Dunaszekcső Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (III.8.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről.

Hatályos: 2021. 03. 09

Dunaszekcső Község Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján Dunaszekcső Község Képviselő-testületének feladat-és hatáskörében eljárva - tekintettel a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendeletre - a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotási hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (2) bekezdésében foglalt rendelkezések alapján, illetve Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény rendelkezései szerint a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya


A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre:

a) Dunaszekcsői Közös Önkormányzati Hivatal,

b) Dunaszekcsői Óvoda és Konyha

 terjed ki.

2. § A költségvetés bevételei és kiadásai


(1)  A képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi költségvetését:


350 645 890 Ft

Költségvetési bevétellel

350 645 890 Ft

Költségvetési kiadással

állapítja meg.


(2) A Képviselő-testület az előző évi 127 009 400 Forint költségvetési maradvány igénybevételét a költségvetés egyensúlyának megtartásához hagyja jóvá.

3. § A költségvetés részletezése


A képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:


(1)   A költségvetés számadatait az 1. számú mellékletben található 1-15-ig terjedő sorszámú táblázatok tartalmazzák az alábbiak szerint:


  • a) 1-es számú melléklet: Összevont költségvetési mérleg kiemelt kiadási és bevételi jogcímek szerint.
  • b) 2-es számú melléklet: Költségvetési egyenleg működési és felhalmozási kiadások és bevételek egyenlege szerinti bontásban.
  • c)3-es számú melléklet: Az egységes rovatrend szerint a kiemelt kiadási és bevételi jogcímek.
  • d) 4-es számú melléklet: Dunaszekcsői Közös Önkormányzati Hivatal 2021. évi költségvetése.
  • e) 5-ös számú melléklet: Dunaszekcsői Óvoda és Konyha 2021. évi költségvetése.
  • f) 6-os számú melléklet: Dunaszekcső Községi Önkormányzat 2021. évi költségvetése (foglalkoztatottak létszáma)
  • g) 7-es számú melléklet: Működési és felhalmozási kiadás-bevétel előirányzatok
  • h) 8-as számú melléklet: Beruházások és felújítások.
  • i) 9-es számú melléklet: Lakosságnak juttatott támogatások, szociális, rászorultsági jellegű ellátások.
  • j) 10-es számú melléklet: Támogatások, kölcsönök nyújtása és törlesztése.
  • k) 11-es számú melléklet: Helyi adó és egyéb közhatalmi bevételek.
  • l) 12-es számú melléklet: Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei, valamint saját bevételeinek részletezése az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához.
  • m) 13-es számú melléklet: Elirányzat-felhasználási ütemterv.
  • n) 14-es számú melléklet: 2019-2020-2021. évi alakulását külön bemutató mérleg.
  • o) 15-ös számú melléklet: Dunaszekcső Községi Önkormányzat 2021. évi költségvetése - pályázatokból megvalósuló fejlesztések.

4. § A költségvetés végrehajtásának szabályai


 (1)  Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

 (2)  Az önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

 (3)  A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

 (4)  Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

 (5) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület gyakorolja.

5. § Az előirányzatok módosítása


(1)   Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

(2)  A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.

(3)   A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(4) A képviselő-testület a (2) és (5) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(5)   A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

(6)   Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

 (7)  A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani.

6. § A gazdálkodás szabályai


(1)   A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

 (2)  A költségvetési szervek az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal a munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.

(3)   Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembevételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.

(4)   Az önkormányzat, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

7. § A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


(1)   Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2)   A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

8. § Záró és vegyes rendelkezések


 (1)  Amennyiben a képviselő-testület a 2022. év kezdetéig az átmeneti gazdálkodásról rendeletet nem alkot, akkor a polgármester jogosult a költségvetést megillető bevételek és a kiadások időarányos teljesítésre az önkormányzat 2022. évi költségvetésének megállapításáig.

(2)   Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, de rendelkezéseit 2021. január 1. napjától kell alkalmazni.


Dunaszekcső, 2021. március 08.


                        Faller János                                                    dr. Benedek Zoltán

                        polgármester                                                        jegyző


Záradék:


Ezen rendelet 2021. március 09. napján kihirdetésre került.


Dunaszekcső, 2021. március 09.


                                                                                           dr. Benedek Zoltán

                                                                                                     jegyző

Mellékletek