Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési, településrendezési és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 07. 29

Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési, településrendezési és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól

2017.07.29.

Domaháza Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésnek 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 29. § -a alapján az alábbiakat rendeli el.

Általános rendelkezések

1. § (1) Domaháza Község a településfejlesztési koncepciójának, az integrált településfejlesztési stratégiájának és a településrendezési eszközeinek (Településszerkezeti Terv, Helyi Építési Szabályzat) valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekre ( Településképi rendelet, a Településképi Arculati Kézikönyv) kidolgozása, módosítása e rendelet alapján alkotott partnerségi egyeztetés szabályai szerint történik

(2) A partnerségi egyeztetésben részt vevő partnerek:

- a készítéssel, módosítással érintett területen élő lakosság és az érintett ingatlantulajdonosok,
- a település területén működő érdekképviseleti szervek és civil szervezetek,
- a készítéssel, módosítással érintett területen ingatlannal, székhellyel vagy telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet, intézmény,
- a település területén működő elismert egyház.

A partnerekkel történő egyeztetés szabályai

2. §

1. Adott véleményezési eljárás során a partnerek minimális tájékoztatási formáját az 1. sz. függelék táblázata tartalmazza.
2. Az előzetes tájékoztatás során a közzétett hirdetmény tájékoztatást nyújt az eljárás tárgyáról, megindításáról, az előzetes tájékoztató elérhetőségéről, az eljárás és a véleményezés módjáról és annak határidejéről.
3. A véleményezési eljárás soránközzétett hirdetmény tájékoztatást nyújt az eljárás tárgyáról, az elkészült tervezet elérhetőségéről, a véleményezési módjáról és annak határidejéről.
4. Lakossági fórum esetén, annak tárgyáról, helyéről és időpontjáról a lakossági fórum idejét megelőző 8 nappal korábban a helyben szokásos módon közzétett lakossági hirdetmény útján kell értesíteni a partnereket. A lakossági fórumról jelenléti ív és jegyzőkönyv készül, mely írásban rögzíti a javaslatokat, észrevételeket. A jegyzőkönyv tartalmazza a javaslattevő, észrevételező nevét és címét.
5. Amennyiben nincs lakossági fórum, a partnerek az észrevételeiket, javaslataikat a hirdetmény közzétételétől számított 8 napon belül tehetik meg, a polgármesterhez címzett, írásban benyújtott, szövegszerű, indoklással ellátott véleményben.

A javaslatok, vélemények dokumentálásnak módja

3. § (1) Javaslatot, véleményt írásos formában a Hangonyi Közös Önkormányzati Hivatal Domaházi Kirendeltsége (3627 Domaháza, Petőfi u. 9.), elektronikusan postmaster@domahaza.t-online.hu email címen, a tájékoztató megjelenésének első napjától számítva

a) az előzetes tájékoztatási szakaszban 21 napon,

b) a véleményezési szakaszban 30 napon,

c) az egyszerűsített eljárás véleményezési szakaszában legalább 15 napon belül,

d) a tárgyalásos eljárás és az állami főépítészi eljárás tervkészítési időszakában 8 napon belül,

e) a településarculati kézikönyv és a településképi rendelt esetében 15 napon belül lehet benyújtani.

(2) A javaslatok, vélemények dokumentálásának, nyilvántartásának módja az iratkezelés általános rendje szerint történik.

(3) A partner a 2. § (2) bekezdésében meghatározott előzetes tájékoztatóval kapcsolatban kifejtheti előzetes javaslatait a kidolgozás alatt lévő dokumentummal kapcsolatban.

(4) Amennyiben a partner a tájékoztatási szakaszban az (1) bekezdésében meghatározott határidőn belül részvételi szándékát nem jelzi, az eljárás további – azaz a véleményezési- szakaszban nem vesz részt és kifogást nem emelő véleményezőnek lehet tekinteni.

(5) A partner a véleményezési szakaszban az (1) bekezdésben meghatározott határidőn belül kifejtheti a dokumentummal kapcsolatos, indokolással alátámasztott véleményét, észrevételét.

(6) Valamennyi vélemény- egyeztetés esetén a jegyzőkönyv is – az adott ügy iratanyagának részét képezi, és azokat a polgármester az önkormányzati főépítész felé továbbítja, valamint ismerteti a Képviselő-testülettel.

Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indokolásának módja, dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje

4. § (1) A javaslatok, vélemények elfogadására, illetve el nem fogadására, valamint mindezek indokolására a főépítész a tervező közreműködésével - javaslatot tesz, amelyet a döntéshozó képviselő-testülettel ismertetni kell.

(2) A főépítészi válaszokról a képviselő-testület határozattal dönt.

(3) A nyilvántartás módja az iratkezelés általános rendje szerint történik.

Az elfogadott koncepció, stratégia és településrendezési eszköz nyilvánosságát biztosító eszközök

5. § Az elfogadott koncepció, stratégia és településrendezési eszköz valamint az elkészült településarculati kézikönyv és településképi rendelet az elfogadástól számított 15 napon belül nyomtatott formában kifüggesztésre kerül a Hangonyi Közös Önkormányzati Hivatal Domaházi Kirendeltsége hivatalos helyiségében, és felkerül www.onkportal.hu honlapra.

Záró rendelkezések

6. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.