Ivád Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/2017.(VIII.23.) önkormányzati rendelete

a helyi népszavazásról

Hatályos: 2017. 09. 01- 2017. 11. 30

Ivád Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselőtestület) az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a (2) bekezdésben biztosított jogkörében eljárva, a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló 2013. évi CCXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Nsztv.) 92. §-ában kapott felhatalmazás alapján a helyi népszavazásról a következőket rendeli el:


1. §

E rendelet hatálya kiterjed a helyi népszavazásban részt vevő választópolgárokra, a Képviselőtestületre és szerveire, valamint a helyi választási irodára, valamint a helyi választási bizottságra.


2. §

(1) A helyi népszavazást a polgármesternél kezdeményezheti:

a)  a Nsztv. 34. § (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott személyek és szervezetek, vagy

b) a helyi választópolgárok 20 %-a.

(2) Ha az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott számú választópolgár kezdeményezi a népszavazást a Képviselőtestület köteles azt elrendelni.

(3) A népszavazási kezdeményezés, illetve az aláírásgyűjtő ív jogszabályoknak való megfelelőségének vizsgálata a helyi választási iroda vezetőjének, az aláírásgyűjtő íven szereplő kérdés hitelesítése vagy annak megtagadása a helyi választási bizottság hatáskörébe tartozik.


3. §

(1) E rendelet 2017. szeptember 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Ivád Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi népszavazás és népi kezdeményezés szabályozásáról szóló 5/2001.(III.27.) számú rendelete.