Ivád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 09. 30

Ivád Község Önkormányzat Képviselőtestülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések

1. §

A rendelet célja, hogy Ivád község közigazgatási területét érintő településfejlesztési dokumentumok, településrendezési eszközök, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet megalkotására és azok módosítására irányuló eljárások során történő egyeztetéseknél biztosítsa a véleményező partnerek minél szélesebb körének bevonását, a vélemények megfelelő dokumentálási rendjét és az elfogadott dokumentumok nyilvánosságát.


2. §

A településfejlesztési dokumentumok, településrendezési eszközök, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet partnerekkel való véleményeztetése – a feladat jellegének figyelembevételével – az e rendeletben meghatározott partnerségi egyeztetés szabályai szerint történik.

3.§

E rendelet alkalmazásában:

1. településfejlesztési dokumentum: a településfejlesztési koncepció és az integrált településfejlesztési stratégia.

2. partner:

a) az érintett terület lakossága,

b) az érintett területen székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek,

c) az érintett területen működő – az Országgyűlés által elismert – egyház,

d) a településen működő civil szervezetek

közül azok, akik az adott eljárás előzetes tájékoztatási, vagy véleményezési szakaszában a 9. § szerint az eljárásban való részvételi szándékukat jelzik, vagy lakossági fórumon szóban, írásban javaslatot, észrevételt tesznek.


A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

4.§

(1) A településfejlesztési dokumentumok, településrendezési eszközök, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet egyeztetési eljárásának formáit, és a partnerségi tájékoztatás szakaszait az 1. melléklet tartalmazza.


(2) Az Önkormányzat a partnerek tájékoztatásának elősegítésére külön tárhelyet biztosít a partnerségi egyeztetés során keletkező dokumentációk megjeleníthetősége érdekében.

(3) Az 1. mellékletben szereplő eljárások szabályai szerint az előzetes tájékoztatási szakaszban a polgármester a partnerek tájékoztatására felhívást tesz közzé a (2) bekezdésben említett tárhelyen, illetve a Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) és a település hirdetőtábláján.

(4) Az 1. mellékletben szereplő eljárások szabályai szerint a véleményezési (munkaközi tájékoztatási) szakaszban a polgármester a véleményezéshez, megértéséhez szükséges részletezettségű dokumentációt felhívás kíséretében feltölti a (2) bekezdésben jelölt tárhelyre, és betekintésre elhelyezi a Hivatal és a település hirdetőtábláján.

(5) Az 1. mellékletben szereplő eljárások szabályai szerint tartandó lakossági fórumról a polgármester legalább 8 nappal korábban meghívót és felhívást tesz közzé a Hivatal és a település hirdetőtábláján. A polgármester a (2) bekezdésben megjelölt tárhelyre a meghívó és felhívás mellé a véleményezési dokumentációt is feltölti.


A javaslatok, vélemények dokumentálásának, nyilvántartásának módja

5. §

(1) Az előzetes tájékoztatási, és véleményezési (munkaközi tájékoztatási) szakaszban a 3. § 2. pontjában megjelölt személyek és szervezetek a felhívásban közzétett határidőig írásban jelezhetik, hogy az adott eljárásban partnerként részt kívánnak-e venni, illetve írásos észrevételeket tehetnek levélben a Hivatal titkárságán leadva, a Hivatalnak címezve, valamint elektronikus levélben a hivatal@petervasara.hu e-mail címre.

(2) Az eljárásban a részvételi szándékot jelző partnerek az előzetes tájékoztatás időszakában jelezhetik, hogy igényt tartanak-e a véleményezési szakasz során személyes értesítésre, illetve a véleményezési dokumentáció elektronikus megküldésére.

(3) A partnerek a lakossági fórumon szóban, vagy a lakossági fórumot követően 8 napon belül, az (1) bekezdésben megjelölt címekre megküldve, papír alapon vagy elektronikus úton tehetnek észrevételeket, javaslatokat. A településfejlesztési koncepció és integrált településfejlesztési stratégia készítése és módosítása során a lakossági fórumot követően 15 nap áll az észrevételek, javaslatok megtételére.

(4) Az egyes véleményezési szakaszokban beérkezett, és a lakossági fórumon elhangzott véleményeket a Hivatal dolgozói összesítik és rendszerezik, és gondoskodnak ezek ügyiratban való megőrzéséről az irattárazási szabályok szerint.


Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indoklásának módja, dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje

6. §

(1) A beérkezett véleményekről a Hivatal dolgozói – a dokumentumok készítésével, módosításával megbízott tervezők bevonásával – táblázatos formában választ és javaslatot készítenek, melyben az elfogadásra nem javasolt véleményekre szakmai indoklást adnak.

(2) A beérkezett véleményeket ismertetni kell a Képviselőtestülettel, amelyek elfogadásáról vagy el nem fogadásáról a Képviselőtestület dönt.

(3) Az elfogadott, és el nem fogadott véleményeket összesítő táblázat az ügyiratban az irattárazási szabályok szerint megőrzésre kerül.

A nyilvánosságot biztosító intézkedések

7. §

Valamennyi elfogadott településfejlesztési dokumentum, településrendezési eszköz, valamint a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet esetében az elfogadást követő 15 napon belül a polgármester gondoskodik rövid, közérthető összefoglaló kíséretében az elfogadott teljes dokumentum honlapra történő feltöltéséről, és az elfogadás tényét közlő felhívás közzétételéről, valamint nyomtatott formában biztosítja a betekintés lehetőségét a  Hivatal titkárságán.


Záró rendelkezések

8. §

(1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Ivád Község Önkormányzat Képviselőtestületének 8/2017. (V.31.) önkormányzati rendelete.

(3) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépést követően induló partnerségi egyeztetési eljárások során kell alkalmazni.

Mellékletek