Ácsteszér Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014 (IV.1.) önkormányzati rendelete

Ácsteszér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2014. (IV.01.) önkormányzati rendelete a háztartási szennyvíz begyűjtéséről

Hatályos: 2014. 04. 02- 2014. 06. 25

Ácsteszér Község Önkormányzata Képviselő-testületének

5/2014. (IV.01.) önkormányzati rendelete

a háztartási szennyvíz begyűjtéséről


Ácsteszér Község Önkormányzata Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések


1. § (1) Ácsteszér Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) e rendeletben foglaltak szerint a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz begyűjtésére közszolgáltatást szervez a településen. 

(2) A település területén az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz közszolgáltatónak történő átadásáról az e rendeletben meghatározott módon köteles gondoskodni.

2. Az ingatlantulajdonos kötelezettségei


2. § Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező az 1. § (3) bekezdésben meghatározott módon keletkező háztartási szennyvizet szállítási napon átadni.


3. A közszolgáltatás ellátásának rendje,

a közszolgáltatás kötelező igénybevétele



3. § (1) A közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt az a tény hozza létre, hogy a közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

(2) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni.


4. A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés

egyes tartalmi elemei



4. § (1) A közszolgáltatás igénybevételének módját és feltételeit a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos között létrejövő szerződés határozza meg. 

(2) A szerződésben meg kell jelölni:

a) a közszolgáltatót és az ingatlantulajdonos nevét, lakcímét, születési helyét, idejét, anyja nevét amennyiben az ingatlant a tulajdonoson kívül más személy használja, a használó nevét, lakcímét és a használat időtartamát,


b) a szolgáltatással érintett ingatlan címét,


c) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napját,


d) a teljesítés helyét,


e) az ürítési gyakoriságot és az ürítés idejét napok szerint,


f) a közszolgáltatási díjról és alkalmazásának feltételeiről,


g) a közszolgáltatási díj megfizetésének módjáról, határidejéről,


h) a szerződésmódosításának, felmondásának feltételeiről, és


i) az irányadó jogszabályok meghatározásáról.

5. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

5. § (1) A háztartási szennyvíz elszállításának megrendelése személyesen, vagy telefonon a közszolgáltató ügyfélszolgálatán rendelhető meg. A megrendeléseket a közszolgáltató azok sorrendjében, a soron következő szállítási napon köteles teljesíteni.


 (2) A közszolgáltató a megrendelésekről munkautalványt,  illetve számlát állít ki, melyet a munka elvégzését követően a megrendelővel igazoltat.


 (3) A számlázást a közszolgáltató havonta – a vízfelhasználást követően – végzi.


 (4) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatást a havonta felhasznált háztartási vízmennyiség mértékéig jogosult igénybe venni.

 

(5) A munkautalványon fel kell tüntetni:


a) megrendelő nevét, lakcímét,


b) az elszállított háztartási szennyvíz mennyiségét,


c) a szállítás dátumát,


d) a szállítást végző gépjármű rendszámát,


e) a gépjármű vezetőjének aláírását, és


f) a megrendelő aláírását.


6. A közszolgáltatási díj


6. §  A díj megfizetésére az ingatlantulajdonos köteles, aki a díjat közvetlenül a közszolgáltató felé minden egyes ürítést követő haladéktalanul, de legkésőbb kettő napon belül köteles megfizetni. A megfizetés a közszolgáltató bankszámlájára történő utalással, vagy postai csekken történik.





7. Adatkezelés


7. § A közszolgáltató írásbeli kérése alapján az önkormányzat – a kéréstől számított 30 napon belül - átadja az ingatlantulajdonos

a) családi és utónevét,


b) születési családi és utónevét,


c) születési helyét,


d) születési idejét, és


e) anyja születési családi és utónevét.

8. Időlegesen használt és a nem használt ingatlanokra vonatkozó szabályok

8. § (1) Az ingatlantulajdonos kérheti írásban a közszolgáltatótól a kötelező közszolgáltatás szüneteltetését a beépítetlen használaton kívüli, illetve használt lakott ingatlan esetében (a továbbiakban: üres ingatlan), ha ingatlanától megszakítás nélkül legalább 30 napig távol van, és a távollétet megelőzően legalább 15 nappal korábban írásban a közszolgáltatónak bejelentette.


(2) Az üres ingatlanok tulajdonosaira az e rendelet 1-7. §-aiban foglalt szabályokat kell alkalmazni, az (1) bekezdésben foglaltak kivételével.



9. Záró rendelkezések


9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



       A rendelet kihirdetve:

2014. április 2.