Szentgyörgyvár község önkormányzata képviselő testületének 7/2012 (III.2.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd hulladék közszolgáltatás szabályairól

Hatályos: 2019. 03. 29- 2023. 03. 08

Szentgyörgyvár község önkormányzata képviselő testületének 7/2012 (III.2.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd hulladék közszolgáltatás szabályairól

2019.03.29.

Szentgyörgyvár Község Önkormányzata Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §. /1/ bekezdésben, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tv. 23. §-ban (a továbbiakban Hgt.) kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § /1/ A rendelet hatálya Szentgyörgyvár Község közigazgatási területén kiterjed a magánszemélyekre, társasházi lakóközösségekre, a gazdasági társaságokra, a jogi személyiséggel rendelkező egyéb szervezetekre, illetve a magánszemélyek jogi személyiséggel nem rendelkező személyi egyesülésére és az egyéni vállalkozókra.

/2/ Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes és a radioaktív hulladékokra, valamint a velük összefüggő tevékenységre.
/3/ A köztisztaság megőrzésében mindenki köteles hathatóan közreműködni és a települési központ – különösen a közterületek – szennyeződését, fertőzését eredményező magatartástól, tevékenységtől tartózkodni.

Értelmező rendelkezés

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Települési szilárd hulladék: A háztartásokból származó, jogszabályi előírásoknak megfelelő zárt rendszerű célgéppel szállítható szilárd hulladék (pl. a konyhai hulladék, papír, üveg, csomagolóeszköz, háztartási edény, kézi eszköz, rongy, söpredék, salak, hamu, korom, kerti és járdatakarítási hulladék, kisebb mennyiségű falomb, nyesedék, karácsonyfa, valamint a lakásban folytatott vállalkozás gyakorlásából keletkezett nem veszélyes hulladék, ha az összes hulladék mennyisége nem haladja meg a 4 l/fő/nap normatívával kiszámított hulladék mennyiségét), illetőleg a háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű, azzal együtt kezelhető más hulladék.)

2. Lomtalanítás alá tartozó háztartási szilárd hulladék: az az alkalmilag képződött vagy felhalmozódott háztartási szilárd hulladék, amely a közszolgáltatást végző szolgáltató által rendszeresített gyűjtőedényzetben mérete vagy mennyisége miatt nem helyezhető el, amelynek elszállításáról és ártalmatlanításáról a szolgáltató gondoskodik.

3. Egyéb települési szilárd hulladék: a gazdasági vállalkozásoknál keletkező, háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű, veszélyesnek nem minősülő hulladék.

4. Ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek, illetőleg amelynek a tulajdonában, birtokában vagy használatában lévő ingatlanán települési szilárd hulladék keletkezik.

5. Hulladékkezelő telep: a települési hulladék begyűjtésére, átvételére és az egyes hulladékfajták további tárolására, átrakására, előkezelésére, hasznosítására vagy ártalmatlanítására szolgáló telephely.

6. Hulladékgyűjtő sziget (gyűjtősziget): a háztartásokban keletkező, hasznosításra alkalmas, különböző fajtájú, elkülönítetten gyűjtött, háztartási hulladék begyűjtésére szolgáló, lakóövezetben, közterületen kialakított, felügyelet nélküli, folyamatosan rendelkezésre álló begyűjtőhely, szabványosított edényzettel, amely edényzet kizárólag a rajta egyértelműen megjelölt fajtájú települési szilárd hulladék szelektív begyűjtésére szolgál, a közszolgáltatást igénybe vevők részére.

7. Hulladékkezelő: aki a települési szilárd hulladékot gazdasági tevékenysége körében a hulladék birtokosától átveszi, tárolja, hasznosítja, kezeli és ártalmatlanítja.

8. Hulladékkezelési tevékenység: a hulladék gyűjtése, begyűjtése, szállítása, előkezelése, tárolása, hasznosítása és ártalmatlanítása.

9. Gyűjtés: a települési szilárd hulladék rendezett összeszedése, válogatása, a további kezelésre történő elszállítás érdekében.

10. Begyűjtés: a települési szilárd hulladéknak a hulladék birtokosaitól történő átvétele a hulladék birtokosának vagy a begyűjtőnek a telephelyén, továbbá a begyűjtőhelyen és a további kezelés érdekében történő összegyűjtés, válogatás a begyűjtő telephelyén.

11. Közszolgáltató: a település közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás ellátására az e rendelet szerint kizárólagosan feljogosított hulladékkezelő.

12. Közszolgáltatási díj: az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatás igénybevételéért a szolgáltatónak fizetendő, az e rendeletben meghatározott díjfizetési időszakra vonatkozóan megállapított díj, amely tartalmazza a települési szilárd hulladék kijelölt ártalmatlanító helyen történő elhelyezésének díjhányadát is.

A települési szilárd hulladék közszolgáltatás

3. § /1/ A szervezett szemétszállításba bekapcsolt terület Szentgyörgyvár Község egész belterülete.

/2/ A települési szilárd hulladék gyűjtését és szállítását az /1/ bekezdésben meghatározott területen a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. (8900 Zalaegerszeg, Gasparich Márk u. 26.) /továbbiakban: szolgáltató/ végzi.
Szentgyörgyvár településen a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. alvállalkozója a ZALAISPA Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság (8798 Zalabér, 3096/12 hrsz).
Az alvállalkozó teljeskörűen látja el a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenységet, így a közszolgáltatási tevékenységek közül a gyűjtésben, szállításban, kezelésben és létesítményüzemeltetésben működnek közre.
/3/ A Közszolgáltató a szemét elszállítását hetente köteles biztosítani.
A szemétszállítás napjáról szórólapon keresztül tájékoztatja a lakosságot.
A szemétszállítás napja egy naptári éven belül csak indokolt esetben változtatható meg. Amennyiben valamely külső váratlan ok miatt /pl. Jelentős üzemzavar, hóakadály stb./ a Közszolgáltató az előre meghirdetett napon a szállítást teljesíteni nem tudja, erről az Önkormányzatot azonnal tájékoztatja, egyuttal megjelölve azt a napot is, amikor a szolgáltatást teljesíti. A változásról az Önkormányzat szórólap utján tájékoztatja a lakosságot.
/4/ A 69/2016.(III. 31.) Korm. rendelet által meghatározott koordináló feladatokat az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: NHKV) látja el.

Hulladékgyűjtő sziget kialakítása

4. § /1/ A Képviselő-testület a települési szilárd hulladék kezelésére szolgáló egyes létesítmények kialakításának és üzemeltetésének részletes, műszaki szabályairól szóló 5/2002./X.29./ KvVM rendelet 5-7. §-ai szerint eljárva hulladékgyűjtő szigeteket alakít ki.

/2/ A hulladékgyűjtő szigetek helyének a Szentgyörgyvár 67. hrsz (buszforduló) közterületen lévő ingatlant jelöli meg.
/3/ A hulladékgyűjtő-szigeten a települési szilárd hulladék gyűjtése három frakcióban elkülönítetten /papír, műanyag,üveg/ történik.

Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés

4/A. § (1) Az ingatlantulajdonos a települési hulladék részét képező műanyag hulladékot a Közszolgáltató emblémájával ellátott 120 l-es sárga színű zsákban gyűjti.

(2) Az elkülönítetten gyűjtött műanyag hulladékot tartalmazó zsákok ürítése havonta egy alkalommal szombati napokon történik.

(3) A Közszolgáltató az elszállítást megelőzően ellenőrizheti az ürítésre előkészített elkülönítetten gyűjtött műanyag hulladékok gyűjtésére szolgáló műanyag zsák tartalmát.

(4) Amennyiben a műanyag zsákban nem a megfelelő elkülönítetten gyűjtött műanyag hulladék került elhelyezésre, akkor a Közszolgáltató a hulladék elszállítását megtagadhatja.

Adatkezelés, adatok átadása

5. § /1/ A Közszolgáltató az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. CXII. Tv. 4. § (1) bekezdése alapján a közszolgáltatás igénybevétele és a közszolgáltatási díj behajtása érdekében jogosult kezelni a közszolgáltatást igénybevevő nevét, lakcímét, születési helyét és idejét, anyja nevét.

/2/ A közszolgáltatás ellátásához szükséges személyes adatokat az Önkormányzat kérésre, a rendelkezésre álló adatbázisából bocsátja a Közszolgáltató rendelkezésére.
/3/ Az érintett kérelmére a Közszolgáltató tájékoztatást ad az általa kezelt adatairól, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, arról, hogy kik és milyen célból kapják vagy kapták meg az adatokat.
/4/ A Közszolgáltatónak az ingatlantulajdonos személyes adatait a nyilvántartásából törölnie kell, ha bármely ok miatt az ingatlantulajdonos már nem tartozik az e rendelet hatálya alá.

A közszolgáltatás igénybe vétele

6. § /1/ Az ingatlantulajdonos és a Közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre vagy az a tény, hogy a közszolgáltató a közszolgáltatást az ingatlantulajdonos részére felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

/2/ A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni, vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni.
/3/ A hulladékkezelési helyi közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a közszolgáltató az ingatlantulajdonost 1 hónappal – indokolt esetben rövidebb határidővel - a változás bekövetkezése előtt köteles értesíteni.
/4/ A jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a Közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről az ingatlantulajdonost írásban értesítette, illetve felhívás közzététele útján tájékoztatta.
/5/ Az ingatlantulajdonos köteles a Közszolgáltatónak bejelenteni az ingatlanán rendszeresen keletkező települési szilárd hulladék keletkezésének tényét.
/6/ A hulladék begyűjtésének, elszállításának rendjét (gyakoriság, útvonal és időpont) az ingatlantulajdonosnál keletkező hulladékmennyiség figyelembevételével a Közszolgáltató határozza meg és arról az ingatlantulajdonost a (2) bekezdés szerint értesíti.
/7/ A közterületi hulladék tekintetében a közterület tulajdonosa, használója köteles a Közszolgáltatóval szerződést kötni az e rendeletbe foglalt tartalommal.

Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

7. § /1/ Az ingatlantulajdonos köteles az Önkormányzat által szervezett közszolgáltatás igénybevételére, az ingatlanán keletkező vagy egyéb módon birtokába került települési szilárd hulladék e rendeletben előírtak szerinti gyűjtésére, a Közszolgáltatónak történő átadására.

/2/ Ha az ingatlantulajdonos a Közszolgáltató felé a valóságnak nem megfelelő hulladékmennyiséget vagy adatot közöl, és ezért a hulladék mennyisége rendszeresen meghaladja az átvett gyűjtőedény űrtartalmát, a közszolgáltató - a köztisztaság biztosítása érdekében - felhívja az ingatlantulajdonost megfelelő űrtartalmú edényzet igénylésére. Az ingatlantulajdonosnak a felszólítás kézhezvételét követően 10 napon belül megfelelő űrtartalmú edényzetet kell igényelni.
/3/ A Közszolgáltató, a szállítóeszközéhez rendszeresített, fentiek szerint meghatározott nagyságú gyűjtőedényeket a kérelem kézhezvételéről számított 15 napon belül térítés ellenében az ingatlantulajdonos rendelkezésére bocsátja. Az ingatlan tulajdonosa, meghatalmazottja, illetve nagykorú, vele egy lakcímen lakó hozzátartozója köteles írásban igazolni a gyűjtőedényzet átvételét.
/4/ Az ingatlantulajdonosnak a hulladék gyűjtése során megfelelő gondossággal kell eljárni annak érdekében, hogy a hulladék mások életét, testi épségét és egészségét ne veszélyeztesse, a természetes és épített környezetet ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja, és az ingatlanán keletkező hulladék mennyiségét alacsony szinten tartsa.
/5/ Ha az ingatlanon keletkező hulladék mennyisége nem rendszeresen, hanem alkalmilag haladja meg az átadott gyűjtőedények űrtartalmát, és az ingatlantulajdonos elmulasztja a bejelentési kötelezettségét, a Közszolgáltató köteles a többlet hulladék kezelésére rendszeresített jelölt zsákba kihelyezett hulladék elszállítására. A többlethulladék elszállításának díját a tulajdonos a hulladékgyűjtő zsák megvásárlásával fizeti meg.
/6/ Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni a gyűjtőedények rendeltetésszerű használatáról, valamint környezetük tisztán tartásáról. A gyűjtőedény rendeltetéstől eltérő használata, valamint a gyűjtési időn túli időben való eltűnése vagy megsemmisülése miatt keletkezett kárt az az ingatlantulajdonos köteles megtéríteni, aki a gyűjtőedényt e rendeletben írt módon megfelelően megvette, vagy a gyűjtőedényét lecserélték. A Közszolgáltató kárát az ingatlantulajdonos a Közszolgáltató felszólításának megfelelően, de legfeljebb a kár bekövetkeztétől számított harminc napon belül köteles megtéríteni.
/7/ Tilos a szabályszerűen kihelyezett gyűjtőedényekből a hulladék kiszórása, a közterület szennyezése.
/8/ A hulladék gyűjtése során történő szennyezés esetén az ingatlantulajdonos köteles a szennyezett területet megtisztítani és fertőtleníteni.
/9/ Az ingatlantulajdonos köteles a szolgáltatónak bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a szolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik. Tulajdonosváltozás esetén a bejelentési kötelezettség mindkét felet (a régi és az új tulajdonost is) terheli.
(10) Háztartási szemét gyűjtésére szolgáló gyűjtőedényt úgy kell használni, hogy annak tartalma sem a talajt – burkolatot, sem a levegőt ne szennyezze és bűzt ne terjesszen. A gyűjtőedénybe folyadékot, maró anyagot, tűzveszélyes, robbanásveszélyes, parázsló anyagot, akkumulátort, vegyszert, elemet, gyógyszert elhelyezni tilos. A gyűjtőedényt lefedett állapotban kell tartani.

8. § /1/ A nem háztartási hulladéknak és az egyéb szilárd hulladéknak nem minősülő szemét elszállításáról az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodni.

/2/ Nagyobb méretű berendezési tárgyak, veszélyes hulladék – lom – elszállításáról a Közszolgáltató évente egy alkalommal lomtalanítás keretében térítésmentesen gondoskodik.

A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

9. § /1/ A Közszolgáltató kötelezi magát a közszolgáltatás folyamatos és teljes körű ellátására. A szolgáltató a hulladék átvételével szerzi meg annak tulajdonjogát és ettől az időponttól viseli a kárveszélyt.

/2/ A Közszolgáltató köteles a hulladékot átvenni és a hatályos jogszabályoknak, illetve hatósági előírásoknak megfelelően elvégezni a hulladék ártalmatlanítását és elhelyezését.
/3/ A szentgyörgyvári telephelyű vállalkozások hulladékszállítását a Közszolgáltató egyedi szerződésekben szabályozza. A Közszolgáltató feladata a szentgyörgyvári telephelyű vállalkozások díjának beszedése.
/4/ Abban az esetben ha a Közszolgáltató az átvett hulladékban veszélyes hulladékot talál, azt a hulladék termelője köteles visszafogadni, vagy a költségek áthárításával ezeket az anyagokat igazolhatóan ártalmatlanítani kell. A veszélyes hulladék kezeléséből keletkező többletköltségeket a hulladék termelője viseli.
/5/ A Közszolgáltató a hulladék mennyiségéről számítógépes nyilvántartást vezet, és a jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségét rendszeresen teljesíti.
/6/ A Közszolgáltató feladata a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges jármű, gép, berendezés biztosítása, valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakember alkalmazása.
/7/ A Közszolgáltató kötelezi magát a közszolgáltatás folyamatos, biztonságos és bővíthető teljesítéséhez szükséges fejlesztések, beruházások és karbantartások elvégzésére.
/8/ A Közszolgáltató kötelezi magát, hogy a szabályszerűen kihelyezett gyűjtőedényekből történő hulladék begyűjtése, szállítása során a közterületen általa okozott szennyezés esetén a szennyezett területet megtisztítja és fertőtleníti.
/9/ A Közszolgáltató nem köteles kiüríteni azt az edényt, amelyik:
- túltöltött,
- ha nem a közszolgáltató hibájából sérült,
- későn lett kihelyezve,
- veszélyes hulladékot tartalmaz,
- folyékony halmazállapotú hulladékot tartalmaz.
/10/ A Közszolgáltató feladata a fogyasztók számára könnyen elérhető ügyfélszolgálati tájékoztatási rendszer müködtetése, valamint a fogyasztói észrevételek elintézése.

Közszolgáltatási díj megfizetése

10. § (1) A közszolgáltatás igénybevételére köteles, illetve a közszolgáltatást igénybe vevő természetes személy ingatlantulajdonosnak hulladékkezelési közszolgáltatási díjat nem kell fizetnie, a közszolgáltatás igénybevétele számukra ingyenes.

/2/ A jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladék elhelyezésére - feltéve, hogy arról a Hgt. 21. §-ának /2/ bekezdése szerint nem gondoskodott – külön díjköteles szerződést köteles kötni a Közszolgáltatóval.

A közszolgáltatás szünetelése

11. § A közszolgáltatás teljesítése csak törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott esetekben szüneteltethető vagy korlátozható.

A gazdálkodó szervezetre vonatkozó külön szabályok

12. § /1/ Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési hulladékának kezeléséről a Hgt. 13. §-ában foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik.

/2/ Az a gazdálkodó szervezet, amely a környezetvédelmi felügyelőség által engedélyezett – települési szilárd hulladék ártalmatlanítására alkalmas – hulladékkezelési berendezéssel, létesítménnyel rendelkezik, a közszolgáltatás kötelező igénybevétele alól mentesül, ha a tevékenysége során képződött települési szilárd hulladék ártalmatlanításáról ebben a berendezésben, létesítményben gondoskodik.
/3/ Az a gazdálkodó szervezet, amely a kötelező közszolgáltatást nem veszi igénybe, a külön jogszabályban meghatározott módon és tartalommal köteles a tevékenysége során keletkező hulladék mennyiségét és összetételét fajtánként nyilvántartani, az általa végzett kezelésről, a kezelt és a kezelés eredményéből származó hulladékról nyilvántartást, a kezelőlétesítmény működéséről üzemnaplót vezetni és ezekről a hatóságnak bejelentést tenni. A gazdálkodó szervezet a közszolgáltatás alá nem tartozó hulladékának mennyiségéről, összetételéről, keletkezésének forrásáról és kezelésének módjáról köteles a jegyzőt tájékoztatni. Ha a gazdálkodó szervezet e tájékoztatási kötelezettségét elmulasztja, a közszolgáltatást köteles igénybe venni.
/4/ Amennyiben a gazdálkodó szervezet köteles a közszolgáltatás igénybevételére, a 14. § /2/ bekezdése szerint köteles eljárni. A szerződéshez szükséges adatokat a gazdálkodó szervezet köteles a szolgáltatónak átadni.

A közszolgáltatás hatálya alá nem tartozó települési szilárd hulladékkal kapcsolatos rendelkezések

13. § /1/ A közszolgáltatás nem terjed ki a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott ipari, kereskedelmi, szolgáltató és egyéb gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési szilárd hulladékára, ha nem kötelezett a közszolgáltatás igénybevételére. E hulladékfajták esetében az ingatlantulajdonosnak a Hgt. 13. §-a /1/ bekezdésében megjelölt, a hulladék termelőjére és birtokosára vonatkozó szabályok szerint kell eljárnia.

/2/ A hulladék termelője, birtokosa a tevékenységének gyakorlása során keletkezett vagy más módon birtokába került hulladékot köteles gyűjteni, továbbá az ártalmatlanításáról vagy hasznosításáról gondoskodni.
/3/ Az ártalmatlanításra vagy hasznosításra vonatkozó kötelezettségét a hulladék termelője, birtokosa
a./ a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelő ártalmatlanító vagy hasznosító eljárás, berendezés, létesítmény alkalmazásával saját maga teljesíti, vagy
b./ az erre feljogosított és engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek történő átadással, a kezelés költségeinek megfizetésével teljesíti.
/4/ Az /1/ bekezdésben megjelölt hulladékot környezetvédelmi hatósági engedéllyel rendelkező ártalmatlanító helyre vagy hasznosító helyre a hulladék termelője, birtokosa külön engedély nélkül maga is elszállíthatja.
/5/ Az ingatlantulajdonos jogosult az /1/ bekezdés szerinti hulladékának begyűjtése, elszállítása, ártalmatlanítása vagy hasznosítása céljából a szolgáltató közszolgáltatását igénybe venni, de a szolgáltatón kívüli, környezetvédelmi hatósági engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezetet is igénybe vehet.

14. § /1/ A hulladék elszállítása során olyan gondossággal kell eljárni, hogy a hulladék a szállítójárműbe történő ürítésekor, illetőleg a szállítás folyamán ne szóródjon, és más környezetterhelést se idézzen elő. Szállításból eredő szennyeződés esetén a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződés mentesítéséről és az eredeti környezeti állapot helyreállításáról a hulladék termelője, birtokosa, illetőleg az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni.

/2/ Gazdálkodó szervezet igénybevételével történő szállítás esetén a gazdálkodó szervezet, saját szállítás esetén pedig a hulladék termelője, birtokosa, illetőleg az ingatlantulajdonos az átvett, illetve átadott hulladék mennyiségét és összetételét – a külön jogszabályban meghatározott módon és tartalommal – köteles fajtánként nyilvántartani és erről a hatóságoknak bejelentést tenni.
/3/ A /2/ bekezdésben előírt kötelezettség – a külön jogszabályban meghatározottak szerint a hulladék lerakóhely üzemeltetőjét az egyéb ártalmatlanító hely tulajdonosát (üzemeltetőjét, használóját) terheli.
/4/ Ha a hulladék termelője, birtokosa a hulladékot saját maga szállítja kijelölt hulladék lerakóhelyre, a hulladék átadásával egyidejűleg, számla ellenében köteles a meghatározott elhelyezési díjat megfizetni az üzemeltető részére.

15. § /1/ Ha az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás alá nem tartozó hulladék elszállításával a Közszolgáltatót bízza meg, a megrendelés és a szolgáltatás feltételeiben történő megállapodásuk alapján a Közszolgáltató a megjelölt időpontra vagy időtartamra a megjelölt mennyiségű és összetételű hulladéknak megfelelő gyűjtőedényt az ingatlantulajdonos rendelkezésére bocsátja, a hulladék elszállítását elvégzi, és gondoskodik a kijelölt ártalmatlanító helyen történő elhelyezéséről.

/2/ Az ingatlantulajdonos a szolgáltató részére a megállapodásukban rögzített díjat köteles megfizetni.
/3/ Az ingatlantulajdonos a szolgáltató részére a szerződés vagy megállapodás megkötéséhez saját személyes adatait (név, lakcím, születési hely, idő, anyja neve) köteles megadni.

16. § /1/ A hulladék termelője, birtokosa köteles gondoskodni az önkormányzat külön rendeletében meghatározott közterület-használati engedély (közterület-használati szerződés) megszerzéséről, ha a hulladék összegyűjtésére szolgáló konténer a közterületen 24 órát meghaladó időtartamra kerül kihelyezésre. Köteles gondoskodni továbbá a konténer környezetének folyamatos tiszántartásáról, a konténer telítődése esetén annak haladéktalan elszállíttatásáról.

/2/ A gazdálkodó szervezet konténert közterületen a közúti és a gyalogosforgalom biztonságát nem veszélyeztető módon, az alábbi rendelkezések megtartásával helyezhet ki:
a./ főútvonalon konténer kizárólag folyamatos rakodás idejére helyezhető ki, a szállító jármű helyszínen tartásával annak érdekében, hogy az elszállítás a telítődéskor haladéktalanul megtörténhessen,
b./ tömegközlekedési útvonalon, ha a konténer kihelyezése csak a közúti forgalom zavarásával oldható meg, az a) pontban foglaltak szerint kell eljárni.
c./ Egyéb útvonalakon a konténert a telítődést követő 8 órán belül el kell szállítani.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

Szabálysértés

17. §

Hatálybalépés

18. § /1/ E rendelet 2012. március 2. napján lép hatályba.