Ivád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésről és a házszámozás rendjéről

Hatályos: 2015. 03. 01- 2023. 04. 30

Ivád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésről és a házszámozás rendjéről1

2015.03.01.

Ivád Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a közterületek elnevezéséről és a házszámozás rendjéről a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet hatálya, célja

1. § (1) A rendelet célja a település házszámozásának egységes rendjének biztosítása, ennek során a helyi sajátosságok, igazgatási, földrajzi, illetve történelmi szempontok érvényesítése.

(2) A rendelet hatálya Ivád község közigazgatási területre terjed ki.

(3) Új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, valamint a korábban megállapított közterületnevet és házszámot megváltoztatni csak a rendelet szabályai szerint lehet.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

(1) Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény szerinti közterület.

(2) Közterületnév: a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007.(XI.14.) Kormányrendelet szerinti közterületnév.

(3) Közterület elnevezése: a közterület nevéből és a közterület közlekedési vonatkozású meghatározásából (út, utca, tér, park, köz, sor, sétány stb.) áll.

(4) Házszám: olyan számmal, számmal és betűvel meghatározott azonosító jel, amely az ingatlan-nyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik, és amely az ingatlan természetbeni beazonosítását szolgálja.

II. Fejezet

A KÖZTERÜLETEK ELNEVEZÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

A közterületek elnevezésének általános szabályai

3. § (1) Minden közterületet el kell nevezni, kivéve a mezőgazdasági célú, és a lakosságot nem érintő külterületi utakat. A közterületek nevének megállapítása és megváltoztatása Ivád Községi Önkormányzat Képviselőtestületének hatáskörébe tartozik.

(2) Az újonnan létesített közterület nevét a létrejöttét követő egy éven belül kell megállapítani.

(3) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként létesülő új útszakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel.

(4) Közterület elnevezését a megállapításától számított 10 éven belül nem lehet megváltoztatni.

(5) Ha egy közterület, utca a településrendezés, beépítés következtében két vagy több részre tagozódik, egységes utcaként megszűnik, az elkülönült utcarész(ek)nek - az elkülönüléstől számított egy éven belül - más nevet kell adni.

4. § (1) A közterület elnevezésénél figyelemmel kell lenni Ivád község jellegére, történelmére, hagyományaira, földrajzi sajátosságaira. Az elnevezés lehetőleg utaljon a közterületnek, utcának a településen belüli elhelyezkedésére, és helytörténeti vonatkozásaira.

(2) A közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid és közérthető, és a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelő legyen.

(3) A település közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület, utca nem lehet.

(4) Közterületet, utcát személyről, tárgyról, állatról, növényről, történelmi eseményről, földrajzi névről vagy fogalomról lehet elnevezni. A személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket, aki:

a) a társadalmi élet bármely területén kimagasló érdemeket szerzett,

b) élete, munkássága valamely módon Ivád községhez kötődik.

(5) Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.

A közterületek elnevezésének, az elnevezés módosításának eljárási szabályai

5. § (1) A közterület, utca nevének megállapítása, vagy megváltoztatása Ivád Község Önkormányzat Képviselőtestületének hatáskörébe tartozik.

(2) A közterületnév megállapítását vagy megváltoztatását írásban kezdeményezheti:

a) a polgármester;

b) a Képviselőtestület bizottsága;

c) a helyi önkormányzat képviselője;

d) Ivád község közigazgatási területén bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgár;

e) Ivád község közigazgatási területén ingatlannal, székhellyel, telephellyel rendelkező jogi személy.

6. § Az elnevezésre vonatkozó előterjesztést annak Képviselőtestület elé történő benyújtása előtt 8 napra az Önkormányzat hirdetőtábláján ki kell függeszteni, és a www.ivad.hu honlapon közzé kell tenni. Az elnevezéssel kapcsolatban a közzététel időtartama alatt benyújtott észrevételeket a képviselőtestületi előterjesztéshez mellékelni kell.

7. § (1) A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést az Önkormányzat hirdetőtábláján ki kell függeszteni, és a www.ivad.hu honlapon közzé kell tenni, továbbá a döntésről értesíteni kell a Járási Hivatal Okmányirodáját, az illetékes földhivatalt, a helyi rendőrkapitányságot, postahivatalt, katasztrófavédelmi-szervet, egészségügyi szolgáltatókat, mentőállomást, köznevelési intézményeket, illetve közmű-szolgáltatókat és a cégbíróságot.

(2) A közterület megszűnésével a közterület neve külön Képviselőtestületi döntés nélkül megszűnik.

(3) A közterület elnevezésének megváltozása esetén a régi elnevezést feltüntető névtáblákat, a változásról szóló döntést követő egy évig, átlós vonallal áthúzva az eredeti helyén kell hagyni. Az új elnevezést feltüntető névtáblákat közvetlenül a régi fölött vagy alatt kell elhelyezni.

8. §

A közterületi névtáblák elhelyezésének szabályai

(1) A közterületek nevét jól látható módon, névtáblán kell feltüntetni.
(2) A közterületek névtábláit a saroktelek kerítésén, ennek hiányában a saroképületen, vagy külön tartószerkezeten kell elhelyezni.
(3) A névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója a névtábla kihelyezését tűrni köteles.
(4) A névtáblák kihelyezéséről, karbantartásáról, szükség szerinti cseréjéről az Önkormányzat gondoskodik.
III. Fejezet

A HÁZSZÁM MEGÁLLAPÍTÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

A házszámozással érintett ingatlanok és jelölésük rendje

9. § (1) A névvel ellátott közterületeken, utcákon - kül- és belterületen egyaránt - házszámmal kell ellátni az ingatlanokat. Az egymástól elkülönülő közterületen több ingatlan azonos számmal nem jelölhető.

(2) A házszám arab egész szám.

(3) Az ingatlanok számozását a jövőben lehetőleg úgy kell kialakítani, hogy a számok a település központjától kifelé haladva növekedjenek és az utca bal oldalán a páratlan, jobb oldalán a páros számok legyenek. Amennyiben ez a megoldás nem alkalmazható, az érintett közterület számozását a magasabb rendű közút irányából kell megkezdeni. Ahol erre lehetőség van, az utca azon részén kell folytatni a házszámozást, ahol már kialakult az ingatlanok számozása.

(4) Saroktelek esetében csak annak az oldalnak kell házszámot adni, amelyen a gyalogos közlekedésre alkalmas kapubejárat van.

(5) Az ingatlanok számozásánál kisegítő jelzésként - amennyiben ez szükséges - alátörés és betűk együttesen is alkalmazhatók.

10. § (1) Az ingatlanok házszámának megállapítása ügyében a jegyző jár el.

(2) A házszámok és azok változásaira irányuló eljárás hivatalból, illetve annak a személynek a kérelmére indul, akinek ehhez jogos érdeke fűződik.

(3) A jegyző határozata alapján azok, akik az érintett ingatlanra vonatkozóan lakcímmel rendelkeznek, kötelesek megváltozott lakcímüket 30 napon belül hivatalos okmányaikon átvezettetni, illetve az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztetni.

(4) Az ingatlan házszámának megváltoztatása különösen akkor indokolt, ha:

a) az ingatlan házszáma a hivatalos nyilvántartásában nem szerepel, csak helyrajzi számmal meghatározott;

b) több ingatlan azonos utcanévvel és azonos házszámmal szerepel a hivatalos nyilvántartásban;

c) az ingatlan egyedi számszerű megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található;

d) ingatlan megosztására, vagy összevonására kerül sor.

(5) A kialakult számozás után megosztott ingatlanok eredeti (alátörés nélküli) sorszáma megszűnik, s az újonnan kialakított telkek számának megfelelően, a számsor növekedésének irányában /a /b /c stb. alátörést kap.

(6) A kialakult számozás után egyesített ingatlanok megtartják az eredeti sorszámukat.

(7) A házszám megállapításáról szóló határozatot az érintett ingatlannal rendelkezni jogosultakon túl közölni kell a 7. §-ban meghatározott szervekkel, valamint az ingatlannal közvetlenül határos ingatlan tulajdonosaival.

Házszámtábla elhelyezésének szabályai

11. § (1) A házszámtáblát az ingatlan utcafronti kerítésére, vagy házfalára, az utcáról jól látható módon kell az ingatlan használójának, kezelőjének, ennek hiányában a tulajdonosának - a házszám megállapításától, vagy az ingatlan feletti rendelkezési jog megszerzésétől számított 30 napon belül - elhelyezni.

(2) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, olvasható állapotban tartásáról, szükség szerinti cseréjéről, megrongálódása esetén pótlásáról és karbantartásáról az (1) bekezdés szerinti kötelezett saját költségén köteles gondoskodni.

(3) Amennyiben a jegyző által az adott ingatlanra megállapított házszám nem egyezik meg az ingatlanon elhelyezett házszámmal, a tulajdonos a lakcímrendezésre felhívást tartalmazó levél kézhezvételétől számított 30 napon belül köteles a helyes házszámot az ingatlanán elhelyezni.

(4) A házszámozásra vonatkozó eljárási rendre a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

IV. Fejezet

ZÁRÓ ÉS ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK

12. § Ez a rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba, azzal, hogy a rendeletet a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

1

Az önkormányzati rendeletet az Ivád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 13. §-a hatályon kívül helyezte 2023. május 1. napjával.