Csokonyavisonta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015. (V. 6.) önkormányzati rendelete

A települési támogatás keretében nyújtott ellátásokról szóló 2/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 05. 06- 2015. 05. 07

Csokonyavisonta községi Önkormányzat Képviselő-testülete

7/2015. (V. 6.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás keretében nyújtott ellátásokról

szóló 2/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet

módosításáról

1.§

A rendelet 4. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedülálló esetében a 250 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.


2. §


A rendelet 4. § (6) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

A lakhatási támogatás egy hónapra jutó összege


a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 40%-a, ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,


b) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át, de nem éri el annak 100 %-át


c) a lakásfenntartás elismert havi költségének 20%-a, ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át, de nem éri el annak 200%-át, egyedülálló esetében a 250 %-át,

de minimum havi 3.000 forint.


3 §.


A rendelet a következő 6/A §-al egészül ki:


(1)A támogatás kamatmentes szociális kölcsön formájában is nyújtható A szociális kölcsön különösen megállapítható víz-, szennyvíz-, hulladék-, áram-, díjtartozások, végelszámolások kifizetésére, illetve rendkívüli élethelyzetbe került személy részére.

A szolgáltatói számlák kifizetésére igényelt kamatmentes szociális kölcsön kérelemhez a végszámlák, szolgáltatói felszólítások másolatát csatolni kell.

(2) A kamatmentes kölcsönt lehetőleg azonos részletekben kell megállapítani, és lehetőleg 12 hónapon belül vissza kell fizetni.

(3) Nem részesíthető kölcsönben az a feltételeknek egyébként megfelelő személy, aki a korábban igénybe vett kölcsönét nem, vagy csak késedelmesen fizette vissza.




2


4 §.


A rendelet a következő 6/B §-al egészül ki:


(1) Jövedelemi és vagyoni viszonyokra való tekintet nélkül az idősek és a gyermekes családok részére a karácsonyi ünnepek, illetve iskola,- óvodakezdés előtt támogatás adható.

(2) A támogatás szempontjából idősnek minősül az a személy, aki a 60. életévét betöltötte. A támogatás megállapításához az oktatási- nevelési intézmény igazolását a kérelemhez csatolni kell.

(3) A támogatásról az önkormányzat anyagi lehetőségeinek függvényében a képviselő-testület dönt.

5 §.


A rendelet a következő 6/C §-al egészül ki:


(1) A települési támogatás kifejezetten gyógyszerköltség támogatására is megállapítható


- akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén 250 %-át nem haladja meg,

- és a kérelmező havi rendszeres gyógyszer költsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át túllépi


- és aki legalább 3 hónapig az orvos által igazolhatóan a gyógyszereket folyamatosan kiváltja


(2) A gyógyszertámogatás havi rendszerességgel is megállapítható, maximum egy év időtartamra. Összege az orvos által igazolt rendszeres havi gyógyszerköltség gyógyszertár által igazolt árának 70 %-a. A támogatás a 2. melléklet szerinti kérelem benyújtásával igényelhető.

Záró rendelkezések


6.§


Ez a rendelet kihirdetése napját követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyek elbírálásánál is alkalmazni kell. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



Csokonyavisonta, 2015. április 28.


Harasztia Attila                                                                                             Balla Róbert

 polgármester                                                                                           címzetes főjegyző


A rendelet kihirdetve: 2015. május 6.


Balla Róbert

címzetes főjegyző

Mellékletek