Folyás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017. (II.27.) önkormányzati rendelete

az egyes anyakönyvi események hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli megtartásának engedélyezéséről és díjairól

Hatályos: 2017. 03. 01- 2017. 06. 30

Folyás Község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában a kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Értelmező rendelkezések


1. §

E rendelet alkalmazásában:

1. anyakönyvi esemény: a házasságkötés

2. kérelmezők: a hivatali helyiségen, a hivatali munkaidőn kívül tartandó anyakönyvi eseményeket az anyakönyvi jogszabályok szerint bejelentő ügyfelek,

3. hivatali helyiség: Folyás Község Önkormányzat, Folyás, Kossuth L. út 9.szám alatti közösségi tere és Kossuth L. út 13. szám alatti hivatali helysége

4. hivatali munkaidő: Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatban meghatározott munkaidő.


2. Hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül házasságkötés


2. §


(1) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény létesítésének engedélyezését az elektronikus anyakönyvi program által elállított nyomtatványon kell kérni a bejelentkezési szándékkal egy időben, de legalább az anyakönyvi esemény tervezett időpontját megelőző 30. napig.


(2) A kérelemről a jegyző – az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével – dönt.


(3) Nem minősül hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseménynek és e rendelet szabályait nem kell alkalmazni, ha a hivatali helyiség bármely okból bekövetkező használhatatlansága miatt nem vehető igénybe anyakönyvi esemény céljára. Ebben az esetben a más helyszínen megtartott anyakönyvi esemény térítésmentes.


3. §


(1) Hivatali munkaidőn kívülinek minősül az az anyakönyvi esemény, mely Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarendtől eltérően történik.       


(2) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezését elektronikus anyakönyvi program által elállított nyomtatványon kell kérni a bejelentkezéssel egyidejűleg.


(3) A kérelemről a jegyző – az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével – dönt.


3. Záró rendelkezések


4. §


(1) Ez a rendelet 2017. március 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően bejelentett anyakönyvi események esetén kell alkalmazni.


(2) Hatályát veszti az egyes anyakönyvi események hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli megtartásának engedélyezéséről és díjairól szóló 22/2013. (XII. 05.) Önkormányzati Rendelet.


Folyás, 2017. február 23.


Magyar Sándor                                                                      Dr. Kiss Imre

    polgármester                                                                              jegyző

Mellékletek