Pamuk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2013.(II.23.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2013. 02. 23

Pamuk Község Önkormányzat Képviselő-testületének

2/2013.(II.23.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről




Pamuk Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről az alábbiakat rendeli el:



A rendelet hatálya

1.§.


A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra, a polgármesterre, az önkormányzat részvételével létrehozott igazgatási és intézményfenntartó társulásokra.



2.§.


Az önállóan működő és gazdálkodó és részben önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervként működő intézmények külön-külön egy –egy címet alkotnak. A címrendet az 1. számú melléklet tartalmazza.

Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások külön címet alkotnak.


  1. A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetésének 2013. évi bevételi és kiadási főösszegét 63.984. e Ft-ban állapítja meg.


Ezen belül:

                        58.712. e Ft működési célú bevétel

                        58.712. e Ft működési célú kiadással

                            5.272.  e Ft felhalmozási jellegű bevétellel

                            5.272.  e Ft felhalmozási jellegű kiadással

állapítja meg.


  1. A bevételi és kiadási főösszegen belül a kiemelt célelőirányzatok:

Működési bevételek

Önk. hivatala

Intézményi működési bevétel

660

Önk sajátos működési bevétele

5 650

Önk.müködésének ált.támogatása

17 944

Működési célú pénzeszköz átvétel

31 892

kölcsönök visszatérülése

100

értékpapírok értékesítése

2 466

Működési célú bevételek összesen

58 712



Működési kiadások

Önk. Hivatala

Személyi juttatás

15 614

Munkaadót terhelő járulék

4 122

Dologi kiadások, egyéb folyó kiadások

10 401

Működési célú pe. átadás, egyéb tám.

28 175

Tartalékok

400

Működési célú kiadások összesen

58 712


  1.  A Képviselő-testület a fejlesztésre fordítandó bevételeket az alábbiak szerint állapítja meg:

Felhalmozási bevételek

Önk.hivatala

Felh. és tőke jell.bev.

558

Fejlesztési célú pénzesz.átvétel

2 600

Értékpapírok értékesítése

2 114

felhalmozás célú bevételek összesen

5 272


  1. A Képviselő-testület a fejlesztési célú kiadásokat az alábbiak szerint állapítja meg:


Felhalmozási kiadások

Önk. Hivatala

fejlesztési kiadások

5 272

felhalmozási célú kiadások összesen

5 272


  1. Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak részletezését az 2. és az 3 számú mellékletekben állapítja meg.


  1.  Az önkormányzat és költségvetési szerveinek, és kiadási főösszegét, s ezen belül a (2)-(5) bekezdésben megállapított bontás szerint, külön-külön a 4. sz. melléklet tartalmazza.


  1.  A Képviselő-testület 2013. évben az önkormányzat létszámkeretét a 2.§-ban megállapított címek vonatkozásában a 10. számú melléklet szerint állapítja meg.


  1. A Képviselő-testület a 2013. évi költségvetés önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervenkénti bevételi és kiadási előirányzatait e rendelet 6. számú melléklete szerint hagyja jóvá.


  1. Az Önkormányzat összevont költségvetési mérlegét e rendelet 12. számú melléklete tartalmazza.


  1. Az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatások kimutatását e rendelet 11. számú melléklete tartalmazza.


  1. A képviselő testület az Európai Uniós támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit, kiadásait, valamint az Önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulásokat e rendelet 9. számú melléklete tartalmazza.


  1. Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek arányát e rendelet 13. melléklete tartalmazza.



3.§.


(2) A Képviselő- testület nem engedélyezi, hogy a költségvetési szervek évközben saját hatáskörű előirányzat módosítást hajtsanak végre a kiemelt előirányzatok között.



4.§.

Előirányzat átcsoportosítások


(1) Az intézmények 2013. évi költségvetési előirányzatai e rendeletben meghatározottakhoz képest változhatnak a Képviselő- testület évközi döntései eredményeként.

  • központi döntés alapján kapott pótelőirányzattal,
  • intézményi célfeladatok terhére,
  • forráshiány részbeni elismerésének összegével.


(2) A Képviselő- testület elrendeli, hogy az intézmény évközben saját hatáskörű előirányzat módosítást nem hajthatnak végre, a 2013. évi kiemelt előirányzataik csak a polgármester előzetes engedélyével módosíthatók.

(3) A polgármesteri hatáskörben végrehajtott előirányzat módosításokról a jogszabályi előírásoknak megfelelően a Képviselő- testületet folyamatosan tájékoztatni kell.

(4) A képviselő- testület felhatalmazza a polgármestert a központi céljellegű előirányzatok célszerinti felhasználására, továbbá a költségvetés kiemelt előirányzatain belül az 500 e Ft –ig történő átcsoportosításra.



5.§.

A 2013. évi költségvetés végrehajtásának szabályai


(1) Az önkormányzat költségvetési rendeletében jóváhagyott beruházások és felújítások lebonyolítása.

(2) Az önkormányzat költségvetési rendeletében jóváhagyott beruházások és felújítások lebonyolítása a közbeszerzési törvény szerint történik. Értékhatár alatt árajánlatkéréssel, 2 millió forintig a polgármester dönt, 2 millió forint felett a közbeszerzési törvény által megszabott értékig a Képviselő- testület, testületi döntés szerint ajánlatkéréssel, vagy nyilvános pályáztatással.

(3) A Képviselő- testület felhatalmazza a polgármestert az év folyamán, a bérkifizetéshez – a likviditás fenntartása érdekében szükséges hitel felvételére.



6.§.


A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.



7.§.

Több éves kihatással járó feladatok


  1. A képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait e rendelet 9.melléklete szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.
  2. A költségvetési évet követő 2 év várható előirányzatait a 7. számú melléklet tartalmazza (gördülő tervezés).

Az önkormányzat előirányzat felhasználási tervét a 8. számú melléklet tartalmazza.



8.§.


  1. A Képviselő-testület által jóváhagyott előirányzatok, és költségvetési létszámkeretek közötti átcsoportosítást a képviselő-testület engedélyezheti.
  2. Az átruházott hatáskörben hozott döntésekről a polgármester negyedévente köteles beszámolni a képviselő-testületnek.
  3. A polgármester a helyi önkormányzat gazdálkodásának első félévi helyzetéről a költségvetési évben szeptember 15-ig, míg három negyedéves helyzetéről a következő évi költségvetési koncepcióval együtt november 30-ig tájékoztatja a Képviselő-testületet a költségvetés előirányzatainak időarányos alakulásáról, a tartalék felhasználásáról a hiány illetőleg többlet összegének alakulásáról, valamint a költségvetés teljesülésének alakulásáról.

(4)   Az intézmény a jóváhagyott bevételi előirányzataikon felüli többletbevételeiket csak a polgármesterrel történt egyeztetés és a képviselő- testület rendeletét módosító döntése után használhatja fel. Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő- testületet negyedévenként tájékoztatja, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló felügyeleti szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig.



9.§.


A gazdálkodás során létrejött hiány finanszírozásának módja a hitelfelvétel, a hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a képviselő- testületet illetik meg.



10.§.


  1. A polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti- e törvény rendelkezéseitől eltérő- intézkedést hozhat az állampolgárok élet és vagyonbiztonságát veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben), melyről a képviselő-testületnek be kell számolni.

(2)   Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajt végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat teljesíthet.



11.§.


  1. Az Önkormányzat adósságot keletkeztető éves kötelezettségvállalásának (hitelfelvételének vizsgálata) kimutatását a 5. számú melléklet tartalmazza



12.§.

Önkormányzati biztos kirendelése


(1) Ha a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szerv harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja harminc nap alá szorítani, a képviselő-testület a költségvetési szervhez – az Áht. 71. § (2) és (3) bekezdésben foglalt hatáskörrel rendelkező önkormányzati biztost jelöl ki.


(2) Az önkormányzati biztos kirendelését az (1) bekezdésben meghatározott mértékű elismert tartozásállomány elérése esetén a képviselő-testületnél a polgármester kezdeményezi.


(3) Ha a polgármester a kötelezettségének nem tesz eleget, a biztos kirendelését indítványozhatja

a) az önkormányzat képviselő-testületének pénzügyi bizottsága,

b) a helyi önkormányzat jegyzője a polgármesteren keresztül,

c) a helyi önkormányzat képviselő-testülete által megbízott könyvvizsgáló,

d) a költségvetési szerv vezetője.


(4) Az önkormányzati biztost a jelölhető személyek, illetve szervezetek közül a képviselő-testület döntése alapján a polgármester bízza meg, és ennek tényét a helyben szokásos módon teszi közzé.


13.§

Vegyes záró rendelkezések


E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



Somogyvár, 2013. február 22.




                   Tóth Csaba                                                                     Vincze Rita

                  polgármester                                                                        jegyző

                                                                                                                                                  



A rendelet kihirdetve:

2013. február 23.                                                             Vincze Rita

                                                                                                  jegyző

Szerkesztés...