Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 31

Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.31.
az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A költségvetési szervek kiadási és bevételi előirányzatai év közben megváltoztathatók, és év végén a tényleges teljesítési adatoknak megfelelően kell az előirányzatokat meghatározni.
A költségvetés tervezésekor a költségvetési év folyamán várható bevételek és kiadások becslése történik, a bevételi és kiadási jogcímek közül azonban csak néhány esetben lehet biztosra tudni előre a teljesítés alakulását. A tervezési munka átgondoltan, körültekintően történik, ennek ellenére szükség van az előirányzatok módosítására az időközben bekövetkezett változások, előre nem látható körülmények miatt.
Ebben az évben már az első negyedév során igen jelentős változások történtek, amelyek indokolttá tették a 2023. évre tervezett költségvetés módosítását. Ezek közül a legnagyobb mértékű tételek a következők:
Az állami támogatások esetében a minimálbér és garantált bérminimum ellentételezéseként egész évre vonatkozóan összesen 20171 ezer Ft pótlólagos támogatásra jogosult önkormányzatunk a feladatellátás különböző területeit érintően.
A 2022. éves beszámoló alapján megállapított végleges költségvetési maradvány összege 21850 ezer Ft-tal magasabb összegű a 2023. évi eredeti költségvetésben tervezett összegtől.
A fentiekben részletezett többlet bevételek a következő, év elején még nem látható kiadások fedezetéül szolgálnak:
A zöldterület kezelés, valamint könyvtári és múzeumi szolgáltatások ellátása érdekében a személyi juttatások és munkaadót terhelő járulékok összege megemelésre került.
A Miskolci út 9. szám alatt található szolgálati lakás felújítása lett betervezve.
A többlet bevételből megmaradt különbözettel a tartalék összegét növeltük meg.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy ezen előterjesztés és a benyújtott rendelet-tervezet alapján az önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szerv 2023. évi költségvetésének módosítását 2023. I-III. hónap vonatkozásában megtárgyalni és elfogadni szíveskedjenek.