Ivád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015. (II.25.) önkormányzati rendelete

a települési folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról

Hatályos: 2015. 02. 26

Ivád Község Önkormányzatának Képviselőtestülete (a továbbiakban: Képviselőtestület) az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5., 11., és 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


I. fejezet

Általános rendelkezések

1. §

(1) A rendelet hatálya Ivád Község teljes közigazgatási területén a közterületen meglévő közműhálózatra nem csatlakozott, a folyékony hulladékszállításba bevont, helyi közszolgáltatással ellátott ingatlanok tulajdonosaira, birtokosaira vagy használóira (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) terjed ki.

(2) A közszolgáltatás az ingatlanon összegyűjtött települési folyékony hulladék (a továbbiakban: folyékony hulladék) rendszeres elszállítására, a közszolgáltatás keretében összegyűjtött folyékony hulladék ártalmatlanítására, hasznosítását szolgáló létesítmény működtetésére, valamint a begyűjtött hulladék ártalmatlanítására és/vagy hasznosításra történő átadására terjed ki.

(3) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybevételének célja a köztisztasággal, településtisztasággal, a közegészségüggyel, valamint a természeti környezet védelmével összefüggésben e tevékenységek kiszámítható, biztonságos és ellenőrizhető ellátása.

(4) A folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás teljesítésére - Ivád Község Önkormányzatával (a továbbiakban: Önkormányzat) megkötött közszolgáltatási szerződés alapján jogot szerzett Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRt. (székhely: 3700 Kazincbarcika; Tardonai út 1.  szám alatti szolgáltató (a továbbiakban: Szolgáltató) végzi.

(5) Az Ivád Község közigazgatási területén keletkező folyékony hulladék lerakására és ártalmatlanítására kijelölt lerakóhely a Szolgáltató saját üzemeltetésében lévő pétervásárai 075/6 hrsz. alatti vízjogi üzemeltetési engedéllyel rendelkező szennyvíztisztító telep.


II. fejezet

Fogalmi meghatározások

2. §

E rendelet alkalmazása szempontjából:

a) Közigazgatási terület: a község önkormányzatának működési területe, amely belterületből (beépített és beépítésre szánt terület) és külterületből áll.

b) Hulladékkezelési közszolgáltatás: (a továbbiakban: Szolgáltatás) a települési folyékony hulladék gyűjtésére, elszállítására, a szolgáltató rendelkezésére bocsátott folyékony hulladék ártalmatlanítására és hasznosítására irányuló tevékenység.

c) Ártalmatlanító hely: a települési folyékony hulladék ártalmatlanítására szolgáló, kizárólag erre a célra létesített és az Önkormányzat által kijelölt lerakóhely, létesítmény.

d) Települési folyékony hulladék: a háztartásokból származó folyékony hulladék, amelyet nem vezetnek el, és nem bocsátanak ki szennyvízelvezető hálózaton keresztül.

e) Közszolgáltató: Ivád Község közigazgatási területén a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás ellátására az 1. § (4) bekezdésében meghatározott, arra kizárólagosan feljogosított szolgáltató vagy szolgáltatók.

f) Ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, illetve tulajdonközösség, akinek vagy amelynek ingatlanán a folyékony hulladék keletkezik, függetlenül attól, hogy az ingatlan tulajdonosa, birtokosa vagy  használója, a tulajdonosok, illetve használók közössége.

g) Háztartás: minden olyan ingatlan, amely a lakhatás, pihenés, üdülés célját szolgálja, a tulajdonviszonyokra tekintet nélkül.

h) Közszolgáltatási díj: az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatás igénybevételéért  a Szolgáltatónak fizetendő, az Önkormányzat jelen rendeletében meghatározott ellenérték.


III. fejezet

A folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatási feladatatok és kötelezettségek

A Szolgáltató kötelezettségei

3. §

(1) A Szolgáltató mindenkor köteles a tulajdonos bejelentésétől számított 3 munkanapon belül a szolgáltatást elvégezni.

(2) A Szolgáltatónak a tevékenység ellátása során rendelkeznie kell a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges:

  1. ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó szervezettel Ivád község közigazgatási területén;
  2. a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszerrel;
  3. a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű járművel, géppel, eszközzel, vagy berendezéssel, valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakembert alkalmazni.

(3) A Szolgáltató köteles a közszolgáltatás feltételeiben, rendjében bekövetkezett változásokról az ingatlantulajdonost - a változás bekövetkezte előtt 15 nappal - írásban, vagy hirdetmény útján tájékoztatni.


4. §

Adatszolgáltatási, nyilvántartási kötelezettség

(1) A rendelet alapján a folyékony hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlantulajdonosokról a Szolgáltató nyilvántartást vezet az azonosításához szükséges adatok feltüntetésével.

(2) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási szerződés megkötéséhez szükséges, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgtv.) 44/C. § (2) bekezdés g) pontjában meghatározott személyes adatait és - amennyiben az nem azonos a szolgáltatás igénybevételének helyével - a számlázási címet köteles a Szolgáltató felhívására, valamint személyes adatainak változását követően 15 napon belül bejelenteni.

(3) A közszolgáltatási szerződés megkötéséhez a Gazdasági társaság a közszolgáltatást igénybevevő nevét, adószámát, cégbírósági bejegyzés számát, a közszolgáltatás igénybevételének helyét, valamint a számlázási és postázási címet köteles a Szolgáltató rendelkezésére bocsátani.

(4) A Szolgáltató megteremti és fenntartja az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit, gondoskodik az adatok biztonságáról, meghatározza azokat az eljárási szabályokat, amelyek az adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.

(5) A Szolgáltató nyilvántartásában a természetes személyek esetében az információs önrendelkezési jogról és az információs szabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján a természetes személyazonosító adatokat (név, anyja neve, születési hely, születési idő, lakcím), valamint mindazon adatokat tarthatja nyilván, illetve kezelheti, amelyeket az ingatlanhasználó bejelentett.

(6) A Szolgáltató az ingatlanhasználó személyes adatait a szerződéses viszony létrejöttétől annak megszűnéséig, díjhátralék esetén a tartozás fennállásáig kezelheti. A szerződéses viszony, vagy díjhátralék megszűnését követően a Szolgáltató a kezelt adatokat megsemmisíti.

(7) A Szolgáltató a feladatának ellátása érdekében nyilvántartott adatokat - település jegyzőjének kivételével - harmadik félnek nem adhatja ki.


Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

5. §

(1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, vagy onnan származó, az ideiglenes tárolásra szolgáló (közműpótló) létesítmények, berendezések ürítésből származó, illetve közműhálózatba nem vezetett folyékony hulladékot - külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint - gyűjteni.

(2) Az ingatlan tulajdonosa az (1) bekezdés szerint gyűjtött folyékony hulladék tekintetében a közszolgáltatást igénybe venni, a folyékony hulladékot a jelen rendelet 1. § (4) bekezdésében megjelölt Szolgáltatónak átadni és részére a rendelet szerinti közszolgáltatási díjat megfizetni.

(2) Az ingatlan tulajdonosa csak a jelen rendeletben kijelölt Szolgáltató települési folyékony hulladék gyűjtésre, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatási tevékenységét veheti igénybe, más arra jogosulatlan személyt nem.

(3) A folyékony hulladék elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatónál megrendelni, melynek a Szolgáltató köteles 3 munkanapon belül eleget tenni.

(4) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlan tulajdonosa díjat köteles fizetni.

(5) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani. 

(6) Amennyiben az ingatlan tulajdonosi, használati viszonyaiban változás következik be, úgy az új tulajdonos, vagy használó a korábbi tulajdonossal egyetemlegesen köteles a változás tényét 15 napon belül írásban bejelenteni a Szolgáltatónak. A változás bejelentésével egyidejűleg az új tulajdonos és a Szolgáltató között a közszolgáltatási szerződés létrejön.


IV. fejezet

A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás díja

6. §

(1) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlan tulajdonosa díjat köteles fizetni.

(2) A szolgáltatási díj a Vgtv. 44/D. § (6) bekezdésében foglaltak figyelembevételével kéttényezős. A díj legmagasabb mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A közszolgáltatás díját tartalmazó számla adataival, illetve összegszerűségével kapcsolatban az ingatlantulajdonos a Szolgáltatónál kifogást emelhet, melynek a számla kiegyenlítésével kapcsolatban halasztó hatálya nincs.

(4) Az írásban tett kifogásra, a Szolgáltató 30 napon belül írásban köteles válaszolni. Ha a Szolgáltató a túlszámlázással egyetért, a túlszámlázott összeget 15 napon belül köteles visszafizetni.

(5) Az ingatlantulajdonost terhelő hulladékkezelési közszolgáltatás díjának hátraléka adók módjára behajtható köztartozás. A közszolgáltatás díj hátralékának kezelésére a Vgtv. 44/E. §-ában foglaltak az irányadóak.


A közszolgáltatási szerződés létrejötte, tartalmi elemei

7. §

(1) A helyi kötelező közszolgáltatásra vonatkozó közszolgáltatási szerződés létrejön:

a) a Szolgáltatónak a közszolgáltatás ellátására vonatkozó rendelkezésre állási készségének bizonyításával, és a közszolgáltatás első igénybevételével, vagy

b) a közszolgáltatás igénybevételére irányuló szerződés írásba foglalásával.

(2) A közszolgáltatási szerződés tartalmi elemei:

a) a felek megnevezése és

aa) magánszemélyek esetén a közszolgáltatást igénybe vevő 4. § (5) bekezdésében meghatározott azonosító adatai (amennyiben a közszolgáltatást igénybe vevő nem tulajdonosa az ingatlannak, úgy az ingatlantulajdonos megnevezése és azonosító adata is),

ab) Gazdálkodó szervezetek esetén a közszolgáltatást igénybe vevő 4. § (3) bekezdésében meghatározott azonosító adatai;

b) a szerződés tárgya;

c) a közszolgáltatás megkezdésének időpontja, a szerződés időbeli hatálya;

d) a közszolgáltatás díja;

e) a közszolgáltatási díj megállapításának, számlázásnak és megfizetésének módja;

f) a közszolgáltatás teljesítésének feltétele;

g) egyéb, a szerződő felek által lényegesnek tartott feltételek.


Hatályba léptető rendelkezések

8. §

(1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Ivád Község Önkormányzatának 14/2000. (XII. 20.) önkormányzati rendelete.


Ivád, 2014. február 24.


Valyon László                                                                                          Dr. Varga Attila

                      FIDESZ-KDNP                                                                                                  jegyző

                      polgármester