Szentgyörgyvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2009 (VI.22.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2012. 06. 01

Szentgyörgyvár Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§. (1) bekezdésében és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48.§. (4) bek. b.) pontjában kapott felhatalmazás alapján az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésének szabályairól a következő rendeletet alkotja:



1.§

A rendelet hatálya


(1)A rendelet hatálya Szentgyörgyvár község közigazgatási területén valamennyi természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kiterjed.

(2)A rendelet hatálya erdőterületre nem terjed ki.


2.§

Értelmező rendelkezések


A rendelet alkalmazása szempontjából:

a.) avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány (továbbiakban kerti hulladék)

b.) hasznosítás: a kerti hulladék komposztálása


3.§

A kerti hulladék tárolásának szabályai


A kerti hulladékot elsősorban hasznosítani szükséges.


4.§

A kerti hulladék égetésének szabályai


(1) A kerti hulladékok égetése hétköznap és szombaton engedélyezett. Ünnepnapokon és vasárnap az égetés szigorúan tilos.

(2) A növényi hulladék égetése kizárólag személyes felügyelet mellett történhet.


5.§


(1) A kerti hulladékot nyílt téren úgy szabad égetni, hogy az a környezetére káros hatással ne járjon, tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Amennyiben az égetéssel járó hatásokat (füst, bűz, pernye, hőtermelés) felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.

(2) Nagy mennyiségű füstöt termelő anyagot (nedves kerti hulladék) égetni tilos.

A tüzelést végző túlzott füst- illetve koromképződés esetén köteles a tüzet eloltani és a levegőszennyezést megszüntetni.

(3) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot. (műanyag, gumi, egyéb veszélyes hulladékok stb.)


6.§

A szabadtéri tűzgyújtás szabályai


(1) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy szabad, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelenthessen.

(2) Szabadban (vagy nyílt téren) a tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad, és veszély esetén - vagy ha arra már szükség nincs - a tüzet azonnal el kell oltani.

(3) A tüzelés helyszínén olyan eszközöket ill. felszerelést kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.


7. §


Egyéb biztonságtechnikai vagy tűzvédelmi szabályok előírásai vagy tartós szárazság miatt elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.


8. §

Szabálysértési rendelkezések[1]



9.§

Záró rendelkezések


(1) E rendelet 2009. szeptember 1. napján lép hatályba.



Szentgyörgyvár, 2009. június 19.



Ádovics István                                                                                             Hetesi Krisztina

polgármester                                                                                               körjegyző


Kihirdetve:

Sármellék, 2009. június 22.                                                                                                                                                                                                                      Hetesi Krisztina

                                                                                                                      körjegyző

[1]

Hatályon kívül helyezte az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről szóló 8/2009.(VI.22.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 12/2012. (IV.27.) önkormányzati rendelet