Dunaszekcső Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 12/2017. (XII.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 31
a településkép védelméről szóló 12/2017. (XII.11.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A településkép védelméről szóló 2016. LXXIV. törvényben adott felhatalmazással élve az Önkormányzat elkészíttette a településkép-védelmi rendelet tervezetét. A rendelet meghatározza a településképi követelményeket, a támogatási és ösztönző rendszer részletes tartalmát, a településképi véleményezési, bejelentési és kötelezési eljárásokra vonatkozó részletes szabályokat, azon építésügyi hatósági engedélyhez kötött tevékenységek körét, amelyek megkezdését településképi véleményezési eljáráshoz köti, azon építésügyi hatósági engedélyhez kötött és az 1997. évi LXXVIII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről 33/A. § szerint egyszerű bejelentéshez nem kötött építési tevékenységek, rendeltetésváltozások és reklámelhelyezések körét, amelyek megkezdését településképi bejelentési eljáráshoz köti, a településképi kötelezettség megszegése és végrehajtása esetén alkalmazható bírság esetköreit, mértékét, kiszabásának és behajtásának módját, a reklámhordozó és reklám elhelyezésére vonatkozó tilalmak és korlátozások alól megengedett eltéréseket és az önkormányzat illetékességi területén létesíthető reklámhordozók számát, formai követelményeit. A rendelet helyezi helyi védelem alá az arra érdemes épületeket, illetve határozza meg az ezzel kapcsolatos szabályokat.
A településtervezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2021. évi XXXIX. törvény előírásai lehetőséget adnak egyes építési szabályok pontosítására, a településképi bejelentési eljárások, a rendeltetési egységek számának, illetve a rendeltetés megváltoztatásának eseteinek szabályozására. Hatásköri kérdésekben a polgármester helyett a képviselő-testületet ruházza fel döntési jogkörrel.
A településkép-védelmi rendelet véleményezési anyagát az Önkormányzat elkészítette és véleményezésre megküldte a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet 43/A. § szerint az abban érdekelt szerveknek. Az egyeztetési anyagra érkezett véleményeket az alábbiakban ismertetjük:
Baranya Megyei Kormányhivatal Állami Főépítésze BA/40/00637-2/2022. iktatószámú levelében leírja a rendelet tervezet egyeztetési lépéseit és annak technikai részleteit, a Lechner Tudásközpont által működtetett digitális egyeztető felület működését.
Javasolja a rendeltetésmód változásának bejelentési eljárásáról szóló rendelkezés kiegészítését. Javasolja a rendeletbe beemelni azt, hogy a helyi építési szabályzatban és az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Kormányrendeletben (továbbiakban: OTÉK) az elhelyezhető funkciók vizsgálatán túl az OTÉK-ban az egyes építményekre, önálló rendeltetésre vonatkozó előírásokat (pl.: lakás, szálláshely, stb.), valamint a helyiségek méreteire, kialakításaira és az egyéb releváns országos szabályokat is vizsgálni szükséges.
Mindezeken túlmenően tájékoztatást ad a rendelet elfogadásával kapcsolatos eljárási lépésekről.
Az önkormányzat válasza:
A településkép-védelmi rendelet egyeztetési folyamatáról szóló tájékoztatást köszönjük.
A rendeltetésmód változásának bejelentési eljárásáról szóló rendelkezés kiegészítését nem tartjuk szükségesnek, mert már létező országos szabályok helyi rendeletben történő megismétlése jelentősen megnövelné a helyi rendelet terjedelmét és nehezítené annak megértését.
A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság K/8382-2/2022 iktatószámú levelében leírta, hogy a módosítások hírközlési érdeket nem sértenek, a Hatóság kifogást nem emel.
A településkép-védelmi rendelet készítése a vonatkozó partnerségi szabályok szerint folyt.