Iszkaszentgyörgy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2020 (X.22..) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatokról

Hatályos: 2023. 12. 01

Iszkaszentgyörgy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2020 (X.22..) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatokról

2023.12.01.

Iszkaszentgyörgy Község Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló módosított 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 92. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzata tanyagondnoki szolgálatokat működtet e rendeletben meghatározott célok megvalósítása érdekében.

(2) A képviselő-testület Iszkaszentgyörgy község közigazgatási területén 2 tanyagondnoki szolgálatot létesít.

2. § A tanyagondnoki szolgálatok célja:

a) a település külterületi és egyéb belterületi lakott helyén élő lakók hátrányainak csökkentése, életfeltételeinek javítása, a közszolgáltatáshoz való hozzájutásuk elősegítése;

b) a szociális alapellátások, a települési funkciók bővítése;

c) a közösség fejlesztése, a helyi társadalmi, a civil szféra erősítése, jobb életminőség biztosítása elsősorban a külterületen élőknek.

3. § (1) A tanyagondnokokat az önkormányzat Képviselő-testülete nevezi ki, menti fel, az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(2) A tanyagondnokok az elvégzett munkáról évente beszámolnak a képviselő-testületnek.

4. § (1) A tanyagondnoki szolgálatok ellátási területeit a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A tanyagondnoki szolgáltatások szakmai programját a Képviselő-testület határozattal fogadja el.

(3)1 A tanyagondnoki szolgálatok feladatait a 2. melléklet tartalmazza.

5. § (1) A tanyagondnoki ellátás iránti kérelmet az ellátást igénylő nagykorú személy vagy törvényes képviselője nyújthatja be a tanyagondnoknál vagy a polgármesternél szóban vagy írásban.

(2) Az (1) pontban foglaltakon túl kérelmet bárki előterjesztheti, aki tudomást szerez olyan személyről, akinek szükséges van a tanyagondnoki szolgáltatásra.

(3) A kérelemben meg kell jelölni azt az okot és célt, aminek elérése érdekében a tanyagondnoki szolgáltatást igénybe kívánja venni.

(4) A tanyagondnoki szolgáltatás megszűnik:

a) kérelmező halálával,

b) kérelmező lemondásával,

c) ha az ellátásban részesülő személy a szolgáltatásra nem szorul rá.

6. § (1) Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzata biztosítja a tanyagondnoki szolgálatok személyi, tárgyi és anyagi feltételeit.

(2) Az ellátást a tanyagondnokok közalkalmazottként való alkalmazásával, valamint a tanyagondnoki gépjárművek biztosításával, üzemeltetésével biztosítja az önkormányzat.

(3) A tanyagondnoki szolgálatok működésének költségeit a Képviselő-testület az éves költségvetésben külön kormányzati funkción biztosítja. A működtetés forrása az állami normatíva, mely kiegészülhet az önkormányzat támogatásával.

(4) A tanyagondnoki szolgáltatást a lakosság térítésmentesen veheti igénybe.

7. § (1) Ez a rendelet 2020. november 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a tanyagondnoki szolgálatról 9/2019. (V.28.) önkormányzati rendelet.

Gáll Attila
polgármester

Kovács Edit
jegyző

1

A 4. § (3) bekezdését az Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

Az 1. melléklet az Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet az Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. mellékletet az Iszkaszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.