Nagyberki község képviselő testületének 17/2017 (XII.22..) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

Hatályos: 2017. 12. 23

Nagyberki Község Önkormányzat Képviselő-testületének

17/2017.(XII.22.) számú rendelete


A településkép védelméről



Nagyberki Község Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésének a)-h) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2)-(3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



I. FEJEZET

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK


  1. A rendelet célja, hatálya és értelmező rendelkezések

1.§


  1. E rendelet célja Nagyberki község sajátos településképének, épített környezetének társadalmi bevonás és konszenzus által történő védelme, megőrzése, alakítása
  • a helyi építészeti örökség egyedi védelme (a továbbiakban: helyi védelem) meghatározásával, a védetté nyilvánítás a védelem megszüntetés szabályozásával,
  • a településképi szempontból meghatározó területek meghatározásával,
  • a településképi követelmények meghatározásával,
  • a településkép-érvényesítési eszközök szabályozásával.
  1. A helyi védelem célja Nagyberki község településképe és történelme szempontjából meghatározó építészeti örökség kiemelkedő értékű elemeinek védelme, a jellegzetes karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása.

A helyi védelem alatt álló építészeti örökség a nemzeti közös kulturális kincs része, ezért fenntartása, védelmével összhangban lévő használata és bemutatása közérdek.

  1. A településképi szempontból meghatározó területek megállapításának célja Nagyberki jellegzetes, értékes, hagyományt őrző építészeti arculatát, településkarakterét meghatározó jellemzőkkel bíró településrészek lehatárolásával a településképi követelmények érvényesítése.
  2. E rendelet hatálya Nagyberki község teljes közigazgatási területének településképi védelmére terjed ki.
  3. A rendeletben nem szabályozott örökségvédelmi értékeket (műemlékek, régészeti lelőhelyek) a 2. függelék tartalmazza. Az ezekkel kapcsolatos szabályokat a kulturális örökség védelméről szóló törvény határozza meg.


II. Fejezet

A HELYI VÉDELEM


  1. A helyi védelem feladata, általános szabályai, önkormányzati kötelezettségek


2.§


  1. A helyi védelem feladata a helyi építészeti örökség feltárása, számbavétele, védetté nyilvánítása, megőrzése, a lakossággal való megismertetése. A helyi védelem alatt álló építészeti örökség károsodásának megelőzése, a károsodás csökkentésének vagy megszüntetésének elősegítése.
  2. A helyi védelem a település jellegzetes, értékes, illetve hagyományt őrző építészeti arculatát, településkarakterét meghatározó, az 1. mellékletben meghatározott építményekre, építményrészletekre, alkalmazott anyaghasználatra, tömegformálásra, homlokzati kialakításra, táj- és kertépítészeti alkotásra, egyedi tájértékre, növényzetre, szoborra, képzőművészeti alkotásra, utcabútorra terjed ki, amit a Képviselő-testület védettnek nyilvánít.



  1. A helyi védelem alá helyezés és a védelem megszűnésének szabályai


3.§

  1. A helyi védettség alá helyezésről, illetve annak megszűnéséről a Képviselő-testület e rendelet módosításával dönt.
  2. A helyi védelem alá helyezést, illetve annak megszüntetését bárki, írásban kezdeményezheti.
  3. A helyi védelem alá helyezés iránti kezdeményezésnek tartalmazni kell:
  • a védendő épület, épületrész pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám),
  • a védendő épületre, épületrészre vonatkozó szakszerű, rövid indokolást,


  • a védendő épület, épületrész rendeltetését és használatának módját.
  1. A helyi védelem megszüntetése iránti kezdeményezésnek tartalmazni kell:
  • a védett épület, épületrész pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám),
  • a védettség megszüntetésének rövid, szakszerű indokolását, fotódokumentációját,
  1. A helyi védettség alá helyezési, illetve annak megszüntetésére irányuló eljárás megindításáról az érdekelteket a helyben szokásos módon értesíteni kell.
  2. A helyi védettségre irányuló javaslatot a védelemről szóló döntést megelőzően a helyben szokásos módon, legalább 30 napra közzé kell tenni.
  3. A védetté nyilvánításhoz az örökségvédelmi hatástanulmány települési értékleltára, vagy a településrendezési eszköz megalapozó vizsgálatának az épített környezet, illetve a táji és természeti környezet értékeire vonatkozó vizsgálata szükséges.
  4. A helyi védelem alá helyezéssel vagy annak megszüntetésével kapcsolatos döntés előkészítéséről a települési főépítész bevonásával a polgármester gondoskodik.
  5. Helyi védelem alatt álló építmény nem bontható el, kivétel ez alól az életveszélyes, visszafordíthatatlan műszaki állapot.
  6. A települési főépítész, annak hiányában a jegyző a helyi építészeti örökségről nyilvántartást vezet, amely tartalmazza:
    • a védett érték megnevezését, védelmi nyilvántartási számát és azonosító adatait,
    • a védelem típusát,
    • a védett érték helymeghatározásának adatait, területi védelem esetén a védett terület lehatárolását, és
    • a védelem rövid indokolását.
  7. E rendelet, illetve e rendelet módosításával megállapított helyi védelmet, annak hatálybalépésétől számított tizenöt napon belül az önkormányzat jegyzője az ingatlanügyi hatóságnál kezdeményezi a védelem jogi jellegként való feljegyzését.


  1. Az egyedi védelemhez kapcsolódó tulajdonosi kötelezettségek




  1. Az 1. mellékletben szereplő, helyi védelem alatt álló építészeti értéket a tulajdonos köteles jókarbantartani, állapotát megóvni, a használat nem veszélyezheti az adott építészeti örökség fennmaradását.
  2. Az építmény romos állapotával nem veszélyeztetheti a közbiztonságot, vagy közvetlen környezetének használatát.


III. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ TERÜLETEK


  1. A településképi szempontból meghatározó területek megállapítása


5.§


  1. A településképi szempontból meghatározó területek jegyzéke

  • Régi falurész
  • Új falurész

  • Vadaskert puszta
  • Tervezett kertváros
  • Különleges területek
  • Gazdasági területek
    1. A településképi szempontból meghatározó területek térképi lehatárolását a 2. melléklet tartalmazza.
    2. Az (1) bekezdésben felsorolt területek településkép védelme szempontjából kiemelt területek.


IV. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI KÖVETELMÉNYEK


  1. Építmények anyaghasználatára vonatkozó általános építészeti követelmények

(település teljes területe)


6.§


  1. Az építményeken az adott környezettel nem harmonizáló, kirívó homlokzati és tetőfedési anyagok, illetve azok olyan jellegű színezése nem alkalmazható.
  2. E rendelet 2. melléklete szerinti településképi szempontból meghatározó területeken nem alkalmazható:
  • közterületről látható részen alumínium lemez, hullámpala, műanyag hullámlemez, hagyományostól eltérő színű (pl. kék, zöld) tetőfedés
  • a homlokzaton hullámlemez burkolat,
  • díszítő elemként csempe az ablakok körül,
  1. A település közigazgatási területén állandó használatra szánt hatósági műszaki engedéllyel nem rendelkező lakókocsi, és egyéb bódé jellegű építmény nem helyezhető el.
  2. Belterületen, közterületről látható kerítés nem lehet nagytáblás fém- vagy műanyag hullámlemez, illetve nád borítású.


  1. A településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó területi és egyedi építészeti követelmények


7.§


  1. A településképi szempontból meghatározó területre vonatkozó területi építészeti követelmények az alábbiak:
  • az elbontott építmények telkeit megfelelő tereprendezéssel, elkerítéssel kell a település arculatához illeszkedő módon kialakítani, fenntartani,
  • épületet úgy kell elhelyezni, hogy az a beépítés módjában, térmértékében, rendeltetésében, használat módjában, a terepalakítás, a csapadékvíz-elvezetés és a növénytelepítés vonatkozásában illeszkedjen környezete adottságaihoz,
  • az utcai kerítést az épület építészeti karakteréhez, anyaghasználatához, megjelenéséhez, településképi sajátosságaihoz illeszkedően kell kialakítani,
  • a kerítések megengedett magassága legfeljebb 2 méter. A környezethez igazodóan, kialakult utcaképet figyelembe véve választandó a tömör vagy az áttört jelleg,
  • a növények ültetése során nem javasolt a 3. mellékletben szereplő inváziós növényfajok telepítése.


  1. A településképi szempontból meghatározó területre vonatkozó egyedi építészeti követelmények az alábbiak:
  • az ingatlan fő funkcióját képviselő épületet jellemzően 22°- 45°, kertes mezőgazdasági területen 35°- 45° hajlású magastetővel kell kialakítani;
  • az ingatlan fő funkcióját betöltő épület tetőidomát a szomszédos telken álló, utcaképileg egy látványt adó épületekkel összhangban kell kialakítani;
  • az épületek közterületről látható homlokzatainak és tűzfalainak egy homlokzaton belüli részleges felújítása vagy átfestése nem megengedett;
  • lakóterületen magastetőt csillogásmentes (matt), felülettel kell kialakítani, a településképbe illő,- jellemzően natúr égetett cserép színárnyalataival megegyező színű égetett cserép, betoncserép, bitumenes zsindely, vagy cserépfedést utánzó fémlemez, 8 m-nél nagyobb fesztávú csarnokszerkezeteknél, illetve a kivételek esetében – trapézlemez kivételével – formájában és karakterében a cseréphez igazodó fedéssel vagy fémlemezfedéssel is építhető,
  • meglévő épület homlokzatán nem építhető be a homlokzatra jellemzőtől eltérő színű, valamint eltérő arányú nyílászáró;
  • az épületgépészeti és egyéb berendezéseket, azok tartozékaikat, klímaberendezést építészeti eszközökkel - lehetőség szerint - takartan kell telepíteni;
  • utcai kerítés kialakításához csak a településen hagyományos építőanyagok [kő, tégla, fa, kovácsoltvas, fém] valamint élő sövény alkalmazható, illetve ezek kombinációja is megengedett.


  1. A helyi védelemben részesülő elemekre vonatkozó építészeti követelmények


8.§


Az 1. mellékletben szereplő helyi védelemben részesülő értékekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények:

  • Az épületen végzett bármilyen építési munka esetén a hagyományos homlokzat és tömegarányok, párkány- és gerincmagasságok, nyílásrendek, a nyílások osztása, a homlokzati tagozatok megőrzendők.
  • Az épület úgy bővíthető, hogy az eredeti épület tömegformája, homlokzati kialakítása, utcaképi szerepe ne változzon, illetve gondosan mérlegelt kompromisszum árán a legkisebb kárt szenvedje. Az épület bővítése az épület mögött, fésűs beépítés esetén az oldalhatár mentén hosszirányban, illetve ha a telekszélesség lehetővé teszi, udvari keresztszárnnyal is lehetséges az utcai homlokzattól legalább 5 m-rel hátrahúzva. A keresztszárny szélessége a főépület szélességét nem haladhatja meg, és csak azzal azonos hajlásszögű és anyagú, szimmetrikus nyeregtetővel fedhető.
  • A belső átalakításokat az eredeti szerkezet és belső értékek tiszteletben tartásával kell megoldani.
  • A közmű szerelvények (villanyóra szekrény, gázmérő) valamint bármilyen, az épület eredeti megjelenését zavaró létesítmény, berendezés csak a közterületről nem látható épületrészen vagy takart kialakítással helyezhető el.


  1. Az egyes sajátos építmények, műtárgyak elhelyezése


9.§


  1. A teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére alkalmas területek Nagyberki helyi építési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben szereplő alábbi építési övezetek és övezetek:
  • Gazdasági területek;
  • Közlekedési és közmű területek.
  1. A teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére nem alkalmas területek a Nagyberki helyi építési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben szereplő alábbi építési övezetek és övezetek:
  • Falusias lakóterület,
  • Kertvárosi lakóterület,
  • Településközponti vegyes terület,
  • Különleges területek.
  1. A község belterületén és annak határától számított 200 m-en belül, kertes mezőgazdasági területen, tájképvédelmi területen, ökológiai hálózattal érintett területen különálló adótorony nem létesíthető (lásd 1. függelék).
  2. A műemléki környezetben légvezeték nem építhető.
  3. A fényszennyezés elkerülése érdekében szükséges az alábbi szempontok figyelembe vétele a közvilágítás és külső világító testek elhelyezése, korszerűsítése esetében:
  • el kell kerülni a hideg fehér fényű világítást, amely 500 nanométernél rövidebb hullámhosszúságú fényt tartalmaz,
  • a világítótestek ernyőzése olyan legyen, hogy a fényt oda irányítsa, ahol arra szükség van,
  • az utcákat amennyire csak lehet egyenletesen, és amennyire csak lehet alacsony intenzitással világítsuk meg,


  1. A reklámhordozókra vonatkozó településképi követelmények


10.§


  1. A településkép védelme szempontjából kiemelt területeken lévő közterületen és magánterületen reklámhordozó és reklám nem helyezhető el.
  2. Az (1) bekezdés alól évente 12 naptári hét időszakra a település szempontjából jelentős eseményről való tájékoztatás érdekében, illetve más jogszabályban meghatározottak szerint lehet eltérni.
  3. A település teljes területén, építmény homlokzatán, építési telek kerítésén, kerítéskapuján és támfalán kizárólag az ingatlan rendeltetési egységeiben folytatott kereskedelmi-, szolgáltató-, illetve vendéglátó tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó saját vállalkozást népszerűsítő berendezés (cég- és címtábla, cégér és ilyen célú reklám) létesíthető, a településképre vonatkozó előírások betartásával.
  4. Beépítésre nem szánt terület övezeteiben önálló reklámberendezés mérete 2 m2 nagyságot, a reklámhordozót tartó berendezések teljes magassága a 6 métert nem haladhatják meg.
  5. A saját vállalkozást népszerűsítő berendezések tartó-, illetve hordozó szerkezeteit, felületeit úgy kell kialakítani, hogy azok méretei, arányai és alkalmazott anyagai illeszkedjenek az érintett épület (építmény) építészeti megoldásaihoz, illetve a településképi környezethez.
  6. Utasváró felületének legfeljebb 30 %-án – egységes felületet alkotva – helyezhető el reklámhordozó és reklámhordozót tartó berendezés. Az utasváró tetején reklámhordozó és reklámhordozót tartó berendezés nem helyezhető el.
  7. A reklámhordozók és reklámhordozót tartó berendezések szerkezeti alapszínének és típusonkénti formájának azonosnak kell lennie.
  8. A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11/B. § (1) bekezdése és 1. melléklete szerint védett természeti területeken, Natura 2000 területeken, az ökológiai hálózat magterületén és ökológiai folyosó területén, egyedi tájérték, valamint a tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő területeken reklámhordozó és reklám – jogszabályban meghatározott kivétel – nem helyezhető el (lásd 1. függelék).



V. Fejezet

KÖTELEZŐ SZAKMAI KONZULTÁCIÓ


  1. Rendelkezés a szakmai konzultációról


11.§


  1. A településkép védelme érdekében építtető kérelmére az önkormányzati főépítész, illetve, ha az önkormányzat által főépítész nincs alkalmazásban, akkor a polgármester (a továbbiakban: a konzultáció felelőse) 8 napon belül szakmai tájékoztatást ad a településképi követelményekről.
  2. A szakmai konzultáció kötelező az építési tevékenység megkezdését megelőzően az Étv. 33/A. §-ban szabályozott egyedi bejelentéshez kötött építési tevékenységek esetében.
  3. A szakmai konzultáció az önkormányzat hivatalos helyiségében vagy a kérelem benyújtójának kérésre a helyszínen is lefolytatható.
  4. A kérelem papír vagy elektronikus formában nyújtható be az önkormányzat címre.
  5. A kérelmet a tulajdonos, a beruházó, vagy a tervező írásban kezdeményezi.
  6. A kérelmet az alábbi tartalmi követelménnyel kell benyújtani:
  • tervezett tevékenység helyszíne (cím, hrsz.),
  • tervezett tevékenység bemutatása,
  • a közterület felőli arculat bemutatása (fotó, megjelenés a közvetlen környezetben),
  • építési megjelenés vázlatos bemutatása.
  1. A szakmai konzultációról emlékeztetőt készít a konzultáció felelőse, amelyben rögzíti a nyilatkozatát, illetve a felvetett javaslatok lényegét.
  2. A konzultációkról a konzultáció felelőse nyilvántartást vezet.


VI. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁS


  1. A bejelentési eljárással érintett építmények, reklámhordozók, rendeltetésváltozások köre


12.§


A polgármester településképi bejelentési eljárást folytat le a reklámok és reklámhordozók elhelyezése tekintetében.



  1. A bejelentési eljárással részletes szabályai


13.§


  1. E rendelet hatálya alá tartozó területen reklám, reklámhordozó csak településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően helyezhető el.
  2. A településképi bejelentési eljárás a reklám és reklámhordozó elhelyezésével érintett telek tulajdonosa kérelmére indul.
  3. A kérelmet a polgármesteréhez kell benyújtani a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló kormányrendeletben rögzített tartalommal.
  4. A Polgármester a településképi bejelentési eljárást a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló kormányrendeletben meghatározottak szerint folytatja le.
  5. A Polgármester településképi bejelentési eljárásban hozott döntése ellen Nagyberki Község Képviselő-testületénél lehet fellebbezéssel élni.


14.§


A településképi bejelentési eljárás szempontjai:

  • a kérelem megfelel-e a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló kormányrendeletben meghatározott tartalmi és formai követelményeknek,
  • a reklám és reklámhordozó elhelyezése nem ellentétes az e rendeletben meghatározott településképi követelményekkel,



VII. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI KÖTELEZÉS, TELEPÜLÉSKÉPI BÍRSÁG


  1. A településképi kötelezési eljárás


15.§


  1. A polgármester e rendeletben meghatározott településképi követelmények teljesítése érdekében hivatalból vagy kérelemre kötelezési eljárást folytat le.
  2. A kötelezési eljárást a közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatásról szóló törvény szabályai alapján folytatja le a polgármester és szükségesetén kötelezést bocsát ki.
  3. A polgármester településképi kötelezés formájában - önkormányzati hatósági döntéssel – a településképi követelmények teljesülése érdekében az ingatlan tulajdonosát az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására kötelezheti.


  1. A településképi bírság kiszabásának esetkörei és mértéke


16.§


  1. A Polgármester településképi bírságot szabhat ki:
  • településképi követelmények be nem tartása,
  • a településképi bejelentés kezdeményezésének elmulasztása,
  • a településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése,
  • a településképi bejelentési döntést megelőzően megkezdett, a településképi bejelentési eljárás hatálya alá tartozó építési tevékenység esetén.
  1. A településképi kötelezettségek megszegése, illetve a településképi kötelezettség teljesítésének elmaradása esetén a kötelezett 50.000.- forinttól, 1.000.000.- forintig terjedő bírsággal sújtható.


  1. A településképi bírság kiszabásának és behajtásának módja


17.§


  1. A bírság összegét 30 naptári napon belül az Önkormányzat számlájára kell befizetni.
  2. A befizetési határidő letelte után az elmaradt befizetés ismételten kivethető és eljárási bírsággal sújtható.
  3. A településképi bírság adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, mely Nagyberki Község Önkormányzat bevételét képezi.


VIII. Fejezet

ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁSI ÉS ÖSZTÖNZŐ RENDSZER


  1. A településképi követelmények alkalmazásának önkormányzati ösztönzése


18.§


  1. A védett érték tulajdonosának kérésére a szokásos jó karban tartási feladatokon túlmenő, a védettséggel összefüggésben szükségessé váló, a tulajdonost terhelő munkálatok finanszírozásához az Nagyberki Község Önkormányzat támogatást adhat.
  2. A támogatás mértékét az önkormányzat Képviselő-testülete évente a költségvetésében határozza meg.
  3. Az egyedi helyi védelemmel érintett ingatlan tulajdonosa a helyi adó kivetésekor az erre vonatkozó rendelkezés szerint adókedvezményben, illetve adómentességben részesülhet. Az adókedvezmény mértéke:
  • védett épületre:……………………..
  • védett épületrészre:…………………
  1. Kérésére építményadó mentesség illeti meg a tulajdonost:
    • az épület szakszerű teljes felújítása esetén a befejezését követő 10 évig,
    • részleges felújítása esetén 5 évig.
  2. Az építési munkák végzésének idejére fizetendő közterület-használat díjat az Önkormányzat elengedi.
  3. Egyéb támogatást nyújt (pl. belépőjegyet ad valamely önkormányzati létesítménybe/eseményre).
  4. Az önkormányzat a védett érték jókarbantartását évenkénti településképi díjazás keretében díjazhatja, kitüntetheti: pl. önkormányzati dicséretet megszövegező táblával, tárgyi vagy pénzbeli díjazással.


IX. Fejezet

A RENDELET MELLÉKLETEI ÉS FÜGGELÉKEI




  1. E rendelet mellékletei:
  1. melléklet: Nagyberki helyi védett építészeti örökségének jegyzéke
  2. melléklet: Nagyberki településképi szempontból meghatározó területek jegyzéke
  3. melléklet: Telepítésre nem javasolt inváziós növényfajok
    1. E rendelet függelékei:
  1. függelék: Táj- és természetvédelmi szempontú kijelölés alatt álló területek
  2. függelék: Nagyberki 2017.09.18-án hatályos, védett ingatlanok listája, a hiteles hatósági nyilvántartás szerint



X. Fejezet

ZÁRÓ ÉS ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK




19.§


E rendelet 2017. december 22. napján lép hatályba.



  1. Hatályon kívül helyező rendelkezések

20.§


Hatályát veszti Nagyberki Község Önkormányzat Képviselő-testületének Nagyberki Helyi Építési Szabályzatáról szóló 6/2006. (IV. 20.) önkormányzati rendeletének:

  1. az 1. § (18) bekezdése,
  2. a 25. §,
  3. az 1. melléklete,
  4. az 1. függeléke.



Nagyberki, 2017. december 22.





…………………………………. sk

Deák Gyula

…………………………………. sk

Kaposvölgyiné Dr. Hangyál Margit

polgármester

jegyző





  1. melléklet a 17/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelethez


Nagyberki helyi védett építészeti örökségének jegyzéke


ssz

név

cím

hrsz.

1

Kereszt

Kossuth L. u. 37.

98.

2

Kereszt

Kossuth L. u. 2.

218.

3

Emlékmű

Kossuth L. u. 2.

218.

4

Kereszt

Régi Temető

312.

5

Kereszt

Kata-hegy

1234.

6

Lakóház

Kossuth L. u. 37.

98.

7

Emlékmű

Kisberki út 59.

655/2.

8

Kereszt

Kisberki út 59.

655/2.




  1. melléklet a 17/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelethez


Nagyberki településképi szempontból meghatározó területek jegyzéke



      Településközpontok

      Régi falurész

      Új falurész

      Kisberki

      Vadaskert puszta

      Tervezett kertváros

      Különleges területek

      Gazdasági területek

      Zártkertek







  1. melléklet a 17/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelethez


Telepítésre nem javasolt inváziós növényfajok:



  1. függelék a 17/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelethez


Táj- és természetvédelmi szempontú kijelölés alatt álló területek:



az Országos Területrendezési Tervről szóló 2003. évi XXVI. törvényben (OTrT) megjelent nemzeti ökológiai hálózat magterület és ökológiai folyosó övezete


az OTrT-ben megjelent tájképvédelmi szemponból kiemelten kezelendő terület övezete



  1. függelék a 17/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelethez


Nagyberki 2017.09.18-án hatályos, védett ingatlanok listája, a hiteles hatósági nyilvántartás szerint:


megye

település neve

helyrajzi szám

védettség jogi jellege

azonosító

védett örökségi érték neve

Somogy

Nagyberki

0112

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

0113/1

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

0115/10

régészeti lelőhely

32372

Csillétől délre, Szalacskai-erdei halomsírcsoport

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

0115/5

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

0115/6

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

0118

régészeti lelőhely

32372

Csillétől délre, Szalacskai-erdei halomsírcsoport

Somogy

Nagyberki

0121

régészeti lelőhely

32372

Csillétől délre, Szalacskai-erdei halomsírcsoport

Somogy

Nagyberki

0124/14

kiemelten védett régészeti lelőhely

32370

Szalacska-Szent-kúti halomsírok

Somogy

Nagyberki

0124/15

kiemelten védett régészeti lelőhely

32370

Szalacska-Szent-kúti halomsírok

Somogy

Nagyberki

0124/18

kiemelten védett régészeti lelőhely

32370

Szalacska-Szent-kúti halomsírok

Somogy

Nagyberki

0124/19

kiemelten védett régészeti lelőhely

32370

Szalacska-Szent-kúti halomsírok

régészeti lelőhely

47873

Kecskési - horó

Somogy

Nagyberki

0124/20

kiemelten védett régészeti lelőhely

32370

Szalacska-Szent-kúti halomsírok

régészeti lelőhely

47873

Kecskési - horó

Somogy

Nagyberki

0125

régészeti lelőhely

88033

Szalacskai földvártól nyugatra (volt TSZ-szőlő)

Somogy

Nagyberki

0126

régészeti lelőhely

88033

Szalacskai földvártól nyugatra (volt TSZ-szőlő)

Somogy

Nagyberki

0127/3

régészeti lelőhely

88033

Szalacskai földvártól nyugatra (volt TSZ-szőlő)

Somogy

Nagyberki

0127/6

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

0127/7

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

0129

régészeti lelőhely

47873

Kecskési - horó

Somogy

Nagyberki

0130/1

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

47873

Kecskési - horó

Somogy

Nagyberki

0131

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

0134

kiemelten védett régészeti lelőhely

47877

Szalacskai halomsírmező Szalacskai majori csoportja

Somogy

Nagyberki

0136/1

kiemelten védett régészeti lelőhely

32370

Szalacska-Szent-kúti halomsírok

régészeti lelőhely

47873

Kecskési - horó

Somogy

Nagyberki

0136/3

kiemelten védett régészeti lelőhely

32370

Szalacska-Szent-kúti halomsírok

Somogy

Nagyberki

0136/4

régészeti lelőhely

47873

Kecskési - horó

Somogy

Nagyberki

0144/10

kiemelten védett régészeti lelőhely

47877

Szalacskai halomsírmező Szalacskai majori csoportja

Somogy

Nagyberki

0144/11

kiemelten védett régészeti lelőhely

47877

Szalacskai halomsírmező Szalacskai majori csoportja

56873

Szalacskai halomsírmező Piaci-réti csoportja

Somogy

Nagyberki

0144/12

kiemelten védett régészeti lelőhely

47877

Szalacskai halomsírmező Szalacskai majori csoportja

Somogy

Nagyberki

0144/14

kiemelten védett régészeti lelőhely

47877

Szalacskai halomsírmező Szalacskai majori csoportja

Somogy

Nagyberki

0144/15

kiemelten védett régészeti lelőhely

47877

Szalacskai halomsírmező Szalacskai majori csoportja

Somogy

Nagyberki

0144/18

kiemelten védett régészeti lelőhely

47877

Szalacskai halomsírmező Szalacskai majori csoportja

Somogy

Nagyberki

0144/19

kiemelten védett régészeti lelőhely

47877

Szalacskai halomsírmező Szalacskai majori csoportja

Somogy

Nagyberki

0144/2

kiemelten védett régészeti lelőhely

47877

Szalacskai halomsírmező Szalacskai majori csoportja

Somogy

Nagyberki

0144/4

kiemelten védett régészeti lelőhely

56873

Szalacskai halomsírmező Piaci-réti csoportja

Somogy

Nagyberki

0144/8

kiemelten védett régészeti lelőhely

47877

Szalacskai halomsírmező Szalacskai majori csoportja

Somogy

Nagyberki

0144/9

kiemelten védett régészeti lelőhely

47877

Szalacskai halomsírmező Szalacskai majori csoportja

Somogy

Nagyberki

0145

kiemelten védett régészeti lelőhely

47877

Szalacskai halomsírmező Szalacskai majori csoportja

Somogy

Nagyberki

0149

kiemelten védett régészeti lelőhely

56873

Szalacskai halomsírmező Piaci-réti csoportja

Somogy

Nagyberki

0155

kiemelten védett régészeti lelőhely

56873

Szalacskai halomsírmező Piaci-réti csoportja

Somogy

Nagyberki

0162/1

régészeti lelőhely

53352

Ló-legelő

Somogy

Nagyberki

0172/8

régészeti lelőhely

47876

Pallavicini kastély

Somogy

Nagyberki

0172/9

régészeti lelőhely

47876

Pallavicini kastély

Somogy

Nagyberki

046

műemléki környezet

4484 [29476]

Volt Vigyázó-kastély ex-lege műemléki környezete

Somogy

Nagyberki

047

műemléki környezet

4484 [29476]

Volt Vigyázó-kastély ex-lege műemléki környezete

Somogy

Nagyberki

048/1

műemléki környezet

4484 [29476]

Volt Vigyázó-kastély ex-lege műemléki környezete

Somogy

Nagyberki

073/1

régészeti lelőhely

89949

Alsó-Rákos

Somogy

Nagyberki

073/2

régészeti lelőhely

89949

Alsó-Rákos

Somogy

Nagyberki

073/3

régészeti lelőhely

89949

Alsó-Rákos

Somogy

Nagyberki

073/4

régészeti lelőhely

89949

Alsó-Rákos

Somogy

Nagyberki

073/5

régészeti lelőhely

89949

Alsó-Rákos

Somogy

Nagyberki

118/2

műemléki környezet

10208 [29465]

Magyarok Nagyasszonya szoborcsoport ex-lege műemléki környezete

Somogy

Nagyberki

118/4

műemlék

10208 [8026]

Magyarok Nagyasszonya szoborcsoport

műemléki környezet

4484 [29476]

Volt Vigyázó-kastély ex-lege műemléki környezete

Somogy

Nagyberki

1238

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1275

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1277

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1278

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1279

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1280

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1281

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1282

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1283

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1284

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1285

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1286/1

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1286/2

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1287

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1288

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1289/1

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1289/2

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1290

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1291

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1292

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1293

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1294

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1295/1

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1295/2

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1296

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1297

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1298

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1299

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1300/1

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1300/2

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1301

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1302

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1303

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1304

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1305

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1306

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1307

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1308

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1309

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1310

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1311

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1312

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1313

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

1352

régészeti lelőhely

47872

Szalacska - Kecskés - dűlő

Somogy

Nagyberki

258

műemléki környezet

10208 [29465]

Magyarok Nagyasszonya szoborcsoport ex-lege műemléki környezete

Somogy

Nagyberki

48

műemléki környezet

10208 [29465]

Magyarok Nagyasszonya szoborcsoport ex-lege műemléki környezete

Somogy

Nagyberki

66

műemléki környezet

4484 [29476]

Volt Vigyázó-kastély ex-lege műemléki környezete

Somogy

Nagyberki

67/2

műemléki környezet

4484 [29476]

Volt Vigyázó-kastély ex-lege műemléki környezete

Somogy

Nagyberki

67/3

műemlék

4484 [8027]

Volt Vigyázó-kastély

műemléki környezet

10208 [29465]

Magyarok Nagyasszonya szoborcsoport ex-lege műemléki környezete

Somogy

Nagyberki

67/4

műemlék

4484 [8027]

Volt Vigyázó-kastély

Somogy

Nagyberki

67/5

műemlék

4484 [8027]

Volt Vigyázó-kastély

Somogy

Nagyberki

68

műemléki környezet

4484 [29476]

Volt Vigyázó-kastély ex-lege műemléki környezete

Somogy

Nagyberki

69

műemléki környezet

4484 [29476]

Volt Vigyázó-kastély ex-lege műemléki környezete

Somogy

Nagyberki

70/2

műemléki környezet

4484 [29476]

Volt Vigyázó-kastély ex-lege műemléki környezete

10208 [29465]

Magyarok Nagyasszonya szoborcsoport ex-lege műemléki környezete

Somogy

Nagyberki

70/4

műemléki környezet

4484 [29476]

Volt Vigyázó-kastély ex-lege műemléki környezete

10208 [29465]

Magyarok Nagyasszonya szoborcsoport ex-lege műemléki környezete

Somogy

Nagyberki

70/5

műemléki környezet

4484 [29476]

Volt Vigyázó-kastély ex-lege műemléki környezete

10208 [29465]

Magyarok Nagyasszonya szoborcsoport ex-lege műemléki környezete

Somogy

Nagyberki

73

műemléki környezet

4484 [29476]

Volt Vigyázó-kastély ex-lege műemléki környezete

Somogy

Nagyberki

74

műemléki környezet

4484 [29476]

Volt Vigyázó-kastély ex-lege műemléki környezete

Somogy

Nagyberki

75

műemléki környezet

4484 [29476]

Volt Vigyázó-kastély ex-lege műemléki környezete

Somogy

Nagyberki

76/1

műemléki környezet

4484 [29476]

Volt Vigyázó-kastély ex-lege műemléki környezete

Somogy

Nagyberki

76/2

műemléki környezet

4484 [29476]

Volt Vigyázó-kastély ex-lege műemléki környezete

10208 [29465]

Magyarok Nagyasszonya szoborcsoport ex-lege műemléki környezete

Somogy

Nagyberki

77/2

műemléki környezet

10208 [29465]

Magyarok Nagyasszonya szoborcsoport ex-lege műemléki környezete

Somogy

Nagyberki

801/2

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

nyilvántartott műemléki érték

4483 [8028]

Várrom

Somogy

Nagyberki

801/3

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

801/4

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

802

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

803

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

804

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

805

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

806

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

807

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

808

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

809/1

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

809/2

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

809/3

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

811

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

812

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

813

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

814

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

815

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

816

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

817/1

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

818/3

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

818/4

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

819/1

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

821/1

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

822/1

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

831

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

832

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

833

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

834

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

835

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

836/1

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

836/2

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

837

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

838

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

839

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

840

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

841

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

842

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

843

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

844/1

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

844/2

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

845/1

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

845/2

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

846

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

847

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

848

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

849

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

850

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

851

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

852

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

853

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

854

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

855

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

856

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

857

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

858

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

859

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

861/1

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

861/2

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

862

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

863/1

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

863/2

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

864

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

865

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

866

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

867/1

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

867/2

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

868

régészeti lelőhely

47866

Csillei - rész

Somogy

Nagyberki

875

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

876

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

877

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

878

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

879

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

880

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

881

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

882

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

883/2

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

885

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

886

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

887/1

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

887/2

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

888

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

889/1

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

889/3

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

889/4

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

889/5

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

892

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

893

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

894

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

895

kiemelten védett régészeti lelőhely

47862

Szalacska - középkori templom

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

896/1

kiemelten védett régészeti lelőhely

47862

Szalacska - középkori templom

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

896/2

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

896/3

kiemelten védett régészeti lelőhely

47862

Szalacska - középkori templom

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

896/4

kiemelten védett régészeti lelőhely

47862

Szalacska - középkori templom

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

897

kiemelten védett régészeti lelőhely

47862

Szalacska - középkori templom

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

898

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

899

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

900

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

901

kiemelten védett régészeti lelőhely

47862

Szalacska - középkori templom

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

902

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

903

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

904

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

905

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

906

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

907

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

908

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

910

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

911/1

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

911/2

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

912

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

913

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

914

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

915

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

916

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

917

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

918

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

919

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

921/1

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

921/2

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

922

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

923

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

924

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

925

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

926/1

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

926/2

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

928

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

929

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

930/1

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

930/2

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

931/1

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

931/2

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

932

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

933

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

934

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

935

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

936

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

937

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

939

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

941

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

942/1

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

942/2

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

943

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

944

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

945

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

946

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

947

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

948

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

949

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

950

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

951

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

952

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

953/1

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

953/2

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

954

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

955

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

956

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

957/1

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

957/2

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

957/3

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

958

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

959

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

960

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

961

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

962

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

963

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

964

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

965

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

966

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

967

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

968

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

969/1

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

969/2

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

970

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

971

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

972/1

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

972/2

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

973

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár

Somogy

Nagyberki

974

kiemelten védett régészeti lelőhely

47869

Szalacska földvár