Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013.(XI.21.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2013. 11. 25- 2015. 01. 14

Demjén Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogkörében a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 57/2013.(XI.21.) BM rendelet (a továbbiakban: BM rendelet) Demjén községben történő végrehajtására az alábbi rendeletet alkotja:

1.§       Az Önkormányzat az e rendeletben szabályozott feltételekkel vissza nem térítendő természetbeni támogatásként 1 m3 tűzifát biztosít annak a demjéni lakóhellyel rendelkező szociálisan hátrányos helyzetű személynek, akinek

  1. családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az elbírálás időpontjában érvényes öregségi nyugdíjminimum 250 %-ának összegét, 71.250 Ft-ot, és
  2. 2013. november 30-án lakásfenntartási támogatásra jogosult,

amennyiben a  rendelet 6. §-a szerinti, a kérelmezők szociális helyzetét értékelő szempontrendszer alapján kialakított sorrendben elfoglalt helye - a rendelkezésre áll tűzifa mennyiségét figyelembe véve –lehetővé teszi támogatását.

2. §      A támogatás lakóingatlanonként egy személy számára állapítható meg.

3. §      A támogatás kizárólagos forrása a BM rendelet szerint az Önkormányzat számára megállapított 372.161 Ft kiegészítő támogatás, valamint az Önkormányzat által a tűzifa beszerzéséhez a BM rendelet előírásai alapján biztosítandó 60.960 Ft összegű saját forrás, ami 24 m3 tűzifa beszerzését teszi lehetővé. A tűzifa szállításának költségét az Önkormányzat ugyancsak saját forrásból biztosítja.

4. §      (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás a rendelet 1. sz. melléklete szerinti kérelemre indul.

            (2) A kérelmeket 2013. november 28-ig beérkezően lehet benyújtani az Önkormányzathoz. A határidő elmulasztása jogvesztő.

5. §      (1) A kérelmeket az Önkormányzat Képviselő-testülete bírálja el 2013. november 30-ig.

            (2) A kérelmek elbírálásáról a kérelmezőket a Képviselő-testület döntését követő öt munkanapon belül értesíteni kell a határozat megküldésével.

6. §      A kérelmek elbírálása az alábbi pontozási rendszer alkalmazásával történik. A kérelmek elbírálása során a kérelmező családjában egy főre jutó jövedelem összegét el kell osztani 100-zal. Az így kapott kiindulási pontértéket az alábbi szempontok és pontszámok figyelembe vételével csökkenteni kell, ha a kérelmező:

  1. aktív korúak ellátásában részesül:                                                                   - 10 pont
  2. időskorúak járadékában részesül:                                                                   - 10 pont
  3. ápolási díjban részesül:                                                                                  - 10 pont
  4. egyedülálló                                                                                                    - 10 pont
  5. háztartásában gyermekek eltartásáról gondoskodik, gyermekenként:                 -10 pont
  6. egyedül neveli gyermekét:                                                                                - 30 pont
  7. háztartásában nyugdíjas él:                                                                             - 10 pont
  8. háztartásában súlyos fogyatékos személy él:                                                   - 30 pont
  9. háztartásában rokkant személy él:                                                                    - 20 pont

            (2) Az így kialakult összpontszámok alapján a kérelmeket a pontszámok növekvő sorrendjébe kell állítani.

(3) A jogosultak az így kialakult sorrend alapján részesülnek a támogatásban a 3. §-ban meghatározott támogatási keret erejéig.

(4) A jövedelemmel nem rendelkező, lakásfenntartási támogatásban részesülő személyek a kérelem benyújtásával – további elbírálás nélkül – jogosultak a támogatásra.

7.§       Az elbírálás során a Képviselő-testület:

  1. minden határidőn belül benyújtott, formailag megfelelő kérelmet érdemben elbírál,
  2. a nyilvánosság kizárásával, zárt ülésen hozza meg döntését.

8.§       A polgármester gondoskodik arról, hogy a kialakított sorrend szerint támogatottak a részükre odaítélt támogatást az Erdészet és a szállító kapacitásának függvényében minél előbb, legkésőbb azonban 2013. december 31-ig maradéktalanul megkapják

9.§       A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. melléklete szerinti átvételi elismervény aláírásával igazolja.     

10.§ Amennyiben a támogatott kérelmében valótlan nyilatkozatot tett, vagy ha a támogatásként kiszállított tűzifa egy részét vagy egészét eladja, a támogatásként megállapított tűzifa árát és a kiszállított mennyiségre jutó szállítási költséget egy összegben köteles visszafizetni az Önkormányzatnak az erre kötelezést tartalmazó határozat jogerőre emelkedését követő három napon belül. 

11. §    Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.