Visnye község képviselő-testületének 14/2019(X.24.) önkormányzati rendelete

Visnye Község Önkormányzat 14/2019. (X.24.) önkormányzati rendelete Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 10. 24- 2019. 10. 24

Visnye község képviselő-testületének 14/2019(X.24.) önkormányzati rendelete

Visnye Község Önkormányzat 14/2019. (X.24.) önkormányzati rendelete Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet módosításáról1

2019.10.24.
Visnye község Önkormånyzatånak Képvise16-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatårozott eredeti jogalkot6i hatåskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjåban meghatårozott feladatkörében eljårva a következ6ket rendeli el:

1.}

A Visnye Község Önkormånyzat Szervezeti- és Måködési Szabålyzatårål sz616 9/2014. (XI.26.) önkormånyzati rendelet bevezetése az alåbbiak szerint m6dosul:
Visnye község Önkormånyzatånak Képviselå-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatårozott eredeti jogalkot6i hatåskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjåban meghatårozott feladatkörében eljårva a következ6ket rendeli el:

2.}

A Visnye Község Önkormånyzat Szervezeti- és Miiködési Szabålyzatår61 sz61å 9/2014. (XI.26.) önkormånyzati rendelet 1 S. (3) bekezdése az alåbbiak szerint m6dosuI:
(3) Képviselå-testület tagjainak a szåma 5 f6.
A Visnye Község Önkormånyzat Szervezeti- és Miiködési Szabålyzatår61 szÖ16 9/2014. (XI.26.) önkormånyzati rendelet 1 S. (4) bekezdése az alibbiak szerint m6dosul:
(4) Az önkormånyzat hivatalos pecsétje körbélyegzå, a Magyarorszåg cimerével, a köriven az alåbbi feliratokkal:

Visnye Községi Önkormånyzat képvise16-testülete

A Visnye Község Önkormånyzat Szervezeti- és Müködési Szabålyzatår61 sz616 9/2014. (XI.26.) önkormånyzati rendelet 1 S. (5) bekezdése az alibbiak szerint m6dosul:
(5) A bélyegz6 hasznålatånak rendjét az 4. sz. melléklet szerinti ügyrend tartalmazza.
A Visnye Község Önkormånyzat Szervezeti- és Miiködési Szabålyzatår61 sz616 9/2014. (XI.26.) önkormånyzati rendelet 1 S. (6) bekezdése az alåbbiak szerint m6dosul:
(6} képviselő-testület hivatalának megnevezése székhelye:

Mikei Közös Önkormányzati Hivatal

Székhelye: 7512 Mike, Hunyadi u. 43.

6.}
A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 3 S. (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
(3) A megválasztott képviselők neve www.mikeikozoshivatal.hu oldalon található.

7.}

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 7 S. szakasza az alábbiak szerint módosul:
Önkormányzati döntést a képviselő-testület, a helyi népszavazás, a képviselő-testület felhatalmazása alapján a képviselő-testület bizottsága, a részönkormányzat testülete, a társulása, a polgármester, továbbá a jegyző hozhat. (Mötv. 41. i. (3) bekezdés)

8.}

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 8 S. (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
(1) A helyi önkormányzat ellátja a törvényben meghatározott kötelező és az általa önként vállalt feladat- és hatásköröket. (Mötv. 10.: (l) bekezdés)

9.}

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Mííködési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 8 S. (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
(2) A helyi önkormányzat — a helyi képviselő-testület vagy a helyi népszavazás döntésével — önként vállalhatja minden olyan helyi közügy önálló megoldását, amelyet jogszabály nem utal más szerv kizárólagos hatáskörébe. Az önként vállalt helyi közügyekben az önkormányzat mindent megtehet, ami jogszabállyal nem ellentétes. Az önként vállalt helyi közügyek megoldása nem veszélyeztetheti a törvény által kötelezően előirt önkormányzati feladat- és hatáskörök ellátását, finanszírozása a saját bevételek, vagy az erre a célra biztosított külön források terhére lehetséges. (Mötv. I O.S (2) bekezdés)

10.}

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 10.} szakasza az alábbiak szerint módosul:
A helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok különösen:
a) településfejlesztés, településrendezés,
b) településüzemeltetés (köztemetők kialakítása és fenntartása, a közvilágításról való gondoskodás, kéményseprő- ipari szolgáltatás biztosítása, a helyi közutak és tartozékainak kialakítása és fenntartása, közparkok és egyéb közterületek kialakítása és fenntartása, gépjárművek parkolásának biztosítása),
c) a közterületek, valamint az önkormányzat tulajdonában álló közintézmény elnevezése,
d) egészségügyi alapellátás, az egészséges életmód segítését célzó szolgáltatások, környezet-egészségügy (köztisztaság, települési környezet tisztaságának biztosítása, rovar- és rágcsálóírtás),
f) óvodai ellátás,
g) kulturális szolgáltatás, különösen a nyilvános könyvtári ellátás biztosítása; filmszínház, előadó-művészeti szervezet támogatása, a kulturális örökség helyi védelme; a helyi közművelődési tevékenység támogatása;
h) szociális, gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások;
i) lakás- és helyiséggazdálkodás,
j) a területén hajléktalanná vált személyek ellátásának és rehabilitációjának, valamint a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása;
k) helyi környezet- és természetvédelem, vízgazdálkodás, vízkárelhárítás;
l) honvédelem, polgári védelem, katasztrófavédelem, helyi közfoglalkoztatás,
m) helyi adóval, gazdaságszervezéssel és a turizmussal kapcsolatos feladatok;
n) a kistermelők, őstermelők számára — a jogszabályban meghatározott termékeik értékesítési lehetőségeinek biztosítása, ideértve a hétvégi árusítás lehetőségét is;
o) sport, ifjúsági ügyek;
p) nemzetiségi ügyek;
q) közreműködés a település közbiztonságának biztosításában;
r) helyi közösségi közlekedés biztosítása;
s) hulladékgazdálkodás;
t) távhőszolgáltatás;
u) víziközmű- szolgáltatás, amennyiben a víziközmú-szolgáltatásról szóló törvény rendelkezései szerint a helyi önkormányzata ellátásáért felelősnek minősül. (Mötv. 13.; (1) bekezdés)

11.}

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 11 S. (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
(2) A képviselő-testület egyes hatásköreinek gyakorlását - a kizárólagos hatás körébe tartozók kivételével - a
a) polgármesterre,
b) bizottságára,
c) jegyzőre,
d) a társulására ruházhatja át. (Mötv. 41.} (4) bekezdés).

12.}

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 12 S. szakasza az alábbiak szerint módosul:
A képviselő-testület a feladatkörébe tartozó közszolgáltatások ellátására jogszabályban meghatározottak szerint — költségvetési szervet, a polgári perrendtartásról szóló törvény szerinti gazdálkodó szervezetet, nonprofit szervezetet és egyéb szervezetet alapíthat, továbbá szerződést köthet természetes és jogi személlyel vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettel. (Mötv. 41 .S (6) bekezdés)

13.}

Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 13 S. szakasza az alábbiak szerint módosul:
A képviselő-testület a hatásköréből nem ruházható át:
a) rendeletalkotás;
b) szervezetének kialakítása •és mĹíködésének meghatározása, a törvény által hatáskörébe utalt választás, kinevezés, vezetői megbízás;
c) a helyi népszavazás elrendelése, kitüntetések és elismerő címek alapítása;
d) a gazdasági program, a hitelfelvétel, a kötvénykibocsátás, a kölcsönfelvétel vagy más adósságot keletkeztető kötelezettségvállalás, alapítványi forrás átvétele és átadása;
e) önkormányzati társulás létrehozása, megszüntetése, abból történő kiválás, a társulási megállapodás módosítása, társuláshoz, érdekképviseleti szervezethez való csatlakozás, abból történő kiválás;
f) megállapodás külföldi önkormányzattal való együttrnúködésről, nemzetközi önkormányzati szervezethez való csatlakozás, abból történő kiválás;
g) intézmény alapítása, átszervezése, megszüntetése;
h) közterület elnevezése, köztéri szobor, műalkotás állítása;
i) eljárás kezdeményezése az Alkotmánybíróságnál,
j) a bíróságok ülnökeinek megválasztása;
k) állásfoglalás intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést érinti,
l) a települési képviselő, polgármester méltatlansági és a vagyonnyilatkozati eljárással kapcsolatos, továbbá összeférhetetlenségi ügyében való döntés,
m) az önkormányzati képviselői megbízatás megszűnéséről való döntés, ha a képviselő egy éven át nem vesz részt az képviselő-testület ülésén,
n) a településfejlesztési eszközök és a településszerkezeti terv jóváhagyása,
o)

területszervezési kezdeményezés,
p) amit a törvény a képviselő-testület át nem ruházható hatáskörébe utal. (Mötv. 42.9
A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 19 S. (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
(3) A munkatervbe a tárgyalásra kerülő napirendi pontokra vonatkozó javaslatot, véleményt kell kémi:
a) a képviselőktől,
b) a bizottságoktól,
c) az önkormányzati intézmények vezetőitől,
d) Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületétől.

15.}

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 20 S. (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
(l) A képviselő-testület éves munkaterve tartalmazza:
a) bevezetőben az éves feladatokat, célkitűzéseket,
b) a testületi ülések tervezett időpontját, napirendeket, az előterjesztés módját, /írásos, szóbeli/ a napirendi pontok előadóit, az előkészítésben résztvevőket,
c) megjelöli azokat a témákat, amelyeket bizottság nyújt be, illetőleg bizottsági állásfoglalásnál kell beterjeszteni,
d) megjelöli azokat a napirendi pontokat, amelyek előkészítésénél közmeghallgatást kell
tartani,
e) megjelöli azokat az ügyeket, amelyek eldöntéséhez a képviselő-testület igényli a lakossági fórumok segítségét, közreműködését,
f) tartalmazza a jelentések, beszámolók, előterjesztések határidejét, valamint az adott napirendhez meghívottakat,
g) tartalmazza az egyéb szervezési feladatokat, az évfordulók megünneplésével kapcsolatos tennivalókat.

16.}

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 20 S. (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(3) A munkatervet meg kell küldeni:
a) a képviselőknek,
b) a bizottságok tagjainak,
c) Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületének,
d) mindazoknak, akikre vonatkozóan a munkaterv feladatot határoz meg.

17.}

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 21 S. (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(3) A képviselő-testület soron kívüli ülését 15 napon belül össze kell hívni
a) a települési képviselők egynegyedének indítványára
b) a képviselő-testület bizottságának indítványára
c) helyi népszavazásra irányuló érvényes kezdeményezés esetén
d) polgármester és bizottság által elkövetett súlyos törvénysértés esetén ajegyző indítványára
e) Nemzetiségi Önkormányzat indítványára,
f) a kormányhivatal vezetőjének a testületi ülés összehívásának indokát tartalmazó indítványára.

18.}

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 22 S. szakasza az alábbiak szerint módosul:
A képviselő-testületi ülésen tanácskozási joggal meghívandó:
a) ajeozÓ,
b) a napirend tárgya szerinti illetékesek,
c) a Közös Hivatal dolgozói,
d) bizottság nem képviselő tagjai (a bizottság beszámoltatása esetén)
e) Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületének elnöke
f) az önszerveződő közösségek képviselői, saját tevékenységi köréhez kapcsolódó vagy a lakosság egészét érintő témában.

19.}

Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- Működési Szabályzatáról szóló 90014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 23 S. (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
(l) A képviselő-testületi ülésre szóló meghívó tartalmazza:
a) az ülés helyét és időpontját,
b) a napirendi pontokat,
c) az előterjesztők nevét
d) mellékletként az írásos előterjesztést és a határozati javaslatot.

20.}

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 23 S. (6) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
(6) A képviselő-testület zárt ülést tart:
a) választás, kinevezés, felmentés, vezetői megbízás adása, visszavonása,
b) fegyelmi eljárás megindítása, fegyelmi büntetés kiszabása,
c) állásfoglalást igénylő személyi ügy tárgyalásakor, ha az érintett a nyilvános tárgyalásba nem egyezik bele,
d) önkormányzati hatósági,
e) összeférhetetlenségi,
f) kitüntetési ügy tárgyalásakor.

21.}

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 23 S. (8) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
(8) A képviselő-testület zárt ülést rendelhet el, minősített többségi szavazással, ha a vagyonával való rendelkezés és az általa kiírt pályázat tárgyalásakor, ha a nyilvános tárgyalás üzleti érdeket sértene.

22.}

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 23 S. (10) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
(IO) A zárt ülésen a képviselők, a polgármester, a jegyző, továbbá meghívása esetén a közös önkormányzati hivatal ügyintézője, az érintett és a szakértő vehet részt. Törvény előírhatja, mely esetben kötelező az érintett meghívása. (Mötv. 46.Š. (3) bekezdés)

23.}

A és 24
(2) Az ülés rendje:
a) a polgármester megállapítja, hogy a képviselő-testület ülését az SZMSZ szerint hívták össze,
b) megállapítja az ülés határozatképességét,
c) a képviselő-testület ülésének napirendjére és a tárgyalás sorrendjére a polgármester tesz javaslatot, amely alapján a napirendet a képviselő-testület vita nélkül állapítja meg,
d) az időben benyújtott sürgősségi indítványt (27. S.) a polgármester köteles a napirendi javaslat megtárgyalásakor ismertetni,
e) a napirend elfogadása után az előterjesztő az elfogadott napirendhez kötve van, annak visszavonására csak a képviselő-testület, legfeljebb a határozathozatalig hozott döntése alapján van lehetőség.
f) a napirend elfogadása előtt napirendi pont elhalasztását, az indok megjelölésével, a tanácskozásra jogosultak közül bárki indítványozhatja. Ha az előterjesztő az elnapolással egyetért, erről a képviselő-testület vita nélkül határoz, és a polgármester javaslatára meghatározza a napirendi pont tárgyalásának időpontját. g) az előadóhoz a képviselők és a tanácskozási joggal meghívottak kérdést intézhetnek, amelyekre az előadó a vita előtt válaszol,
h) a polgármester minden napirend és határozati javaslat felett külön-külön vitát nyit,
i) a felszólalásokra a jelentkezés sorrendjében kerül sor, melyek időtartama legfeljebb 3 perc lehet. Ugyanazon napirend keretében az ismételt felszólalás időtartama a 2 percet nem haladhatja meg. Az idő túllépése miatt a polgármester megvonhatja a szót a felszólalótól;
j) a vita lezárásának, vagy a hozzászólások időtartamának korlátozására a képviselő-testület bármely tagja javaslatot tehet, az indítvány felett a képviselő-testület vita nélkül határoz,
k) a vita lezárása után a napirend előadója reagál a hozzászólásokra,
1) szavazás előtt a jegyzőnek szót kell adni, ha bármely javaslat törvényességét érintően észrevételeket kíván tenni,
m) a polgármester az előterjesztésben szereplő és a vitában elhangzott határozati javaslatokat egyenként bocsátja szavazásra, először a vitában elhangzott módosító kiegészítő indítványokat, majd az előterjesztésben szereplő határozati javaslatot, a szavazás eredményének megállapítása után a polgármester kimondja a határozatot,
n) kérdések, interpellációk, bejelentések,
0) tájékoztatást ad a lejárt határidejű önkormányzati döntések /rendeletek, határozatok/ végrehajtásáról,
p) tájékoztatást ad az előző képviselő-testületi ülésen elhangzott bejelentések nyomán tett intézkedésekről.

24.}

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 25 S. (6) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
(6) Írásos előterjesztést kell készíteni az alábbi ügyekben:
a) önkormányzati rendeletalkotás,
b) szervezet kialakítása, átalakítása,
c) gazdasági program, költségvetés meghatározása, végrehajtásáról beszámoló, hitelfelvételek, pályázatok,
d) településrendezési tervek jóváhagyásával kapcsolatos ügyek,
e) valamennyi önkormányzati vállalkozással kapcsolatos ügyek,
f) az összes Ptk.-ból eredő jogügylet,
társulások létrehozása, csatlakozás, kilépés, h) intézményalapítás, megszűnés, átszervezés,
i) alapítvány létesítése, önkormányzati tulajdon elidegenítése,
j) szóbeli előterjesztés határozati javaslata,
k) helyi népszavazás kiírása.

25.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Mííködési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 25 S. (7) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
(7) A (6) bekezdésben nem szereplő ügyek szóban is előterjeszthetők.

26. S

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 26 S. (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
(l) A képviselő-testület elé kerülő előterjesztések tartalmi követelményei:
a.) Első rész tartalmazza:
aa.) a cím és a tárgy pontos meghatározását, ab.) a képviselő-testület előzőleg foglalkozott-e a témával, annak tapasztalatai, ac.) foglalkomi kell a tárgyalt témahelyzet értékelésével, adatok ismertetésével, ad.) fel kell tüntetni mindazon körülményeket, amelyek indokolják a meghozandó döntést, ae.)anyagi eszközöket igénylő feladatok esetén a szükséges összeg biztosításának módját és forrását, af.) utalni kell az előkészítő, koordinatív munka eredményeire, az eltérő véleményeket be kell mutami, valamint a közmeghallgatáson szerzett tapasztalatokat.
b.) Második rész tartalmazza:
ba.)az egyértelműen, szabatosan és jogszerűen megfogalmazott határozati javaslatot bb.) a végrehajtásért felelősök megnevezését és határidők megjelölését, bc.) az előzetes hatásvizsgálatot, bd.) az indokolást.

27.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 28 S. (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
(2) A napirendi pont tárgyalásának elhalasztását a képviselő, polgármester vagy a jeoző indítványozhatja.

28.

A és
29
(l) A képviselő-testületi ülésen a javaslat elfogadásához a jelenlevő képviselők több, mint felének igen szavazata szükséges. A képviselő-testület döntéshozatalából kizárható az, akit vagy akinek a hozzátartozóját az ügy személyesen érinti. A települési képviselő köteles bejelenteni a személyes érintettséget. A kizárásról az érintett települési képviselő kezdeményezésére vagy bármely önkormányzati képviselő javaslatára a képviselő-testület dönt. A kizárt önkormányzati képviselőt a határozatképesség szempontjából jelenlevőnek kell tekinteni. (Mötv. 49. S. (l) bekezdés)

29.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 29/A S. szakasza az alábbiak szerint módosul:
Amennyiben a képviselő-testület — határozatképtelenség vagy határozathozatal hiánya miatt — két egymást követő alkalommal ugyanazon ügyben nem hozott döntést, a polgármester — az Mötv. 42.}ában meghatározott ügyek kivételével — döntést hozhat, melyről a következő ülésen tájékoztatást köteles adni.

30.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 30 S. (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
(5) Titkos szavazás eljárása: borítékba helyezett szavazólapon, arra kijelölt helyiség és uma igénybevételével történik. A titkos szavazásról külön jegyzőkönyv készül, amely tartalmazza:
a) a szavazás helyét, napját, kezdetét és végét,
b) az Ügyrendi Bizottság tagjainak nevét és tisztségét,
c) a szavazás során felmerült körülményeket.

31. S

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló

9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 30 S. (8) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(8) Név szerinti szavazást kell elrendelni, ha: azt a törvény írja elő, vagy
a) a polgármester, vagy bármely képviselő indítványára
b) önkormányzati tulajdonnal való rendelkezés esetén,
c) hitelfelvétel esetén 1.000.000 Ft felett,
d) önkormányzati intézmény alapítás, megszüntetés, átszervezés esetén,
e) vállalkozásba való részvétel esetén,
f) a település jogi státuszát érintő ügyekben.

32.

(XI.26.) önkormányzati rendelet 31 S. szakasza az alábbiak szerint módosul:
(1 képviselő-testület döntése:
a) önkormányzati rendelet,
b) határozat,
c) határozatszám nélküli tudomásul vétel, vagy egyetértés lehet.
(2) A képviselő-testület határozatait külön-külön, naptári év elejétől kezdődően folyamatos sorszámmal, évszámmal, hó, nap, megjelöléssel kell ellátni a következők szerint:
Visnye Községi Önkormányzat képviselő-testületének . ' ........ hó ... nap) számú határozata.”
(3) A határozatban a felelőst és a végrehajtás határidejét jelölni kell.
(4 A Képviselő-testület határozatairól nyilvántartást kell vezetni, úgy, hogy abból a végrehajtás nyomon követhető legyen. A nyilvántartás vezetéséért a jegyző a felelős. A normatív határozatok számozása nem különül el a határozatok számozásától, azok sorába illeszkedik.
(5) A nyilvántartás tartalmazza:
a) a határozat számát,
b) a határozat tárgyát,
c) a végrehajtás határidejét,
d) a felelős nevét.
(6) A képviselő-testületi határozatokat, kivonatokat a jegyzőkönyv elkészítését követő 15 napon belül meg kell küldeni a végrehajtásért felelős személynek és szerveknek.
(7) A képviselő-testület jegyzőkönyvi rögzítéssel {határozat nélkül/ dönt:
a) ügyrendi kérdésekben,
b) tájékoztató anyagokról,
c) tudomásul vétel, egyetértést igénylő ügyekben,
d) határozati javaslat, vagy rendelet-tervezet módosító indítványairól.
(8) A normatív határozatot az önkormányzat honlapján közzé kell tenni.
(9) A normatív határozatot a Hivatal hirdetőtábláján való kifiiggesztéssel kell kihirdetni

33.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 33 S. (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(5) A polgármester ellátja az ülés- és vitavezetési feladatokat.

34.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 33 S. (6) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(6) A polgármester folyamatosan ellenőrzi a határozatképességet.

35. S

(7) A polgármester biztosítja az ülés zavartalan lefolyását.

36. S

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 33 S. (8) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(8) A polgármester tárgyalási szünetet rendelhet el.

37.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 34 S. (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(2) ] A testületi ülésről 3 példányban jegyzőkönyvet kell készíteni:
a) az eredeti példányt a jegyző kezeli,
b) egy példányt 15 napon belül a Somogy Megyei Kormányhivatal vezetőjének meg kell küldeni, c) egy példányt hozzáférhetővé kell tenni a képviselők és az érdeklődő állampolgárok számára, amely a polgármesternél kerül lefiízésre és elhelyezésre. Ezt a példányt évente be kell köttetni.

38.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 34 S. (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(3) A jegyzőkönyv eredeti példányának mellékletét képezi:
a) a meghívó,
b) a jelenléti ív,
c) az írásos előterjesztés és mellékletei,
d) szóbeli előterjesztés határozat-tervezete,
e) elfogadott rendeletek,
f) társulási megállapodások,
g) egyéb megállapodások, szerződések,
h) titkos szavazásról készült jegyzőkönyvek,
i) név szerinti szavazásról készült jegyzőkönyv,
j) a jeozó' törvényességi észrevételeit.
Módosította: 14/2019.(X.24.) önkormányzati rendelet 37. szakasza, hatályos: 2019. október 24-től

39. S

(XI.26.) önkormányzati rendelet (4)
(4) A jegyzőkönyv tartalmazza:
a) az ülés helyét, időpontját,
b) a megjelent képviselők nevét, távolmaradtak nevét,
c) az ülésen tanácskozási joggal résztvevők nevét,
d) határozatképesség megállapítását,
e) az ülés megnyitásának időpontját,
f) az elfogadott napirendet,
g) napirendenként az előadók és a felszólalók nevét, a kérdéseket, a hozzászólások lényegét,
h) a határozathozatal módját,
i) a szavazás eredményét és a határozat szövegét,
j) a polgármester esetleges intézkedéseit,
k) az elhangzott kérdéseket, interpellációkat, valamint az azokhoz kapcsolódó válaszokat és határozatokat,
l) ajegyző törvényességi észrevételeit.

40.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 35 S. (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

képviselő-testület Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a. pontja alapján önkormányzati rendeletet alkothat:
a) törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére,
b) törvényben kapott felhatalmazás alapján.

41.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 35 S. (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(3) A képviselő-testület az Mötv. 143* (4) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján rendeletben határozza meg:
a) az öngondoskodás és a közösségi feladatok ellátásához való hozzájárulás, továbbá a közösségi együttélés alapvető szabályait, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit;
b) az önkormányzati képviselőnek, a bizottsági elnöknek és tagnak, továbbá a tanácsnoknak járó tiszteletdíjat és természetbeni juttatást,
c) a polgármester általi forrásfelhasználás mértékét;
d) azon vagyonelemeket, amelyekre a helyi önkormányzat vagyonkezelói jogot létesíthet, továbbá a vagyonkezelői jog megszerzésének, valamint a vagyonkezelés ellenőrzésének szabályait.

42.

(4)
(4) Önkormányzati rendelet alkotását kezdeményezhetik:
a) a települési képviselők,
b) az önkormányzati bizottságok elnökei,
c) a polgármester, az alpolgármester, a jegyző,
d) a nemzetiségi önkon-nányzat testülete,
e) a település társadalmi, érdekképviseleti és más civil szervezeteinek vezetői.

43.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 35 S. (8) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(8) A lakosság széles körét, illetve jogait, kötelességeit érintő (különösen: szociális kérdéseket érintő rendelet) önkormányzati rendelet-tervezetet 15 napra közszemlére kell kitenni, erről a lakosságot hirdetmény útján értesíteni kell. A közszemlére tett rendelettervezettel kapcsolatban az érdekeltek írásban kifogást emelhetnek. Ennek tárgyában a képviselő-testület foglal állást.

44.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 35 S. (12) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(12) Ajegyző gondoskodik a rendeletek 2 évenkénti és szükség szerinti felülvizsgálatáról.

45.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 36.} szakasza az alábbiak szerint módosul:

(l) Az önkormányzati rendeleteket külön-külön naptári év elejétől kezdődően, folyamatos sorszámmal, évszámmal, hó, nap megjelöléssel kell ellátni.
(2) Önkormányzati Képviselő-testület rendeleteinek jelölése:

Visnye Község Önkormányzat

' .............. hó .... nap) önkormányzati

r e nd e l e te”

(3) Az önkormányzati rendelet-tervezetnek az előzetes hatásvizsgálat és az indokolás a részét képezi. (4)A rendeletek nyilvántartására a Szervezet- és Működési Szabályzat 32. S. (3) bekezdésben foglaltakat értelemszerűen kell alkalmazni.

46.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Mííködési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 37.} (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(2) A képviselőt az Mötv.-ben és az Szervezeti és Működési Szabályzatban rögzített azonos jogok és kötelezettségek illetik meg és terhelik.

48.

A Visnye Község Önkormányzat
(XI.26.) önkormányzati rendelet 37.} (4)
(4) A képviselő főbb jogai:
a) Részt vehet a képviselő-testület döntéseinek előkészítésében, végrehajtásuk szervezésében és ellenőrzésében.
b) Kezdeményezheti, hogy a képviselő-testület vizsgálja felül bizottságának, a polgármesterre átruházott hatáskörben hozott döntését.A képviselő-testületi ülésen a polgármestertől, jegyzőtől, bizottság elnökétől önkormányzati ügyekben felvilágosítást kérhet.
c) A polgármesteri hivataltól igényelheti a képviselői munkához szükséges tájékoztatást, illetve egyéb ügyviteli közreműködést.
h) Sürgős intézkedést igénylő közérdekú ügyben, a jegyző útján kezdeményezheti a jegyzőség intézkedését, a hivatal 15 napon belül köteles érdemi választ adni.
i) Bármely bizottsági ülésen tanácskozási joggal részt vehet.
j) A polgármester megbízása alapján képviseli az önkormányzatot.

48.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 37.} (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(5) A képviselő fontosabb kötelességei:
a) részt venni a képviselő-testület munkájában, közéleti szerepléssel járó felelősséget vállalni,
b) olyan magatartást tanúsítani, amely méltóvá teszi a közéleti tevékenységre, a választók bizalmára,
c) felkérés alapján részt venni a testületi ülések előkészítésében, valamint a különböző vizsgálatokban,
d) írásban, vagy szóban előzetesen bejelenteni, hogy az ülésen való részvételben akadályozva van,
e) a tudomására jutott állami, szolgálati, üzleti és magántitkot megőrizni, titoktartási kötelezettsége megbízatásának lejárta után is fennáll,
f) kapcsolatot tartani a község polgáraival, különböző önszerveződő lakossági közösségekkel,
g) a vele szemben felmerült összeférhetetlenségi okot a vita előtt bejelenteni,
h) eskütételét követően három hónapon belül köteles részt venni a kormányhivatal által szervezett képzésen;
i) köteles kapcsolatot tartani a választópolgárokkal, akiknek évente legalább egy alkalommal tájékoztatást nyújt képviselői tevékenységéről.

49.

A Visnye Község Önkormányzat Szenezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 38.} (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(2) A képviselő-testület Ügyrendi /Szavazatszámláló/ Bizottságot hoz létre, amelynek létszáma 3 fő és megválasztásáról a képviselő-testület a polgármester, illetve bármely önkormányzati képviselő javaslata alapján az alakuló, de legkésőbb az alakuló ülést követő soron következő ülésén nyílt szavazással dönt a bizottsági elnöki tisztség betöltéséről, valamint a bizottság tagjainak megválasztásáról.

50.

38.} (4)

(4) Bizottság a belső működési szabályait az Mötv. és az Szervezeti és Működési Szabályzat keretei között maga állapítja meg.

51. S

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 39.} (6) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(6) A bizottság éves munkaterv szerint működik. Működésük részletes szabályait maguk határozzák meg az Szervezeti és Működési Szabályzatban foglaltak szerint.

52.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 40.} (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(3) A bizottság üléséről jegyzőkönyv készül. Átruházott hatáskörben hozott döntésekről, illetve ülésről jegyzőkönyv készül. A jegyzőkönyv tartalmazza:
a) a jelenlévőket,
b) a napirendet,
c) elhangzott felszólalások rövid ismertetését,
d) a hozott döntést.

53.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 40.} (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(4) A jegyzőkönyvet a bizottság elnöke írja alá.

54.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Mííködési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 40.} (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(5) A jegyzőkönyv egy-egy példányát 15 napon belül meg kell küldeni a polgármesternek, illetőleg a jegyzőnek, és a Kormányhivatalnak.

55.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 90014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 41.: (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(4) A polgármesternek a képviselő-testület működésével összefiiggő fóbb feladatai:
a) javaslatot tesz az alpolgármesterre,
b) segíti a képviselők munkáját,
c) összehívja és vezeti a testület üléseit,
d) képviseli az önkormányzatot,
e) szervezi a településfejlesztést és a közszolgáltatásokat.

56.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 41.} (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(5) A polgármesternek a bizottság működésével összemggó főbb feladatai:
a) indítványozhatja a bizottság összehívását,
b) felfiiggeszti a bizottság döntésének a végrehajtását, ha az ellentétes a képviselő-testület határozatával, vagy sérti az önkormányzat érdekeit. A felffggesztett döntésről a képviselőtestület a következő ülésen dönt,
c) bizottsági döntéshozatal esetén dönt a bizottsági elnök kizárásáról, ha az ügy a bizottság elnökét, vagy hozzátartozóját személyesen érinti.

57. S

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 41.} (6) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(6) A polgármester hivatallal összefiiggő főbb polgármesteri jogosítványai:
a) a képviselő-testület döntései szerint és saját önkormányzati jogkörében eljárva irányítja a hivatalt,
b) dönt a jogszabály által hatáskörébe utalt államigazgatási ügyekben, hatósági jogkörökben, egyes hatáskörének gyakorlását átruházhatja,
c) szabályozza a hatáskörébe tartozó ügyekben kiadmányozás rendjét,
d) gyakorolja a munkáltatói jogokat a jegyző és az intézményvezetők tekintetében.

58. S

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 41.} (7) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(7) A polgármester a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett, a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozó ügyek kivételével dönthet a két ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan ügyekben. (Mötv 68.} (3) bekezdése)

59. S

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 41.} (8) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(8) A polgármester minden szerdán Visnyén 8.00-12.00 (7534 Visnye, Fő u. 20.), Visnyeszéplakon minden hétfőn 8.00-12.00 fogadóórát tart a Hivatal épületében.

60. S

42.} (4)

(4) Az alpolgármester a polgármester irányításával látja el feladatát.

61.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 42.S (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(5) Az alpolgármester minden szerdán 8.00-12.00 (7534 Visnye, Fő u. 20.) fogadóórát tart a Hivatal épületében.

62. S

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 43.} (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(3) Ajeuzó gondoskodik az önkormányzat működésével kapcsolatos feladatok ellátásáról, az alábbiak
szerint:
a) előkészíti a képviselő-testületi ülés, a bizottságok elé kerülő előterjesztéseket,
b) ellátja a testület, a bizottságok szervezési- és ügyviteli tevékenységével kapcsolatos feladatokat,
c) tanácskozási joggal részt vesz a testület és a bizottságok ülésein,
d) törvényességi észrevételeket tehet a szavazás előtt,
e) gondoskodik a testületi ülés jegyzőkönyvének elkészítéséről és továbbításáról. A jegyzőkönyvet a polgármesterrel együtt írja alá,
f) rendszeresen tájékoztatja a polgármestert, a képviselő-testületet és a bizottságokat az önkormányzat munkáját érintő jogszabályokról, a Közös Önkormányzati Hivatal munkájáról és az ügyintézésről,
g) intézkedést kezdeményez a törvénysértések megszüntetésére.

63.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 43.} (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(4) Ajegyzó' egyéb, főbb feladatai:
a) biztosítja a Közös Önkormányzati Hivatal működési rendjét,
b) döntésre előkészíti a polgármester hatáskörébe tartozó államigazgatási ügyeket,
c) ellátja a jogszabályban előírt államigazgatási feladatokat és a hatósági hatásköröket,
d) dönt a hatáskörébe utalt ügyekben,
e) hatáskörébe tartozó ügyekben szabályozza a kiadmányozás rendjét,
f) gyakorolja a munkáltatói jogokat a Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői tekintetében, a kinevezéshez, vezetői megbízatáshoz felmentéshez, a vezetői megbízatás visszavonásához, jutalmazáshoz a polgármester egyetértése szükséges,
g) ellátja az államigazgatási tevékenység korszerűsítésével, egyszerűsítésével kapcsolatos feladatokat.

64. S

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 44.} (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(2) A hivatal közreműködik az önkormányzatok egymás közötti, valamint az állami szervekkel történő együttműködésének összehangolásában. Mindezek alapján Mike, Kőkút, Hencse, Hedrehely és Visnye Községek Önkormányzatai
Mikei Közös Önkormányzati Hivatalt hoztak létre.

65.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Mííködési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 44.} (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(3) A Mikei Közös Önkormányzati Hivatal székhelye: Mike, Hunyadi u. 43.

66.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 44.} (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(4) A Közös Önkormányzati Hivatal jogi személy.

67.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 44.} (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(5) A Közös Önkormányzati Hivatal önállóan múködó' és gazdálkodó költségvetési szerv.

68. S

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 44.} (6) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(6) Működéséhez szükséges előirányzatokat, működési, fenntartási költségeket az éves költségvetés tartalmazza.

69.

44.} (7)

(7) A Közös Önkormányzati Hivatalt a jegyző vezeti.

70.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 44.} (8) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(8) A Közös Önkormányzati Hivatal részletes szervezeti és működési szabályzatát, ügyrendjét, az ügyfélfogadás rendjét, a kiadmányozás rendjét az 5. számú melléklet tartalmazza.

71.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Mííködési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 45.: (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(3) A képviselő-testület tagja a a Kaposmérő és Környéke Szociális Társulásnak.

72. S

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 45.} (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(4) A képviselő-testület a Szervezeti és Működési Szabályzatában egyes feladat- és hatásköreinek ellátását a többcélú társulásra átruházhatja.

73

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 47.} (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(2) A helyi népszavazást kezdeményezheti:
a) a képviselők legalább 1/4-e,
b) a község választópolgárainak 25%-a.

74

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 50.} (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(4) A polgármester a tárgyév lezárása után zárszámadási rendelet-tervezetet terjeszt a képviselő-testület elé, melyet a jeuzó' készít el. Tartalmára a költségvetési törvény és a Szabályzat e fejezetében foglaltak az irányadók.

75.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 51.} szakasza az alábbiak szerint módosul:

Az önkormányzat gazdálkodási feladatait a Mikei Közös Önkormányzati Hivatal látja el. E körben különösen:
a) az illetékes minisztérium által előírt módon és időben elkészíti a költségvetési tájékoztatót, a költségvetési beszámolót, valamint a havi pénzforgalmi információt, s mindezeket megküldi a Magyar Államkincstár részére,
b) beszedi az önkormányzat saját bevételeit,
c) biztosítja az önkormányzat kettős könyvvitelének szabályszerű vezetését, kialakítja saját könyvvitelének számlarendjét,
d) elkészíti az önkormányzat éves vagyonleltárát és csatolja a költségvetési beszámolóhoz, biztosítja a társulások elkülönített nyilvántartását,
e) az önkormányzat költségvetési számláját kezelő pénzintézeten keresztül gondoskodik az önkormányzat tartozásainak és kiadásainak a kiegyenlítéséről, teljesítéséről,
f) gondoskodik a működtetett intézmények pénzellátásáról,
g) a Közös Hivatal és intézmények vezetői kisebb összegü készpénz kifizetéseiket a házipénztárból, illetve az ellátmányból teljesítik.

76.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014.

(XI.26.) önkormányzati rendelet 2. számú melléklete helyébe jelen rendelet 1. számú melléklete lép.

77.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014.

(XI.26.) önkormányzati rendelet 3 számú melléklete helyébe jelen rendelet 2. számú melléklete lép.

78.

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014.

(XI.26.) önkormányzati rendelet 4. számú melléklete helyébe jelen rendelet 3. számú melléklete lép.

79. S

A Visnye Község Önkormányzat Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014.

(XI.26.) önkormányzati rendelet 5. számú melléklete helyébe jelen rendelet 4. számú melléklete lép.

80.}

Záró rendelkezések

(1) (1) Jelen rendelet hatálybalépésével egy időben hatályát veszti Visnye Község Önkormányzat
Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. bekezdése, 46. (3)-(4) bekezdése és az 50. (2) bekezdése.
rendelet 35. S (7)
(2) E rendelet 2019. október 24. napján 09 ora ' JS . perckor lép hatályba.
Visnye, 2019. október 24. OÁ.. óra 25. perc
Záradék:
A rendelet kihirdetése Visnyén 2 2019. október 24. napján óra40. perckor megtörtént.
Visnye, 2019. október 24. 129... óraäQ.. perc

Dr. Barka Tamá jegyző

1. számú melléklet a 14/2019 rendelethez
2. számú melléklet a 14/2019 (X.24.) önkormányzati rendelethez
Átruházott hatáskörök jegyzéke
A képviselő-testület a 9/2014 (XI.26.) önkormányzati rendelet 12. S. (3) bekezdésbe foglaltaknak megfelelően a polgármesterre az alábbi hatásköröket ruházta át:
A szociális gondoskodásról helyi szabályairól többször módosított 4/2015. (11.23.) számú helyi rendelet alapján átruházott hatáskörök:
— lakhatáshoz nyújtott települési támogatás
— kamatmentes kölcsön formájában nyújtható önkormányzati segély (temetéshez igényelt)
— önkormányzati temetési segély
— tanulmányi támogatás
— rendkívüli települési támogatás 5.000 Ft-ig eseti gyógyszer hozzájárulás
— köztemetés
3. számú melléklet a 14/2019 (X.24.) önkormányzati rendelethez
Az Ügyrendi Bizottság feladatai
A Bizottság feladatkörében — előkészíti a Képviselő-testület döntéseit, szervezi és ellenőrzi a döntések végrehajtását. A Képviselő-testület határozza meg azokat az előterjesztéseket, amelyet a Bizottság nyújt be, továbbá amely előterjesztések a Bizottság állásfoglalásával nyújthatók be a Képviselő-testületnek.
A Képviselő-testület az Ügyrendi Bizottságra hatáskör gyakorlást nem ruház át.
A Bizottság feladatai:
- A titkos szavazás lebonyolítása.
- A polgármester és az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatának nyilvántartása, vizsgálata, összeférhetetlenséggel- és méltatlansági eljárással összefiiggő feladatai. (Mötv. 37.} (2) bekezdés.).
4. számú melléklet a 14/2019 rendelethez
BÉLYEGZÓK NYILVÁNTARTÁSA
5. számú melléklet a 14/2019 (X.24.) önkormányzati rendelethez

MIKEI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL

7512 Mike, Hunyadi u. 43.

SZERVEZETI És MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

Hatályos: 2019. október 29. napjától

Jóváhagyó záradék:

Mike Önkormányzatának képviselő-testülete a 10/2019 (X.21.) önkormányzati rendelettel, Hedrehely Község Önkormányzatának képviselő-testülete a 10/2019. (X.22.) önkormányzati rendelettel, Hencse Község Önkormányzatának képviselő-testülete a 10/2019. (X.28.) önkormányzati rendelettel, Kőkút Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 10/2019. (X.24.) önkormányzati rendelettel, Visnye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 14/2019. (X.28.) önkormányzati rendelettel.
Mike, 2019. október 28.

dr. Barka Tamás jegyző

1. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A Szervezeti és Működési Szabályzat célja

A Szervezeti és Működési Szabályzat (továbbiakban: SZMSZ) célja, hogy rögzítse a Mikei Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: közös önkormányzati hivatal) adatait, ellátandó feladatait, szervezeti felépítését, a működés rendjét, a vezetők és alkalmazottak feladat-, hatás- és jogköreit.

2. A közös hivatal működési rendjét meghatározó dokumentumok

A közös önkormányzati hivatal törvényes működését a hatályos jogszabályok, valamint a jogszabályokkal összhangban lévő alapdokumentumok és belső szabályzatok határozzák meg.
2.1. A Közös Önkormányzati Hivatal létrehozására vonatkozó megállapodás, Alapító Okirat
A közös önkormányzati hivatalt Mike Önkormányzatának képviselő-testülete a 7/2013.
(02.05.) határozatával, Hedrehely Község Önkormányzatának képviselő-testülete a 4/2013. (02.06.) határozatával, Hencse Község Önkormányzatának képviselő-testülete az 5/2013.
(02.05.) határozatával, Kőkút Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 8/2013 (02.05.) határozatával, Visnye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 6/2013. (02.06.) határozatával, Alapító Okirattal alapította.
Az Alapító Okirat módosítása:
Mike Önkormányzatának képviselő-testülete a 22/2016. (03.17.) határozatával, Hedrehely
Község Önkormányzatának képviselő-testülete a 14/2016. (02.23.) határozatával, Hencse
Község Önkormányzatának képviselő-testülete az 20/2016. (02.24.) határozatával, Kőkút
Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 15/2016. (02.25) határozatával, Visnye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 19/2016. (02.25.) határozatával módosította.
Az alapító okirat tartalmazza a közös önkormányzati hivatalra vonatkozó legfontosabb adatokat.
A közös önkormányzati hivatal működésére vonatkozó legfontosabb szabályokat — az alapító okirat mellett — a közös önkormányzati hivatal létrehozására és fenntartására vonatkozó megállapodás tartalmazza.
2.2. Egyéb dokumentumok
A közös önkormányzati hivatal működését részletesen meghatározó dokumentum a Szervezeti és Működési Szabályzat, valamint a szakmai és gazdasági munka vitelét meghatározó és segítő belső szabályok, leírások.
A közös önkormányzati hivatal működését az SZMSZ mellett az alábbi belső szabályzatok szabályozzák:
I .) ellenőrzési (FEUVE) szabályzat,
2.) a közérdekű adatok megismerésesére irányuló kérelmek intézésének rendje,
3.) szabálytalanságok kezelésének szabályzata,
4.) közbeszerzési szabályzat,
5.) infbnnáció és kommunikációs rendszer nyomon követési rendszer (monitoring,
6.) vezetékes és rádiótelefonok használatának rendje,
7.) kiküldetési szabályzat.
8.) beszerzési szabályzat,
9.) reprezentációs kiadások felosztásának, azok teljesítésének és elszámolásának szabályzata,
IO.) belső kontrollrendszer,
I I . ) ügyrend,
12.) bizonylati rend,
13.) munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés,
14.) iratkezelési szabályzat,
15.) önkétségszámítási szabályzat,
16.) készpénz felvétel rendje.
17.) pénzkezelési szabályzat,
18.) gazdasági szabályzat,
19.) számlarend.
20.) felesleges vagyontárgyak has'znosításának és selejtezésének szabályzata,
21. ) anyag- és eszközgazdálkodási szabályzat,
22.) házipénztári, készpénzkezelési szabályzat,
23.) az ellenőrzési nyomvonal,
24.) számviteli politika,
25.) szervezeti- és működési szabályzat,
26.) eszközök és törrások értékelési szabályzata,
27.) leltározási és leltárkészítési szabályzat,
28.) adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzat,
29.) információ biztonsági szabályzat,
30.) belső ellenőrzési kézikönyv,
3. A közös önkormányzati hivatal legfontosabb adatai
Megnevezése: Mikei Közös Önkormányzati Hivatal
Székhelye: 7512 Mike, Hunyadi u 43. Tel./fax: +36 82 721 229
Ügyfélfpgadási irodák:
Mike Község Önkormányzata 7512 Mike, Hunyadi u 43.
Tel./fax.• +36 82 721 229
Hedrehely Község Önkormányzata 7533 Hedrehely, Szabadság u. 76.
Hencse Község Önkormányzata 7532 Hencse, Kossuth L. u. 41.
Kőkút Község Önkormányzata
7531 Kőkút, Arany János u. IO.
Visnye Község Önkormányzata 7534 Visnye, Fő u. 20.
Alapítók neve:
l. Mike Község Önkormányzata 7512 Mike, Hunyadi u 43.
2. Hedrehely Község Önkormányzata 7533 Hedrehely, Szabadság u. 76.
3. Hencse Község Önkormányzata 7532 Hencse, Kossuth L. u. 41.
4. Kőkút Község Önkormányzata 7531 Kőkút, Arany János u. 10.
5. Visnye Község Önkormányzata 7534 Visnye, Fő u. 20.
Alapítás időpontja: 2013. január 1.
A számlát vezető bank neve, címe: OTP Bank Nyrt.
Bankszámlaszám: 11743002-15810269
Adószám: 15810269-1-14
A közös önkormányzati hivatal alaptevékenysége: helyi önkormányzatok igazgatási tevékenysége (TEÁOR: 84.11.)
A közös önkormányzati hivatal működési területe: Mike, Hedrehely, Hencse, Kőkút és Visnye Községek közigazgatási területe.
A közös önkormányzati hivatal irányító szerve:
Mike Község Önkorrnányzatának Képviselő-testülete (székhely: 7512 Mike, Hunyadi u. 43. )
Alapítói jogokkal felruházott irányító szervek neve, székhelye:
I . Mike Község Önkormányzata Képviselő-testülete 7512 Mike, Hunyadi u 43.
2. Hedrehely Község Önkormányzata Képviselő-testülete 7533 Hedrehely, Szabadság u. 76.
3. Hencse Község Önkormányzata Képviselő-testülete 7532 Hencse, Kossuth L. u. 41.
4. Kőkút Község Önkormányzata Képviselő-testülete 7531 Kőkút, Arany János u. 10.
5. Visnye Község Önkormányzata Képviselő-testülete 7534 Visnye, Fő u. 20.
Törvényességi ellenőrzést gyakorló szerv:
Somogy Megyei Kormányhivatal 7400 Kaposvár, Nagy Imre tér l .
4. Gazdálkodását ellenőrző szerv:
Állami Számvevőszék Somogy Megye
5. Gazdálkodás felügyeletét gyakorló szerv:
Magyar Államkincstár Somogy Megyei Igazgatósága

4. A közös önkormányzati hivatal jogállása

A közös önkormányzati hivatal önálló jogi személy, vezetője a jegyző, akinek kinevezése az alapító önkormányzatok polgármestereinek a Mötv. 83.5 b) pontban foglaltaknak megfelelő többségi döntésével történik.
Gazdálkodás formája: Teljes jogkörrel rendelkező, önállóan gazdálkodó költségvetési szerv.

5. A Szervezeti és Működési Szabályzat hatálya

A közös önkormányzati hivatal számára jogszabályokban, képviselő-testületi döntésekben megfogalmazott feladat- és hatásköri, szervezeti és működési előírásokat a jelen SZMSZ-ben foglaltak figyelembevételével kell alkalmazni.
Az SZMSZ hatálya kiterjed:
— a jegyzőre,
— a közös önkormányzati hivatal dolgozóira (köztisztviselőkre és megbízási jogviszonyban foglalkoztatottakra egyaránt)
— a közös önkormányzati hivatalban működő testületekre, szervekre, közösségekre, — a közös önkormányzati hivatal szolgáltatásait igénybe vevőkre.

11. FEJEZET

A KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL FELADATAI

1. A közös önkormányzati hivatal feladata és hatásköre

A közös önkormányzati hivatal számára meghatározott feladatoknak és hatásköröknek a közös önkormányzati hivatal szervezeti egységei, dolgozói közötti megosztásáról a jegyző rendelkezik.
A feladatok és hatáskörök megosztása nem lehet ellentétes a jogszabályok és az alapító, fenntartó által a közös önkormányzati hivatal vezetőire és dolgozóira kötelezően előírt feladatokkal és hatáskörökkel. A közös önkormányzati hivatalban folyó tevékenységet meghatározó legfontosabb jogszabályok:
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Möt.)
Az államháztartásról szóló 2011 évi CXCV.. törvény (továbbiakban: Áht.)
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011 évi CXCIX. törvény (továbbiakban: Kttv.)
A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (továbbiakban: Mt.)
A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (továbbiakban: Kjt.) Az általános közigazgatási rendtartásról szóló szóló 2016. évi CII. törvény (továbbiakban: Ákr.)
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény
Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.)
Korm.rendelet
Egyéb ágazati közigazgatási jogszabályok.

1.1. A közös önkormányzati hivatal tevékenységei

Államháztartási szakágazati besorolása: 841105 Helyi önkormányzatok, valamint többcélú kistérségi társulások igazgatási tevékenysége
Kormányzati funkciók száma megnevezése
011130 Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási tevékenysége
011140 Országos és helyi nemzetiségi önkormányzatok igazgatási tevékenysége
013210 Átfogó tervezési és statisztikai szolgáltatások
016010 Országgyűlési, önkormányzati és európai parlamenti képviselő választásokhoz kapcsolódó tevékenységek
016020 Országos és helyi népszavazással kapcsolatos tevékenységek
041231 Rövid időtartamú közfoglalkoztatás
041233 Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás
041236 Országos közfoglalkoztatási program

1.2. A közös önkormányzati hivatalfeladatmutatója

A közös önkormányzati hivatalhoz tartozó települések száma 5
A közös önkormányzati hivatalhoz tartozó községek együttes lakosságszáma — megközelítőleg
2200 fő.

111. FEJEZET

A KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL SZERVEZETI FELÉPÍTÉSE
1. A közös önkormányzati hivatal belső szervezeti egységeinek főbb feladatai
A közös önkormányzati hivatal külön szervezeti egységekkel nem rendelkezik, az ügyintézők egységes rendszerben látják el a munkaköri leírásban meghatározott feladataikat.
2. A közös önkormányzati hivatali munkakörök
A közös önkormányzati hivatalban foglalkoztatott dolgozók feladatait a személyre szabott munkaköri leírások tartalmazzák. A munkaköri leírásnak tartalmaznia kell a foglalkoztatott dolgozó jogállását, a szervezetben elfoglalt munkakörének megfelelő feladatait, jogait, kötelezettségeit, felettesét, valamint a helyettesítést. A munkaköri leírások elkészítéséért és aktualizálásáért felelős:
jegyző esetében az egyéb munkáltatói jogokat gyakorló a mikei polgármester, a közös önkormányzati hivatal dolgozói tekintetében a jegyző.
3. A közös önkormányzati hivatal vezetése, a vezető feladatai
3.1. A jegyzőfeladatai
— gyakorolja a feladat- és hatáskörébe tartozó hatásköröket,
— vezeti a közös önkormányzati hivatalt, felelős a közös önkormányzati hivatal működéséért és gazdálkodásáért, gondoskodik a közös önkormányzati hivatal működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételekről,
— külső szervek előtt képviseli a közös önkormányzati hivatalt,
— terezi, szerezi, irányítja és ellenőrzi a közös önkormányzati hivatal szakmai és gazdasági működésének valamennyi területét, a közös önkormányzati hivatal foglalkoztatottjai tekintetében gyakorolja a munkáltatói jogokat, ellátja a közös önkormányzati hivatal működését érintő jogszabályokban, önkormányzati rendeletekben és döntésekben a vezető részére előírt feladatokat, — megszervezi a közös önkormányzati hivatal belső ellenőrzését,
— felelős a folyamatba épített előzetes és utólagos vezetői ellenőrzés működéséért,
— elkészíti a közös önkormányzati hivatal SZMSZ-ét, szabályzatait, egyéb rendelkezéseket, kapcsolatot tart társintézményekkel, helyi, területi és országos szakmai szervezetekkel, intézményekkel, támogatja a közös önkormányzati hivatal munkáját segítő testületek, szervezetek, közösségek tevékenységét,
— elvégzi, gondoskodik, elkészíti, kapcsolatot tart, nyilvántartja, szervezi a közös önkormányzati hivatal székhelye és a kirendeltségek közötti feladat- és munkamegosztást, folyamatosan értékeli a szervezeti egységek és a közös önkormányzati hivatal tevékenységét, munkáját.
3.2. Az aljegyző, illetve az aljegyzői tisztség betöltetlensége esetén a jegyzőhelyettes feladataihoz
— a helyettes az aljegyzői tisztség betöltetlensége esetén a hivatalban a legmagasabb iskolai végzettséggel — ideértve az egyetemi vagy ffiskolai abszolutórium meglétét is — rendelkező köztisztviselő látja el,
— a jegyző tartós akadályoztatása és távolléte esetén ellátja a jegyzői feladatokat, ellátja a közös önkormányzati hivatallal kapcsolatos statisztikai és egyéb adatszolgáltatásokat.
— ellátja a jegyző által munkakörébe utalt feladatokat.
3.3. Ügyintézők
A közös önkormányzati hivatal feladat- és hatáskörébe tartozó tevékenységeket a jegyző irányításával 8 fő ügyintéző látja el. A közös önkormányzati hivatal dolgozói közül a jegyző valamennyi településen, 7 fő a székhelyen, 1 fő a településeken.
4. A közös önkormányzati hivatal munkáját segítő fórumok, szervek, közösségek
A közös önkormányzati hivatali munka vezetését segítőfórumok
— vezetői értekezlet,
— dolgozói munkaértekezlet,
— képviselő-testületi és bizottsági ülések.
Vezetői értekezlet:
A jegyző szükség szerint vezetői értekezletet tart.
A vezetői értekezleten részt vehet:
— polgármester,
— jegyző,
—jegyző-helyettes,
— egyéb meghívottak.
A vezetői értekezlet célja:
— tájékozódás és megbeszélés a belső szervezeti egységek munkájáról,
— a közös önkormányzati hivatal, valamint a belső szervezeti egységek aktuális és konkrét tennivalóinak áttekintése,
— munkaszervezési feladatok megbeszélése,
— szakmai képzések, információk átadása,
— jogszabályi változások ismertetése, megbeszélése.
Dolgozói munkaértekezlet:
A jegyző szükség szerint dolgozói munkaértekezletet tart. Az értekezleten a közös önkormányzati hivatal dolgozói vesznek részt.
A dolgozói munkaértekezlet célja:
a jegyző beszámol a közös önkormányzati hivatal munkájáról, értékeli a közös önkormányzati hivatali feladatok teljesítését, a dolgozók munkakörülményeit, a munkamorált, ismerteti a következő időszak feladatait,
— a dolgozók észrevételekkel, javaslatokkal élhetnek, kérdéseket tehetnek fel.
A közös önkormányzati hivatali munkát segítő testületek, szervek, közösségek
A közös önkormányzati hivatal vezetése együttműködik a közös önkormányzati hivatali dolgozók minden olyan törvényes szervezetével, amelynek célja a dolgozók érdekképviselete és érdekvédelme. A közös önkormányzati hivatal vezetése támogatja és segíti az érdekképviseleti szervezetek működését.
A jegyző a köztisztviselői jogviszonyból származó jogok és kötelezettségek gyakorlásának, illetve teljesítésének módjáról, az ezzel kapcsolatos eljárás rendjéről, az érdekvédelmi szervezetek támogatásának mértékéről, a működési feltételek biztosításáról a jogszabályok ide vonatkozó rendelkezése alapján megállapodást köthet.
A közös önkormányzati hivatal működését segítő testületek, szervek és közösségek üléseiről jegyzőkönyvet kell készíteni, melynek megőrzéséről a jegyző, illetve a jegyző-helyettese gondoskodik. A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell az ülés helyét, időpontját, a megjelentek nevét, a tárgyalt napirendi pontokat, a tanácskozás lényegét, a hozott döntéseket.
IV. Fejezet

A KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL

MŰKÖDÉSÉNEK FóBB SZABÁLYAI

1. A munkavégzéssel kapcsolatos szabályok

1.1. A köztisztviselőijogviszony, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony

A közös önkormányzati hivatalban köztisztviselői jogviszony keretében kerülnek foglalkoztatásra a dolgozók. A köztisztviselői jogviszonyra, annak létrejöttére, tartalmára, módosítására, megszűnésére a Kttv. rendelkezéseit kell alkalmazni.
A közös önkormányzati hivatal a feladatainak ellátására megbízásos jogviszony keretében külső személyeket is foglalkoztathat.
A közös önkormányzati hivatal határozott időre, átmeneti időszakra megbízási szerződést köthet saját dolgozóival a munkakörön kívül eső feladat ellátására.
1.1.1. A köztisztviselői vagyonnyilatkozat
Az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekről szóló 2007. évi CLII. Törvény 3.} (1)(2) bekezdése és 4.} a) pontja alapján vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséggel járó munkakörök:
jegyző anyakönyvvezető
' a bankszámla felett aláírási jogosultsággal rendelkező, vagy utalványozási, ellenjegyzési joggal rendelkező ügyintéző.
A vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség teljesítésére az egyes vagyonnyilatkozat tételi kötelezettségekről szóló 2007. évi CLII. törvény rendelkezései szerint kell teljesíteni.
1.2. A dolgozók díjazása
A köztisztviselőket megillető juttatások alapvető szabályait a Kttv., a társult önkorrnányzatok képviselő-testületeinek a köztisztviselőket megillető juttatásokról szóló önkormányzati rendelete, valamint a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.
1.2.1. Rendszeres személyijuttatások
A köztisztviselők rendszeres személyi juttatásként havonta - a Kttv. előírásai alapján megállapított - illetményre jogosultak. A munka díjazására vonatkozó megállapításokat (illetményelemeket) okiratban kell rögzíteni.
Az illetményt a tárgyhót követő hó 3. napjáig kell a köztisztviselő által meghatározott lakossági folyószámlára utalni.
1.2.2. Nem rendszeres személyijuttatások
1.2.2.1. Megbízási díj
Saját dolgozó részére megbízási szerződés alapján megbízási díj a munkakörébe tartozó, munkaköri leírása szerint számára előírható feladat ellátására nem fizethető. Ettől eltérő esetben, konkrét feladatra vonatkozóan, előzetesen kötött megbízási szerződés alapján, a megbízó által igazolt teljesítés után kerülhet sor megbízási díj kifizetésére. A szakmai alapfeladat keretében szellemi tevékenység végzésére irányuló szerződés, vagy számla ellenében történő igénybevételre vonatkozó szerződés külső személlyel vagy szervezettel csak jogszabályban vagy a felügyeleti szerv által szabályozott feladatok ellátására köthető.
Külső személlyel vagy szervezettel szellemi tevékenységre például az alábbi feladatok ellátására köthető szerződés:
— Statisztikai adatfelmérés,
— Szakértői tevékenység,
— Hatástanulmányok elkészítése,
— Tervek, tervdokumentációk elkészítése,
— Informatikai rendszergazda feladatok ellátására, — Ellenőrzések elvégzése.
1.2.3. Egyéb juttatások
1,2.3.1. Cafetéria-juttatás
A közös önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők a Kttv. 151 .Š-a alapján egységes cafetéria-juttatásra jogosultak. A cafetéria-juttatás egy főre eső éves összegét amely magánban foglalja a munkáltatót terhelő közterheket is — a jegyző a Ktv. 151.} (3) bekezdése, valamint a közszolgálati tisztviselők részére adható juttatásokról és egyes illetménypótlékokról szóló 249/2012. (VIII.31.) Korm. rendelet 9.} (2) bekezdése alapján figyelembe véve a Korm.rendelet 9.} (6) bekezdés rendelkezését — a közszolgálati szabályzatban határozza meg.
Az éves keretösszeg a Kom.rendelet 9.5 (5) bekezdése értelmében a közszolgálati szabályzatban meghatározott cafetéria-juttatás igénybevételére használható fel. A választható juttatások a közös önkormányzati hivatal köztisztviselői tekintetében azonosak.
A cafetéria-juttatás igénybe vételének részletes szabályai a Közszolgálati Szabályzatban kerülnek meghatározásra.
1.2.3.2. Családtámogatási támogatás
Családalapítási tárnogatás adható annak a köztisztviselőnek, akinek az adott költségvetési évben gyermeke született.
A családalapítási támogatás részletes szabályait a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.
1,2.3.3. Illetményelóleg
A köztisztviselő — kérelmére — illetményelőlegben részesíthető.
Az illetményelőleg nyújtásának részletes szabályait a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.
1.2.3.4. Közlekedési költségtérítés
A közös hivatal dolgozói a munkába járás költségeinek térítésére jogosultak a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítési szabályzat alapján.
1.2.3.5. Mobil telefon használat
A közös önkormányzati hivatal dolgozói saját mobil telefonkészülékük vonatkozásában az önkormányzatokat megillető kedvezményes előfizetői díjcsomag használatára jogosultak. A telefonhasználat szolgáltatási díját továbbszámlázott szolgáltatásként a foglalkoztatott fizeti.
1.3. A munkavégzés, a munkaköri kötelezettségek, hivatali titok megőrzése
A munkavégzés teljesítése a jegyző által kijelölt munkahelyen, az érvényben lévő szabályok, valamint a kinevezési okmányban leírtak szerint történik. A dolgozó köteles a munkakörébe tartozó munkát képességei maximális kifejtésével, az elvárható szakértelemmel és pontossággal határidőre végezni, a hivatali titkot megtartani. A dolgozó illetéktelen személlyel nem közölhet olyan adatot, amely a munkaköre betöltésével összemggésben jutott tudomására, és amelynek közlése a munkáltatóra, vagy más személyre hátrányos következményekkel járna, illetve a személyes adatok védelme alá esik. Amennyiben jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettség nem áll fenn. nem adható felvilágosítás azokban a kérdésekben, amelyek hivatali titoknak minősülnek. és amelyek nyilvánosságra kerülése a közös önkormányzati hivatal érdekét sértené.
A közös önkormányzati hivatalnál hivatali titoknak minősülnek különösen:
— az alkalmazottak személyes adatvédelmével, bérezésével, juttatásaival kapcsolatos adatok;
— az ügyfelek személyiségi jogaihoz fűződő adatok;
— az alkalmazottak egészségügyi állapotára vonatkozó adatok; a közös önkormányzati hivatali munka során használt felhasználó nevek, jelszavak, hozzáférések;
— az adatvédelmi törvényben meghatározott nem közérdekű adatok.
A hivatali titok megsértése fegelmi vétségnek minősül. A közös önkormányzati hivatal valamennyi dolgozója köteles a tudomására jutott hivatali titkot mindaddig megőrizi, amíg annak közlésére az illetékes felettesétől engedélyt nem kap. A hivatali titok megőrzésének kötelezettsége a közös önkormányzati hivatalnál fennálló köztisztviselői jogviszony megszűnését követően is kötelező.
A dolgozó munkáját az arra vonatkozó szabályoknak és előírásoknak, a munkahelyi vezetője utasításainak, valamint a szakmai elvárásoknak és etikai szabályoknak megfelelóen köteles végezni.
1.4. A munkaidő
A munkaidő beosztása az általános munkarend alapján:
Hétfőtől csütörtökig: 8: 00 órától 16: 30 óráig Pénteken: 8.00 órától 13.30 óráig tart.
A munkáltató egyes dolgozók tekintetében a munkakörére és egyéni igényeire figyelemmel — a munkaköri feladatok ellátásának sérülése nélkül - a fentiektől eltérő munkaidő beosztást is megállapíthat.
1.5. A közös önkormányzati hivatal ügyfélfogadása az alábbiak szerint
Hétfő: 8.00. - 12,00-ig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8.00.-16.30.-ig
Csütörtök: 8.00 — 16.30-ig
Péntek: nincs ügyfélfogadás.
A munkaközi szünet (ebédidő) 12.00 órától 12.30 óráig tart, amikor az ügyfélfogadás szünetel.
1.6. Szabadság
Az éves rendes szabadság tervezett kivételéről a munkaáltatói jogkör gyakorlójával (jegyző esetében a székhely szerinti polgármester, a közös önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők tekintetében a jegyzővel) történő előzetes egyeztetés alapján éves szabadságolási tervet kell készíteni. A rendes szabadság, valamint a rendkívüli és fizetés nélküli szabadság engedélyezésére — a közös önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott valamennyi köztisztviselő tekintetében a jegyző, a jegyző tekintetében a székhely szerinti város polgármestere jogosult. Az alkalmazottak éves rendes szabadságának mértékét a Kttv.ben foglalt előírások alapján kell megállapítani. A dolgozókat megillető és kivett szabadságról nyilvántartást kell vezetni. A szabadsággal kapcsolatos nyilvántartásokat a Pénzügyi csoport vezeti. A szabadságolási tervvel, a szabadság kiadásával és nyilvántartásával kapcsolatos részletszabályokat a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.
1.7. A helyettesítés rendje
A közös önkormányzati hivatalnál folyó munkát a dolgozók ideiglenes vagy tartós távolléte nem akadályozhatja.
A dolgozók távolléte esetére a helyettesítés rendszerének kidolgozása a jegyzó feladata. A helyettesítéssel kapcsolatos, egyes dolgozókat érintő konkrét feladatok a munkaköri leírásokban kerülnek rögzítésre.
1.8. Munkakörök átadása
Valamennyi munkakör tekintetében személyi változás esetén (pl. közszolgálati jogviszony megszűnése, munkakör-változás, tartós távollét esetén) a dolgozó munkakörének átadásáról, illetve átvételéről jegyzőkönyvet kell felvenni. Amennyiben a dolgozó elmulasztja átadni a munkakört, akkor valamennyi át nem adott feladattal kapcsolatosan teljes körú személyi felelősség terheli.
Az átadás-átvételi eljárást legkésőbb a munkakör-változást követő 15 napon belül be kell fejezni. A munkakör átadás-átvétellel kapcsolatos eljárás részletes szabályait a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.
1.9. Egyéb szabályok
Fénymásolás:
A közös önkormányzati hivatalban a szakmai munkával összemggő anyagok fénymásolása térítésmentesen történhet.
Minden egyéb esetben a fénymásolásért a külön rendelkezésben meghatározott térítési díjat kell fizetni.
Dokumentumok kiadása:
A közös önkormányzati hivatali dokumentumok kiadása kizárólag a jegyző engedélyével történhet.
1.10. Saját gépkocsi használat
A saját tulajdonú gépjárművek használatának költségtérítése és elszámolása a mindenkor érvényes jogszabályok (pl. kormányrendelet, adótörvény) alapján történhet. Saját gépkocsit hivatali célra a jegyző előzetes engedélyével lehet igénybe venni.
2. Kártérítési kötelezettség, anyagi felelősség
A köztisztviselő a közszolgálati jogviszonyból eredő kötelezettségének vétkes megszegésével okozott kárért kártérítési felelősséggel tartozik. Szándékos károkozás esetén a köztisztviselő a teljes kárt köteles megtéríteni. A köztisztviselő vétségére tekintet nélkül a teljes kárt köteles megtéríteni a visszaszolgáltatási vagy elszámolási kötelezettséggel átvett olyan dolgokban, eszközökben bekövetkezett hiányt, amelyeket állandóan őrizetben tart, kizárólagosan hasmál vagy kezel, és azokat valamilyen bizonylat (pl. jegyzék vagy elismervény) alapján átvett. A pénztárost, raktárkészlet-kezelőket, egyéb pénzkezelóket az átvételt igazoló bizonylat nélkül is terheli felelősség az általa kezelt pénz vagy árukészlet tekintetében. (A leltárhiánnyal kapcsolatos szabályokat a Pénzkezelési Szabályzat)
A dolgozó a szokásos személyi használati tárgyakat meghaladó mértékú és értékú használati értékeket csak a jegyző engedélyével hozhat be a munkahelyére, illetve vihet ki onnan, melyért anyagi felelősséggel tartozik. A közös önkormányzati hivatal valamennyi dolgozója felelős a berendezési és felszerelési tárgyak rendeltetésszerú használatáért, a gépek, eszközök, szakkönyvek, stb. megóvásáért. A dolgozó személyes használati tárgyaiban a munkavégzés folyamán, a jogviszonnyal összefiiggésben a munkahelyen bekövetkezett kárért a közös önkormányzati hivatalt felelősség terheli. A közös önkormányzati hivatal kártérítési felelősségére a Kttv., valamint a munka törvénykönyve vonatkozó szabályai irányadóak.
3. A közös önkormányzati hivatal belső és külső kapcsolattartásának rendje
3.1. A belső kapcsolattartás
A közös önkormányzati hivatal feladatainak hatékonyabb ellátása érdekében az ügyintézők egymással szoros munkakapcsolatot tartanak fenn. Az együttműködés során az ügyintézőknek minden olyan intézkedésnél, amely ügyintéző működési körét érinti, az intézkedést megelőzően egyeztetési, illetve tájékoztatási kötelezettségük van. A belső kapcsolattartást szolgálják a különböző értekezletek, fórumok is.
3.2. A külső kapcsolattartás
Az eredményesebb működés elősegítése érdekében a közös önkormányzati hivatal a szakmai szervekkel, társintézményekkel, felettes szervvel, közigazgatási szervekkel, gazdálkodó szervezetekkel, civil szervezetekkel együttrnúködik, kapcsolatot tart fenn.
A közös önkormányzati hivatal igyekszik a szakmai szervezetekkel, társintézményekkel, hatóságokkal folyamatosan kapcsolatot tartani, szükség szerint egymás munkáját segíteni.
3.3. Nyilatkozat tömegtájékoztató szervek részére
A közérdekű adatok nyilvánosságának biztosítása érdekében a tömegtájékoztató eszközök (média) munkatársainak tevékenységét a közös önkormányzati hivatal dolgozóinak elő kell segíteniük. A televízió, a rádió, az írott sajtó képviselőinek adott mindennemű felvilágosítás nyilatkozatnak minősül.
A felvilágosítás-adás, nyilatkozattétel esetén be kell tartani a következő előírásokat:
A közös önkormányzati hivatalt érintő kérdésekben a tájékoztatásra, illetve nyilatkozat adására a jegyző, vagy az általa esetenként megbízott személy jogosult.
A nyilatkozatot adó a tömegtájékoztató eszközök munkatársainak udvarias, konkrét, szabatos válaszokat adjon. A közölt adatok szakszerűségéért és pontosságáért, a tények objektív ismertetéséért a nyilatkozatot adó felel.
— A nyilatkozatok megtételekor minden esetben tekintettel kell lenni a hivatali titoktartásra vonatkozó rendelkezésekre, valamint a közös önkormányzati hivatal jó hírnevére és érdekeire. — Nem adható nyilatkozat olyan üggyel, ténnyel és körülménnyel kapcsolatban, amelynek idő előtti nyilvánosságra hozatala a közös önkormányzati hivatal tevékenységében zavart, anyagi, vagy erkölcsi kárt okozna, továbbá olyan kérdésekről, amelyeknél a döntés nem a nyilatkozattevő hatáskörébe tartozik.
— A nyilatkozattevónek joga van arra, hogy a vele készített riport anyagát a közlés előtt megismerje, így kérheti az újságírót, riportert, hogy az anyagnak azt a részét, amely az ő szavait, nyilatkozatát tartalmazza, közlés előtt vele egyeztesse.
4. A közös önkormányzati hivatal ügyiratkezelése
A közös önkorrnányzati hivatalban az ügyiratok kezelése egységes iratkeze]ési szabályzat alapján, egységes, tanúsítvánnyal rendelkező programmal, külön-külön a közös önkormányzati hivatal székhelyén történik.
Az ügyiratkezelés irányításáért, megszervezéséért, szabályozásáért és ellenőrzéséért az jegyző felelős.
Az ügyiratkezelést az Iratkezelési Szabályzatban foglaltak alapján kell végezni.
5. A kiadmányozás rendje
A közös önkormányzati hivatalban a kiadmányozás rendjét a jegyző szabályozza. A közös önkormányzati hivatal iratait a jegyző jogosult kiadmányozni.
A jegyző tartós távolléte vagy akadályoztatása esetén a kiadmányozási jogot az jegyzőhelyettese gyakorolja. Az jegyző-helyettese az általa kiadmányozott iratokról az első lehetséges alkalommal köteles tájékoztatást adni a jegyző részére.
Önálló kiadmányozásra jogosult a jogszabály által ügyintézői hatáskörbe utalt feladat- és hatáskörök tekintetében az adott feladat- és hatáskört gyakorló ügyintéző, így például az anyakönyvvezető.
6. A bélyegzők használata, kezelése
A közös hivatal valamennyi kiadmányán valamennyi aláírásnál bélyegzőt kell használni.
A bélyegzővel ellátott, cégszerűen, illetve a kiadmányozás szabályai alapján aláírt iratok tartalma érvényes kötelezettségvá}lalást, jogszerzést, kötelezést, jogról való lemondást, stb. jelent.
A közös önkormányzati hivatalban a bélyegzők használatára minden köztisztviselő jogosult.
A közös önkormányzati hivatalban használt valamennyi bélyegzőről, annak lenyomatáról nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell, hogy a bélyegzőt ki és mikor vette saját használatába, melyet az átvevő személy a nyilvántartásban aláírásával igazol. A bélyegzők kezeléséért, beszerzéséért, kiadásáért, őrzéséért, cseréjéért és évenkénti egyszeri leltározásáért, a nyilvántartás vezetéséért a jegyző által a munkaköri leírásban meghatározott személy a felelős.
A bélyegzőt átvevők személyesen felelősek a bélyegzők megőrzéséért.
7. A közös önkormányzati hivatal gazdálkodásának rendje
A közös önkormányzati hivatal gazdálkodásával, ezen belül kiemelten a költségvetés tervezésével, végrehajtásával, a közös önkormányzati hivatal kezelésében lévő vagyon hasznosításával összeftiggő feladatokat, hatásköröket a Pénzügyi Csoport a pénzügyi csoportvezető irányításával látja el.
A közös önkormányzati hivatal a gazdálkodás szabályozottságát, a jogszabályok érvényesülését belső szabályzatok határozzák meg. A pénzügyi, gazdálkodási belső szabályzatok elkészítéséért, szükség szerinti módosításáért a pénzügyi csoportvezető a felelős. A közös önkormányzati hivatal az általános forgalmi adónak nem alanya.
7.1. Bankszámla feletti rendelkezés
A banknál vezetett számla felett két aláírásra jogosult személy együttes aláírással jogosult rendelkezni. Rendelkezésre és aláírásra a jegyző, valamint a jegyző által kijelölt közös önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselő jogosult. A rendelkezésre és aláírásra jogosult személyek nevét és aláírásukat a számlavezető pénzintézetnél be kell jelenteni. Az aláírási címpéldány másolati példányának őrzéséről a pénzügyi csoportvezető köteles gondoskodni. A közös önkormányzati hivatal részére a meghatározott feladatok végrehajtására az alábbi bankszámla szolgál:
OTP Bank Nyrt.
1 1743002-15810269 számú költségvetési bankszámla
7.2. Kötelezettségvállalás, utalványozás, érvényesítés, ellenjegyzés rendje
A kötelezettségvállalás, utalványozás, ellenjegyzés, érvényesítés rendjét a közös önkormányzati hivatal vonatkozásában a jegyző — erre vonatkozó külön belső szabályzatban határozza meg.
8. Belső ellenőrzés
A közös önkormányzati hivatal ellenőrzésére a Möt. és az Áht. belső ellenőrzésére vonatkozó szabályoknak kell érvényesülni, mely alapján elkülönül a folyamatba épített, előzetes és utólagos vezetői ellenőrzési tevékenység, és a belső ellenőrzési tevékenység.
8.1. A belső ellenőrzés működése
A közös önkormányzati hivatal belső ellenőrzését az alapító önkormányzatok, mint tagönkormányzatok által megbízott belső ellenőrzés látja el. A kapcsolattartásért, és az ellenőrzési terv végrehajtásáért a jegyző felel ős. A belső ellenőrzések éves ellenőrzési terv alapján történnek. A belső ellenőrzést a belső ellenőrzésre vonatkozó szabályzat alapján kell megszervezni és elvégezni.
8.2. A folyamatba épített, előzetes és utólagos vezetői ellenőrzés
A jegyző a gazdálkodás folyamatára és sajátosságaira való tekintettel köteles kialakítani, működtetni és fejleszteni a folyamatba épített, előzetes és utólagos vezetői ellenőrzés rendszerét.
A folyamatba épített, előzetes és utólagos vezetői ellenőrzés a szervezeten belül a gazdálkodásért felelős szervezeti egység által folytatott első szintú pénzügyi irányítási és ellenőrzési rendszer.
A jegyző feladata olyan folyamatokat kialakítani és működtetni a szervezeten belül, amelyek biztosítják a rendelkezésre álló források szabályszerű, szabályozott, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználását.
9. Közös önkormányzati hivatali óvó, védő előírások
A közös önkormányzati hivatal minden dolgozójának alapvető feladata, hogy az egészségük és testi épségük megőrzéséhez szükséges ismereteket átadja, baleset, vagy annak veszélye esetén a szükséges intézkedéseket megtegye.
Minden dolgozónak ismemie kell a munkavédelmi és túzvédelmi szabályzatot, valamint a tűz esetére előírt utasításokat és a menekülés útját, köteles a munka-, baleset-, és tűzvédelmi oktatáson részt venni.
A közös önkormányzati hivatal biztosítást köthet tárgyi eszközeire, készleteire, illetőleg a közös önkormányzati hivatal által foglalkoztatott személyekre.
V. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

Mikei Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata Mike Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, Hedrehely Község Önkormányzatának Képviselőtestülete, Hencse Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, Kőkút Község Önkonnányzatának Képviselő-testülete, Visnye Község Önkormányzatának Képviselőtestületének jóváhagyásával lép hatályba, és visszavonásig érvényes.
A szervezeti és működési szabályzat szükséges módosításáról a jegyző, vagy az általa megbízott személy gondoskodik.
2019. október 28.
dr. Barka Tamás s.k. jegyző
1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2019. október 25. napjával.