Szentgyörgyvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2008 (VI.30.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2012. 12. 01

Szentgyörgyvár Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (továbbiakban: Ktdt.) 21/A.§. /2/ bekezdésében, valamint 26.§. /4/ bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1.§.

/1/ E rendelet hatálya Szentgyörgyvár Község Önkormányzatának közigazgatási területén a helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót alkalmazókra (továbbiakban: kibocsátó) terjed ki, akik a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem kötöttek rá.

/2/ E rendelet alkalmazásában:

  1. Kibocsátó: az 1995. évi LIII. törvény 2. § /2/ bekezdésére és a Ktdt. 2. §-ára figyelemmel minden természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót alkalmaz.
  2. Műszakilag rendelkezésre álló közcsatorna: amely lehetővé teszi – műszaki kialakításánál, elhelyezkedésénél fogva – a rácsatlakozást.
  3. Jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. §. /1/ bekezdés a) pontjában meghatározottak.
  4. Család: az egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.
  5. Egyedülélő: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik.

2.§.

/1/ A kibocsátó köteles a Ktdt. 11. §-a alapján talajterhelési díjat fizetni.

(2) A talajterhelési díj mértékét a Ktdt. 12. § (3) bekezdésében meghatározott egységdíj illetve a Ktdt. 3. sz. mellékletében meghatározott területérzékenységi szorzó alapján kell meghatározni. A talajterhelési díj mértéke: 3.600,- Ft./m3[1]

/3/ A talajterhelési díj alapja a Ktdt. 14.§-ában meghatározottak szerint csökkenthető.[2]

Adatszolgáltatási és eljárási szabályok

3.§.

/1/ A kibocsátó a talajterhelési díj fizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő év március 31. napjáig Szentgyörgyvár Község Önkormányzata Jegyzőjéhez, mint önkormányzati adóhatósághoz (továbbiakban: jegyző) tesz bevallást.

/2/ A jegyző részére a közszolgáltató a kibocsátó azonosítása és ellenőrzése érdekében adatot szolgáltat:

  1. tárgyévet követő év február 28. napjáig, a kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról, korrigálva a locsolási kedvezmény mennyiségével, valamint az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiséggel,
  2. negyedévet követő hónap 5. napjáig a kibocsátók köréről.

/3/ A talajterhelési díj megállapításával összefüggő személyes adatokat a kibocsátó azonosítására, a bevallások ellenőrzésére használhatja fel az önkormányzati adóhatóság.

/4/ A talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátókról, valamint a talajterhelési díj fizetésére vonatkozó díjkedvezményben részesülő személyekről a jegyző nyilvántartást vezet.

/5/ A jegyző a kibocsátót terhelő talajterhelési díj mértékét és a fizetés módját a Ktdt. 25. §-ában meghatározott rend szerint határozatban állapítja meg.

/6/ A Ktdt. 18. §-a alapján a talajterhelési díjat az önkormányzati adóhatóság által megjelölt számla javára kell befizetni.

Díjkedvezmény

4.§.

/1/ Különös méltánylást érdemlő esetben a kibocsátó kérelmére a tárgyévben a talajterhelési díj megfizetésére 50%-os díjkedvezmény állapítható meg az alábbi feltételek fennállásakor:

  1. családban élő esetén az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét (továbbiakban: nyugdíjminimum),
  2. egyedülélő esetén a nyugdíjminimum 150%-át.

/2/ E § alkalmazásában különös méltánylást érdemlő eset: fogyatékosság, súlyos betegség, baleset, haláleset, munkanélküliség, elemi kár, egyéb rendkívüli élethelyzet vagy létfenntartást veszélyeztető körülmény megléte, bekövetkezése.

Átmeneti rendelkezések

5.§.

/1/ A kibocsátó 2008. évi fizetési kötelezettségéről 2009. március 31. napjáig tesz bejelentést.

/2/ A Ktdt. 11.§. /1/ bekezdése értelmében, amennyiben a közcsatornát év közben helyezik üzembe, a díjfizetési kötelezettség a kibocsátót a közcsatorna üzembe helyezését követő 90. naptól terheli. A kibocsátó a talajterhelési díj fizetésére 2008. február hónaptól köteles.

/3/ Az új létesítményt üzemeltető kibocsátó az üzemelés első évében fizetendő díjat egy összegben, a tárgyévet követő év március 31-éig fizeti meg.

Záró rendelkezés

6.§.

/1/ E rendelet 2008. július 1. napján lép hatályba.


Sármellék, 2008. június 27.


                    Ádovics István                                                         Hetesi Krisztina

                     Polgármester                                                                körjegyző



A rendelet kihirdetve:

Sármellék, 2008. június 30.

                                                                                                       Hetesi Krisztina

                                                                                                           körjegyző

[1]

Bevezette a talajterhelési díjról szóló 7/2008.(VI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 21/2012. (XI.29.) önkormányzati rendelet

[2]

Módosította a 21/2012. (XI.29.) önkormányzati rendelet