Szabadhídvég Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról

Hatályos: 2023. 04. 01

Szabadhídvég Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról

2023.04.01.

Szabadhívég Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 13. § (1) bekezdés 8.a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet alkalmazásában az egyes ellátási formáknál használt fogalmakat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 4. §-a szerint kell értelmezni.

(2) Különös méltánylást érdemlő körülmények

a) természeti csapás (vihar, földrengés, árvíz) által okozott kár,

b) tűz-, víz, belvíz által okozott kár,

c) betegségből adódó körülmények (különösen hirtelen fellépő súlyos vagy fertőző betegség, nem tervezett kórházi ellátás, hirtelen megnövekedett gyógyszerköltség, gyógyászati segédeszköz vásárlása),

d) baleset,

e) haláleset,

f) bűncselekmény áldozatává válás,

g) nagyobb összegű készpénz elvesztése (kivéve szerencsejáték vagy egyéb játékveszteség),

h) halaszthatatlan ügyben történő utazás (különösen hivatalos ügy intézése, gyermek láthatása, beteglátogatás), és

i) közműszolgáltatás (gáz, villany, víz) szolgáltató általi megszüntetésének veszélye,.

2. § (1) A települési önkormányzat képviselő-testülete az Szt-ben meghatározott feladat- és hatásköreit az Ügyrendi Bizottságra, a Polgármesterre és a Jegyzőre ruházza át.

(2) Az Ügyrendi Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) dönt:

a) a rendkívüli települési támogatás,

b) a települési gyógyszertámogatás,

c) a települési ápolási díj és

d) a települési szociális kölcsön megállapításáról.

(3) A Polgármester dönt:

a) a különös méltánylást igénylő esetben rendkívüli települési támogatás,

b) a települési temetési támogatás,

c) a települési születési támogatás és

d) a szépkorúak támogatásának megállapításáról, továbbá

e) a köztemetés elrendeléséről.

(4) A (2) bekezdés d) pontjában rögzített települési szociális kölcsönről szóló megállapodás megkötése a Polgármester hatásköre.

(5) A jegyző dönt települési lakhatási támogatás megállapításáról.

3. § (1) A települési támogatások megállapítása iránti kérelmeket elektronikus úton vagy papír alapon a Mezőszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal Szabadhídvégi kirendeltségéhez (a továbbiakban: Hivatal) 8138 Szabadhídvég, Községház utca 1. kell benyújtani.

(2) A Hivatal az egyes ellátási formák igényléséhez az e rendelet mellékletét képező kérelemnyomtatványokat biztosítja. Az ügyfél a kérelemnyomtatványon nyilatkozik arról, hogy rendelkezik-e ügyfélkapu regisztrációval és vele a hatóság elektronikus úton tarthatja kapcsolatot.

4. § (1) A kérelmező a kérelem benyújtásakor köteles saját és családja jövedelmi viszonyairól nyilatkozni és nyilatkozatához a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Szr.) 3. § (1) bekezdése szerinti igazolást csatolni.

(2) A vagyoni helyzet igazolására e rendelet 13. melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot kell benyújtani.

(3) Amennyiben a kérelmező, a kérelmező családjának tagja, vagy a háztartás tagja társas vagy egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelemmel rendelkezik, jövedelméről köteles csatolni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) által kiadott igazolást.

(4) Amennyiben a kérelmező, a kérelmező családjának tagja, vagy a háztartás tagja rendszeres vagy egyéb jövedelemmel nem rendelkezik, kérelméhez csatolni szükséges a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Járási Hivatala Munkaügyi Kirendeltségének (a továbbiakban: Munkaügyi Kirendeltség) igazolását a regisztrált álláskeresőként történő nyilvántartásba vételről.

(5) Jövedelmi viszonyok igazolásánál irányadó időszakra az Szt. 10 § (2)–(5) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.

(6) A nyilatkozatban foglaltak valódiságát az eljáró hatóság ellenőrizheti. Amennyiben a jövedelemnyilatkozatban foglaltakat a hatóság vitatja, az Szt. 10. § (6) bekezdésében, valamint az Szr. 5. §-ban foglalt szabályokat alkalmazza.

(7) A 3. § (2) bekezdésében meghatározott támogatások esetén – ha az igénylő körülményei az azonnali segítség nyújtását indokolják – a támogatás bizonyítási eljárás nélkül, az igénylő nyilatkozata alapján megadható a bizonyítékok utólagos csatolása mellett. Ebben az esetben a kérelmet alátámasztó igazolásokat a megállapítástól számított 10 munkanapon belül kell csatolni.

5. § (1) A Hivatal a benyújtott kérelmeket gyűjti és döntésre előkészíti. A döntés előkészítés során a kérelmező által benyújtott igazolásokat és nyilatkozatokat ellenőrzi, a közölt adatok valódiságát megvizsgálja, szükség esetén környezettanulmányt végez.

(2) Az egyes ellátási formák igényléséhez előírt kérelemnyomtatványok benyújtásakor csatolandó mellékletek felsorolását e rendelet az egyes ellátási formáknál szabályozza. Minden olyan melléklet csatolása kötelező, amely a kérelemben foglaltakat bizonyítja, illetve alátámasztja.

(3) E rendelet vonatkozásában jövedelem meghatározásánál az Szt. 4 § (1) bekezdésének a) pontját, a vagyon meghatározásánál az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontját kell alkalmazni.

6. § (1) A települési támogatást megállapító határozat alapján a támogatás kifizetése a kérelmező nyilatkozata alapján banki átutalással vagy készpénzben történik, a rendszeres támogatások esetében a tárgyhó 5. napjáig, a nem rendszeres támogatások esetében pedig a döntés kézbesítését követő 10 munkanapon belül.

(2) A banki átutalást és a házipénztárból való készpénzben történő kifizetést a Mezőszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal pénzügyi feladatot ellátó szervezeti egysége teljesíti.

7. § (1) Az e rendelettel megállapított ellátások jogosultsági feltételeinek fennállását a jegyző jogosult ellenőrizni a jogosultság megállapítását követően is.

(2) Amennyiben az (1) bekezdés szerinti ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a jogosultsági feltételek már nem állnak fenn, úgy a jegyző az ellátás megszüntetése iránt intézkedik.

(3) A jogosulatlanul felvett ellátás megtérítésére – a (4) bekezdésben foglalt feltételek teljesülését kivéve – az Szt. 17. § (1)-(3) bekezdésében foglalt szabályokat kell alkalmazni.

(4) Ha a hatáskör gyakorlója a hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítését rendeli el, a képviselő-testület alkalmazza az Szt. 17. § (5) bekezdésében foglaltakat, ha

a) a jogosulatlanul igénybe vett támogatást nem rosszhiszeműen vették igénybe, és

b) az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 80 %-át.

8. § Szabadhídvég Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Szt. 45. § (1) bekezdésében foglalt alapján az alábbi támogatásokat nyújtja:

a) rendkívüli települési támogatás,

b) települési temetési támogatás,

c) települési lakhatási támogatás,

d) települési gyógyszertámogatás,

e) települési ápolási díj,

f) települési szociális kölcsön,

g) születési támogatás, és

h) szépkorúak támogatása.

9. § (1) Rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a személy, aki az Szt. 45. § (4) bekezdésében rögzített feltételeknek megfelel és családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 200 %-át, egyedülálló esetén a 250 %-át.

(2) A rendkívüli települési támogatás természetbeni juttatás formájában is megállapítható (különösen: tüzelőanyag, élelmiszercsomag egyéb árucikk beszerzésének biztosításával).

10. § (1) A rendkívüli települési támogatás adható eseti jelleggel, vagy havi rendszerességgel. Amennyiben a rendkívüli települési támogatás havi rendszerességgel kerül megállapításra, a folyósítás időtartama a hat hónapot nem haladhatja meg.

(2) Az eseti jelleggel megállapított rendkívüli települési támogatás összege

a) a létfenntartást veszélyeztető élethelyzet esetén 10.000.- Ft,

b) alkalmanként jelentkező rendkívüli többletkiadás esetén az igazolt többletkiadás 50 %-nak megfelelő összeg, de legfeljebb 15.000.- Ft,

c) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, fogadásának előkészítéséhez adható támogatás összege 15.000.- Ft,

d) gyermek hátrányos helyzete miatt az iskoláztatáshoz, gyermek eltartásával kapcsolatos rendkívüli többletkiadás miatt igényelt támogatás esetén az igazolt többletkiadás 100 %- nak megfelelő összeg, de legfeljebb 20.000.- Ft,

e) kapcsolattartás teljesítéséhez igényelt támogatás esetén a kapcsolattartás teljesítéséhez szükséges utazási költség 100 %- nak megfelelő összeg, de legfeljebb 10000.- Ft, továbbá

f) gyermek családba való visszakerülésének előkészítéséhez adható támogatás az igazolt költségek 70 %- nak megfelelő összeg, de legfeljebb 20.000.- Ft.

(3) A havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás összege havi 5000.- Ft.

11. § (1) Különös méltánylást érdemlő, az 1. § (2) bekezdés a) - b) pontjában meghatározott esetben adható rendkívüli települési támogatásra az a személy jogosult, akinek háztartásában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap tízszeresét, egyedülálló esetén tizenötszörösét.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott támogatás összege a helyreállítás igazolt költség 30 %-ának megfelelő összeg, de legfeljebb 200.000.- Ft.

(3) Különös méltánylást érdemlő, a 1. § (2) bekezdés c) - h) pontjában meghatározott esetben adható rendkívüli települési támogatásra jogosult, akinek családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 300 %-át, egyedülálló esetén a 350 %-át.

(4) Az (3) bekezdésben meghatározott támogatás összege az igazolt költségek 70 %-ának megfelelő összeg, de legfeljebb 20000 forint.

(5) Különös méltánylást érdemlő, a 1. § (2) bekezdés i) pontjában meghatározott esetben adható rendkívüli települési támogatásra jogosult, akinek háztartásában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 120 %, egyedülálló esetén a 150 %-át.

(6) Az (5) bekezdésben meghatározott támogatás összege az igazolt költség 50 %-ának megfelelő összeg, de legfeljebb 70000 Ft.

12. § (1) A rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelmet e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemnyomtatványon kell benyújtani.

(2) A 10. § (2) bekezdés b), d), e) és f) pontjában, valamint a 11. § (2), (4) és (6) bekezdésében rögzített támogatások esetén a többletkiadást árajánlattal kell igazolni. Árajánlatként benyújtható a termék forgalmazója által a termék áráról kiállított igazolás, a szolgáltatás nyújtója által a fizetendő díj összegéről kiállított igazolás, internetes oldalról letöltött ár, szakember által kiállított költségjegyzék.

(3) A 10. § (2) bekezdés b), d), e) és f) pontjában, valamint a 11. § (2), (4) és (6) bekezdésében rögzített támogatások esetén a támogatás felhasználását számlával kell igazolni a támogatás felhasználását követő 15 napon belül. Amennyiben a kérelmező a támogatás felhasználását nem igazolja, a támogatás jogosulatlanul felvett támogatásnak minősül.

13. § (1) A települési temetési támogatás az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapítható támogatás annak a személynek, aki az elhunyt eltemettetéséről gondoskodott, és családjában az egy főre eső jövedelem a szociális vetítési alap 800 %-át, egyedülálló esetén a 850 %-át nem haladja meg.

(2) A települési temetési támogatás összege a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10 %-a.

(3) A települési temetési támogatás összegének megállapításához a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségét évente Szabadhídvég Község Önkormányzatának tárgyévi költségvetési rendelete határozza meg.

14. § (1) A települési temetési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről - a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére - kiállított számla eredeti példányát és az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatának másolatát, valamint a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy családjában az egy főre eső jövedelem összege a 13. § (1) bekezdésében rögzített egy főre eső jövedelem összegét nem haladja meg.

(2) A megállapított települési temetési támogatás összegét vagy a kérelem elutasításának tényét az arról szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell adni.

(3) A települési temetési támogatás megállapítása iránti kérelmet e rendelet 2. melléklete szerinti kérelemnyomtatványon kell benyújtani.

(4) A települési temetési támogatást a temetést követő 60 napon belül lehet igényelni. A határidő jogvesztő.

15. § (1) A települési lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. A jegyző a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, és a szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő-részletéhez, illetve a tüzelőanyag költségeihez lakásfenntartási támogatást nyújt az e rendeletben meghatározott feltételek szerint.

(2) A települési lakhatási támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

16. § (1) Települési lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 150 %-át, egyedülálló esetén a 200 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(2) A települési lakhatási támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8, és

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(3) Az arányszám 0,2-vel növekszik, ha a háztartás

a) (4) bekezdés a)-c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül,

b) (4) bekezdés d)-e) pontja szerinti tagja után magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, és

c) ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő – ideértve a gyámot és a nevelőszülőt – él.

(4) A települési lakhatási támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összegét - az energiaárak várható alakulására figyelemmel – évente Szabadhídvég Község Önkormányzatának tárgyévi költségvetési rendelete határozza meg.

(5) A települési lakhatási támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm vagy

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm, de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(6) A települési lakhatási támogatás 1 év időtartamra állapítható meg, a kérelem beadását követő hónap első napjától.

(7) A települési lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(8) Az (5) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

17. § (1) A települési lakhatási támogatás egy hónapra jutó összege:

a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30 %-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 50%-át, és

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja, de nem lehet kevesebb, mint havi 2500 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(2) A (1) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a 3. mellékletben rögzített módon történik.

18. § (1) A települési lakhatási támogatás megállapítása iránti kérelmet e rendelet 4. melléklete szerinti kérelemnyomtatványon kell benyújtani.

(2) A települési lakhatási támogatás megállapításához be kell nyújtani

a) jelen rendelet 4. § (2) bekezdésében rögzített vagyonnyilatkozat, valamint a háztartás tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolását jelen rendelet 4. § (1) bekezdésében foglaltak szerint, és

b) a lakás nagyságának hitelt érdemlő igazolását.

(3) Ha a támogatás természetben kerül megállapításra a kérelemhez bemutatni vagy másolatban csatolni kell

a) a támogatott szolgáltatást szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján szerződőként igénybe vevő fogyasztónak és a fogyasztási helynek a szolgáltató általi azonosításához szükséges adat megállapítására szolgáló iratot, továbbá

b) amennyiben a kérelmező rendelkezik lakáscélú kölcsönszerződéssel, akkor a lakáscélú kölcsönszerződés adósának és adóstársának a kölcsönt nyújtó pénzintézet általi azonosításához szükséges adat megállapítására szolgáló iratot.

19. § (1) A természetbeni szociális ellátás formájában megállapított lakásfenntartási támogatás folyósítása a szolgáltató részére történik és annak összegét a támogatással érintett költség tekintetében a szolgáltató írja jóvá. Ebben az esetben a jogosultságot megállapító határozatban arról is rendelkezni kell, hogy a támogatást mely lakásfenntartási kiadáshoz nyújtják, továbbá fel kell tüntetni az Szt. 18. § l) pontja szerinti azonosító adatokat.

(2) A jegyző a szolgáltatási, egyetemes szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján, természetbeni települési lakhatási támogatás formájában, havi rendszerességgel nyújtott lakásfenntartási támogatásra való jogosultság megállapítása esetén a szolgáltató részére - a jogosultság megállapítását követő hónaptól kezdődően minden hónap 5. napjáig - elektronikus úton adatszolgáltatást teljesít az adatszolgáltatás hónapjában folyósításra került támogatásokról.

(3) Az adatszolgáltatást az áramszolgáltató felé e rendelet 14. melléklete, a gázszolgáltató felé e rendelet 15. melléklete szerinti formátumban kell teljesíteni, és tartalmaznia kell a

a) határozatot hozó szerv megnevezését,

b) határozat számát, és a

c) Szt. 19. § (4) bekezdése szerinti adatokat.

(4) A 20. §-ban szabályozottak szerint kódhordozó formájában nyújtott lakásfenntartási támogatás esetén az (1)–(3) bekezdésben foglaltakat nem kell alkalmazni.

20. § (1) Azon személy részére, akinél előfizetéses áram- vagy gázszolgáltatást mérő készülék működik, a lakásfenntartási támogatást részben vagy egészben a készülék működtetését lehetővé tevő eszköz (a továbbiakban: kódhordozó) formájában kell nyújtani, ideértve a készülék feltöltésének elektronikus úton, a fogyasztó javára történő teljesítését is.

(2) A készülékek (1) bekezdés szerinti működtetésének részleteiről az illetékes települési önkormányzat megállapodást köt a területén működő áram-, illetve gázszolgáltatóval.

(3) A készülék leszerelése esetén a lakásfenntartási támogatás kódhordozó formájában történő nyújtását meg kell szüntetni.

21. § (1) Ha a települési lakhatási támogatásban részesülő személy lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy ha a jogosult meghal, a változás, illetve a haláleset hónapjára járó támogatást a korábban illetékes folyósító szerv teljes összegben folyósítja, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.

(2) A szolgáltatási, egyetemes szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján, természetbeni szociális ellátás formájában, havi rendszerességgel nyújtott lakásfenntartási támogatás esetében ugyanazon lakás tekintetében bekövetkezett szolgáltató váltás esetén a változás hónapjára járó támogatást teljes összegben a korábbi szolgáltatónak, míg a változást követő hónapra járó támogatást az új szolgáltatónak kell folyósítani.

(3) A települési lakhatási támogatás természetbeni ellátás formájában kerül biztosításra és a támogatásban részesülő személy lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik vagy szolgáltatóváltás történik, a szolgáltató és a fogyasztó közti elszámolást követően fennmaradó összeget a szolgáltató, illetve a közös képviselő a fogyasztónak 15 napon belül kifizeti.

22. § (1) A Polgármester eseti települési gyógyszertámogatást állapít meg annak a kérelmezőnek, akinek

a) családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 210 %-át, egyedülálló esetén a 230 %-át, és

b) a betegsége miatt felmerül gyógyszerkiadása a szociális vetítési alap 20 %-át meghaladja, de a felmerülő gyógyszerköltség nem tekinthető rendszeresnek.

(2) Az eseti jelleggel megállapított települési gyógyszertámogatás összege megegyezik a kiváltandó gyógyszer árával, de legfeljebb alkalmanként 15.000.- Ft.

(3) A Bizottság rendszeres – legfeljebb 6 hónapos időtartamra - települési gyógyszertámogatást állapít meg annak a kérelmezőnek, akinek

a) családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 200 %-át, egyedülálló esetében a 220 %-át, és a

b) havi rendszeres gyógyító ellátás költsége a szociális vetítési alap összegének 20 %-át eléri.

(4) Gyógyító ellátáson az Szt. 49. § (2) bekezdés a) - c) pontjában felsorolt ellátásokat kell érteni.

(5) A havi gyógyító ellátás költsége akkor tekinthető rendszeresnek, ha a gyógyító ellátás szükségessége eléri vagy meghaladja a 3 hónap időtartamot.

(6) A havi rendszerességgel nyújtott települési gyógyszertámogatás összege a kiváltandó gyógyszer árának 50 %-nak megfelelő összeg, de legfeljebb 10.000.- Ft/hó.

(7) A települési gyógyszertámogatás természetbeni juttatásként is nyújtható.

23. § (1) A települési gyógyszertámogatás megállapítása iránti kérelmet e rendelet 5. melléklete szerinti kérelemnyomtatványon kell benyújtani.

(2) A kérelemhez csatolni kell

a) a család tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolását,

b) eseti települési gyógyszertámogatás igénylése esetén a kiváltandó gyógyszer árának igazolását,

c) rendszeres települési gyógyszertámogatás esetén e rendelet 6. melléklete szerinti igazolást.

(3) Nem jogosult települési gyógyszertámogatásra az a személy, aki közgyógyellátásra jogosító igazolvánnyal rendelkezik. A kérelmező az eljárásban köteles nyilatkozni közgyógyellátásra való jogosultságáról.

24. § (1) Települési ápolási díjra jogosult a hozzátartozó (Ptk. 8.1. § (1) bekezdés 1., 2. pont), aki állandó és tartós gondozásra szoruló, 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi, feltéve, hogy családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 120 %-át, egyedülálló esetén 150 %-át.

(2) A tartósan beteg személy fogalmát az Szt. 41. § (3) bekezdés b) pontja tartalmazza.

(3) Az ápolási díjra való jogosultság feltételeit a hatáskörre jogosult kétévente legalább egyszer felülvizsgálja, és ha a felülvizsgálat során megállapítást nyer, hogy a feltételek továbbra is fennállnak, az ellátást a felülvizsgálatnak megfelelő összegben tovább folyósítja.

(4) A települési ápolási díj havi összege a szociális vetítési alap összegének 80 %-a.

(5) A települési ápolási díj tekintetében alkalmazni kell az Szt.41. § (1)–(3) bekezdését és a 44. § (3) bekezdését.

25. § (1) Meg kell szüntetni az ápolási díj folyósítását az Szt. 42. §-ban foglalt esetekben.

(2) Az ápolási kötelezettség nem teljesítésének minősül, ha az ápolást végző személy több egymást követő napon - ide nem értve az (1) bekezdésben foglalt esetet - nem gondoskodik az ápolt személy alapvető gondozási, ápolási igényének kielégítéséről, az ellátott és lakókörnyezete megfelelő higiénés körülményének biztosításáról, az esetleges vészhelyzet kialakulásának megelőzéséről.

(3) Az ápolási kötelezettség teljesítésének ellenőrzését a házi segítségnyújtást nyújtó szolgáltató, valamint a családsegítő bevonásával – legalább félévente – el kell végezni.

26. § (1) Az ápolási díj megállapítása iránti kérelmet e rendelet 7. melléklete szerinti kérelemnyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell

a) a háziorvos e rendelet 8. melléklete szerinti

aa) igazolását arról, hogy az ápolt tartósan beteg és

ab) szakvéleményét arra vonatkozóan, hogy az ápolt állandó és tartós gondozásra szorul, valamint

b) a család tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolását.

(2) A háziorvos az (1) bekezdés a) pont aa) alpontjában foglalt igazolást

a) a rehabilitációs hatóság szakvéleménye,

b) a szakmailag illetékes szakfelügyelő főorvos igazolása, vagy

c) a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmény vagy területileg illetékes szakrendelő intézet szakorvosa által kiadott zárójelentés, igazolás alapján állítja ki.

27. § Az ápolást végző személynek a házi segítségnyújtás keretében segítség nyújtható, illetve az ápolt személy átmenetileg, de egybefüggően legfeljebb egy hónapos időtartamban ellátható, ha

a) az ápolt személy egészségi állapota ezt indokolja, és

b) az ápolást végző személy akadályoztatása miatt az ápolási tevékenységet nem tudja ellátni.

28. § (1) Települési szociális kölcsön állapítható meg annak a kérelmezőnek,

a) aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, annak ellenére, hogy nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt, de a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti,

b) fogyatékkal élő (testi, szellemi) magánszemélyek életminőségének javítására elnyert pályázati támogatás előfinanszírozására, ha a pályázat megvalósításának előfinanszírozása a kérelmező, illetve családja létfenntartását veszélyezteti,

c) gyógyászati segédeszköz, szemüveg vásárlásához, ha az eszköz egy összegben történő megvásárlása a kérelmező, illetve családja létfenntartását veszélyezteti,

d) tűz-, víz-, belvíz-, viharkárral és földrengéssel (a továbbiakban: elemi kár) sújtott lakott épület tulajdonosa részére, ha az elemi kár következtében a lakóépület oly súlyos mértékben megrongálódott, hogy a lakhatást részben vagy egészben lehetetlenné teszi, továbbá a helyreállítási költségek viselése a kérelmező, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, vagy

e) közműszolgáltatás (gáz, villany, víz) szolgáltató általi megszüntetésének veszélye, ha a hátralék egy összegben történő rendezése a kérelmező, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

(2) A települési szociális kölcsön további feltételei:

a) a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 200 %-át, egyedülálló esetén a 250 %-át, és

b) a kérelmező vállalja a kölcsön visszafizetését.

(3) A települési szociális kölcsön törlesztő-részleteinek havi összegét úgy kell megállapítani, hogy a havi törlesztés ne veszélyeztesse a kérelmező létfenntartását. A havi törlesztő-részlet összegét a kérelmező által megjelölt összegben kell megállapítani úgy, hogy az havi 2000.- Ft összegnél kevesebb nem lehet. Amennyiben a kérelmező kérelmében nem jelöli meg az általa vállalható törlesztő-részlet összegét, a szociális kölcsön havi törlesztő-részlete 10.000 Ft. A települési szociális kölcsönt 12 hónap alatt, egyenlő részletekben kell visszafizetni. A visszafizetési határidő a kérelmező kérelmére egy alkalommal, legfeljebb 12 hónappal meghosszabbítható.

(4) A települési szociális kölcsön összege:

a) az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben a helyben szokásos legolcsóbb temetési költség összegének 50 %-a,

b) az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben az igazolt költség összegének 50 %-a de legfeljebb 150000.- forint,

c) az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott esetben az igazolt költség összegének 100 %-a, de legfeljebb 100000.- forint,

d) az (1) bekezdés d) pontjában meghatározott esetben az igazolt költség összegének 50 %-a, de legfeljebb 200000.- forint, és

e) az (1) bekezdés e) pontjában meghatározott esetben az igazolt költség összegének 70 %-a, de legfeljebb 100000.- forint.

29. § (1) A települési szociális kölcsön megállapítása iránti kérelmet e rendelet 9. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(2) A kérelemhez mellékelni kell a

a) család tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolását,

b) e rendelet. 28. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben a temetés vélelmezett költségéről szóló igazolást,

c) e rendelet 28. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben a támogatást megállapító értesítés másolatát,

d) e rendelet 28. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott esetben árajánlatot,

e) e rendelet 28. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott esetben a helyreállítás költségeit igazoló, szakember által összeállított költségbecslést, és az

f) e rendelet 28. § (1) bekezdés e) pontjában meghatározott esetben a szolgáltató hivatalos értesítését a közműszolgáltatás kikapcsolásáról és a hátralék összegéről.

30. § (1) A e rendelet 28. § (1) bekezdés a) - d) pontjában meghatározott esetekben, ha a kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap összegének 120 %-át, egyedülálló esetén a 130 %-át, a Bizottság saját hatáskörében részben visszatérítendő települési szociális kölcsönt is megállapíthat. Ebben az esetben a Bizottság a részben visszatérítendő települési szociális kölcsön 50 %-át vissza nem térítendő támogatásként állapítja meg.

(2) A részben visszatérítendő települési szociális kölcsön visszafizetésére e rendelet 28. § (3) bekezdésében foglalt szabályokat kell alkalmazni.

31. § (1) A települési szociális kölcsönről a Polgármester a Bizottság döntése alapján a kölcsön visszafizetésének részletes szabályait tartalmazó, e rendelet 10. melléklete szerinti megállapodást köt a jogosulttal.

(2) A kölcsön folyósításának feltétele az (1) bekezdés szerinti megállapodás megkötése.

32. § (1) A polgármester egyszeri pénzbeli és természetbeni támogatásban részesíti újszülött gyermekének jogán azt a szülőt

a) aki gyermeke születésekor Szabadhídvégen állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik,

b) életvitelszerűen Szabadhídvégen lakik,

c) a gyermekre a kötelező terhes-gondozást igénybe vették, és

d) családjában az egy főre eső jövedelem a szociális vetítési alap tízszeresét, egyedülálló édesanya vagy édesapa esetén a tizenötszörösét nem haladja meg.

(2) A települési születési támogatás megállapítása iránti kérelmet e rendelet 11. melléklete szerinti kérelemnyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, valamint a kérelmező jövedelmére vonatkozó nyilatkozatát.

(3) A születési támogatás pénzbeli és természetbeni támogatásból áll. A támogatás pénzbeli összege egy gyermek születése esetén 20.000 forint, ikerszülés esetén gyermekenként 40.000 forint. A támogatás felvételére az újszülött törvényes képviselője jogosult. A születési támogatás természetbeni támogatás része az újszülött gondozásához való felszereléseket tartalmazó babacsomag.

(4) Az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feltétel teljesülését a Szabadhídvég Község területén illetékes védőnő igazolja a születési támogatás igénylésére szolgáló kérelemnyomtatványon.

(5) A települési születési támogatást a gyermek születését követő egy éven belül lehet igényelni. Ez a határidő jogvesztő.

33. § (1) A polgármester évente egy alkalommal szépkorúak pénzbeli támogatásában részesíti azt a 65. életévét betöltött helyi lakost, aki

a) életvitelszerűen Szabadhídvégen lakik, és

b) jövedelme a szociális vetítési alap tizenötszörösét nem haladja meg.

(2) A szépkorúak támogatása megállapítása iránti kérelmet e rendelet 12. melléklete szerinti kérelemnyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez be kell nyújtani a kérelmező jövedelmére vonatkozó nyilatkozatát.

(3) A szépkorúak támogatásának összegét a képviselő-testület évente költségvetési rendeletében állapítja meg.

(4) A szépkorúak támogatását minden év október hónapjában lehet igényelni. A határidő jogvesztő.

34. § Az önkormányzat az étkeztetést, a házi segítségnyújtást és a családsegítő szolgálatot az Enyingi Mikrokörzeti Szociális és Gyermekjóléti Intézményi Társulás keretében biztosítja.

35. § Ez a rendelet 2023. április 1-jén lép hatályba.

36. § Hatályát veszti a települési támogatásokról szóló 3/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet.