Csurgó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2020. (X.30.) önkormányzati rendelete

a közútkezelői feladatok ellátásáról és hatásköreinek átruházásáról

Hatályos: 2020. 10. 31

Csurgó Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 9. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Csurgó Város Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában, kezelésében lévő, Csurgó Város közigazgatási területén elhelyezkedő az ingatlan-nyilvántartásban ilyen művelési ágban nyilvántartott közterületekre, közutakra, ezek műtárgyaira és tartozékaira.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed mindazon természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, akik az (1) bekezdésben meghatározott területet a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) 36. § (1) bekezdésében meghatározott nem közlekedési célra igénybe veszik.

2. § E rendelet alkalmazásában:

  • közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, burkolt és burkolatlan utcák, utak, parkolók, kerékpárutak, járdák, terek, továbbá parkok, ligetek, sétányok, általában mindazok a területek, amelyek a közhasználat célját szolgálják és a lakosság rendelkezésére állnak,
  • közút: az Önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő a járművek és gyalogosok közlekedésére, vagy csak a járművek, illetve csak a gyalogosok közlekedésére szolgáló, e célra létesített vagy kijelölt közterület (helyi közúthálózatba tartozó gépjármű közlekedést szolgáló közutak, parkok, kerékpárutak, gyalogutak és járdák).

3. § A közterület, közút és ezek műtárgyai, tartozékai nem közlekedési célú igénybevételére a Kkt., a közutak igazgatásáról szóló 19/1994. (V. 31.) KHVM rendelet (a továbbiakban: KHVM rendelet), valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelet rendelkezései az irányadóak.

4. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete a Kkt. 46. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott közútkezelői hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

5. § (1) A közút nem közlekedési célú igénybevételéhez közútkezelői hozzájárulás szükséges. A közút kezelője a közút nem közlekedési célú igénybevételére irányuló kérelem elbírálása során a KHVM rendelet 6-7/A. §-a szerint jár el.

(2) A közútkezelői hozzájárulás iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti tartalommal Csurgó Város Önkormányzatához kell benyújtani a munkálatok tervezett megkezdése előtt legalább tizenöt nappal.

(3) A közút nem közlekedési célú szilárd útburkolat megbontásával járó igénybevételéért díjat kell fizetni, melynek mértéke 100,- Ft/m2/nap/hrsz., de minimum 2.000,- Ft/nap/hrsz.

(4) A díjat az igénybevételt megelőzően, előre kell befizetni az önkormányzat költségvetési számlájára történő átutalással vagy az önkormányzat nevére szóló befizetési csekken. A befizetést igazoló bizonylatot vagy banki átutalási igazolást a kezelői hozzájárulással együtt az igénybevétel ideje alatt az igénybevétel helyszínén kell tartani, hogy esetleges ellenőrzés esetén megtekinthető legyen. A díj megfizetéséig a közutat érintő munkavégzés vagy egyéb nem közlekedési célú igénybevétel nem kezdhető meg.

(5) Rendkívüli igénybevétel miatt végzett bontást Csurgó Város Önkormányzatához huszonnégy órán belül be kell jelenteni. A bejelentéshez mellékelni kell helyszínrajzot és közölni kell az ideiglenes és a végleges helyreállítás várható időpontját. A hibaelhárítási munkálatok végzése előtt és alatt a forgalom biztonságos tereléséről a közmű fenntartója köteles gondoskodni.

(6) Közútkezelői hozzájárulás nélkül végzett munka esetén - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a közút nem közlekedési célú igénybevételének utólagos tudomásul vétele mellett a (3) bekezdésben foglalt díj 150%-át kell megfizetni.

(7) A hozzájárulásban meghatározott időtartam, annak lejárta előtt kérelemre meghosszabbítható.

(8) Mentes a hozzájárulás megfizetése alól:

a)      az önkormányzati fenntartású intézmény, az Önkormányzat vagy annak gazdasági társaságának beruházásában, illetve megbízásából végzett beruházás;

b)      a magánerős beruházás, ha az olyan feladat elvégzésére irányul, amely jogszabályban meghatározott kötelező vagy önként vállalt önkormányzati feladatot érint;

c)      az Önkormányzattal kötött megállapodás alapján végzett munka.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

7. § Csurgó Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 10/2014. (X.27.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.


Csurgó, 2020. október 21.



                                       Fábián Anita s.k.                                            Füstös János s.k.

                                               jegyző                                                       polgármester





Kihirdetési záradék


A rendelet kihirdetése 2020. 10. 30-án, az Önkormányzat hirdetőtábláján való kifüggesztéssel megtörtént.


Csurgó, 2020. 10. 30.


                                                                                  Fábián Anita

                                                                                       jegyző