Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2017.(I.12.) önkormányzati rendelete

Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének önkormányzati rendelete a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2017. 01. 13- 2018. 11. 20

Demjén Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogkörében a következőket rendeli el:


1.§       Az Önkormányzat az e rendeletben szabályozott feltételekkel vissza nem térítendő természetbeni támogatásként 1 erdei m3 tűzifát biztosít annak a demjéni lakóhellyel rendelkező, szociálisan hátrányos helyzetű személynek, aki 2017. január 25-én lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatásban részesül, és lakását nem gázzal fűti, amennyiben a rendelet 6. §-a szerinti, a kérelmezők szociális helyzetét értékelő szempontrendszer alapján kialakított sorrendben elfoglalt helye - a rendelkezésre álló tűzifa mennyiségét figyelembe véve –lehetővé teszi támogatását.


2. § Az Önkormányzat méltányosságból vissza nem térítendő természetbeni támogatásként 1 erdei m3 tűzifát biztosíthat minden olyan Demjénben lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező személy számára, aki az 1.§ alapján nem jogosult a támogatásra, de rendkívüli élethelyzetére tekintettel a téli tüzelővásárlást saját erőből nem tudja megoldani, és lakását nem gázzal fűti. Rendkívüli élethelyzetben lévőnek minősül különösen,

            a, akinek háztartásában nincs rendszeres jövedelemmel rendelkező személy,

            b,aki tartós betegsége, rossz egészségi állapota miatt nem tud önmagáról gondoskodni,

            c, családjában halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.


3.§ A támogatás lakóingatlanonként egy személy számára állapítható meg.


4. §      A támogatás kizárólagos forrása az Önkormányzat által e célra elnyert 711 200 Ft támogatás, valamint az Önkormányzat által a tűzifa beszerzéséhez biztosítandó 50 800 Ft összegű saját forrás, ami 40 erdei m3 tűzifa beszerzését teszi lehetővé. A tűzifa szállításának költségét az Önkormányzat saját forrásból biztosítja.


5.§ Az Önkormányzat az 1.§ szerinti jogosultak támogatására 35 m3, a 2.§ szerinti jogosultak számára 5 m3 tűzifát irányoz elő. Amennyiben a 2.§ szerinti jogosultak támogatására elkülönített tűzifát nem használnák fel, a fennmaradó mennyiséget az 1.§ szerinti jogosultak támogatására kell felhasználni. 


6. §      (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás a rendelet 1. sz. melléklete szerinti kérelemre indul.

            (2) A kérelmeket 2017. január 25-ig beérkezően lehet benyújtani az Önkormányzathoz. A határidő elmulasztása jogvesztő.

            (3) A 2.§ szerinti jogosultak támogatásáról az Önkormányzat hivatalból is dönthet.


7. §      (1) A kérelmeket az Önkormányzat Képviselő-testülete - a Demjéni Roma Nemzetiségi Önkormányzat véleményének figyelembe vértelével - bírálja el 2017. február 8-ig.

            (2) A kérelmek elbírálásáról a kérelmezőket a Képviselő-testület döntését követő öt munkanapon belül értesíteni kell a határozat megküldésével.


8. §      A kérelmek elbírálása az alábbi pontozási rendszer alkalmazásával történik. A kérelmek elbírálása során a kérelmező családjában egy főre jutó jövedelem összegét el kell osztani 100-zal. Az így kapott kiindulási pontértéket az alábbi szempontok és pontszámok figyelembe vételével csökkenteni kell, ha a kérelmező:

a)aktív korúak ellátásában részesül:                                                                   - 10 pont

b)időskorúak járadékában részesül:                                                                   - 10 pont

c)ápolási díjban részesül:                                                                       - 10 pont

d)egyedülálló                                                                                                     - 10 pont

e)háztartásában gyermekek eltartásáról gondoskodik, gyermekenként:   -10 pont

f)egyedül neveli gyermekét:                                                                               - 30 pont

g)háztartásában nyugdíjas él:                                                                              - 10 pont

h)háztartásában súlyos fogyatékos személy él:                                        - 30 pont

i)háztartásában rokkant személy él:                                                                   - 20 pont


            (2) Az így kialakult összpontszámok alapján a kérelmeket a pontszámok növekvő sorrendjébe kell állítani.

(3) A jogosultak az így kialakult sorrend alapján részesülnek a támogatásban az 5. §-ban meghatározott támogatási keret erejéig.


9.§       Az elbírálás során a Képviselő-testület:

a)minden határidőn belül benyújtott, formailag megfelelő kérelmet érdemben elbírál,

b)a nyilvánosság kizárásával, zárt ülésen hozza meg döntését.


10.§     A polgármester gondoskodik arról, hogy a támogatottak a részükre odaítélt támogatást az Erdészet és a szállító kapacitásának függvényében minél előbb, legkésőbb azonban 2017. február 15-ig maradéktalanul megkapják


11.§     A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. melléklete szerinti átvételi elismervény aláírásával igazolja.     


12.§ (1) Amennyiben a támogatott kérelmében valótlan nyilatkozatot tett, vagy ha a támogatásként kiszállított tűzifa egy részét vagy egészét eladja, a támogatásként megállapított tűzifa árát és a kiszállított mennyiségre jutó szállítási költséget egy összegben köteles visszafizetni az Önkormányzatnak az erre kötelezést tartalmazó határozat jogerőre emelkedését követő három napon belül. 

            (2) Nem jogosult támogatásra az a személy, aki a korábbi években az Önkormányzattól szociális támogatásként kapott tűzifát eladta. 


11. §    (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

            (2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális célú tűzifa támogatásról szóló 13/2015.(XI.12.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.