Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (III.03.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli források átvételéről és az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról

Hatályos: 2023. 05. 24

Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (III.03.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli források átvételéről és az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról

2023.05.24.

Csólyospálos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden, az államháztartáson kívüli forrás átvételére és – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott pénzbeli támogatásra.

(2) A rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki a szociális ellátásokra, a szociálisan rászorultak részére megállapított pénzbeli támogatásokra, a magánszemélyeknek juttatott adományokra, ösztöndíjakra, a lakásépítési és vásárlás helyi támogatásáról szóló rendelet alapján nyújtott támogatásra, és a fiatalok életkezdési támogatására.

2. Támogatás nyújtása államháztartáson kívülre

2. § Az önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg azon költségvetési előirányzatait, amelyek terhére felhalmozási vagy működési célú támogatás nyújtható.

3. § (1) Önkormányzati támogatás pályázat vagy kérelem alapján nyújtható. A kérelemre történő támogatás nyújtása esetén elsősorban az önkormányzat érdekében végzett tevékenység támogatására történhet.

(2)1 Önkormányzati támogatásban az részesülhet, aki, vagy amely szervezet a pályázati kiírásnak megfelelő pályázatot, vagy e rendelet 1. melléklet szerinti kérelmet nyújtja be.

4. § (1) A pályázatot a kiíróhoz, a kérelmet a polgármesternek címezve kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló külön jogszabály szerinti nyilatkozatokat.

(2)2 A támogatásról átruházott hatáskörben a bíráló bizottság dönt.

(3)3 A támogatottal szerződést kell kötni, melyben a pályázatban vagy a döntéshozó által meghatározottak szerint a támogatás célját, összegét, vissza nem térítendő támogatás esetén az elszámolás határidejét és formáját, visszafizetési kötelezettség szabályait, határidejét, visszatérítendő támogatásnál a visszafizetés ütemezését rögzíteni kell.

(4)4 A nyújtott támogatási célnak megfelelően a jogszerű felhasználásáról a támogatott köteles a támogatási megállapodásban foglalt határidőig elszámolni a Csólyospálosi Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban Közös Hivatal) pénzügyi ügyintézője felé az alábbiak szerint: A támogatott köteles az elszámoláshoz az alábbi dokumentumokat becsatolni:

a) a kitöltött elszámoló1ap, melynek része a szöveges beszámoló is, (2. melléklet)

b) a támogatott által a támogatási szerződés szerinti záradékkal ellátott hitelesített számlamásolatok.

(5)5 A benyújtott elszámolásokat a Közös Hivatal pénzügyi ügyintézője ellenőrizni köteles, hogy a felhasználás a célnak megfelelően és jogszerűen történt-e. A tartalmi és számszaki ellenőrzés tényét és annak elfogadását a benyújtott elszámoláson dokumentálni kell.

(6)6 Az elszámolást elmulasztó támogatott részére az elszámolási határidő lejártát követő 3 évig önkormányzati támogatás nem folyósítható.

(7)7 Az elszámolási határidőre fel nem használt támogatási összeget, valamint a nem cél szerinti felhasználásra jutó összeget vissza kell fizetni az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára.

5. § (1) A támogatási szerződés módosítására a felhasználás célja és az elszámolási határidő vonatkozásában kerülhet sor, egy alkalommal, a támogatott elszámolási határidő lejárta előtt benyújtott írásbeli kérelmére.

(2)8 A módosításról átruházott hatáskörben a bíráló bizottság dönt.

(3)9

5/A. §10 (1) A támogatásokról és az elszámolási kötelezettség teljesítéséről a közös Hivatal pénzügyi ügyintézője a 3. melléklet szerinti nyilvántartást vezet.

(2) Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezései alapján az önkormányzat költségvetéséből nyújtott támogatások kedvezményezettjeinek nevére, a támogatás céljára, összegére, továbbá a támogatási program megvalósítási helyére vonatkozó adatokat a község honlapján közzé kell tenni.

(3) A közzétételt a támogatásról szóló döntés meghozatalát követő hatvan napon belül kell megtenni.

3. Államháztartáson kívüli forrás átvétele

6. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló döntés során vizsgálni kell az átvétel következményeként az Önkormányzatnál esetlegesen felmerülő kiadásokat, a forrásátvétel következményeit.

(2) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről

a) 500.000 Ft-ot meg nem haladó összegű forrás esetén a polgármester dönt, kivéve az alapítványi forrás átvételét,

b) 500.000 Ft-ot meghaladó összegű forrás, valamint alapítványi forrás átvétele esetén a forrásátvételről a képviselő-testület dönt.

(3) Az államháztartáson kívüli forrás átvételére e rendelet támogatásra vonatkozó szabályait értelemszerűen kell alkalmazni.

4. Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépést követően

a) benyújtott támogatási kérelmekre

b) kiírt pályázatokra,

c) kezdeményezett támogatási szerződés módosításra,

d) felajánlott államháztartáson kívüli forrás átvételére

kell alkalmazni.

1

A 3. § (2) bekezdése a Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (2) bekezdése a Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 4. § (3) bekezdése a Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 4. § (4) bekezdése a Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 4. § (5) bekezdését a Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

6

A 4. § (6) bekezdését a Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

7

A 4. § (7) bekezdését a Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

8

Az 5. § (2) bekezdése a Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

9

Az 5. § (3) bekezdését a Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte.

10

Az 5/A. §-t a Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

11

Az 1. mellékletet a Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdése iktatta be.

12

A 2. mellékletet a Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdése iktatta be.

13

A 3. mellékletet a Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 5. § (3) bekezdése iktatta be.