Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete

A közművelődésről szóló 4/2020. (V.21.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 22- 2023. 06. 23

Pogány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelete

A közművelődésről szóló 4/2020. (V.21.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

2023.06.22.

Pogány Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése szerinti jogalkotói, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szól 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés (7) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (1) bekezdésében és a 77. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörének ellátása érdekében a közművelődésről a következő rendeletet alkotja.

1. § A közművelődésről szóló 4/2020. (V.21.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése a következő e) és f) ponttal egészül ki:

(Az önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekszik, hogy biztosítsa Pogány település lakosainak jogát, hogy)

„e) igénybe vegye az Önkormányzat és a Faluház (7666 Pogány, Rákóczi u. 9.) által nyújtott közművelődési szolgáltatásokat,
f) közösségi művelődési jogát érvényesítse, készségeit, műveltségét gyarapítsa, művelődési céljainak megvalósításához az Önkormányzat közművelődési intézményétől színteret, valamint szakmai segítséget kapjon.”

2. § A közművelődésről szóló 4/2020. (V.21.) önkormányzati rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § Az önkormányzat közművelődési feladatinak ellátása során nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem. A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés: a Törvényben és e rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallási, politikai, nemzeti, vagyoni és születési különbségtétel nélkül.”

3. § A közművelődésről szóló 4/2020. (V.21.) önkormányzati rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § E rendelet hatálya kiterjed Pogány község közigazgatási területére:

a) az Önkormányzat fenntartásában, a kulturális feladatok ellátása érdekében működtetett közösségi színtérre, alkalmazottaira,

b) a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő, Pogány településen lakó állampolgárokra,

c) a rendelet által szabályozott, közművelődési megállapodás vagy más úton támogatott partnerek:

ca) Pogányi Óvoda (7666 Pogány, Széchenyi u. 11.)

cb) Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola, Pogányi Általános Iskola (7666 Pogány, Széchenyi u. 11.)

cc) Horvát Nemzetiségi Önkormányzat (7666 Pogány, Széchenyi u. 12.)

cd) Német Nemzetiségi Önkormányzat (7666 Pogány, Széchenyi u. 12.)

Helyi civil közösségek, szervezetek, melyekkel a közművelődési tevékenység megvalósul”

4. § (1) A közművelődésről szóló 4/2020. (V.21.) önkormányzati rendelet 4. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A pogányi Faluház alaptevékenysége:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása

b) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása

(2) A közösségi színtér feladatai, a jogszabályban meghatározott közművelődési és könyvtári feladatok ellátása:

a) helyi és nemzetiségi hagyományok ápolása, értékmegőrzés, a helytörténeti mozgalom fejlesztése, hagyományőrző közösségek működtetése

b) szervezi, segíti a település közművelődési tevékenységét

c) kiállításokat, műsoros rendezvényeket szervez hivatásos és amatőr művészek közreműködésével gyerekek, felnőttek számára

d) kapcsolatot tart a civil szervezetekkel, segíti, összehangolja azok közművelődési tevékenységét

e) közösségszervezés, a helyi öntevékeny és önszerveződő, alkotó közösségek, amatőr művészeti csoportok, kulturális egyesületek, körök működésének támogatása, az egyedi és társadalmi kezdeményezések felkarolása és segítése

f) egyéb művelődést segítő lehetőségeket biztosít a különböző korosztály számára

g) szabadidő egészségmegőrző és szórakozási feltételek gazdagításában segítséget, helyet biztosít az érdeklődő közösségeknek

h) öntevékeny, önképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási lehetőségek, tehetségfejlesztés segítése

i) kulturális turizmus, a kulturális vidékfejlesztés, a közösségi gazdaság feltételeinek biztosítása”

(2) A közművelődésről szóló 4/2020. (V.21.) önkormányzati rendelet 4. §-a a következő (2a) és (2b) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) Pogány község Önkormányzata további feladatának tekinti:

a) a helyi hagyományok ápolását, értékőrzését, a helytörténeti mozgalom fejlesztését, hagyományőrző közösségek működtetését, település és környezetvédő, természetbarát közösségek segítését, ezért kiemelt figyelmet fordít a helyi horvát és német nemzetiség kultúrájának ápolására, támogatására,

b) találkozók, fesztiválok, bemutatók rendezését, a helyi kulturális nyilvánosság fejlesztését

c) támogatja a Pogányi Hírek újság kiadását

d) az ünnepek kultúrájának gazdagítását, helyi kitüntetések, díjak alapítását

e) biztosítja az „Együttműködési megállapodás”-ban megjelölt civil közösségek részére a rendszeres találkozás, együttlétek, próba alkalmak lehetőségét

f) további közösségek létrejöttét támogatja

g) helyiségek bérbe adásával segíti a közösségépítést, találkozók létrejöttét, együttműködést a településen működő vállalkozásokkal a civil szervezetk részére lehetőség szerint kedvezményesen.

(2b) Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásának struktúrája és Intézménye.”

5. § A közművelődésről szóló 4/2020. (V.21.) önkormányzati rendelet 5. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Az Önkormányzat fenntartásában működő közösségi színtér:

Megnevezése Faluház (7666 Pogány, Rákóczi u. 9.) (a továbbiakban: közösségi színtér)

(3) A közösségi színtér éves szolgáltatási tervet készít és nyújt be a tárgyév március 31. napjáig, munkaterv szerinti első képviselő-testületi ülésére.”

6. § (1) A közművelődésről szóló 4/2020. (V.21.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény alapján az Önkormányzat a közművelődési feladatai ellátásához állami hozzájárulásban részesül.”

(2) A közművelődésről szóló 4/2020. (V.21.) önkormányzati rendelet 6. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Az Önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait költségvetéséből finanszírozza. A közművelődési feladatok ellátása érdekében a közösségi színtér szinten biztosítja a működéshez szükséges forrásokat, a személyi és tárgyi feltételeket. Intézményi költségvetésen belül a szervezeti struktúrának megfelelően, elkülönítetten.”

(3) A közművelődésről szóló 4/2020. (V.21.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az Önkormányzat a közösségi színtéren keresztül és saját jogán is lehetőség szerint részt vesz az országosan meghirdetett közművelődési célú pályázatokon.”

7. § A közművelődésről szóló 4/2020. (V.21.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 2. melléklettel egészül ki.

8. § Hatályát veszti a közművelődésről szóló 4/2020. (V.21.) önkormányzati rendelet

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 8/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendelethez