Erdőhorváti Községi Önkormányzat Képviselő testületének 10/2020 (X.29.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2020. 10. 30- 2021. 04. 29

Erdőhorváti Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet célja, hogy Erdőhorváti településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultság alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, egyszeri tűzifa juttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit, az igénylés, és az odaítélés menetét.


(2) A rendelet hatálya kiterjed Erdőhorváti község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott állandó lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

2. § (1) Az önkormányzat szociálisan rászoruló személyeknek vissza nem térítendő természetbeni támogatást, egyszeri tűzifa támogatást biztosíthat a rendelkezésére álló 140 erdei m3 keménylombos tűzifakeret terhére annak a személynek, aki

  • aktív korúak ellátásában, vagy
  • időskorúak járadékában, vagy
  • települési támogatásban részesül, vagy
  • halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy
  • olyan háztartásban él, ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének hétszeresét.

(2) A kérelmek elbírálásánál előnyt élvez a 2. § (2) bekezdés a-d) pontban megjelölt személy.


(3) Támogatás feltétele továbbá, hogy a jogosult fa vagy vegyes fűtéssel rendelkezzen és a lakás téli fűtését fával biztosítsa.


(4) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.


(5) Amennyiben egy ingatlanból több kérelem érkezik, az elbírálás során előnyt élvez az, aki a kérelmet korábban nyújtotta be.


(6) A tűzifa támogatás mértéke ingatlanonként legfeljebb 2 erdei m3.

3. § (1) Az üresen álló, életvitelszerűen nem lakott ingatlanra a szociális célú tűzifa támogatás nem kérhető.


(2) Az önkormányzat vállalja, hogy a szociális tűzifa támogatásban részesülőktől ellenszolgáltatást semmiféle jogcímen nem kér.

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az önkormányzati rendelet 1. függeléke szerinti kérelemre indul.


(2) A kérelmeket 2020. december 15. napjáig, a Tolcsvai Közös Önkormányzati Hivatal Erdőhorváti Kirendeltségéhez (3935 Erdőhorváti, Kassai u. 98.) lehet benyújtani.


(3) A kérelemben a kérelmező nyilatkozik a jogosultságának az önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdés szerinti indokáról, és a kérelméhez mellékeli az ezt bizonyító határozat, vagy hatósági bizonyítvány másolatát és a jövedelemigazolást.


(4) A kérelmek elbírálása a Erdőhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testület hatáskörébe tartozik, aki a támogatásról legkésőbb 2020. december 30. napjáig dönt.


(5) A polgármester legkésőbb 2021. február 15. napjáig gondoskodik a tűzifa kiszállíttatásáról.


(6) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. függelékét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5. § (1) A támogatás kizárólagos pénzügyi forrása a költségvetési törvényben megállapított, szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó 2.667.000, -Ft támogatás, valamint az önkormányzat által biztosított saját forrás.


(2) El kell utasítani azokat a kérelmeket, melyek a 4. § (2) bekezdésében meghatározott határidőn túl kerültek benyújtásra.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2021. április 30. napján hatályát veszti.


                               Takács Gábor                                               Szabó Ferenc

                                polgármester                                                     jegyző