Dunaszekcső Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017. (XII.11.) önkormányzati rendelete

a közterület-használatáról, védelméről és a közterület-használat díjáról

Hatályos: 2018. 01. 01

Dunaszekcső Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. §-a alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében kapott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya


1.§


(1)  A rendelet hatálya kiterjed a Dunaszekcső község közigazgatási területén belül az önkormányzat tulajdonában, kezelésében levő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (pl. közút, járda, tér, park) nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá a belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére (a továbbiakban együtt: közterület).


(2)  Rendelkezéseit Dunaszekcső község közigazgatási területén, közterületet igénybe venni kívánó jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra és természetes személyre kell alkalmazni.

Közterület-használati engedély


2.§


  1. A közterület rendeltetéstől eltérő használatához engedély szükséges.
  2. Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:
    • árusító pavilon elhelyezésére
    • gépjárművek, tehergépjárművek és vontatványaik elhelyezésére
    • építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére
    • alkalmi és mozgóárusításra
    • árusító automata elhelyezésére
    • vendéglátóipari előkert céljára
    • mutatványos tevékenység céljára
    • büfékocsi, árusítókocsi elhelyezésére
    • tüzelőanyag elhelyezésére
    • javító-szolgáltató tevékenységre


(3) Közterületi árusítás keretében kizárólag a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009 (IX.29.) Kormányrendelet 5. mellékletében meghatározott termékek árusíthatók.


(4) Közterület-használat

      a) állandó jelleggel – határidő nélkül – vagy

      b) ideiglenes jelleggel – meghatározott időre, illetve feltétel bekövetkeztéig –engedélyezhető.


(5) Alkalmi és mozgóárusításra kijelölt helyek: Dunaszekcső, Kossuth Lajos u. 33. szám alatt található Művelődési Ház belső udvara, valamint a Művelődési Ház volt moziterme.

      Alkalmi és mozgóárusítás ideje, időtartama:

hétfő:   7:00 – 15:00

szerda: 7:00 – 15:00

péntek: 7:00 – 15:00


(6) Mozgóbolti árusítás Dunaszekcső község közigazgatási területén lehetséges. Mozgóbolti árusítás a hét minden napján – vasárnap kivételével – lehetséges.

      A mozgóbolti árusító minden hónapban köteles bejelenteni a Dunaszekcsői Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjénél, hogy mely napokon kíván árusítást végezni.



(7) Nem adható közterület-használati engedély

      a) zajos, bűzös, tűz- és robbanásveszélyes tevékenység – kivéve tűzijáték – végzésére, erotikus termék bemutatására és értékesítésére

      b) a közlekedés biztonságát zavaró, veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére

      c) üzemképtelen vagy érvényes hatósági engedéllyel nem rendelkező haszonjármű (pl. tehergépkocsi, autóbusz, személygépkocsi, mezőgazdasági vontató, munkagép)

      d)  falu és utcaképbe nem illeszkedő berendezések elhelyezésére, építmények létesítésére

      e) a közlekedés biztonságát zavaró, a műtárgyak állékonyságát veszélyeztető gépjárművek közterületen történő tárolására

      f) vendéglátóipari előkert céljára, ha az a járdára települne ki, és ezzel a gyalogosok közlekedését akadályozná.

Az engedély iránti kérelem, az engedély megadása


3.§


(1) Az engedélyt annak kell kérelmeznie, aki a közterületet használni kívánja (továbbiakban: engedélyes). Az engedélyeztetési eljárás az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. tv. 29. § (1) bekezdés alapján illetékköteles, melyért az általános tételű eljárási illetéket 3.000 Ft összegben kell megfizetni.


(2) Ha a közterület állandó jellegű használata építési engedélyhez kötött épület vagy más építmény elhelyezése céljából szükséges, akkor az építési engedélyt megelőző szerződés alapján vehető igénybe.


(3) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos építőanyag, állvány, törmelék elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építtetőnek vagy a kivitelezőnek kell kérnie.


(4) Az engedély megadása során figyelembe kell venni

      a) az építésügyi szabályokat,

      b) a rendezési tervet,

      c) a műemlékvédelmi követelményeket,

      d) a közegészségügyi követelményeket,

      e) a más szakhatóságok által előírt követelményeket.


(5) A községi főúthálózathoz tartozó közutak területén, a műemléki vagy más szempontból védett területen engedély csak akkor adható, ha

      a) a közterület-használatot különösen fontos érdek teszi indokolttá,

      b) a folytatni kívánt tevékenység a lakosság ellátása, tájékoztatása szempontjából szükséges,

      c) azt a képviselő-testület méltányossági kérelem alapján engedélyezi.


(6) A közterület-használat engedélyezése a polgármester hatásköre.

Az önkormányzati jogkörben meghozott határozat ellen a képviselő-testülethez lehet fellebbezést benyújtani a kézhezvételtől számított 15 napon belül.


(7) A határozott időre szóló engedély időtartama meghosszabbítható az engedélyes, időtartam lejárta előtt legalább 3 nappal benyújtott kérelmére, illetőleg a meghatározott időre szüneteltethető is.

A közterület-használati díjra vonatkozó szabályok


4.§


(1) Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni.


(2) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.


(3) A közterület-használati díj e rendelet 1.számú melléklete alapján kerül megállapításra

A közterület-használat megszüntetése, az engedély megvonása, az engedélynélküli használat jogkövetkezményei


5.§


(1) Meg kell vonni a közterület-használati engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja vagy a díjfizetési kötelezettségének az esedékesség időpontjáig nem tett eleget.


(2) Abban az esetben, ha az engedélyes a közterület-használatot meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát kártalanítási igény nélkül, az engedély visszaadása mellett az engedélyező hatóságnak bejelenteni.


(3) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártérítési igény nélkül – helyreállítani.


(4) Közterület engedély nélküli használata esetén a használó köteles az engedélyező felhívására a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén helyreállítani. E kötelezettségeinek a használó minden kártalanítási igény nélkül köteles eleget tenni.


(5) Azt, aki a közterületet engedély nélkül vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérően használja – a szabálysértési jogkövetkezményeken túl – az engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő használat tartamára a közterület-használati díjat köteles megfizetni, erre az engedélyest kötelezni kell.


(6) A közterület engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelelően utólag kérheti az engedélyező hatóságtól a közterület-használat engedélyezését. Ezáltal azonban a használó nem mentesül az (5) bekezdésben meghatározott jogkövetkezmények alól.


(7) Szabálysértést követ el az, aki

     a) közterületet engedély nélkül használ,

     b) közterületet az engedélytől eltérő módon és célra használ,

     c) a közterület használati engedélyben foglalt feltételeket nem tartja be.

 Szeszesital-fogyasztással kapcsolatos szabályok


6.§

 (1) Aki szeszes italt fogyaszt

a)  közterületen,

b) élelmiszereket, italokat, élvezeti és közszükségleti cikkeket árusító üzletek, vendéglátó-ipari egységek közvetlen környezetében,

c) a közönség számára nyitva álló középületekben, közösségi létesítményekben, illetve ezen épületek olyan helyiségeiben, ahol a szeszesital értékesítése nem engedélyezett,

d) közforgalmi járműveken,

e) olyan beépítetlen ingatlanokon, illetve építési, felújítási vagy bontás alatt álló, nem lakott épületekben, amelyek bárki által megközelíthetőek

tiltott, közösségellenes magatartást követ el.

(2) A szeszes ital fogyasztási tilalom nem vonatkozik a közterület-használati engedéllyel rendelkező rendezvény helyszínére.

Közterületek felbontása, helyreállítása


7.§


Az a magánszemély és jogi személy, aki az ingatlana előtti/melletti közterületen valamely közmű fektetése miatt közterületet szeretne felbontani, kérelmet kell benyújtani Dunaszekcső község polgármesteréhez. Helyszíni szemle után a polgármester közterület felbontási engedélyt ad ki és közterület helyreállítására kötelezettséget ír elő a kérelmező részére. A közterületet az eredeti állapotnak megfelelően kell helyreállítani. A kérelmező köteles a helyreállításra 3 év garanciát vállalni.

Záró rendelkezések


8.§


(1)  Ez az önkormányzati rendelet 2018. január 01. napján lép hatályba.


(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a 16/2000 (XII.27.) számú, a 10/2012 (XI.15.) számú és a 10/2013 (XI.01.) számú önkormányzati rendelet.



Dunaszekcső, 2017. december 11.



  Faller János                                                                                              dr. Köbli Kata

 polgármester                                                                                                    jegyző




Ez az önkormányzati rendelet Dunaszekcső községben kihirdetésre került.


2017. december 12.



                                                                                                                    dr. Köbli Kata

                                                                                                                          jegyző

Mellékletek