Mezőörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2016.(V.6.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról

Hatályos: 2016. 05. 15

Mezőörs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések

1. §


A rendelet célja, hogy Mezőörs Község Önkormányzata a rendelkezésre álló gazdasági lehetőségeivel összhangban szabályozza a község lakosságszámának növelése és az állampolgárok lakásigényének megoldása érdekében nyújtható támogatás feltételeit.

2. §


(1) A rendelet hatálya Mezőörs község közigazgatási területén történő első lakás építésére vagy vásárlására terjed ki.

(2) Az első lakáshoz jutók önkormányzati támogatásával kapcsolatos döntési jogkört az önkormányzat képviselő-testülete gyakorolja.

(3) E rendelet alkalmazásában

a) lakás: emberi tartózkodás céljára szolgáló, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 91/A. § 1. pontja szerinti épület.

b) lakóhely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 5. § (2) bekezdése szerinti cím.

A támogatás tárgya

3. §


(1) A támogatás a lakásépítéshez vagy lakásvásárláshoz szükséges saját erő kiegészítéséhez szolgáló egyszeri, vissza nem térítendő támogatás.

(2) Mezőörs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, a tárgyévi költségvetésben megállapított lakáshoz jutás támogatása pénzeszköze terhére, elkülönített pénzalapból e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén, kérelemre támogatást nyújt.

Támogatásra jogosultak köre

4. §


(1) Támogatásban részesíthető az az igénylő, aki Mezőörs Község Önkormányzatától nem kapott első lakáshoz jutók jogcímén támogatást, továbbá a kérelem benyújtásakor

a) lakásépítés esetén vállalja, hogy 1 éven belül az ingatlanon az építkezést megkezdi,

b) lakásvásárlás esetén tulajdonhoz jutás ingatlan nyilvántartási bejegyzése 12 hónapnál nem régebbi

c) a kérelmező, valamint házaspárok vagy élettársak egyik tagja sem tölti be a 40. életévét.

(2) A lakás építéséhez, vásárlásához támogatás akkor igényelhető, ha az igénylő és vele együtt költöző családtagjának/családtagjainak lakástulajdona nincs.

(3) A 4. § (2) foglaltaktól eltérően támogatás akkor is igényelhető, ha az igénylők valamelyikének legfeljebb 50 %-os tulajdoni hányada van egy olyan lakásban, amely öröklés útján került a tulajdonába.


5. §


(1) Nem jogosult támogatásra az igénylő,

a) ha a támogatásra irányuló kérelemben olyan valótlan adatot közöl, amely számára jogosulatlan előnyt eredményezne.

b) amennyiben az önkormányzat felé lejárt tartozással rendelkezik.


A támogatás mértéke

6. §


A támogatás összege egyszeri 100.000.- Ft, azaz Egyszázezer forint.


Az eljárás rendje

7. §


(1) A támogatás iránti kérelmet az Önkormányzati Hivatalban, a rendelet mellékletét képező formanyomtatványon, az előírt mellékletekkel együtt lehet benyújtani:

a) vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 12 hónapon belül,

b) építés esetén a jogerős építési engedély keltétől számított 12 hónapon belül.

(2) A kérelemhez mellékelni kell az ingatlan tulajdoni lap másolatát, továbbá:

a) vásárlás esetén az adás-vételi szerződés egy példányát,

b) építés esetén a jogerős építési engedélyt,

c) nyilatkozatot, hogy 1 éven belül az építkezést megkezdi.

(3) A támogatás iránti kérelem előterjesztésekor az igénylő köteles a jogosultsági feltételekre vonatkozóan nyilatkozatot tenni.

(4) A benyújtott kérelemről a képviselő-testület a soron következő ülésén dönt.


A támogatás visszafizetésének szabályai

8. §


(1) A támogatás azonnal egy összegben visszafizetendő – a jegybanki alapkamat mértékének megfelelő késedelmi kamattal együtt, amely a felszólítás kézhezvételétől esedékes – amennyiben a támogatott:

a) a támogatást jogosulatlanul vette igénybe,

b) a támogatással épített vagy megvásárolt lakást a jogerős építési engedély keltétől vagy az adásvételi szerződés megkötésétől számított öt éven belül elidegeníti és a vételárat nem Mezőörs község területén fordítja lakásszerzésre vagy lakásépítésre,

c) a támogatással épített vagy megvásárolt lakást a jogerős építési engedély keltétől vagy az adásvételi szerződés megkötésétől számított öt éven belül nem házastársa, élettársa vagy gyermeke részére ajándékozza el,

d) az építkezést nem kezdi meg 1 éven belül.

(2) A képviselő-testület a támogatás egy részének vagy egészének visszafizetése alól különös méltánylást érdemlő esetben az adóst mentesítheti. Nincs helye méltányosságnak a támogatás rosszhiszemű, jogtalan igénybevétele miatti visszatérítés esetén.

(3) A (2) bekezdés alkalmazása szempontjából különösen méltányolható körülmény, ha:

a) a lakásépítés, lakásvásárlás együttköltöző közeli hozzátartozó halála, vagy válás miatt ellehetetlenül,

b) az elidegenítésre vagyonmegosztás miatt kerül sor.


Záró rendelkezés

9. §


(1) Jelen rendelet 2016. május 15-én lép hatályba.

(2) E rendelet a kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszti az első lakáshoz jutók támogatásának feltételeiről szóló 12/2001 (XII.03.) önkormányzati rendelet, valamint az azt módosító 3/2007. (II.08.) önkormányzati rendelet.

Mellékletek