Ácsteszér Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015 (II.25.) önkormányzati rendelete

Ácsteszér Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 2/2015.(II. 25.) önkormányzati rendelete

Hatályos: 2015. 09. 15- 2018. 05. 29

Ácsteszér Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésben, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26 §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. § (1) és (7) bekezdésben,, 92. § (1)-(2) bekezdésben és 132. § (4) bekezdés a), d), g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 

I. Fejezet

Általános rendelkezések
1.§

(1)    E rendelet hatálya a – szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 3.§.-ában (továbbiakban Sztv.) meghatározott – Ácsteszér Község területén élő lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekre terjed ki. 


Települési támogatás
3.§

(1)  Az   rendkívüli települési támogatásban részesül  az a személy, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, illetve időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd. 


(2) A rendkívüli települési támogatás különösen az alábbi indokokra való tekintettel állapítható meg:
a) tartós, rendszeres orvosi ellenőrzést, kezelést igénylő betegség,  esetén, 

b) létfenntartást befolyásoló hirtelen haláleset (családfenntartó halála),

c) természeti csapás, elemi kár esetén,

d) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához,

e) gyermek iskoláztatásához, 

f) gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorul,

g) ellátatlan személy részére,

   h) más rendkívüli ok bekövetkezése esetén.

(9) Az önkormányzat temetési költségekhez való hozzájárulásként rendkívüli települési támogatást állapíthat meg annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, és a család egy főre jutó havi jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %, egyedül élő esetén 400 %-át.



(10) A temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított rendkívüli települési támogatás összege nem lehet kevesebb 20.000,- Ft-nál .



(11) A temetési költségekhez való hozzájárulásként rendkívüli települési támogatást, a halálesetet követő 2 hónapon belül lehet igényelni. A kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élők jövedelemigazolását, valamint az elhalt halotti anyakönyvi kivonatának és a temetési számlán a másolatát.




(12) Rendkívüli települési támogatást évi egy alkalommal hitelként is lehet nyújtani, amelynek összege legfeljebb 100.000,- Ft

Étkeztetés


3. §


(1) Az étkeztetés alapszolgáltatást az önkormányzat biztosítja. Az ellátás igényléséhez, megszüntetéséhez a kérelmet a Közös Önkormányzati Hivatalba kell benyújtani.


(2) A szociális étkezés igénybevétele szempontjából szociálisan rászorult, akinek önálló képessége olyan mértékben csökkent, hogy önállóan étkezéséről gondoskodni nem tud,

a.) 65. életévét betöltötte, vagy


b.) korhatárra tekintet nélkül, akinek


ba.) egészségi állapota , vagy


bb.) fogyatékossága , vagy


bc.) pszichiátriai betegsége, vagy


bd.) szenvedélybetegsége vagy


be.) hajléktalansága

indokolja.


(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról - részben vagy teljesen- gondoskodni nem tud.


(4) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül.


(5) Pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes.


(6) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, kivéve azt, akinek bejelentett lakóhelye a hajléktalan szállás.


(7) A szociális rászorultság igazolására a következő iratokat, illetve nyilatkozatokat lehet elfogadni:


a.) a (2) bekezdés ba.) és bd.) pontokban meghatározott esetekben háziorvosi, szakorvosi igazolást,


b.) a (2) bekezdés bb.) pontban meghatározott esetben fogyatékossági támogatást, vakok személyi járadékát, illetve magasabb összegű családi pótlékot megállapító, folyósítását igazoló határozatot, szakvéleményt, illetve iratot,


c.) a (2) bekezdés bc.) pontban meghatározott esetben pszichiáter vagy neurológus szakorvosi szakvéleményt,


d.) (2) bekezdés be.) pontban meghatározott esetben lakóhellyel nem rendelkezik.”



4.§


(1) Ácsteszér Község Önkormányzata a személyes gondoskodást nyújtó ellátások közül a Kisbéri Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Alapellátási Központ (2870 Kisbér, Angol kert 1.) intézmény keretében a következő alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) házi segítségnyújtás



b)  családsegítés


(2) (Az a)- c) pont szerinti ellátások igénybevétele, illetve megszüntetése iránti kérelmet szóban vagy írásban a Központ vezetőjéhez kell benyújtani.

(3) A szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás és nappali ellátás térítési díjának mértékét és a térítési díj csökkentésének, elengedésének eseteit és módjai a Képviselő-testület évente egy alkalommal felülvizsgálja, és külön rendeletben állapítja meg. A szociális ebéd kiszállításáért 125,- Ft/háztartás/nap díjat kell fizetni.


(4) Ácsteszér Község Önkormányzata a szociális információs szolgáltatást a Bakonyszombathelyi Közös Önkormányzati Hivatal (2884 Bakonyszombathely, Kossuth u. 31.) útján biztosítja.


5.§.

(1) Rendkívüli esetben a polgármester azonnali hatállyal legfeljebb 5.000,- települési támogatást biztosíthat.




(2) A segély kifizetése az önkormányzat házi pénztárából történik.


6.§

(1) E rendelet 2015. február 26-án lép hatályba.


(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Ácsteszér Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és ellátásoktól szóló 3/2007. (II. 14.) számú rendelete.