Várbalog Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2020 (VII.29.) önkormányzati rendelete

A díszpolgári cím adományozásáról

Hatályos: 2020. 07. 30

Várbalog Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:



1. §


Várbalog Díszpolgára


(1) A képviselő-testület „Várbalog Díszpolgára” (a továbbiakban: díszpolgár) kitüntető cím adományozásával ismerheti el:


a./ azon élő személyek érdemeit, akik Várbalog Község szellemi és anyagi gyarapodásáért példaértékűen dolgoztak, aminek eredményeként a közélet, a gazdaság, a tudományok, a kultúra és a művészetek, a gyógyítás, az oktatás-nevelés területein maradandó alkotó munkájukkal elősegítették a község fejlődését, polgárainak boldogulását,


b./ azoknak a Várbalog Községben született vagy itt élő és alkotó, kiemelkedő humánumú, közmegbecsülést szerzett polgároknak, akik kimagasló eredményességű munkásságukkal járultak hozzá a község fejlődéséhez,


c./ azok érdemeit, akik a község nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése és egyéb külkapcsolatainak gazdagítása terén kifejtett kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak községünk hírnevének, tekintélyének növeléséhez.


(2) Díszpolgári címmel évente legfeljebb 2 személy tüntethető ki. A kitüntetendő személyekre – minden év augusztus 1-jéig - a Képviselő-testület tagjai, a polgármester és a várbalogi székhellyel rendelkező civil szervezetek tehetnek javaslatot írásban, indoklással.


2. §


A Díszpolgári cím adományozásának szabályai


(1) A díszpolgári polgári címmel kitüntetett személyt külön erre a célra készített díszoklevéllel és emléktárggyal jutalmazza a képviselő-testület.


(2) A polgármester a díszpolgári polgár címmel kitüntetéseket a község valamely búcsúi rendezvényének keretében adja át. Indokolt esetben ettől az időponttól a Képviselő-testület eltérhet.


(3) Az 1. § szerinti kitüntetések adományozását és azok indokolását a helyben szokásos módon kell közzétenni.


(4) A község díszpolgárainak nevét a Községháza látogatott részén elhelyezett méltó emléktáblán kell megörökíteni. A név mellett fel kell tüntetni a díszpolgárrá fogadás évszámát.


(5) A község díszpolgára jogosult a címet viselni, azt neve mellett, aláírásainál, ill. a kitüntetései között feltüntetni.


(6) A község díszpolgára - a Képviselő-testület meghívása alapján – részt vesz a község hivatalos és ünnepi rendezvényein. A külföldi állampolgárnak a cím adományozásakor a saját államának nyelvén, ha ez nem lehetséges német, angol, vagy francia nyelvű, a díszpolgári oklevél hiteles fordításáról készült szövegét is mellékelni kell.


(7) A cím nem adományozható annak a személynek, aki az adományozás időpontjában a képviselő-testületnek, vagy valamely bizottságának tagja.


(8) A díszpolgár címet a Képviselő-testület tagjának vagy a polgármester kezdeményezésére a Képviselő-testület megvonhatja attól, aki arra méltatlanná vált. Érdemtelen különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.


(9) A Képviselő-testület (8) bek. szerinti határozatát nyilvánosságra kell hozni. A megvonás tényét az érdekelttel is közölni kell.


(10) A Képviselő-testület az elismerések odaítéléséről minősített többséggel dönt.


3. §


(1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.





    Frank Anita                                                                                                      dr. Péntek Tímea

    polgármester                                                                                                             jegyző

  




Kihirdetve: Várbalog, 2020. július 29.



    dr. Péntek Tímea

                jegyző


Mellékletek