Ravazd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2016. (V. 12.) önkormányzati rendelete

Ravazd Község Helyi Építési Szabályzat 8/2008.(IX.09.) rendeletének módosításáról

Hatályos: 2016. 05. 12- 2016. 05. 12

Ravazd Község Képviselő Testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. Törvény 62.§ (6) bekezdés 6. pontja valamint, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. §. (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 30. § (1), 31. §. (2), 40. § (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében Ravazd község Rendezési Tervéhez készített Helyi Építési Szabályzatáról szóló 8/2008. (IX.09.) számú Kt. rendeletét (továbbiakban: HÉSZ) az alábbiak szerint módosítja:

1.§


A 8/2008. (IX.09.)  számú önkormányzati rendelettel jóváhagyott Helyi Építési Szabályzat módosul a  TH-15-02-08 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/M, SZ-2/M, SZ-3/M, SZ-4/M, SZ-6/M, SZ-7/M, SZ/8M  jelű tervlapjaival.

2.§


A 194/1 és 196 hrsz-ú ingatlanokon az egységes építészeti megjelenés érdekében a meglévő gerincmagasságot meghaladó épületrész nem hozható létre. A közterület felőli homlokzatmagasság nem haladhatja meg a meglévő épület homlokzatmagasságát. Az egyes homlokzatokra számított építménymagasságoknak önállóan is meg kell felelni az övezeti előírásoknak.

    1. 3.§

      A helyi építési szabályzat 15. § kiegészül:

      (16)  TH 15-02-08 munkaszámú tervdokumentáció SZ-8/M jelű szabályozási tervlapján lehatárolt védőterületeken, hidrogeológiai védőidomok területén  olya ón tevékenység folytatható, amely a  kitermelés előtt álló vagy a már kitermelt víz mennyiségét, minőségét, valamint a vízkitermelési  folyamatot nem veszélyezteti. A védőterületen, védőidomokban folytatható tevékenységek tekintetében a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vizilétesítmények védelméről szóló 123/1997. (VII.18.) Kormányrendelet 11-13. § -ának előírásai az irányadóak.

      (17)

      a)            belső védőterületen tiltott vagy korlátozott tevékenységek:

      • A belső védőidom, védőterület célja a vízkivételi mű, azaz a víztermelő kút és az igénybevett vízkészlet védelme a szennyeződésektől, illetve rongálástól.

      ab)          A belső védőterületet kerítéssel kell körülhatárolni.

      ac)          A védőterületen belül csak a vízkivételi mű és az ahhoz kapcsolódó létesítmények helyezkedhetnek el, semmilyen egyéb tevékenység (ipari, mezőgazdasági, közlekedési vagy a vízadó réteget érintő) nem folytatható, ami nem a vízbázis üzemeltetéséhez kapcsolódik.

      ad)          Az üzemeltetés és a kapcsolódó tevékenységek folyamán is be kell tartani a környezetvédelmi előírásokat, hogy a kútba, a vizet a gyűjtő szállító berendezésekre, valamint a terepszintre semmilyen szennyező anyag nem kerülhet.

      ae)          A védőterületen olyan tevékenység folytatható, amely a kitermelés előtt álló vagy a már kitermelt víz mennyiségét, minőségét valamint a víztermelési folyamatot nem veszélyezteti.

      af)           A védőterületen tilos minden tevékenység, kivéve a vízbázis bővítésével, illetve üzemeltetésével kapcsolatos tevékenység. A védőövezeten trágyázás (szerves és műtrágyázás), valamint növény-védőszerek használata tilos.

      ag)          A terepfelszínt úgy kell kialakítani, hogy ott csapadékvízből visszamaradó pangó vizek ne keletkezhessenek.

      ah)          A nem füvesíthető felületeket időtálló, szennyezést nem okozó anyaggal kell burkolni.

      ai)           A felszín közeli vízadók, valamint a vezetékek és műtárgyak közelében csak olyan fák, bokrok telepíthetők, melyek gyökérzete ezeket nem éri el.

      aj)           A belső védőövezet területén elhelyezett létesítményekben keletkező szenny- és használt vizet nyomáspróbával ellenőrzött, kettős falú szennyvízcsatornába kell kivezetni a védőterületről, úgy, hogy a külső védőövezeten előírt feltételeket kielégítse. A kettős falú csatorna vízzárságát havonta kell ellenőrizni a belső védőövezeten kívül elhelyezett szivárgásmentes figyelőakna alkalmazásával, melyben a csatorna és a védőcső közötti gyűrűstérből az esetlegesen elszivárgó vizek gyűjthetők, majd a külső védőövezeten kívülre továbbíthatók. Az ellenőrzés elvégzését, valamint annak eredményét a vízkivételi üzemnaplóban rögzíteni kell.

      b)    Külső védőövezeteken (védőidom) tiltott vagy korlátozott tevékenységek:

      ba)          A felszín alatti vízbázisok külső védőövezetén és védőidomában olyan tevékenység végzése, létesítmény elhelyezése, melynek jelenléte vagy üzemeltetése következtében csökkenhet a vízkészlet természetes védettsége, illetőleg a vízbe (20 napon belül le nem bomló) szennyező anyag illetve élőlény kerülhet, tilos.

      • Tilos: Bányászat, a fedő vagy vízvezető réteget érintő egyéb tevékenység

      bc)          Új vagy meglévő létesítménynél, tevékenységnél a környezeti hatásvizsgálat, illetőleg a környezetvédelmi felülvizsgálat, illetve ez ezeknek megfelelő tartalmú egyedi vizsgálat eredményétől függően megengedhető: Fúrás, új kút létesítése

      c)   Hidrogeológiai védőövezetek (védőidom) területén:

      ca)          Tilos olyan létesítményt elhelyezni, melynek jelenlétes vagy üzeme a felszín alatti víz minőségének károsodását okozza.

      cb)          Tilos olyan tevékenységet végezni, melynek következtében

      cba)        csökken a vízkészlet természetes védettsége, vagy növekszik a környezet sérülékenysége,

      cbb)        6 hónapon belül le nem bomló károsító anyag kerül a vízkészletbe

      cbc)        olyan lebomló anyag jut a vízkészletbe, amelynek mennyisége, jellege vagy bomlásterméke a felszín alatti víz minőségének károsodását okozza.

      (18)        Hidrogeológiai „A” védőövezetekben (védőidom) tiltott vagy korlátozott tevékenységek

      a)            Új létesítménynél, tevékenységnél tilos, a meglévőnél a környezetvédelmi felülvizsgálat vagy a környezeti hatásvizsgálat eredményétől függően megengedhető: Bányászat

      b)            Új vagy a meglévő létesítménynél, tevékenységnél a környezetvédelmi hatásvizsgálat, illetőleg a környezetvédelmi felülvizsgálat, illetve az ezeknek megfelelő tartalmú egyedi vizsgálat eredményétől függően megengedhető: Fúrás, új kút létesítése, fedő vagy vízvezető réteget érintő egyéb tevékenység.

      (19)        Hidrogeológiai „B” védőövezetekben (védőidom) tiltott vagy korlátozott tevékenységek

      a)            Új vagy a meglévő létesítménynél, tevékenységnél a környezetvédelmi hatásvizsgálat, illetőleg a környezetvédelmi felülvizsgálat, illetve az ezeknek megfelelő tartalmú egyedi vizsgálat eredményétől függően megengedhető: Bányászat, Fúrás, új kút létesítése, fedő vagy vízvezető réteget érintő egyéb tevékenység.


    1. 4.§

       


    (1)          E rendelet 2016. május 12-jén lép hatályba, rendelkezéseit folyamatban lévő ügyekben is lehet alkalmazni amennyiben az-azaz ügyfél számára kedvezőbb feltételeket tartalmaz.

    (2) A rendelet csak a TH-15-02-08 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/M, SZ-2/M, SZ-3/M, SZ-4/M, SZ-6/M, SZ-7/M SZ-8/M jelű szabályozási tervlapjával és a tervdokumentáció mellékleteivel együtt érvényes.


    Ravazd, 2016. május 5.




    Feketéné Varga Mária

    Dr. Bertalanné Józsa Judit

    polgármester

    jegyző





    Kihirdetve: 2016. május 12.


                                                                                                                         Dr. Bertalanné Józsa Judit

                                                                                                                                        jegyző





    Mellékletek