Visnye község képviselő-testületének 3/2018(III.8.) önkormányzati rendelete

Visnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2018. (III. 08.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről

Hatályos: 2018. 03. 09

Visnye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkének (1) bekezdés f) pontjában foglalt felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


1. § A rendelet hatálya


(1) A rendelet hatálya az önkormányzatra terjed ki.


2. § A költségvetés bevételei és kiadásai


(1) A képviselő-testület az önkormányzat 2018. évi költségvetését:


65.284.273 Ft bevétellel és 65.284.273 Ft kiadással, ezen belül:


59.584.273 Ft és költségvetési bevétellel 65.284.273 Ft költségvetési kiadással, 5.700.000 Ft költségvetési hiánnyal állapítja meg.

A képviselő-testület a költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évi pénzmaradványt 5.700.000 Ft-ban hagyja jóvá.


(2) A 2017. évi pénzmaradvány összege 5.700.000,- Ft, a 2018. évre tervezett működési tartalék összege 1.573.357 Ft.


2. §.


(1) Az 1.§ (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten az 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(2) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatokat a 2. melléklet szerint állapítja meg.

(3) A működési bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 3. melléklet részletezi.

(4) Az előirányzat felhasználási ütemtervet a 4. melléklet, az állami támogatásokat az 5. melléklet mutatja be.

(5) A képviselő testület a kiadásokat és bevételeket a 6. melléklet szerinti rovatokra bontva állapítja meg.

3.§


(1) Az önkormányzat 2018. évi létszámkerete 26 fő, ebből a közfoglalkoztatottak létszáma 23 fő.


4.§


(1) Az önkormányzat nem tervez olyan fejlesztési célt, amelynek megvalósításához a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Gst.) 3.§ (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válhat szükségessé.

(2) Az önkormányzat a Gst.3.§ (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettséggel nem rendelkezik.

(3) Az önkormányzat többéves kihatással járó döntést nem tervez.

(4) Az önkormányzat közvetett támogatásokat nem tervez.(5) Az önkormányzat beruházást a közfoglalkoztatási programokhoz kapcsolódóan, felújítást pedig az adósságkonszolidációban részt nem vett Önkormányzatok részére nyújtott pályázaton elnyert támogatás erejéig tervez.


5. § A költségvetés végrehajtásának szabályai


(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében év közben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(5) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(6) A polgármester 500 ezer forint értékhatárig jogosult dönteni az előre nem látható, ezért a költségvetésben nem szereplő, év közben keletkezett forrás felhasználásról. A polgármester a forrás felhasználásra vonatkozó döntéséről a következő testületi ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.


5. § Az előirányzatok módosítása


(1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a Képviselő-testület dönt.

(2) A képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 2.000.000 Ft összeghatárig - mely esetenként a 800.000 Ft összeghatárt nem haladhatja meg a polgármesterre átruházza. Egyéb esetekben a képviselő-testület a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.

(3) Az (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2018. december 31-ig gyakorolható.

(4) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.


6. § Záró rendelkezések


(1) E rendelet 2018. március 09. napján lép hatályba.


Visnye, 2018. március 08.


                                        Füszfás Balázs s.k.                                          Dr. Barka Tamás s.k.

                                           polgármester                                                            jegyző


Záradék:

A rendeletet a mai napon kihirdettem.


Visnye, 2018. március 08.


                                                                                                                  Dr. Barka Tamás s.k.

                                                                                                                             jegyző