Uszód Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (III.23.)önkormányzati rendelete

a közterület használatáról

Hatályos: 2021. 03. 24

Uszód Községi Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendeletre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a képviselő-testület hatáskörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések

  1. §


(1)A rendelet hatálya kiterjed Uszód közigazgatási területén lévő, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontjában foglalt meghatározásnak megfelelő közterületekre.


(2)A rendelet hatálya nem terjed ki közutak területére és közutak műtárgyaira, valamint a közszolgáltatást nyújtó gazdálkodó szervezetek feladatellátásához szükséges vonalas és egyéb létesítmények közterületen való elhelyezésére.


(3)A közterület használattal kapcsolatos önkormányzati hatósági feladatokat a polgármester látja el a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben eljárva.


(4)A határozat ellen jogorvoslati eljárást az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényben (továbbiakban: Ákr.) meghatározott határidőn belül Uszód Községi Önkormányzat Képviselő-testületéhez címezve lehet előterjeszteni.


Közterület használat szabályai

  1. §


(1)A közterület rendeltetésétől eltérő használatához engedélyt kell kérni.


(2)A közterület használat az alábbi esetekben engedélyköteles:

a) árusító és egyéb fülke, pavilon, árusító automata, egyszerű szerkezetű szabadon álló, vagy telepített építmény,

b) vásár, búcsú, helyi rendezvényhez kapcsolódó alkalomszerű vásár

c) alkalmi árusítás, kiállítás, kulturális rendezvény, utcabál, családi eseményekkel kapcsolatos rendezvény, mutatványos tevékenység,

d) lakodalmas sátor elhelyezése,

e) közterületen változó helyen, járműből, gépjárműből, vagy gépjárművel vontatott kiskereskedelmi árusítás,

f)közterületen hirdető berendezés, hirdetési célú tábla, ponyva stb. elhelyezése Uszód község településképének védelméről szóló 12/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendeletben szabályozottak figyelembevételével,

g)vendéglátó ipari egységhez előkert, kerthelyiség, terasz létesítése, üzlethelyiséghez kapcsolódó árusítása,

h) építési munkák végzésére szolgáló állvány, építőanyag, építési hulladék és építési hulladék tárolására szolgáló konténer elhelyezése.


(3)Nem engedélyköteles tevékenységek:

a)közút, járda építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatos terület elfoglalása,

b)úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezése,

c)közterületen, illetőleg az alatt vagy felett elhelyezett távközlési kábelek, közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkálatok,

d)fegyveres erők, rendészeti szervek, mentők, vízügyi szolgálat létesítményei elhelyezése,

e)közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területek igénybevétele.


(4)Nem adható közterület használati engedély:

a)közterületen zajos, bűzös, tűz- és robbanás veszélyes tevékenység gyakorlására, kivéve a jogszabályoknak megfelelő tűzijáték megrendezéséhez,

b)a mezőgazdasági erőgépek, munkaeszközök, tehergépjárművek, illetve szerelvényeik, továbbá használaton kívüli vagy üzemképtelen gépjárművek tárolására.


(5)Uszód közterületein csak a településképhez illeszkedő árusítóhelyek lehetnek, melyek talajhoz, fához, köztárgyakhoz nem rögzíthetők.


(6)Alkalmi árusításra közterület használati engedély kizárólag a Szabadság és Mátyás kir.u. sarkától számított 50 m – es területre adható. Búcsú alkalmával közterület használati engedély kizárólag az Attila, Széchenyi és Dózsa Gy. utcákban levő közterületekre adható. Alkalmi árusítóhelyet az árusítás befejezése után a közterületről el kell távolítani. A házaló kereskedelem a település közigazgatási területén nem engedélyezhető.


(7)Engedélyes köteles a közterület használati engedélyről szóló határozatot és a tevékenység folytatásához szükséges egyéb hatósági engedélyeket a közterület használat helyszínén tartani és azokat ellenőrzés esetén kérésre felmutatni.


A közterület használati engedély

  1. §


(1) Közterület használat akkor engedélyezhető, ha:

a)közúti és gyalogos forgalmat nem akadályozza, veszélyezteti,

b)környezetében élők nyugalmát nem zavarja,

c)és illeszkedik a településképbe.


(2)A közterület a 2. § (2) bekezdésben meghatározott esetekben csak jogerős közterület használati engedély birtokában használható.


(3)Balesetveszélyes építési munka végzésének tartamára szóló közterület használati engedélyben elő kell írni a védőkerítés létesítését.


(4)Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a)az engedélyt kérő nevét és állandó lakóhelyének vagy székhelyének címét,

b)a közterület-használat célját és időtartamát vagy azt, hogy a közterületet az engedélyt kérő állandó jelleggel kívánja használni,

c)a közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,

d)a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okiratot (vállalkozói igazolvány),

e)egyéb jogszabályokban előírt hatósági engedélyeket.


(5)Az engedély iránti kérelmet a Géderlaki Közös Önkormányzati Hivatal Uszódi Kirendeltségénél lehet előterjeszteni az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon.


  1. §

(1) Az engedélynek tartalmaznia kell:

a)az engedélyes nevét és állandó lakóhelyének vagy székhelyének címét,

b)a közterület-használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes,

c)a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d)az engedély megszüntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

e)közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetében a díj mértékét és fizetésének módját,

f)szakhatósági kikötéseket,

g) az Ákr. 81. §-ában foglaltakat.

(2)Az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatos engedélyben azt is ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka-, baleset- és egészségvédelmi óvórendszabályokban előírt módon történhet.

(3)Az utcai árusítás céljára szolgáló közterület-használati engedélyben azt is meg kell jelölni, hogy az árusítás építményből, illetőleg pontosan meghatározott helyen kézből vagy járműről történhet-e.


  1. §


(1) A közterület használati engedély kizárólag a tárgyéven belül:

a)meghatározott idő elteltéig

b)a meghatározott feltétel bekövetkeztéig adható ki.


(2)A közterület használati engedély szüneteltetésére nincs lehetőség.


(3)A közterület használatért az engedélyes az alábbi díjat köteles fizetni:


Sorszám

Tevékenység

Díj

1.

árusító és egyéb fülke, pavilon, árusító automata, egyszerű szerkezetű szabadon álló, vagy telepített építmény





150,- Ft/m2/hó

2.

hirdető berendezés, hirdetési célú tábla, ponyva stb.

10,- Ft/m2/nap

3.

építési munkák végzésére szolgáló állvány, építőanyag, építési hulladék és építési hulladék tárolására szolgáló konténer elhelyezése

                                   1-14 napig

                                   14 nap után






10,- Ft/m2/nap

50,-Ft/m2/nap

4.

Alkalmi árusítás, valamint közterületen változó helyen, járműből, gépjárműből, vagy gépjárművel vontatott kiskereskedelmi árusítás

250,-Ft/m2/nap

5.

Alkalmi árusítás ( búcsúvásár)

150,-Ft/m2/nap

6.

kiállítás, kulturális rendezvény, utcabál, családi eseményekkel kapcsolatos rendezvény, lakodalmas sátor elhelyezése, mutatványos tevékenység

50,- Ft/m2/nap



(4)A közterület használati engedély megadása során figyelembe kell venni a helyi építésügyi szabályzatot, a településrendezési tervet, a településképi, köztisztasági követelményeket és ellenőrizni kell egyéb feltételek - vállalkozói igazolvány, cégbírósági végzés, stb - fennállását is.


  1. §

(1)A közterület használati díjat – az 5. § (3) bekezdés 4-5. pontjában foglaltak kivételével - a Géderlaki Közös Önkormányzati Hivatal Uszódi Kirendeltsége Házipénztárában, átutalással vagy postai csekken kell befizetni a közterület használat megkezdése előtt.


(2)Az 5. § (3) bekezdés 4-5. pontjában szabályozottak esetében a közterület használati díjat a helyszínen a beszedésével megbízott önkormányzati alkalmazott szedi be.


(3)Az 5. § (3) bekezdés 6. pontjában szabályozottak esetében a közterület használati díj az áramköltséget nem foglalja magába. A terület igénybevevője köteles távozáskor az átvételkori állapotot visszaállítani, a szemetet összetakarítani, az áramköltséget megfizetni.


  1. §


(1)A közterület használat közérdekből kártalanítási és elhelyezési kötelezettség nélkül bármikor megszüntethető vagy korlátozható.


(2)Amennyiben az engedélyes kötelezettségének nem tesz eleget, tőle a közterület használati engedélyt haladéktalanul vissza kell vonni.


(3)A közterületet engedély nélkül, illetve a kiadott engedélytől eltérően használót a közterület használatának megszüntetésére kell kötelezni.


(4)A közterület használati engedély érvényességének megszüntetése esetén, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot minden kártalanítási igény nélkül helyreállítani, ennek elmaradása esetén az eredeti állapot helyreállítására kell kötelezni.


(5)Közterület használatának megszüntetése esetén a befizetett díj időarányos részét az engedélyes részére meg kell téríteni.


Játszótér és sportpark használatának rendje

8.§


(1)A játszótéren és a sportpark területén jól látható helyen el kell helyezni a használat rendjét tartalmazó táblát.


(2)A játszótéren lévő játszótéri eszközöket, a 8. életévüket be nem töltött gyermekek kizárólag szülő, vagy nagykorú felügyelete mellett használhatják. A 8. életévüket betöltött, de 16. életévüket még el nem ért gyermekek illetve fiatalkorúak a játszótéri eszközöket a szülő felügyelete nélkül, de a szülők felelőssége mellett jogosultak használni. A játszótéri eszközöket 16 éven felüliek nem használhatják.


(3)A sportpark kültéri fitnesz eszközei 14 éves kor alatt kizárólag felnőtt felügyelete mellett, 14 éves kor felett, illetve 140 cm-t meghaladó testmagasság esetén saját felelősségre használhatók.


(4)A játszótér és sportpark használói és felnőtt kísérői felelősek az eszközök rendeltetésszerű, időjárási körülményeknek megfelelő és balesetmentes használatáért, a játszótér és sportpark állapotának megőrzéséért. A nem rendeltetésszerű használatból adódó esetleges problémákért az Önkormányzat felelősséget nem vállal. Vihar és villámlás esetén az eszközök igénybevétele szigorúan tilos. Iskolai, óvodai használatnál a kísérő pedagógus felel a használat rendjéért, a baleset megelőzéséért.


(5)Tilos a növényzet, a felszerelt köztéri tárgyak, valamint a játszótér és sportpark eszközeinek, berendezéseinek rongálása. A rongálók anyagi felelősséggel tartoznak az okozott kárért. Az eszközök sérülését a Géderlaki Közös Közös Önkormányzati Hivatal Uszódi Kirendeltségénél haladéktalanul be kell jelenteni.


(6) A játszótéren és a sportpark területén tilos a dohányzás, a szeszesital és más bódító hatású szerek fogyasztása, valamint a szemetelés. Alkohol vagy más tudatmódosító szer hatása alatt játszótéren és sportparkban tartózkodni tilos.

(7)A játszótér és sportpark területére kutyát és állatot bevinni tilos.


(8)A játszótér és sportpark területére üveget, illetve sérülést, balesetet okozó tárgyat, vagy oda nem illő eszközt bevinni tilos.


(9)A játszótér és sportpark területére járművel behajtani tilos.


(10) A játszótér és sportpark területén hulladékot elhelyezni kizárólag az erre a célra rendszeresített hulladékgyűjtő edényzetben lehet.



Műfüves pálya használatának rendje

9.§


(1) A műfüves pálya területén jól látható helyen el kell helyezni a használat rendjét tartalmazó táblát.


(2) A pályát mindenki csak saját felelősségére használhatja rendeltetésszerűen, a közerkölcsöt nem sértő módon. Az esetlegesen bekövetkezett balesetekért, sportsérülésekért az Önkormányzat nem vonható felelősségre. A rendeltetésellenes használatból eredő rongálás feljelentéssel és a pályáról való kitiltással jár. A rongálásért anyagi felelősséggel tartozik a pálya használója, kiskorú esetén a szülő. A nem rendeltetésszerű használatot, a rongálást Géderlaki Közös Közös Önkormányzati Hivatal Uszódi Kirendeltségénél haladéktalanul be kell jelenteni.


(3) A pálya használata során előnyt élveznek a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Uszódi Benedek Péter Általános Iskolájának tanulói, dolgozói, a Kék-Sziget Óvoda és Szociális Étkeztetés intézménybe járó gyermekek, dolgozók, valamint az Uszód Községi Sportegyesület tagjai. Iskolai, óvodai használatnál a kísérő pedagógus felel a használat rendjéért, a baleset megelőzéséért.


(4)A pálya területén tartózkodóknak mindenkor ügyelniük kell a pálya megóvására, a környezet tisztán tartására. Tilos a pálya területén és közvetlen környezetében alkoholt, drogot, és más bódító hatású szereket fogyasztani, enni, inni, szotyolázni, rágógumizni, azt eldobni. Hulladékot elhelyezni kizárólag az erre a célra rendszeresített hulladékgyűjtő edényzetben lehet.


(5)Tilos a dohányzás és a nyílt láng, petárda használata.


(6)Tilos a pályára üveget, bármilyen hegyes, éles vagy súlyos tárgyat, kutyát vagy más állatot bevinni.  


(7)Tilos a pálya területére járművel behajtani.


(8)Tilos a pálya tartozékaiba (labdafogó háló, futball kapuk) kapaszkodni.


(9) A pálya hóban illetve fagyban nem használható. A pályára kizárólag műfűre alkalmas sportcipőben lehet rámenni. Tilos a stoplis és a magassarkú cipő használata.


Záró rendelkezések

10.§


(1) Ez a rendelet a kihirdetésének napján lép hatályba, és a hatályba lépését követően benyújtott kérelmek esetében kell alkalmazni.

(2)E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a közterületek használatáról és a használatért fizetendő díjakról szóló 15/2004.(III.30.) rendelet.

Uszód, 2021. március 23.


                        Czabainé Csada Márta                                         Bedi Gyula

                                    jegyző                                                     polgármester



E rendelet kihirdetve: Uszód, 2021. március 23.



                                                                                    Czabainé Csada Márta

Mellékletek