Ácsteszér Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015 (IX.30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről szóló 1/2015. (II.25.) számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 09. 30- 2015. 09. 30

Ácsteszér Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015 (IX.30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről szóló 1/2015. (II.25.) számú rendelet módosításáról

2015.09.30.

Ácsteszér Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat – és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés b) pontjában, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésben, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Ácsteszér község Önkormányzatára az önkormányzat költségvetési szerveire.

1. Bevételi főösszegét: 171 119 E Ft-ban
b. Kiadási főösszegét. 171 119 E Ft-ban
állapítja meg.

3. § (1) A 2. § (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1.1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(2) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, foglalkoztatott létszám szerinti bontásban az 1.2., 1.3., 1.4. mellékletek szerint állapítja meg.

(3) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.

(4) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.

(5) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.

(6) Az Önkormányzat 2015. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet részletezi.

(7) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.

(8) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.

(9) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

(10) Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat a 9. melléklet részletezi.

(11) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások költségvetési szervenkénti megoszlását a 10., és 11. mellékletek szerint határozza meg.

(12) Az Önkormányzat a kiadások között 22 354 E Ft tartalékot állapít meg.

A költségvetés végrehajtásának szabályai

Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

4. § A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítási jogát 500.000 Ft összeghatárig – mely esetenként a 100.000 Ft összeghatárt nem haladhatja meg – a polgármesterre átruházza.

Egyéb esetekben a képviselő-testület a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.
Ezen paragrafusban foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2015. december 31-ig gyakorolható.

5. § Az év közben engedélyezett központi támogatások felhasználásáról, valamint az Önkormányzat költségvetési szervei által javasolt előirányzat-átcsoportosítások miatt a költségvetési rendelet módosításáról a képviselő-testület a polgármester előterjesztése alapján, negyedévente dönt, de legkésőbb 2016. február 28-ig.

A polgármester felhatalmazást kap a 2015 évi központi céljellegű – mérlegelést nem igénylő – pótelőirányzatok saját hatáskörben történő felosztására. A tett intézkedésekről a képviselő-testületet a soron következő testületi ülésen tájékoztatni köteles.

6. § Az önkormányzat felügyelete alá tartozó költségvetési szervek a többletbevételük terhére, a felhalmozási jellegű kiadási előirányzataikat saját hatáskörben nem emelhetik fel, csak testületi jóváhagyást követően.

7. § A feladat elmaradásból származó – személyi és dologi – megtakarítások felhasználására csak a képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

A testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi önállóan gazdálkodó költségvetési szerv saját és hozzá tartozó részben önálló intézmény tekintetében is köteles betartani.
Záró és vegyes rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, de rendelkezéseit 2015. január 1-től kell alkalmazni