoki szolgálat

Közművelődés

Könyvtári szolgáltatás

Közfoglalkoztatás

Közutak, hidak, alagutak, üzemeltetése, fenntartása

Zöldterület-kezelés

Egyéb szociális pénzbeli és természetbeni ellátások

Támogatási célú finanszírozási műveletek

Befektetési és forgatási célú finanszírozási műveletek

Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

2. melléklet

A költségvetési hiány belső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú műveletek

Működési cél

Felhalmozási cél

Eredeti előirányzat

Eredeti előirányzat

Bevételek

19 656 801

1 500 783

Előző évi pénzmaradvány

19 656 801

1 500 783

Kiadások

0

0

3. melléklet

Az önkormányzat és költségvetési szervek bevételei forrásonként

2021. évi
előirányzat

I. MÛKÖDÉSI BEVÉTELEK (1+2+3+4)

33 447 206

1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről

28 140 188

Önkormányzatok működési támogatásai

27 599 188

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

15 722 108

Települési önkormányzatok szociális gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

9 607 080

Települési önkormányzatok kulturális feladatainak tájmogatása

2 270 000

Műk. C. költségvetési tám. És kieg. Tám.

Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

541 000

2. Közhatalmi bevételek

3 733 499

Vagyoni típusú adók

1 721 208

Értékesítési és forgalmi adók

2 000 000

Gépjárműadók

Egyéb közhatalmi bevételek

12 291

3. Működési bevételek

1 323 519

Tulajdonosi bevételek

Ellátási díjak

Kiszámlázott általános forgalmi adó

Kamatbevételek

26

Egyéb működési bevételek

1 323 493

4. Működési célú átvett pénzeszközök

250 000

Egyéb mc. átvett pénzeszközök

250 000

II. FELHALMOZÁSI BEVÉTELEK (6+7+8)

4 091 763

6. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

4 091 763

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

4 091 763

7. Felhalmozási bevételek

0

Immateriális javak értékesítése

Ingatlanok értékesítése

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

Részesedések értékesítése

8. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK (I+II)

37 538 969

III. Finanszírozási bevételek

21 157 584

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

21 157 584

Államháztartáson belüli megelőlegezés

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN (I+II+III)

58 696 553

Ebből önként vállalt feladat

0

4. melléklet

Önkormányzat és költségvetési szervei kiadási előirányzatai

2021. évi előirányzat

MŰKÖDÉSI KIADÁSOK

51 545 399

Kötelező feladat

51 545 399

Személyi jellegű kiadások

8 581 096

Munkaadót terhelő járulékok és szociális hozzájár.adó

1 298 195

Dologi jellegű kiadások

11 643 815

Ellátottak pénzbeli jutattásai

9 126 000

Egyéb működéi célú kiadások

20 896 293

Önként vállalt feladat

0

Személyi jellegű kiadások

Munkaadót terhelő járulékok

Dologi jellegű kiadások

Ellátottak pénzbeli jutattásai

Egyéb működéi célú kiadások

FELHALMOZÁSI KIADÁSOK

6 047 187

Kötelező feladat

6 047 187

Felújítás

Beruházás

6 047 187

Önként vállalt feladat

0

Finanszírozási kiadások

1 103 967

MINDÖSSZESEN

58 696 553

5. melléklet

Az önkormányzat felhalmozási kiadásai feladatonként


feladat megnevezése

2021. évi előirányzat

Közösségi tér kialakítása

4 546 404

Játszótér

1 500 783

Összesen

6 047 187

6. melléklet

Az önkormányzat és költségvetési szervei felújítási előirányzatai célonként

felújítási cél megnevezése

2021. évi előirányzat

Összesen

0

7. melléklet

Lakosságnak juttatott támogatások

2021. évi előirányzat


Szociális, rászorultsági ellátások


9 126 000

Települési támogatás Szoc tv. 45. §

9 126 000


Mindösszesen


9 126 000

8. melléklet

Létszám-előirányzat


Költségvetési szerv

2021. évi előirányzat

Köztisztvisel
ő

Közalkalmaz
ott

MT. hatálya
alá tartozó

Összesen

Önkormányzat

1

1

Összesen

0

1

0

1

Közfoglalkoztatottak

0

Közfoglalkoztatottak nélkül
összesen

0

1

0

1

9. melléklet

Közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzata

Átlaglétszám

0

Összesen

10. melléklet

Hollád Község Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek bemutatása

Sorszám


MEGNEVEZÉS

Saját bevétel és adósságot keletkeztető
ügyletből eredő fizetési kötelezettség összegei


ÖSSZESEN

2021

2022

2023

1

Helyi adók

3 733 499

3 733 499

3 733 499

11 200 497

2

Osztalék, koncessziós díjak, hozambevétel

-

3

Díjak, pótlékok, bírságok

-


4

Tárgyi eszközök, immateriális javak, vagyoni értékű jog értékesítése és hasznosítása, vagyonhasznosításból és értékesítésből származó bevétel


-

5

Részvények, részesedések értékesítése

0

6

Vállalatértékesítésből, privatizációból származó
bevételek

0

7

Kezességvállalással kapcsolatos megtérülés

0

8

Saját bevételek (1+… .+7)

3 733 499

3 733 499

3 733 499

11 200 497

9

Saját bevételek (8. sor) 50%-a

1 866 750

1 866 750

1 866 750

5 600 249

10

Előző év(ek)ben keletkezett tárgyévi fizetési
kötelezettség (11+…..+18)

-

-

-

-

11

Felvett, átvállalt hitel és annak tőketartozása

-

12

Felvett, átvállalt kölcsön és annak tőketartozása

0

13

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír

0

14

Váltó kibocsátás

0

15

Pénzügyi lízing

0

16

Visszavásárlási kötelezettség

0

17

Fedezeti betét

0

18

Halasztott fizetés, részletfizetés, ki nem fizetett ellenérték

0

19

Tárgyévben keletkezett, illetve keletkező, tárgyévet terhelő fizetési kötelezettség (20+…..+27)


0


0


0


0

20

Felvett, átvállalt hitel és annak tőketartozása

0

21

Felvett, átvállalt kölcsön és annak tőketartozása

0

22

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír

0

23

Adott váltó

0

24

Pénzügyi lízing

0

25

Visszavásárlási kötelezettség

0

26

Fedezeti betét

0

27

Halasztott fizetés, részletfizetés, ki nem fizetett ellenérték

0

28

Fizetési kötelezettség összesen (10+19)

-

-

-

-

29

Fizetési kötelezettséggel csökkentett saját bevétel (9-
28)

1 866 750

1 866 750

1 866 750

5 600 249

11. melléklet

Az önkormányzat összevont költségvetési mérlege

BEVÉTELEK

2021. évi előirányzat

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK
Pénzforgalmi bevételek

Működési célú

33 447 206

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

28 140 188

Közhatalmi bevételek

3 733 499

Működési bevételek

1 323 519

Működési célú átvett pénzeszközök

250 000

Felhalmozási célú

4 091 763

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

4 091 763

Felhalmozási bevételek

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

BEVÉTELEK ÖSSZESEN
(Pénzforgalom nélküli és finanszírozási célú bevételek nélkül)


37 538 969

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK

21 157 584

I. Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

21 157 584

II.Államháztartáson belüli megelőlegezés

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN

58 696 553

KIADÁSOK

2021. évi előirányzat

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK
Pénzforgalmi kiadások

Működési célú

51 545 399

Személyi jellegű kiadások

8 581 096

Munkaadót terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

1 298 195

Dologi és egyéb folyó kiadások

11 643 815

Ellátottak pénzbeli juttatásai

9 126 000

Egyéb működési célú kiadások

20 896 293

Felhalmozási célú

6 047 187

Felújítás

Beruházás

6 047 187

Finanszírozási kiadások

1 103 967

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN

58 696 553

12. melléklet

Hollád Község Önkormányzat 2021. évi tartalékai

Sorszám

Feladat

Eredeti
előirányzat

Az átcsoportosítás
jogát gyakorolja

1

Általános tartalék

12 911 441



Képviselő-testület

2

Működési célú tartalék

3

Általános tartalék összesen

12 911 441


4


Céltartalék


7 382 278

6

Céltartalék összesen

7 382 278

7

Tartalékok összesen

20 293 719

13. melléklet

A többéves kihatással járó feladatok előirányzatai

hosszú lejáratra kapott kölcsönök

0

tartozások fejlesztési célú
kötvénykibocsátásból


0

tartozások működési célú
kötvénykibocsátásból


0

beruházási és fejlesztési hitelek

0

működési célú hosszú lejáratú hitelek

0

egyéb hosszú lejáratú kötelezettségek

0

Összesen

0

0

0

0

0

0

0

0

0

14. melléklet

Közvetett támogatások


2021. évi előirányzat



Mindösszesen



0