Kacsóta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2015. 06. 30- 2022. 02. 16

Kacsóta Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2015 (IX.29.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2015.06.30.

Kacsóta Község Önkormányzat Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, nyilvános könyvtári ellátásokról és a közművelődésről szóló 1997. évi törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. § (1) bekezdés a) pontja és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Kacsóta Község területén működő közművelődési intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, civil szerveződésekre, magánszemélyekre, illetve akik/amelyek ezen rendeletben szabályozott feladatokat ellátják, a közművelődési tevékenység résztvevőire, a közművelődési szervezetek fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

Az önkormányzat közművelődési célkitűzései

2. § (1) Az önkormányzat az általa fenntartott Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (továbbiakban: IKSZT) működtetésével biztosítja a község lakossága számára a közösségi színterek tárgyi és szakmai feltételeit annak érdekében, hogy az itt élőlakosság öntevékenyen gyarapítsa műveltségét, fejlessze képességeit és készségeit, továbbá színteret biztosít annak érdekében, hogy közművelődési jogainak érvényesítése céljából közösségeket hozzanak létre és azokat működtessék.

(2) Az önkormányzat biztosítja, hogy közművelődési céllal szerveződő magánszemélyek, közösségek, szervezetek, céljaik elérése érdekében a szükséges tárgyi és szakmai feltételeket.

(3) Az önkormányzat gondoskodik a helyi lakosság élet-és munkaképessége növelése érdekében az iskolai képzést kiegészítő fejlesztő programokról.

(4) Az önkormányzat kiemelt célja a hagyományok ápolása érdekében a helyi értékek feltárása, ápolása; a nemzetiségi hagyományok és értékek megőrzésének biztosítása.

(5) Az önkormányzat feladata, hogy szabályozza a nyilvános könyvtári ellátás működését, rögzítse a könyvtárhasználat jogának biztosítását.

Az önkormányzat közművelődési feladatai

3. § Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során kiemelt feladatainak tekinti:

a) A község hagyományainak, természeti, művészeti értékeinek, jeles személyiségeinek, speciális és kiemelkedő közösségeinek, új kezdeményezéseinek bemutatása, értékelése, közbecsülésének növelése, a lokálpatriotizmus erősítése

b) az egyetemes és a magyar, a kisebbségi kultúra értékeinek közvetítése:

ba) a művészetek befogadásának segítése

ba) szabadidős szokások formálása

ba) a kulturális hagyományok ápolása, újak teremtése

ba) a mindennapi lét értékeinek, normáinak fejlesztése

ba) a helyi és regionális kulturális-turizmus lehetőségeinek felkutatása, ösztönzése

c) az esztétikai tudatosság, a szép iránti igény felkeltése, fejlesztése

ca) műértő közönség kinevelése

ca) kiemelkedő tehetségek bemutatása

ca) alkotóközösségek közismertté tétele, fejlődésük szakmai támogatásának biztosítása

d) a kooperációs, társulási szándékok ösztönzése

da) a különböző értékek és érdekek egyenrangúságának biztosítása

da) a felelős közéleti szereplés kulturális fórumainak kimunkálása

da) a civil közösségek gondozása

da) településvédő-, szépítő, természet-, értékvédő, közéleti egyesületek összefogása

da) helyi együttműködéshez, civil szervezetek tevékenységéhez színtér és infrastruktúra minél kedvezőbb feltételek melletti biztosítása

e) a község nemzetközi kapcsolatainak elősegítése a kultúra eszközeivel

ea) a község környéki települések közművelődési tevékenységének szakmai-módszertani segítése

ea) kapcsolattartás a közművelődés megyei és országos szervezeteivel, intézményeivel

Az önkormányzat közművelődési feladatellátásnak intézményei

4. § (1) Az önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásáról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 78. §-ának (2) bekezdésben foglaltak szerint e rendelet 4. §-ában foglalt feladatainak ellátása érdekében, a kötelezően ellátandó közművelődés feladatokat az IKSZT működtetésével biztosítja.

(2) Az önkormányzat közművelődési céljának tekinti:

a) A település kulturális értékeinek ismerté tételé ezen belül a

aa) - helyi tudás

aa) - helyi érzelem

aa) - helyi információ fejlesztését,

b) A lakosság műveltségének, esztétikai szemléletének fejlesztését,

c) A lakosság kreativitásának, amatőr művészeti alkotókedvnek, tehetségeinek gondozását,

d) A helyi társadalom, a község polgárai szabadság- és felelősségérzete növekedését,

e) A kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének fenntartásának segítését.

(3) A közösségi színterek felsorolását a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(4) A közművelődési célok megvalósítását a 2. számú mellékletben felsorolt tevékenységeken keresztül valósítja meg az önkormányzat.

A közművelődési feladatellátás támogatása

5. § (1) Az önkormányzat a rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásokról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény követelményeinek megfelelő jogi személlyel, magánszeméllyel, illetve nem helyi önkormányzati fenntartású intézményekkel és civil szervezetekkel közművelődési megállapodást köthet a törvényben meghatározottak szerint.

(2) Az Önkormányzat működteti az IKSZT keretében a Művelődési Házat, a közművelődési feladatok ellátáshoz biztosítja szükséges személyi és tárgyi feltételeket.

(3) A Művelődési Ház a feladatai színvonalasabb ellátása érdekében pályázhat, közvetlen pénzbeli támogatást, felajánlást, adományt fogadhat el.

(4) A Művelődési Ház a feladatellátás átláthatósága érdekében a tárgyévet megelőző év decemberében tartandó testületi ülésre éves munkatervet, a tervezett közművelődési programok, rendezvények megvalósulásáról a tárgyévet követő év márciusában pénzügyi, szakmai beszámolót köteles készíteni.

(5) Az önkormányzat a mindenkori költségvetési lehetőségei függvényében az IKSZT által szervezett, lebonyolított a település kulturális életében kiemelkedő szerepű rendezvényeket külön támogatja.

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

6. § (1) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Kacsóta Község Képviselő-testülete gyakorolja.

(2) Az önkormányzat közművelődési intézményeinek törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályok alapján látja.

(3) Az önkormányzat az IKSZT szakmai ellenőrzését a Képviselő-testület a szakmai beszámolók és szakértői vélemények alapján látja el.

(4) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény meghatározottak alapján a közművelődés helyi, lakossági képviselete érdekében Közművelődési Tanács alakítható.

Záró rendelkezések

7. § (1) Jelen rendelet 2015. június 30. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Kacsóta Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatok ellátásról szóló 4/2004.(IV.19.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.