Folyás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2018 (IX.28..) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról, védelméről, a közterület-használat díjáról

Hatályos: 2018. 11. 01- 2019. 03. 30

Folyás Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


1. Értelmező rendelkezések


1. §


E rendelet alkalmazásában:

           a) közcélú közterület-használat: az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény szerinti közcélú tevékenység céljára kért és engedélyezett közterület-használat, valamint a község közigazgatási területén működő intézmények és az önkormányzat rendezvényeihez kapcsolódó közterület-használat.


b)  alkalmi árusítás: legfeljebb 20 nap időtartamú, vagy rendezvénnyel összekötött árusítás.


  c)  árusító és egyéb fülke, pavilon: 12 m2 bruttó alapterületet meg nem haladó, bármikor könnyen szétszerelhető szerkezetekből készült, vagy könnyen eltávolítható, földalatti közművek nélküli, szabadon álló vagy csoportosan telepített, környezetébe illeszkedő földszintes építmény.


  d) díszítés célú tárgyak: a közterület virágosítására használt bármely anyagú, formájú edényzet és annak tartószerkezete.


  e) közérdek: a közterület használatra jogosult egyéni érdekeit meghaladó, az önkormányzati feladatellátást, a községben működő intézmények tevékenységi körét, vagy a község lakosságának széles rétegét érintő érdek.


2. A közterület-használat engedélyezése


2. §


(1) A közterületnek a rendeltetéstől eltérő használatához (a továbbiakban: közterület-használat) engedély szükséges, az engedélyezési önkormányzati hatósági eljárásban átruházott hatáskörben a polgármester jár el, kivéve filmforgatási célú közterület-használatot.


(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni minden esetben, amely a rendelet 2. § (3) bekezdésében nem szerepel.


     (3) Nem kell közterület-használati engedély

     a)  díszítés célú tárgyak elhelyezéséhez,

b)  a Folyás Község Önkormányzata által létesített, vagy más hatósági eljárásban engedélyezett közcélú közterületi létesítmények és tárgyak elhelyezésére,

c) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

d) a közterületen, és az alatt vagy felett elhelyezett közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, és

    e) legeltetési célú igénybevételre a 8.§-ban foglaltak betartásával,

f) tüzelő vagy egyéb tárgy (pl.: költözködés során bútorok, háztartási felszerelések, konténerek, stb.) rakodásához és tárolásához, feltéve, ha az igénybe vétel a 24 órát nem haladja meg és a közlekedést nem akadályozza,

g) építéshez szükséges anyagok, segédeszközök 72 óránál rövidebb időtartamú lerakása, illetve elhelyezésére, amely a közlekedést nem akadályozza.


     (4) Nem adható közterület-használati engedély, és nem lehet közterületet igénybe venni

   a) zajos, bűzös, tűz-és robbanásveszélyes tevékenység - kivéve tűzijáték- gyakorlására, erotikus termékek bemutatására és értékesítésére,

   b) szeszes-ital kimért és palackozott forgalmazására.

   c) a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére,

   d) sátorgarázs létesítésére,

   e) olyan tevékenység folytatására, amely jogszabályi tilalomba ütközik,

   f) azokra a helyekre, ahol a tevékenység gyakorlása közút, járda vagy járdasziget gépesített fenntartását akadályozza,

   g) a közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt bármely jármű közúton, vagy közterületen való tárolásához.


A g) bekezdésben foglalt rendelkezést kell alkalmazni azokra az autóbuszokra, tehergépkocsikra, mezőgazdasági vontatókra, lassú járművekre és járműszelvényekre is, amelyeket nem közúti közlekedési szolgáltatáshoz használnak.


(5) A közterület-használat engedély nem mentesíti az engedélyest a Folyás község településképének védelméről szóló önkormányzati rendeletben foglalt eljárás alól, amennyiben az abban foglalt feltételek fennállnak.


3. Az engedély iránti kérelem


3. §


     (1) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.


     (2) A közterület- használati engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) az engedélyt kérő – jogi személy esetén a felelős ügyintéző – nevét, lakóhely  (székhely) címét, és telefonszámát,

    b) a közterület-használat célját és időtartamát,

    c) a közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,

d) amennyiben a tevékenység gyakorlása engedélyhez kötött, a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat számát, kiállítójának megjelölését,

e)  ha a közterület használata építési munka végzésével kapcsolatos, 1 példány helyszínrajzot az építmény helyének pontos megjelölésével, és

f) alkalmi és mozgóárusítás esetén az árusító-berendezés terveit, vagy fényképét egy példányban, és alkalmi árusítás esetén helyszínrajzot egy példányban.


     (3) Az engedély iránti kérelem beadása a közterület-használat megkezdésére nem jogosít.


4. Az engedély megadása


4. §


(1)  A közterület-használat - építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezése esetén csak az építési munka végzésének tartamára engedélyezhető.


       (2) Az engedélynek tartalmaznia kell:

    a) az engedélyes nevét, és lakóhely (székhely) címét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes,

c) a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) az engedély megszüntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását, és

e) közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetében a díj mértékét, fizetésének módját, és határidejét.


(3)  Az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatos engedélyben azt is ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka-, baleset- és egészségvédelmi előírásokban foglaltak szerint történhet.


(4) Az építési munka végzésének tartamára szóló közterület-használati engedélyben elő kell írni a közterület felöli oldalon a településképi követelményeket kielégítő kerítés, palánk létesítését.


     (5)   A közterület-használati engedélyben elő kell írni, hogy:

a) a közterületet használó köteles az igénybe vett területet és annak közvetlen környékét folyamatosan tisztán tartani, a téli síkosság-mentességet biztosítani, a göngyöleg és szemét elszállításáról, valamint a közterületi létesítmény karbantartásáról gondoskodni,

b) az engedély csak az engedélyest, magánszemély esetén annak alkalmazottját és segítő családtagját, jogi személy esetén annak tagját, vagy megbízottját jogosítja fel a közterület használatára.

c) az engedélyes köteles a közterület-használati engedélyt a helyszínen tartani, és a létesítményen a nevét vagy az engedély számát, kereskedő esetében a székhelyet jól látható helyen és módon feltüntetni, és

d) a közterület-használati engedélyekben utalni kell arra, hogy azok közérdekből, kártalanítási kötelezettség nélkül bármikor visszavonhatók.


     (6) Amennyiben egy közterületi helyet több kérelmező kíván használni, a kérelmeket érkezési sorrendben kell elbírálni.


5. Az engedély érvénye


5. §


      (1) Az engedély

a)   - meghatározott idő elteltéig,

b)   - a megállapított feltétel bekövetkeztéig, vagy

c)   - visszavonásig érvényes.


(2)  A közterület-használati engedély érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye, vagy a vállalkozás megszűnik.


(3)  A meghatározott időre szóló engedély érvénye az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható.


6. Közterület-használati díj mértéke és fizetésének módja


6. §


       (1) Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni.


(2) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.


(3) Az elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a felülnézetből számított vetület alapterületét kell figyelembe venni.


(4) A létesítmény által elfoglalt közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét kell figyelembe venni.


       (5) A közterület-használati díjat napi, havi, évi díjtételekben kell meghatározni.


(6) A közterület-használati díj mértékét a rendelet melléklete tartalmazza. 


(7) A közterület-használati díj megfizetése előre történő fizetési kötelezettséggel jár, kivéve azokat az eseteket, amelyek a (8) bekezdésben foglaltak szerinti elbírálásban részesülnek.


(8) A közterület-használati díj részletekben történő megfizetése kérelemre engedélyezhető abban az esetben, ha a megállapított díj a 100.000,- Ft-ot meghaladja.


7. Díjkedvezmény és mentesség lehetősége


7. §


       (1) Nem kell közterület-használati díjat fizetni:

a) a szobrok, emlékművek, dísz kutak, vízmedencék, szökőkutak, alapzatos zászlórudak, és a vegyes funkciójú, a közlekedést, a zöldfelületek és a növényzet védelmét, a pihenési és köztisztasági célokat szolgáló köztárgyak elhelyezése, valamint a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területek igénybevétele után,

    b) nem reklámozási célú üzleti védőtető ernyőszerkezet elhelyezése esetén,

c) közcélú közterület-használat esetében,

d) műemléki, településképi, helyi védelmi védettségű épületek felújítása esetén maximum 60 napos időtartamra,

e) amennyiben az építtető kérelmezi, magánlakás építésével kapcsolatos közterület-használatánál maximum 30 nap időtartamra,

f) a legalább 300 m2 alapterületű üzlettel rendelkező forgalmazó által forgalmazott termékcsoportból származó termékből, és a termék csomagolásából származó szennyeződésmentes, nem veszélyes, elkülönítetten gyűjtött csomagolási üveghulladék hulladékbirtokostól történő átvételére, elkülönített gyűjtésére használt közterület esetén, és

g) kézműves, népművész, iparművész kirakodó esetén.


8. A közterület-használat megszüntetése és az engedély megvonása


8. §


(1) A közterület-használt közérdekből bármikor megszüntethető. Ilyen esetben az engedélyes részére – kérelmére – máshol kell a közterület-használat lehetőségét biztosítani.


(2)  Meg kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes

    a) a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja, vagy

    b) díjfizetési kötelezettségének felszólítás ellenére 8 napon belül nem tesz eleget.


(3) Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát az engedélyező hatóságnak bejelenteni.


(4) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani. Ez a kötelezettség az engedélyest építési engedély alapján végzett építési munka esetében csak akkor terheli, ha az engedély megadásának feltételeként előírták.


(5) Ha a közterület-használat a (2) bekezdés a) pontjában meghatározott módon szűnt meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.


9. A közterület engedély nélküli használatának jogkövetkezményei


9. §


(1) A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata esetén a használó az engedélyező hatóság felhívására köteles a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.


(2) Azt, aki közterületet – engedélyhez kötött esetben – engedély nélkül, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő mennyiségben használ, az engedély nélküli, vagy az eltérő mennyiségű használat időtartamára az egyébként fizetendő közterület-használati díj megfizetésére kell kötelezni.


(3) Ha a közterületet engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel – kérelmére – a polgármester a közterület-használatot engedélyezheti. Ezzel azonban a használó nem mentesül a (2) bekezdésben említett következmények alól.


(4)  Ha a közterületet a használó nem állítja helyre, úgy költségére az önkormányzat a helyreállítást elvégezteti.


(5) A közterületen engedély nélkül tárolt anyagok, tárgyak elszállításáról az önkormányzat gondoskodhat, amennyiben a tulajdonos személye ismeretlen.


(6) Aki a közterületet-használat e rendeletben meghatározott szabályait megszegi a közösségi együttélés alapvető szabályait sérti meg, melyre tekintettel a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott szankciók alkalmazhatók.   


10. Szeszes ital fogyasztás tilalma


10. §


Az önkormányzat által szervezett rendezvények által igénybe vett közterület kivételével tilos a közterületen szeszes italt fogyasztani.


11. Járművek közterületen tárolásának szabályai


11. §


(1) Azt a hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, és a hatósági jelzéssel rendelkező, de átmenetileg üzemképtelen járművet közterületen engedéllyel legfeljebb 30 napig szabad tárolni. A közterület-használati engedély csak meghatározott időre, legfeljebb 30 napra adható ki és nem hosszabbítható meg. A határidő leteltéig a tulajdonos vagy az üzembentartó a járművet a közterületről saját költségén köteles eltávolítani.


(2) A jármű tulajdonosa vagy üzembentartója a hatósági jelzéssel nem rendelkező vagy üzemképtelen jármű esetében köteles a közterület-használati engedély másolatát a járművön jól látható, és olvasható helyen kifüggeszteni.


12. Zöldterület legeltetési célú használata


12. §


(1) A saját tulajdonú, használatú ingatlanok előtti közterület legeltetési célra az e rendeletben meghatározott feltételekkel igénybe vehető. Más személy tulajdonában, használatában lévő ingatlan előtti közterületen állatot legeltetni csak az ingatlan tulajdonosának, használójának előzetes hozzájárulásával lehet.


     (2) A közterület legeltetési célú igénybevétele díjmentes.

 

     (3) A közterületen legeltetett állat tulajdonosa köteles

a) az állatnak a közterület közlekedési célú területére, úttestre, járdára kijutását folyamatos őrzéssel, kipányvázással, bekerítéssel megakadályozni,

    b) gondoskodni arról, hogy az állat a közlekedést ne veszélyeztesse,

c) megakadályozni, hogy az állat a közterületen lévő fás szárú növényzetben kárt okozzon,

d) folyamatosan gondoskodni az állat által okozott szennyeződések, trágya eltávolításáról, és

    e) az állatok közterületen történő legeltetéséből eredő kár megtérítésére.


13. A közterület filmforgatási célú igénybevétele


13. §


(1)  A filmforgatási célú közterület-használat legfeljebb 1500 m2 területre, és hatvan nap időtartamra adható.


(2) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó filmforgatási célú közterület-használat nem engedélyezhető. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat. Éjszakai forgatás csak akkor engedélyezhető, ha a forgatandó film éjszakai jelenetet tartalmaz. Az éjszakai forgatást a közterület-használati kérelem alkalmával jelezni kell.


14. §


(1) A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén az akadály elhárulása után az esetleges kárelhárítást vagy helyreállítást követő 30 napon belül biztosítja újra az önkormányzat a közterületet olyan időtartamban, ameddig a filmforgatás akadályozva volt.


(2) A filmforgatás céljából történő közterület-használat csak a díjnak egy összegben az önkormányzat számlájára történő megfizetését követően kezdhető meg.


       (3) Mentes a közterület-használati díj alól:

    a) az önkormányzat megrendelésére készülő film forgatása,

    b) a településről turisztikai célból készített film forgatása,

c) oktatási intézmény tanulója, vagy hallgatója tanulmányaihoz készítendő filmjének forgatása,

d) a településii ünnepségeken, rendezvényeken készített felvétel forgatása,

    e) 500 m2 közterület használatot el nem érő forgatás,

    f) az 1 óra időtartamot el nem érő forgatás, vagy

    g) tudományos, ismeretterjesztést szolgáló felvétel forgatása.


(4) Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, akinek a közterület-használati szerződése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg, vagy jóváhagyott hatósági szerződésétől eltérően szabálytalanul használta a közterületet.


(5) A filmforgatási célú közterület-használattal összefüggő, törvényben meghatározott hatásköröket a polgármester gyakorolja.


14. Záró rendelkezések


15. §


(1) Ez a rendelet 2018. november 1. napján lép hatályba.


(2) A rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


(3) Hatályát veszti a közterület használatáról és a használat engedélyezéséről szóló 1/2011. (I. 31.) Önkormányzati Rendelet.



Folyás, 2018. szeptember 27.




Magyar Sándor                                                                              Dr. Kiss Imre

  polgármester                                                                                     jegyző      



Mellékletek