Szentpéterszeg Község Önkormányzata 7/2019. (IV.30.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2019. 05. 01

Szentpéterszeg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény a 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 2. pontjában  meghatározott feladatkörében eljárva tekintettel az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében foglaltakra a következőket rendeli el:

  A rendelet célja, hatálya


  1. §


(1) Jelen rendelet célja azon szabályok megállapítása, amelyek Szentpéterszeg község településképi, településrendezési, az épített és természeti környezet védelmére vonatkozó, továbbá közlekedésbiztonsági érdekei figyelembevételével meghatározza a közterületek rendeltetéstől eltérő használatának, továbbá a köztárgyak közterületen történő elhelyezésének előírásait.


(2) A rendelet hatálya egyaránt kiterjed Szentpéterszeg község közigazgatási területén található közterületekre és azok használóira.


(3) A közterület használat engedélyezésével kapcsolatos elsőfokú önkormányzati hatósági hatásköröket a polgármester (a továbbiakban: engedélyező), a másodfokú hatáskört a képviselőtestület gyakorolja.


(4) E rendelet alkalmazása szempontjából a közterület rendeltetése:


a) a telkek térbeli kapcsolatának, megközelítésének,

b) a közúti és gyalogos közlekedés (út, járda, stb.),

c) a kikapcsolódás, a szórakozás, a sporttevékenység, a szabadidő eltöltés,

d) a felvonulás, a gyülekezés, a közösségi megnyilvánulás,

e) a közművek elhelyezésének,

f) a zöldfelületek kialakításának

biztosítása.

A közterület rendeltetéstől eltérő célú használata


2. §


(1) Közterület használat e Rendelet mellékletét tartalmazó kérelemmel kezdeményezhető.

(2) Közterület- használati kérelmet a Rendelet 2. melléklete, közterület- felbontási kérelem pedig a Rendelet 3. melléklete szerinti formanyomtatvány benyújtásával kell kezdeményezni annak, aki a közterületet rendeltetésétől eltérő célra kívánja használni. A kérelmet a tevékenység megkezdése előtt legalább 15 nappal be kell nyújtani a Hivatalhoz.


(3) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét és állandó lakó- (telep-) helyének címét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát,

c) a közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását (helyszínrajz, rajz, fotó).


(4) A kérelem beadása a közterület-használat megkezdésére nem jogosít.


(5) A közterület- használati hozzájárulás nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb hatósági, szakhatósági engedélyek, hozzájárulások, vélemények, nyilatkozatok beszerzését, különös tekintettel műemlékvédelmi területek, épületek esetén a műemlékvédelmi hatóság hozzájárulását.


(6) Közterület-használati hozzájárulás csak ideiglenes jelleggel - meghatározott időtartamra (maximum egy évre) vagy meghatározott feltétel bekövetkeztéig (közterületen létesített parkoló, terasz, vendéglátó előkert, garázs fennállásáig) - adható. Az építési munka végzésével kapcsolatos tevékenységre - különösen állvány, építőanyag, törmelék elhelyezésére - közterület-használati hozzájárulás csak az építési munka végzésének tartamára adható.


(7) A közterület-használati kérelem elbírálása során figyelembe kell venni:

a) Szentpéterszeg Község Önkormányzatának hatályos helyi építési szabályzatát, szabályozási tervét,

b) a településképi, műemlékvédelmi, közlekedési, közegészségügyi, kereskedelmi és turisztikai szempontokat.


Az engedély megadása


3. §

(1) Az engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes nevét és állandó lakó-(telep) helyének címét,

b) a közterület használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes, illetőleg, hogy állandó jellegű,

c) a közterület használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírásokat,

e) az engedély megszüntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

f) közterület használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és fizetésének módját.

 (2) Az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatos engedélyben azt is ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka-, baleset-és egészségvédelmi rendszabályokban előírt módon történhet.

 (3) A kiadott engedélyekről nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell:

  1. az engedélyes nevét és állandó lakó-(telep) helyének címét,
  2. a közterület használat célját és időtartamát,
  3. közterület használat helyét,
  4. közterület használati díj mértékét és fizetésének módját.



Közterület- felbontási engedéllyel bontható felületek


4. §



(1) Közterületek felbontásához, annak területén, az alatt vagy felett építmény vagy más létesítmény elhelyezéséhez önkormányzati tulajdonú közút esetében közútkezelői hozzájárulás, nem közút önkormányzati tulajdonú közterület esetében közterületbontási engedély szükséges.

(2) Közterületen végzett építési munka céljából közterületet felbontani november 1-je és március 31-e között nem lehet. A közterület felbontási engedélyeket úgy kell kiadni, hogy a munkálatokat az adott év október 31-ig be kell fejezni, a helyreállítást el kell végezni. Ezen tilalom alól, a polgármester egyedi felmentést adhat abban az esetben, ha


a) az időjárási körülmények lehetővé teszik a szakszerű helyreállítást,

b) továbbá a felbontás elmaradása igazolhatóan jelentős anyagi veszteséggel járna a kérelmező számára.


(3) Nem kell közterület felbontási engedélyt kérni, továbbá a (2) bekezdésben foglalt időbeli korlátozás nem vonatkozik arra az esetre, amikor a közművezeték meghibásodása és annak halaszthatatlan helyreállítása miatt kell a közterületet felbontani. Ez esetben a közművezeték tulajdonosa a meghibásodás miatti felbontást 24 órán belül köteles bejelenteni a közterület kezelőjénél, a bejelentésben meg kell jelölni a helyreállítás időpontját. A továbbiakban a közterület felbontás helyreállításának szabályai megegyeznek az engedéllyel történő felbontás utáni helyreállítás szabályaival.


(4) A közterület felbontási kérelem tartalmazza nem közút önkormányzati tulajdonú közterület esetében:

a) a részletes kiviteli tervet mely tartalmazza a felbontás módját, a felbontásnál használatos technológiát és alkalmazandó gépeket, a felbontás térbeli és időbeli ütemezését, továbbá a helyreállítás módját, a helyreállításnál alkalmazandó technológiát és anyagokat, azok tömörítésének, szerkezeti vastagságának mértékét.

b) a kérelemben rögzíteni kell a bontásért és helyreállításért felelős személy nevét, szakképesítését, kamarai nyilvántartási számát, valamint a helyreállítás vállalt határidejét.

(5) A közterület felbontási kérelem tartalmazza önkormányzati tulajdonú közút közterület esetében a közutak igazgatásáról szóló 19/1994. (V. 31.) KHVM rendelet 6. § (2) bekezdésében foglaltakat.



(6) A közterület felbontási engedély tartalmazza:

a) Helyszín megnevezését (utca, házszám, hrsz.),

b) Munkavégzés időpontját,

c) Helyreállításért felelős cég, személy megnevezését,

d) Helyreállítási előírásokat (szilárd útburkolat, járda, kavicsolt földút, parkosított terület, útpadka esetén).

Közterület-használati engedély nélkül végezhető tevékenységek


5. §


(1) Nem kell közterület használati engedély:

a) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

b) a közterületen, illetőleg az alatt vagy felett elhelyezett közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához,

c) a közút, járda építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút, járda területének elfoglalásához,

d) üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdető berendezés (fényreklám), cég-és címtábla elhelyezéséhez, ha az a közterületbe 10 cm-en túl nem nyúlik be.


(2) Nem adható közterület-használati hozzájárulás:


a) olyan járdaszakaszra, ahol a tervezett létesítmény a gyalogos közlekedést akadályozza, kivéve javítási, felújítási, helyreállítási munkálatok esetén,


b) zöldterületekre, ha a tervezett használat az ott levő növényállományt maradandóan károsítja és a helyreállítása nem lehetséges, kivéve a területükön húzódó közművek javításához, létesítéséhez, fenntartásához nélkülözhetetlen munkálatokat;


c) olyan tevékenység gyakorlásához, amely a környezetre káros hatással lenne, a közbiztonságot vagy az egészséget veszélyeztetné;


d) a településképi, településrendezési, műemlékvédelmi, közlekedési, környezetvédelmi, közegészségügyi és köztisztasági előírásokkal, kereskedelmi és turisztikai szempontokkal ellentétes.


 (3) Közterületen ipari, termelő és gyártó tevékenységet folytatni tilos.


(4) Közterületen veszélyes anyagot elhelyezni, tárolni tilos.

Jogellenes közterület-használat következményei


6. §


(1) Aki közterületet hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulástól eltérő módon, különösen a hozzájárulásban rögzített céltól vagy tevékenységtől eltérő más tevékenység kifejtésére, vagy a hozzájárulásban meghatározott mértéket meghaladó alapterületben használ, köteles a polgármester felhívására a jogellenes közterület-használatot haladéktalanul megszüntetni, továbbá kártalanítás nélkül köteles a közterület eredeti állapotának helyreállítására. E kötelezettség elmulasztása esetén a polgármester az eredeti állapot helyreállítását a kötelezettséget elmulasztó költségére elvégeztetheti, amennyiben a helyreállításra vonatkozó felhívásnak az érintett 5 napon belül nem tesz eleget.


(2) A jegyző az eredeti állapotot az erre irányuló felhívás mellőzésével és az (1) bekezdésben megszabott határidő elteltére való tekintet nélkül azonnal helyreállíthatja, ha az élet- és balesetveszély, vagy jelentős anyagi kár, a közrend, közbiztonság, a közterület rendje, rendeltetésszerű használata súlyos sérelmének elhárítása érdekében, vagy jelentős közérdekből egyébként indokolt, vagy turisztikailag kiemelt területen valósult meg. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit ebben az esetben is a jogosulatlan közterület-használó köteles viselni.

A közterület-használati díj


7. §

(1) A közterület használatáért e Rendelet 1. melléklete szerinti közterület-használati díjat kell fizetni. A díjat a közterület-használati hozzájárulásban rögzített időtartamra és módon a jogosult a közterület tényleges használatára, vagy a közterületen elhelyezett létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni, teljesíteni.


(2) A közterület-használati díjat a közterület-használati engedélyben meghatározott tárgyidőszakra előre kell megfizetni.


      (3) A közterület-használat időtartama alatt a mindenkor hatályos díjakat kell megfizetni.


(4) Aki közterületet hozzájárulás nélkül, vagy az a hozzájárulásban foglaltaktól eltérően használ, azzal szemben - a ténylegesen használt időtartamra és területre - az e rendelet szerinti közterület-használati díj kétszeresét kell megállapítani, továbbá amennyiben a használat során kárt okozott, annak helyreállítási költségeit köteles megtéríteni.


(5) A közterület-használati díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap és m2 egésznek számít.

Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól


8. §


 Nem kell közterület-használati díjat fizetni:

a) az Önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok által közterület-fenntartói szolgáltatást nyújtó létesítményekért, berendezésekért; közterületi munkálataiért,

b) a fegyveres erők, a fegyveres testületek, a rendészeti szervek, a mentők, a tűzoltóság és a vízügyi szolgálat közterületi létesítményeiért,

c) Önkormányzat saját szervezetei (pl. költségvetési szervei, gazdasági társaságai) által szervezett rendezvények esetében,

d) közterület céljára átadott területek használatának esetében, ha a kérelmező a korábbi tulajdonos

 e) a közműveknek (elektromos, gáz, víz-és csatornázási művek) valamint a köztisztasági szerveknek a feladatuk ellátását szolgáló létesítményei elhelyezése után.

A rendelet hatálya


9. §

(1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a Szentpéterszeg Község Önkormányzat Képviselőtestületének a közterületek használatáról szóló 14/2016.(X. 27.) önkormányzati rendelete.




  Olajos Mihály                                                                                           Dr. Vámosi Margit

   polgármester                                                                                                     jegyző


Mellékletek