Répceszemere község képviselő-testületének 6/2001 (IX.19.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd hulladék gyűjtésére, szállítására, kezelésére és ártalmatlanítására

Hatályos: 2001. 10. 01- 2012. 04. 29

Répceszemere Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 8. § (3) bekezdésében, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tv. 21. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 242/2000.(XII.23.) Korm. rendelet rendelkezéseire figyelemmel az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet hatálya Répceszemere község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya Répceszemere község közigazgatási területén lakó és tartózkodó magánszemélyekre, valamint a községben székhellyel, telephellyel vagy ingatlannal rendelkező jogi személyekre, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokra, valamint magánszemélyek jogi személyiséggel nem rendelkező személyi egyesülésére terjed ki.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a veszélyes, valamint a települési folyékony hulladékra és az ezzel összefüggő tevékenységekre.

2. §


A település köztisztaságának megőrzése érdekében mindenki köteles hatékonyan közreműködni és tartózkodni minden olyan tevékenységtől, magatartástól, mellyel a települési környezetet szennyezné, fertőzné.

A települési szilárd hulladék gyűjtése, szállítása,

kezelése és ártalmatlanítása


3. §


(1) A község belterületén az önkormányzat gondoskodik a települési szilárd hulladék rendszeres elszállíttatásáról.

(2) A település szilárd hulladék rendszeres gyűjtésébe és kezelésébe bekapcsolt területen a közszolgáltatás igénybevétele, valamint a szabványos tárolóedényzet (kuka) használata kötelező.

(3) A települési szilárd hulladék gyűjtését, szállítását és ártalmatlanítását az önkormányzat által kiírt pályázat alapján -a rendeletnek megfelelően -a Rekultív Környezetvédelmi és Hulladékhasznosító Kft. (9200 Mosonmagyaróvár, Barátság u. 8.) a szerződésben rögzített feltételek mellett látja el. A közszolgáltató ezen bekezdésben meghatározott jogát a képviselő-testület jóváhagyása nélkül nem ruházhatja át.

(4) A települési szilárd hulladékot a közszolgáltató az általa meghatározott – szakhatósági feltételeknek megfelelő – hulladék lerakóhelyen ártalmatlaníthatja, tárolhatja.

A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja


4. §


(1) A települési szilárd hulladék elszállítása október 1. – március 31-ig terjedő időszakban kéthetente, április 1. – szeptember 30-ig terjedő időszakban heti egy alkalommal történik. A közszolgáltatás ellátásának rendjéről, annak változásairól a közszolgáltatási ellátó a lakosságot minimum 3 nappal előbb köteles tájékoztatni.  A tulajdonos a gyűjtőtartályban a háztartásokban szokásosan keletkező hulladékot tömörítés nélkül úgy helyezheti el, hogy az a hulladék elszállítása során alkalmazott gépi ürítést nem akadályozza.

(2) Háztartási hulladék gyűjtése, tárolása kizárólag oly módon történhet, hogy ne idézzen elő szennyezést sem épületen belül sem azon kívül, sem pedig közterületen.

(3) A háztartási hulladékot felhalmozni tilos. A szokásosnál nagyobb mennyiségű hulladék elszállítását külön megrendelésre, külön díj felszámításával végzi el a közszolgáltató.

(4) A települési szilárd hulladék gyűjtése szabványos kuka edényzetben történik. Ha az edényzetet a közszolgáltatást ellátó biztosítja, akkor azért edényhasználati bérleti díjat számít fel.

(5) Az edényzet karbantartásáról, javításáról a tulajdonos gondoskodik. Amennyiben az edényzetet a közszolgáltató használati díj ellenében biztosítja, úgy a díj – a rendeltetésszerű használat esetén -a karban tartási költségeket is tartalmazza.

(6) A hulladékgyűjtő edényzetben nem szabad mérgező, robbanó, folyékony, égő, parázsló vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a szállítást végző dolgozók testi épségét, egészséget vagy szállító jármű műszaki állapotában rongálódást idézhet elő. Nem helyezhető el az edényzetben továbbá olyan anyag, amely a hulladéklerakó helyen nem tárolható vagy nem ártalmatlanítható.

(7) A hulladéktároló edényzetet – kivéve az állandó jelleggel közterületen elhelyezett edényzetet – az elszállítási, ürítési időpontig az ingatlanon belül kell tárolni.

(8) A szállító (gyűjtő) jármű személyzete a tárolóedényzetet az átadás-átvételre kijelölt közterületen veszi át és azt a kiürítés után az átvétel helyére köteles visszahelyezni. Az átvételre kijelölt hely a közút szélétől – útszegély – 2,0 m-nél távolabb nem lehet.

(9) A hulladéktároló edényzet gyűjtés idejére történő kihelyezése, majd az ürítést követően annak visszahelyezése a közszolgáltatást igénybe veő feladata.

(10) A hulladéktároló edényzet (kuka) ürítése, szállítása során keletkezet (elhullott) személyt feltakarításáról a szállítást végző jármű személyzete köteles gondoskodni. 

(11) A tárolóedényzet rendeltetésszerű használatáról, tisztántartásáról, fertőtlenítéséről a közszolgáltatást igénybe vevő köteles gondoskodni.

(12) A közszolgáltatást ellátó jogosult a szelektív szilárd hulladékgyűjtés megszervezésére.

A közszolgáltatás igénybevételének korlátozása, megtagadása


5. §


(1) A hulladékgyűjtést végző jármű személyzete, ha az edényzet olyan hulladékot tartalmaz, amely eltömődött vagy befagyott és így nem üríthető, a közszolgáltatás igénybevételét az üríthető mennyiség mértékéig korlátozhatja.

Az ingatlan tulajdonosa, illetve az edényzet használója köteles az így visszamaradt szemetet kiüríteni és a tárolóedényzetet használhatóvá tenni.

(2) A közszolgáltató a kötelező közszolgáltatás keretében megtagadhatja a háztartási hulladék elszállítását, ha

a) az nem a rendszeresített szabványos gyűjtőtartályban került átadásra,

b) érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy olyan anyagot tartalmaz, amely a háztartási hulladékkal együtt nem gyűjthető, szállítható, illetve ártalmatlanítható.

(3) A tárolóedényzetekben a szemét válogatása, turkálása, a "guberálás" tilos! Az így keletkezett "szétszórt szemét" elszállítását a közszolgáltatást végző megtagadhatja.

(4) A tulajdonos megtagadhatja a díj megfizetését abban az esetben, ha a közszolgáltató közszolgáltatási kötelezettségének nem tesz eleget.

Nem tagadható meg a díj fizetése az (1) bekezdés szerint, ha a közszolgáltatás nyújtásában az időjárás vagy más elháríthatatlan ok akadályozta, és a közszolgáltató az akadály elhárulását követően a lehető legrövidebb időn belül pótolta mulasztását.

Az egyéb települési szilárd hulladék elszállítása,

kezelése, ártalmatlanítása


6. §


(1) A veszélyes hulladék gyűjtéséről, kezeléséről, elszállításáról az köteles gondoskodni, akinél a hulladék keletkezett. Ha a keletkezés helye egyértelműen nem állapítható meg, a kötelezettség azon ingatlan tulajdonosát terheli, ahol a hulladékot elhelyezték.

(2) Háztartási szemét, valamint veszélyes hulladék (pl. autógumi, műanyag, vegyszeres flakon, vegyszermaradványok, fáradt olaj, stb.) elégetése tilos, az ingatlanon és a közterületen egyaránt.

(3) Az avart, kerti hulladékot, fűnyírásból származó nyesedéket és gallyat elsősorban komposztálás útján kell hasznosítani. Amennyiben komposzt felhalmozására alkalmas terület nem áll rendelkezésre és így nem hasznosítható, akkor lehet elégetéssel megsemmisíteni a meghatározott feltételek betartásával.

(4) Égetni csak a teljesen száraz avart, és kerti hulladékot lehet. Az égetés szélcsendes időben történhet. A tűz begyújtásához egyéb légszennyezést okozó anyag (pl. olaj) nem használható. Tilos a tüzet őrizetlenül hagyni, tűzveszély esetén pedig azonnal el kell oltani. Az égetés helyszínén olyan eszközöket (pl. homok, lapát, víz, stb.) kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetve eloltható.

(5) Avart, kerti hulladékot közterületen, zöldterületen, vízelvezető árokban elégetni tilos!

A települési szilárd hulladék gyűjtési, szállítási,

kezelési és ártalmatlanítási díja,

fizetés alóli mentesség,

díjkedvezmény


7. §


(1) A rendszeres hulladékgyűjtésbe bevont területen a települési szilárd hulladék gyűjtése, szállítása, kezelése és ártalmatlanítása kötelező díjfizetés mellett történik (továbbiakban: közszolgáltatási díj).

(2) A közszolgáltatási díj fizetési kötelzettsége az ingatlan tulajdonosát, tényleges használóját terheli.

(3) A kötelezően igénybe veendő helyi közszolgáltatás hatálya alá tartozó rendszeres háztartási szilárd hulladék elszállításához szükséges tárolóedény űrtartalmának megállapításánál a termelt (keletkezett) hulladékot, ingatlanonként 4 liter/fő/nap hulladékmennyiséget kell figyelembe venni.

(4) A közszolgáltatási díjat a hulladék rendszeres gyűjtésébe bekapcsolt területen abban az esetben is meg kell fizetni, ha az ingatlanok tulajdonosai, használói nem adtak ki hulladékot.

(5) Az üresen álló helyiségek, ingatlanok után nem kell közszolgáltatási díjat fizetni, ha az üresedést a közszolgáltatást végzőnek 15 napon belül bejelentik és az üresedés időtartama az egy hónapot meghaladja.

Közszolgáltatási díjtételek


8. §


(1) A lakossági szilárd hulladék közszolgáltatási díját az önkormányzat képviselő-testülete - a közszolgáltatást végzővel történő előzetes egyeztetés alapján - állapítja meg. Visszamenőleges díjfelszámítást a közszolgáltató nem eszközölhet.

(2) A díjfizetés rendjét - havi vagy negyedéves számlázással - a közszolgáltató határozza meg.

(3) A közszolgáltatási díj megában foglalja a tárolóedényzet ürítését, lerakóhelyre történő szállítását, a kezelés és ártalmatlanítás költségét.

(4) A szilárd hulladék díjtételeit az 1. sz. melléklet tartalmazza.

Lomtalanítás


9. §


(1) A közszolgáltatást ellátó a közigazgatási területen évente egy alkalommal, előzetes önkormányzati megrendelésre, térítési díj nélkül 100 liter/háztartás mennyiségben köteles minden év október 30-ig lomtalanítást végezni.

(2) A közszolgáltató a lomtalanítási akció időpontjáról a lakosságot hirdetés útján időben köteles tájékoztatni.

(3) A komtalanítási akció során összegyűjtött hulladék kezeléséről, esetleg további hasznosításáról, értékesítéséről a közszolgáltatást végző szabadon rendelkezik.

10. §


(1) Az ingatlantulajdonost a díjhátralék keletkezését követő 30 napon belül a közszolgáltató írásban szólítja fel az elmaradt díjfizetési kötelezettség teljesítésére.

(2) A felszólítás eredménytelensége esetén a díjhátralék keletkezését követő 90 napot követően a közszolgáltató - a felszólítás megtörténtének igazolása mellett - a díjhátralékot az önkormányzattól igényelheti.

(3) A díjhátralék adók módjára történő behajtásáról a jegyző gondoskodik.

(4) Ha a köztartozás behajthatatlan, az önkormányzat - a feladathoz kötött állami támogatás terhére - a behajthatatlanság tényeinek megállapítását követő 8 napon belül megtéríti a díjhátralékot a közszolgáltató részére.


Záró rendelkezés


11. §


Ez a rendelet 2001. október 1-én lép hatályba.




Radics László                                                                                Németh Lászlóné

polgármester                                                                                        körjegyző           

Mellékletek