Gesztely Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2016(VII.15.)önkormányzati rendelete

a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

Hatályos: 2016. 07. 15- 2016. 10. 01

Gesztely Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2016(VII.15.)önkormányzati rendelete

a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

2016.07.15.

Gesztely község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében, a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 35. § és a 88. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján meghatározott feladatkörében eljárva a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 8/2015. (VII. 1.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: „R”) módosításáról a következőket rendeli el:

1. § (1) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 8/2015. (VII. 1.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: „R”) 3. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(2) A közszolgáltatással ellátott területen az ingatlanhasználó köteles a szervezett közszolgáltatást igénybe venni és Ht. 32/A. § (2) bekezdése alapján az állam által az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására alapított Koordináló szerv (továbbiakban: Koordináló szerv) részére a közszolgáltatási díjat megfizetni.”

2. § A „R” 6. § (1) bekezdése kiegészül az alábbi e) ponttal:

„e) az érintett ingatlanon keletkező települési hulladékot elkülönítetten, az elkülönített gyűjtésre rendszeresített és ezen célból átvett gyűjtőedényben gyűjtse.”
A „R” 6. § az alábbi (7) bekezdéssel egészül ki:
„(7) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásba bevont területeken tilos
a) a mezőgazdasági termelés során keletkezett növényi hulladék,
b) a kerti hulladék, nyesedék, gally,
c) az avar,
d) az ipari eredetű hulladék,
e) a vegyes hulladék,
f) az árkok, töltések növényzetének
égetése.”

3. § (1) A „R” 7. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A közszolgáltatás díját a Koordináló szerv által kiállított számla alapján

a) a természetes személy ingatlanhasználók két havonta utólag,

b) a jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek a megkötött közszolgáltatási szerződésben rögzítettek szerint fizetik meg.”

(2) A „R” 7. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

A lakóközösségek által közösen használt gyűjtőedények után a közszolgáltatás díja – a Koordináló szerv által kiállított számla ellenében – lakóegységek alapján fizetendő.”
(3) A „R” 7. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:
„(3) Az ingatlanhasználó köteles a számlát a Koordináló szerv által kiállított számlán szereplő határidőre megfizetni.
(4) A „R” 7. §-a kiegészül az alábbi (3a) bekezdéssel:
„(3a) Díjhátralék keletkezése esetén a beszedésről a 2016. március 31. napjáig kiállított számlák vonatkozásában Közszolgáltató, a 2016. április 1. napjától kiállított számlák vonatkozásában a Koordináló szerv intézkedik.”

4. §

A „R” 9. § (4) bekezdése kiegészül az alábbi szövegrésszel:
„(4) Amennyiben a szünetelés ideje alatt települési hulladék kerül kihelyezésre úgy – az ingatlan-tulajdonos egyidejű értesítése mellett – a Közszolgáltató a hulladékot elszállítja, valamint adatszolgáltatással él a Koordináló szerv felé, aki az adatszolgáltatásban megjelölt időponttól kezdve a hulladékszállítási díjról számlát állít ki.”

5. §

(1) A „R” kiegészül az alábbi 10/A. §-sal:

„10/A. §

Közszolgáltató köteles eleget tenni a Ht. 32/A. § (4) bekezdésben foglalt, Koordináló szerv felé fennálló adatszolgáltatási kötelezettségének.”

6. § (1) A „R” 13. §-a kiegészül az alábbi (1a) bekezdéssel:

„(1a) A természetes személy ingatlanhasználó a települési hulladék gyűjtésére, illetve elszállítására köteles a rendelkezésére bocsátott egyedi azonosító jellel ellátott vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló, illetve az egyedi kódszámmal ellátott elkülönített gyűjtésre szolgáló edényzetet használni.”

(2) A „R” 13. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A vegyes hulladék ürítésének gyakorisága magánházaknál minimum heti 1 alkalom. Az elkülönítetten gyűjtött hulladék ürítésének gyakorisága kéthetente 1 alkalom. Amennyiben a hulladék szállítása a közszolgáltató hibájából elmarad, 24 órán belül pótolni köteles.”

(3) A „R” 13. § (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(5) Ha az ingatlanhasználó a közszolgáltató felé a valóságnak nem megfelelő mennyiséget vagy adatot közöl, és ennek folytán az átadott hulladék mennyisége rendszeresen meghaladja az átvett gyűjtőedények űrtartalmát, a közszolgáltató - az ingatlanhasználó megkeresésével egyidejűleg – jogosult a ténylegesen elszállításra kerülő mennyiségről adatot szolgáltatni a Koordináló szerv felé, mely adatszolgáltatás alapján a Koordináló szerv a tényleges űrmértékű mennyiségnek megfelelően állítja ki a számlát.”

(4) A „R” kiegészül az alábbi 13/A. §-sal:

„13/A. § Az elkülönített gyűjtési rendszer bevezetését követően a jegyző hulladékgazdálkodási bírság kiszabására jogosult a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról szóló 271/2001. (XII. 21.) Korm. rend. rendelkezéseinek megfelelően.”