Pogány Község Polgármesterének 4/2020. (V.21.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2024. 02. 29

Pogány Község Polgármesterének 4/2020. (V.21.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2024.02.29.

Pogány Községi Önkormányzat polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III.11.) Korm. rendeletben foglaltak alapján a veszélyhelyzetben alkalmazni rendelt, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. §-ának (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján eljárva az alábbi rendelet szerint szabályozza a helyi közművelődési tevékenységgel kapcsolatos feladatait:

Alapelvek

1. § (1) Az önkormányzat kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában résztvevő intézmények, színterek és szervezetek támogatását.

(2) Az önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekszik, hogy biztosítsa Pogány település lakosainak jogát, hogy

a) megismerhessék a közművelődés, az ismeretterjesztés útját,

b)1

c) műveltségüket, készségeiket életük minden szakaszában gyarapítsák, közművelődéshez való jogaik érvényesítése céljából közösséget hozzanak létre, a külön jogszabályban meghatározottak szerint szervezetet alapítsanak, működtessenek,

d) e rendelet szerinti művelődési céljaik megvalósításához közművelődési közösségi intézményt, szervezőt, szervezeti és tartalmi segítséget kapjanak.

e)2 igénybe vegye az Önkormányzat és a Faluház (7666 Pogány, Rákóczi u. 9.) által nyújtott közművelődési szolgáltatásokat,

f)3 közösségi művelődési jogát érvényesítse, készségeit, műveltségét gyarapítsa, művelődési céljainak megvalósításához az Önkormányzat közművelődési intézményétől színteret, valamint szakmai segítséget kapjon.

(3)4

(4) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat igényli a községben működő civil szervezetek, egyéb szervezetek és a magánszemélyek előremutató és segítő közreműködését.

2. §5 Az önkormányzat közművelődési feladatinak ellátása során nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem. A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés: a Törvényben és e rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallási, politikai, nemzeti, vagyoni és születési különbségtétel nélkül.

A rendelet hatálya

3. §6 E rendelet hatálya kiterjed Pogány község közigazgatási területére:

a) az Önkormányzat fenntartásában, a kulturális feladatok ellátása érdekében működtetett közösségi színtérre, alkalmazottaira,

b) a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő, Pogány településen lakó állampolgárokra,

c) a rendelet által szabályozott, közművelődési megállapodás vagy más úton támogatott partnerek:

ca) Pogányi Óvoda (7666 Pogány, Széchenyi u. 11.)

cb) Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola, Pogányi Általános Iskola (7666 Pogány, Széchenyi u. 11.)

cc) Horvát Nemzetiségi Önkormányzat (7666 Pogány, Széchenyi u. 12.)

cd) Német Nemzetiségi Önkormányzat (7666 Pogány, Széchenyi u. 12.)

Helyi civil közösségek, szervezetek, melyekkel a közművelődési tevékenység megvalósul

Az Önkormányzat közművelődési feladatai

4. § (1)7 A pogányi Faluház alaptevékenysége:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása

b) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása

(2)8 A közösségi színtér feladatai, a jogszabályban meghatározott közművelődési és könyvtári feladatok ellátása:

a) helyi és nemzetiségi hagyományok ápolása, értékmegőrzés, a helytörténeti mozgalom fejlesztése, hagyományőrző közösségek működtetése

b) szervezi, segíti a település közművelődési tevékenységét

c) kiállításokat, műsoros rendezvényeket szervez hivatásos és amatőr művészek közreműködésével gyerekek, felnőttek számára

d) kapcsolatot tart a civil szervezetekkel, segíti, összehangolja azok közművelődési tevékenységét

e) közösségszervezés, a helyi öntevékeny és önszerveződő, alkotó közösségek, amatőr művészeti csoportok, kulturális egyesületek, körök működésének támogatása, az egyedi és társadalmi kezdeményezések felkarolása és segítése

f) egyéb művelődést segítő lehetőségeket biztosít a különböző korosztály számára

g) szabadidő egészségmegőrző és szórakozási feltételek gazdagításában segítséget, helyet biztosít az érdeklődő közösségeknek

h) öntevékeny, önképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási lehetőségek, tehetségfejlesztés segítése

i) kulturális turizmus, a kulturális vidékfejlesztés, a közösségi gazdaság feltételeinek biztosítása

(2a)9 Pogány község Önkormányzata további feladatának tekinti:

a) a helyi hagyományok ápolását, értékőrzését, a helytörténeti mozgalom fejlesztését, hagyományőrző közösségek működtetését, település és környezetvédő, természetbarát közösségek segítését, ezért kiemelt figyelmet fordít a helyi horvát és német nemzetiség kultúrájának ápolására, támogatására,

b) találkozók, fesztiválok, bemutatók rendezését, a helyi kulturális nyilvánosság fejlesztését

c) támogatja a Pogányi Hírek újság kiadását

d) az ünnepek kultúrájának gazdagítását, helyi kitüntetések, díjak alapítását

e) biztosítja az „Együttműködési megállapodás”-ban megjelölt civil közösségek részére a rendszeres találkozás, együttlétek, próba alkalmak lehetőségét

f) további közösségek létrejöttét támogatja

g) helyiségek bérbe adásával segíti a közösségépítést, találkozók létrejöttét, együttműködést a településen működő vállalkozásokkal a civil szervezetk részére lehetőség szerint kedvezményesen.

(2b)10 Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásának struktúrája és Intézménye.

(3)11

5. § (1) Az Önkormányzat a 4. § (1) bekezdésben felsorolt feladatai ellátása érdekében közművelődési intézményt tart fenn.

(2)12 Az Önkormányzat fenntartásában működő közösségi színtér:

Megnevezése Faluház (7666 Pogány, Rákóczi u. 9.) (a továbbiakban: közösségi színtér)
(3) 13 A közösségi színtér éves szolgáltatási tervet készít és nyújt be a tárgyév március 31. napjáig, munkaterv szerinti első képviselő-testületi ülésére.
(4) Az Intézmény a közművelődési lehetőségekről folyamatosan tájékoztatja a település polgárait:
a) elektronikus úton, elsősorban a település honlapján (www.pogany.hu),
b) írott sajtó útján,
c) szórólapokon, plakátokon,
d) közösségi internetes oldalán
Az Önkormányzat közművelődési megállapodást köthet közművelődési feladatok ellátására.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

6. § (1)14 A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény alapján az Önkormányzat a közművelődési feladatai ellátásához állami hozzájárulásban részesül.

(1a)15 Az Önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait költségvetéséből finanszírozza. A közművelődési feladatok ellátása érdekében a közösségi színtér szinten biztosítja a működéshez szükséges forrásokat, a személyi és tárgyi feltételeket. Intézményi költségvetésen belül a szervezeti struktúrának megfelelően, elkülönítetten.

(2)16 Az Önkormányzat a közösségi színtéren keresztül és saját jogán is lehetőség szerint részt vesz az országosan meghirdetett közművelődési célú pályázatokon.

Záró rendelkezések

7. § (1)17

(2)18

1. melléklet a 4/2020. (V. 21.) önkormányzati rendelethez19

1

Az 1. § (2) bekezdés b) pontját a Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 8. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

Az 1. § (2) bekezdés e) pontját a Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

3

Az 1. § (2) bekezdés f) pontját a Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

4

Az 1. § (3) bekezdését a Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 8. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 2. § a Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 3. § a Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

A 4. § (1) bekezdése a Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 4. § (2) bekezdése a Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 4. § (2a) bekezdését a Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.

10

A 4. § (2b) bekezdését a Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.

11

A 4. § (3) bekezdését a Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 8. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

12

Az 5. § (2) bekezdése a Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

13

Az 5. § (3) bekezdése a Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

14

A 6. § (1) bekezdése a Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 6. § (1a) bekezdését a Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdése iktatta be.

16

A 6. § (2) bekezdése a Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 6. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

17

A 7. § (1) bekezdését a Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 8. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

18

A 7. § (2) bekezdését a Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 8. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

19

Az 1. mellékletet a Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 8. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

20

A 2. mellékletet a Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete 7. §-a iktatta be.

21

A 3. mellékletet a Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.