Uszód Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (III.23.) önkormányzati rendelete

Uszód Község címeréről és zászlójáról, használatának szabályairól

Hatályos: 2021. 03. 24

Uszód Községi Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendeletre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a képviselő-testület hatáskörében eljárva és Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. évi törvény 24. §. (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

  1. Uszód Községi Önkormányzat jelképei


1.§


Uszód Községi Önkormányzat jelképe a címer és a zászló.


  1. Uszód Községi Önkormányzata címere


2. §

(1) Uszód Községi Önkormányzat címere (továbbiakban: község címere): álló, háromszögű pajzs, kék (RGB 14:97:167) mezője víz­szintes zöld (RGB 0:102:26) és arany (RGB 179:159:36) pólyával vágott. A zöld pólyából hat aranytörzsű nyárfa emelkedik ki. Magasságuk a címer közepe felé csökken. A fák között egyforma magasságú nyárfa­hajtások nőnek ki a pólyából. A pajzsfőben arany háromszögbe foglalt szem, a Szenthá­romság jelképe lebeg. A pajzs alatt kék, arany szalagon a felirat:’1. 7. 1. 7”.


(2) A község címere a községet ősidők óta védő Duna menti gátat és az azt borító növényvilágot jeleníti meg. Településünk ennek a gátnak köszönheti biztonságát, gyarapodását. A gátakon magasba tör, életerős nyárfák ma is tájegységünk jellemzői. A török és rác betörések idején a lakosság ilyen part menti erdőségekben lelt menedéket. Jelentősége olyan nagy volt, hogy az 1717-ben újratelepült falu pecsétjére is ezt a képet vésette. Ennek a tájképnek szimbolikus jelentése is van. A minden viharral dacoló nyárfák védelmet nyújtanak a tövükben felnövekvő új nemzedéknek, azaz: az erős védelmezi a gyengét. Átvitt értelemben az isteni gondviselés kegyelmével segíti az itt lakó dolgos embereket.


(3)A község címere:


3.A címer használatának köre és módja


3.§


(1)A község címerét külön engedély nélkül díszítő és a községre utaló jelképként lehet          felhasználni:

a) Uszód Községi Önkormányzat zászlóján,

b) az Önkormányzati Hivatal (Továbbiakban: Hivatal) tanácstermében, hivatalos helyiségeiben,

c)az önkormányzat és a Hivatal, valamint az önkormányzat által fenn­tartott intézmények protokolláris levélpapírjain, az ezekhez tartozó borítékokon,

d)az önkormányzat vagy intézményei által alapított kitüntető díjakon, emlékpla­ket­teken, ezekkel kapcsolatos igazolványokon, díszokleveleken és emléklapokon,

e) protokolláris önkormányzati rendezvényeken,

f) az önkormányzat által vagy az önkormányzat közreműködésével kiadott, a községet bemutató idegenforgalmi vagy egyéb propagandában, az ezekkel kapcsolatos kiadványokon, szórólapokon,

g) az önkormányzat által fenntartott intézmények elhelyezésére szolgáló épületek külső homlokzatán az intézmény elnevezését tartalmazó táblákon, és hivatalos helyisé­geiben, önállóan az (5) bekezdésében meghatározott formában és anyagban is.


(2)A község címere hivatalos eljárás és önkormányzati vagy államigazgatási hatósági tevékenység, eljárás során nem alkalmazható.


(3)A község címerét e rendeletben szabályozott díszítő és a községre utaló jelképként engedéllyel lehet felhasználni:

a) a községben székhellyel rendelkező egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok és egyéb

jogi személyek termékein, termelésre, szolgáltatásnyújtásra szolgáló gépein, be­ren­dezésein, járművein, kiadványain, általuk alapított kitüntető díjakon, emlék­plaketteken, ezekkel kapcsolatos igazolványokon, díszokleveleken és emléklapokon, protokolláris rendezvényein,

b) a helyi társadalmi szervezetek, egyesületek, alapítványok protokolláris rendez­vé­nyein és tevékenységüket népszerűsítő kiadványain.


(4)A község címerét az e rendeletben szabályozott hiteles alakban, a méret­arányok és színek megtartásával lehet ábrázolni. A címer az előállításához felhasznált anyag (fém, fa bőr stb.) eredeti színében is elkészíthető és felhasználható, a nyomdai vagy protokolláris levelezés során fekete-fehér színben is ábrázolható.


4. A község címere használatának engedélyezése


4.§


(1)A község címerének használatát – kérelemre – a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester engedélyezi a kérelem benyújtásától számított 8 napon belül. Engedély eseti felhasználásra, vagy meghatározott időtartamra adható.


(2)A címer használatára vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező természetes vagy jogi személy nevét, székhelyének vagy telephelyének, ennek hiányában lakóhelyének címét,

b) a címer előállításának, illetve felhasználásának, használatának módját, helyét,

c)a terjesztés, forgalomba hozatal módját,

d)a használat időtartamát,

e) a kérelmező egyéni vállalkozó, gazdasági társaság éves árbevételét,

f) a címer használatáért felelős személy nevét, lakcímét.


(3)A címer használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes természetes vagy jogi személy nevét, székhelyének vagy telep­helyének, ennek hiányában lakóhelyének címét,

b) azt, hogy az engedélyt milyen célból adták ki,

c)a felhasználás, használat helyét, módját,

d)a terjesztés, forgalomba hozatal módjára vonatkozó esetleges kikötéseket,

e) egyéb, a felhasználás módjára vonatkozó kikötéseket.


(4)A kiadott engedélyekről a Hivatal nyilvántartást vezet.

(5) Indokolt esetben a polgármester a kiadott engedélyt visszavonhatja.


5. Uszód Községi Önkormányzat zászlója


5.§


(1) Uszód Községi Önkormányzat zászlója (Továbbiakban: községi zászló) téglalap alakú           (méretaránya 2:3). A zászlólap kék (RGB 14:97:167) és zöld (RGB 0:102:26) színe bal haránt arany (RGB 179:159:36) pólyával osztott. A zászló és lobogó közepén a település címere látható.


(2)A község díszzászlóján (továbbiakban: díszzászló) a fentiek mellett szerepel a település neve és a 2000-es évszám. A díszzászló szabad széleit aranyrojt szegélyezi, szabad sarkait pedig aranybojtok díszítik.


(3)A községi zászlót a Magyar Köztársaság zászlajával azonos méretben kell kitűzni nemzeti és községi ünnepek alkalmával a közterületeken.


6. A községi zászló használatának köre és módja


6.§


(1)A díszzászlót a Hivatal tanácstermébe kell elhelyezni.

(2) A községi zászlót a Hivatal épületének homlokzatán, valamint a Hősök terén állandó jelleggel, illetve nemzeti és községi ünnepek alkalmával közintézmények homlokzatán is ki kell tűzni a Magyar Köztársaság zászlajával azonos méretben.


7.Záró rendelkezések


7.§


(1)E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az Uszód Község címeréről és zászlajáról, valamint használatának szabályairól szóló 18/2004. (IV.20.) rendelete.


Uszód,2021. március 23.



Bedi Gyula                                                     Czabainé Csada Márta

polgármester                                                              jegyző



A hirdetőtáblára kifüggesztés napja: 2021. március 23.



                                                                                   Czabainé Csada Márta

                                                                                               jegyző



Mellékletek