Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 05. 29

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2023.05.29.

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999.évi XLIII. törvény 41. §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 14. §. (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. §.(5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Somogy Megyei Szervezet véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Balatonszentgyörgy község közigazgatási területén lévő működő köztemetőkre (a továbbiakban: temető), valamint ezek fenntartásával, üzemeltetésével és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre terjed ki.

(2) Balatonszentgyörgy község közigazgatási területén lévő működő temetők: Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata tulajdonában, fenntartásában és üzemeltetésében (továbbiakban: Önkormányzat) álló, Balatonszentgyörgy külterület 014 helyrajzi számú és a Balatonszentgyörgy (Battyánpuszta településrészen található) 054 helyrajzi számú temető, ravatalozó.

(3) A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999.évi XLIII. törvény 16. §. f) és a 18. §.-ában meghatározott feladatokat a Balatonszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal végzi a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata által foglalkoztatott temetőgondnok bevonásával.

2. § A rendelet személyi hatálya Balatonszentgyörgy község közigazgatási területén lévő működő temetőben kiterjed az eltemettetőre, az általa felkért temetés során közreműködő személyre, a temetőben temetkezési szolgáltatást, vagy egyéb temetői munkát végző természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, valamint arra, akire nézve a temető fenntartásával, üzemeltetésével, a temető igénybevételével kapcsolatban jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.

2. Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újra használatba vétele

3. § A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra használatba vételére a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999.évi XLIII. törvény rendelkezései az irányadóak.

3. A temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételek

4. § (1) A temetőkben az utak rendszeres karbantartása, tisztán tartása, síkosság-mentesítése és a hó eltakarítása az üzemeltető feladata.

(2) Az utaknak alkalmasnak kell lenniük a sírhelytáblák, parcellák megközelítésére.

(3) A temetők területe előtt a személygépkocsik részére az Önkormányzat várakozó helyeket biztosít.

(4) A temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, különösen ravatalozó, urnafal, szociális helyiség, közművek) üzemeltetése és tiszta, rendeltetésszerű használatának biztosítása az üzemeltető kötelessége.

(5) Az Önkormányzat temetőben végzendő tevékenysége során a látogatók kegyeleti érzéseit nem sértheti, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatja.

4. A temető rendje

5. § (1) A temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja. 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(2) Az Önkormányzatnak a temető nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függesztenie.

(3) A temetőbe járművel behajtani, és azzal közlekedni csak az Önkormányzat engedélyével szabad. A mozgáskorlátozottakat a parkolási engedélyük feljogosítja a temető területére való behajtásra.

(4) Temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka a temetőben nem végezhető.

(5) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni és megrongálni tilos.

(6) A temetőben pad, ülőhely kihelyezése csak az Önkormányzat hozzájárulásával lehetséges.

(7) Az önkormányzat a temetési hely felett rendelkezni jogosultat a biztonságos használatot veszélyeztető sírjel, vagy a sírbolt helyreállítására köteles felhívni. A felhívást a temetési hely megjelölésével – a temető hirdetőbálján 90 napra kifüggeszti, a felhívás közlését rendelkezésre jogosult ismert lakcímén is megkísérli. Amennyiben a felhívás ellenére a helyreállítás nem történik meg és az életet és testi épséget is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, akkor a közvetlen veszélyt a rendelkezni jogosult költségére a temető tulajdonosa szünteti meg. Indokolt, azonnali veszélyelhárítás esetén a fenntartó önkormányzat azonnali intézkedést is foganatosíthat, de utólagosan ebben az esetben is meg kell kísérelni az ismert rendelkezésre jogosult személy értesítését a beavatkozásról.

(8) A temetőlátogatók a temető területén kizárólag a biztonságos közlekedésre alkalmas utakon közlekedhetnek. A temetkezési helyek közti szűk elválasztó ösvényeken a közlekedés és tartózkodás kizárólag a kegyeleti célból érkező hozzátartozók, illetve a temetkezési helyet látogató egyéb érdekelt személyek részére engedélyezett. A széles közlekedési utakon kívül, az egyes temetkezési helyek közti szűk elválasztó ösvényeken történő közlekedés és tartózkodás kizárólag saját felelősségre történhet. A fenntartó Önkormányzat ilyen esetben semmilyen jogi és kártérítési felelősséggel nem tartozik az esetlegesen bekövetkező személyi, vagy tárgyi balesetekből eredő károkért.

6. § (1) ) A sírhelyek gondozása során keletkezett hulladék a sírhelyek között nem tárolható. A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt gyűjtőhelyre lehet lerakni.

(2) Építőanyagnak a temető területére történő beszállításához, építési, vagy bontási munkák elvégzéséhez az Önkormányzat engedélye szükséges.

5. Temetési helyek

7. § (1) Koporsós temetésre használható temetkezési helyek lehetnek:

a) egyes sírhely,

b) kettes sírhely,

c) gyermek sírhely,

d) sírbolt

(2) Elhamvasztott halottak hamvait, a hamvakat tartalmazó urnákat temetőn belül

a) koporsós sírhelyre rátemetéssel,

b) egyes, vagy kettes, urnafalban elhelyezett urnafülkében,

c) urnasírhelyen

d) urnasírboltban

lehet nyugalomra helyezni.

8. § Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglevő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni. Ettől eltérést az Önkormányzat különösen indokolt esetben engedélyezhet. Előre megváltani csak a kettős sírhely második helyét lehet.

9. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) koporsós egyes és kettes, valamint gyermek sírhely esetén 25 év, valamint az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

b) sírbolt 100 év

c) egyes és kettes urnafüle esetén 10 év

d) urnasírhely esetén 10 év

e) urnasírbolt esetén 50 év

(2) A temetkezési helyek feletti rendelkezési jogért díjat kell fizetni, a díjak mértékét e rendelet 1. melléklete tartalmazza. A megváltási díjat minden esetben a temetést megelőzően kell megfizetni.

(3) Ha temető, temetőrész a megváltási időn belül megszüntetésére kerül, úgy a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.

(4) A rendelkezési jogot a temetési helyre történő első temetéstől kell számítani.

10. § (1) A sírhelyek méretei:

a) a felnőtt egyes sírhely hosszúsága 2,1 m, szélessége 0,9 méter,

b) a felnőtt kettes sírhely hosszúsága 2,1 méter, szélessége 1,9 méter,

c) a gyermek sírhely hosszúsága 1,3 méter, szélessége 0,6 méter,

d) az urnasírhely hosszúsága 0,9 méter, szélessége 0,6 méter.

(2) A koporsósírbolt hosszúsága 2,1 méter, szélessége koporsónként 0,9 méter.

(3) Az urnasírbolt hosszúsága 0,9 méter, szélessége 0,6 méter.

(4) A sírjel, vagy az azon szereplő felirat nem lehet a közízlést, emlékezést sértő.

(5) Az üzemeltető a sírnyitásra a törvényi, illetve a végrehajtási rendeletben foglalt előírásokat alkalmazza.

6. A temető fenntartása

11. § (1) Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata a temető rendeltetésszerű használatához szükséges közös használatú építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények szerinti felújításáról maga gondoskodik.

(2) A temetkezési szolgáltatók a temető létesítményeit a 2. melléklet alapján vehetik igénybe.

(3) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők temető fenntartási hozzájárulási díjat nem fizetnek.

7. A temető üzemeltetése

12. § (1) Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik.

(2) A temetőben végzett tevékenység, munkavégzés a temető látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

8. A temető infrastrukturális létesítménye

13. § Az Önkormányzat a tulajdonában álló köztemetőkben a temetőkről és a temetkezésről 1999. évi XLIII. 9. §. (1) bekezdésében meghatározottat biztosítja.

9. Záró rendelkezések

14. § E rendelethatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a temetőkről és a temetkezésről szóló 20/2004.(XI.30.) önkormányzati rendelet.

15. § Ez a rendelet 2023. május 29-én lép hatályba.

1. melléklet a 7/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelethez

Temetési hely megváltásának, újraváltásának díjai

1. egyes sírhely 25 év: 10.000 Ft

2. kettes sírhely 25 év: 20.000 Ft

3. gyermek sírhely 25 év: 100 Ft

4. urnasírhely 25 év: 10.000 Ft

5. sírbolt 100 év: 50.000 Ft

6. urnafülke és urnasírhely 10 év: 100.000

7. urnasírbolt 50 év: 100.000 Ft

8. A temetési hely megváltásának és újraváltásának díjai ÁFA-t nem tartalmaznak.

2. melléklet a 7/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelethez

Temetői fenntartói hozzájárulás mértéke

1. A köztemetőkben a fenntartó Önkormányzattal szerződéses viszonyban teljesítő vállalkozókon és a kegyeleti szertartásokon kívül vállalkozásszerűen munkát végzőknek temetői fenntartói hozzájárulást kell fizetni az üzemeltető részére, amelynek mértéke napi 10.000 Ft + ÁFA.

2. A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybe vételéért a kegyeleti szertartási eseményeken a temetkezési szolgáltatóknak nem kell díjat fizetni az üzemeltető részére.