Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2019.(III.28.) önkormányzati rendelete

a civil szervezetek támogatásának rendjéről

Hatályos: 2019. 03. 29

Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testülete,  az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. §

(1) A Képviselő-testület elismeri és jelen rendelet keretei között támogatja, különösen a kultúra, a közművelődés, az oktatás-nevelés, a szociális ellátás, továbbá a természeti és épített környezet megóvása, az egészséges életmód, az esélyegyenlőség, a közbiztonság javítása, a művészetek és a hagyományápolás, valamint a sport terén végzett tevékenységet.


(2) Jelen rendelet alkalmazásában civil szervezet:

a) az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 6.§ a)-c) pontja  alapján létrejött jogi személyiséggel rendelkező társadalmi szervezet,, egyesület, alapítvány(kivéve: párt, munkaadói és munkavállalói érdekképviseleti szervezet, önkéntes kölcsönös biztosító társaság, magánnyugdíj-pénztár, egyház),

b) jogi személyiséggel nem rendelkező civil társaság (klub, baráti kör, stb.).


(3) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben meghatározott tevékenységet végző civil szervezetek számára elszámolási kötelezettséggel, céljelleggel vissza nem térítendő támogatást (továbbiakban: támogatás) nyújthat.


2. §


A Képviselő-testület tárgyévi költségvetési rendeletében állapítja meg a civil szervezetek részére céljelleggel juttatott pénzbeli támogatások összegét.


3. §


(1)  A civil szervezeteknek, tárgyév március 15. napjáig, pénzbeli támogatás iránti pályázatokat kell benyújtani, a 1. melléklet szerinti pályázati kiírás és a 2. melléklet szerinti pályázati dokumentáció szerint, „pályázat helyi civil szervezet támogatására” megjelöléssel, a Képviselő-testületnek címezve.


(2) A 2. melléklet szerinti pályázati kiírásnak, a tárgyév január 15. napjáig, az Önkormányzat honlapján történő megjelentetéséről, a Polgármester gondoskodik.


(3) Egy civil szervezet csak egy pályázatot nyújthat be.


(4) A pályázati adatlap mellé csatolni szükséges:

a) a civil szervezet tárgyévi terveinek bemutatását,

b) a támogatás felhasználásának célját, a felhasználás módját és az igényelt összeget,

c) a támogatás felhasználására vonatkozó részletes költségvetést, pénzügyi tervet,

d) az önrész mértékét,

e) a pályázati cél megvalósításának kezdő és befejező időpontját,

f) a pályázó nyilatkozatát a pályázati feltételek elfogadásáról;

g) a pályázó nyilatkozatát arról, hogy megfelel a külön jogszabályban meghatározott rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményeinek,

h)a pályázó nyilatkozatát arról, hogy átlátható szervezetnek minősül és a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXIX. törvény 6. §-ában meghatározott összeférhetetlenség és 8.§-ában meghatározott érintettség esetleges fennállásáról.



4.§

(1) Kivételes esetben, a pályázati határidő leteltét követően is nyújthat be támogatási kérelmet a civil szervezet, ha a pályázati kiírás időpontjában, a támogatással érintett cél nem volt ismert, nem volt tervezhető, és amely cél megvalósítása nem tűr halasztást.


(2) Az év közben keletkező támogatási igények alapján, a Képviselő-testület a költségvetési rendeletben biztosított tartalék terhére, vagy pénzeszköz átcsoportosítás révén állapíthat meg támogatást.


5.§


(1) A Képviselő-testület dönt a pályázatok érvényességéről illetve a támogatási összeg mértékéről.

(2) A Képviselő-testületi döntés pályázókkal történő közléséről és a támogatási szerződés megkötéséről, a polgármester gondoskodik, a döntést követő 15 napon belül.

(3) A támogatási szerződés mintáját a 3. melléklet tartalmazza.


(4) A támogatási összegek folyósításáról, a szerződésben meghatározott határidőben, a polgármester gondoskodik.


6. §


(1) A civil szervezet a kapott pénzügyi támogatás felhasználásáról köteles elszámolni. E kötelezettségének, a célok megvalósulását követő 30 napon belül, de legkésőbb a tárgyévet követő év január 31-ig tehet eleget, a rendelet 4. mellékletében szerinti nyomtatványon. 

     

(2) Amelyik civil szervezet a 6. § (1) bekezdésében meghatározott határidőre, az előző évi tevékenységéről nem számol el, a képviselő- testület a tárgyévi pályázatát érvénytelennek nyilvánítja, és nem kap támogatást.


(3) Különös méltánylást érdemlő esetben, a Képviselő-testület írásban engedélyezheti a későbbi elszámolást, mely alapján január 31. napjától számítva legfeljebb 60 naptári nap haladékot kaphat elszámolása benyújtására. Amennyiben a civil szervezet ezen határidőt elmulasztja, a Képviselő testület a tárgyévi pályázatát érvénytelennek nyilvánítja, és nem részesülhet támogatásban. 


(4) Az elszámolás során benyújtott bizonylatoknak meg kell felelnie az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényben, valamint a számvitelről szóló 2000. évi C. törvényben foglaltaknak.           

(5) A támogatott köteles a kapott teljes összeg felhasználásáról elszámolni; a támogatásról a támogatott nevére szóló számlákkal, vagy felhasználást igazoló pénzügyi bizonylatokkal kell elszámolnia, a számla eredeti példányára rá kell vezetni, hogy: ,,a számlán szereplő tétel(ek) (vagy ebből ....Ft) Demjén Község Önkormányzata felé elszámolva a ……. számú támogatási szerződésre”, melyet a támogatott aláírásra jogosult képviselője az aláírásával hitelesít és a hitelesített másolatot kell az elszámolásként benyújtani.


(6) A civil szervezet a kapott támogatás felhasználásáról, a pénzügyi elszámoláson kívül, köteles fényképekkel illusztrált szakmai beszámolót is benyújtani a  Képviselő-testület részére.


(7) Az előző évi elszámolások elfogadásáról a Képviselő-testület dönt.


(8) Amennyiben a Képviselő-testület az elszámolást vagy annak egy részét nem fogadja el, a támogatás egészének vagy egy részének visszafizetéséről határoz.


7.§


(1) A civil szervezetek részére megállapított támogatás összegét valamint annak célját, az Önkormányzat hivatalos honlapján közzé kell tenni.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott közzétételről, a Polgármester gondoskodik. A közzététel határideje pályázat odaítéléséről szóló Képviselő-testületi döntést, valamint a pénzügyi elszámolást követő 15 nap.


8.§

(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit a hatályba lépését követően kiírt pályázatokra kell alkalmazni.


(2) A 2019. évben a 1.§ (3) bekezdésében meghatározott pályázati kiírás Önkormányzat honlapján történő megjelentetésének határideje április 5. napja és a pályázatok benyújtásának határideje 2019. április 20. napja.

(3)Hatályát veszti Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének, az Önkormányzat által finanszírozott vagy támogatott szervezetek, illetve magánszemélyek részére céljelleggel - nem szociális ellátásként - juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználásának szabályairól szóló 25/2007.(XII.20.) önkormányzati rendelete.