Folyás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2019. (XII. 2.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2014. (X. 28.) Önkormányzati Rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 12. 03- 2019. 12. 03

Folyás Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2014. (X. 28.) Önkormányzati Rendelet (a továbbiakban: Ör.) az alábbi VIII/A. fejezettel egészül ki.


VIII/A. fejezet


Együttműködés a roma nemzetiségi önkormányzattal



45/B. §



(1) Folyás Község Önkormányzata a nemzetiségi jogok biztosítása, történelmi hagyományai, nyelvük ápolása és fejlesztése, tárgyi és szellemi kultúrájuk megőrzése és gyarapítása érdekében együttműködik a roma nemzetiségi önkormányzattal.


(2) A polgármester vagy az alpolgármester szükség szerint egyeztető megbeszélést folytat a nemzetiségi önkormányzat elnökével, amely megbeszéléseken kölcsönösen tájékoztatják egymást a roma nemzetiséghez tartozó embereket érintő helyi problémákról.


(3) Ha a roma nemzetiségi önkormányzat jogainak gyakorlásához a települési önkormányzat döntése szükséges, a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke az erre irányuló kezdeményezését írásban juttatja el a polgármesterhez, aki köteles a képviselő-testület soron következő rendes ülésén napirendre tűzni. Amennyiben a roma nemzetiségi önkormányzat kérelme soron kívüli intézkedést igényel, a sürgősség indokairól a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke a kezdeményezésével egyidejűleg köteles a polgármestert írásban tájékoztatni.


(4) Az önkormányzat a roma nemzetiségi önkormányzat működéséhez ingyenesen helyiséghasználatot biztosít a roma nemzetiségi önkormányzattal kötött megállapodásban megjelölt ingatlanban. Ezen helyiséghasználaton kívül a roma nemzetiségi önkormányzat kötelező önkormányzati feladatok ellátását szolgáló rendezvényeinek (nemzetiségi gyűlések, lakossági fórumok) megtartásához igény szerint, a polgármesterrel előzetesen egyeztetett időpontra, az önkormányzat ingyenesen helyiséget biztosít, amennyiben az nem veszélyezteti más önkormányzati rendezvény helyiségigényét.


(5) A roma nemzetiségi önkormányzat költségvetésének előkészítésével, végrehajtásával, gazdálkodásával, és a roma nemzetiségi önkormányzat működésével kapcsolatos adminisztratív feladatokat a roma nemzetiségi önkormányzat döntéseit követően, vagy döntéseinek előkészítéseként a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) látja el az önkormányzattal kötött megállapodásban foglalt rend szerint.


(6) A rendes ülésre szóló meghívót - a tárgysorozat megjelölésével -, a polgármesteri jelentést, a napirenden szereplő előterjesztések anyagát, az előző ülés határozatait tartalmazó jegyzőkönyvi kivonatot, az előző ülésen megalkotott rendeleteket az ülés előtt legalább 2 munkanappal korábban kell elérhetővé tenni a nemzetiségi önkormányzat számára a Hivatal folyási kirendeltségén.”



2. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.


Folyás, 2019. november 27.





                    Magyar Sándor                                                                 Dr. Kiss Imre

                       polgármester                                                                          jegyző

Mellékletek