Mekényes község képviselő testületének 8/2017 (V.4..) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 05. 05- 2017. 05. 31

Mekényes Község Önkormányzat Képviselő-testületének

8/ 2017. (V.04.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő

házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól



Mekényes Község  Önkormányzat Képviselő- testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk. (2) bekezdés biztosított feladatkörében eljárva, az alábbi rendeletet alkotja:

1.§


E rendelet hatálya Mekényes község közigazgatásit területén történő házasságkötésekre terjed ki.

2. §


(1) Mekényes Község Önkormányzata térítésmentesen biztosítja a házasságkötésre alkalmas hivatali helyiséget Mekényes Polgármesteri Hivatal (Mekényes, Fő utca 115.)  rendelkezésre bocsátásával.


(2) Az anyakönyvvezető térítésmentesen működik közre a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatalra vonatkozóan megállapított hivatali munkaidőben, a hivatal helyiségben történő házasságkötések esetén.


(3) Hivatali munkaidőben történő házasságkötés az, amely hétfőtől csütörtökig 7.30- 16.00 óra között, pénteken 7.30- 13.00 óra között kezdődik és fejeződik be.

3.§


(1)  Kérelemre az anyakönyvi esemény külső helyszínen is megtartható. Az erre irányuló kérelmet írásban kell benyújtani az eljáró anyakönyvvezetőnél.  A kérelem elbírálásáról a jegyző dönt.


(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés létesítése akkor engedélyezhető, ha a felek a törvényei feltételek teljesítésén túl igazolják az 1. melléklet a.) pontjában meghatározott díj befizetését.


(3) A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés esetén csak az 1. melléklet a.) pontjában meghatározott díjat kell megfizetni.

4. §


(1)  Kérelemre az anyakönyvi esemény külső helyszínen is megtartható. Az erre irányuló kérelmet írásban kell benyújtani az eljáró anyakönyvvezetőnél.  A kérelem elbírálásáról a jegyző dönt.


(2) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az 1. melléklet b.) pontjában meghatározott díjat kell megfizetni.

5.§


A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötési kérelem elutasítása esetén vagy a házasságkötés meghiúsulása esetén az 1. melléklet a.) vagy b.) pontjában befizetett díjat a kérelmező részére  8  napon belül vissza kell fizetni.

6. §


Az 1. mellékletben meghatározott díjak megfizetése alól kizárólag valamelyik fél közeli halálával fenyegető egészségi állapota miatt, jegyző által kiadott előzetes engedély alapján adható mentesség.

7. §


Ha az anyakönyvvezető a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben a rendkívüli munkavégzésért meghatározott szabadidő kiadását nem kérte, úgy a rendelet szerint a 3.§. vagy 4.§-ban meghatározott díjbevételből kifizetéskori illetményének a szabadidőre járó arányos összege illeti meg, mely nem lehet kevesebb mint 1.000.-Ft/óra.

8. §


A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.



Mekényes, 2017. április 26.




                                  Major Ottó                                     dr. Morvay Klaudia

                                  polgármester                                              jegyző





ZÁRADÉK


A rendelet  kihirdetve.

Mekényes, 2017. május 4.



dr. Morvay Klaudia

jegyző


Mellékletek