Kisberény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

A köztemető használatának rendjéről

Hatályos: 2023. 07. 01

Kisberény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

A köztemető használatának rendjéről

2023.07.01.

Kisberény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4), 40. § (1), (2), (3) és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet területi hatálya a Kisberény 165. helyrajzi számú, Kisberény Községi Önkormányzat tulajdonában lévő köztemetőre (a továbbiakban: temető) terjed ki.

2. A temető fenntartása és üzemeltetése

2. § A temető fenntartásáról és üzemeltetéséről Kisberény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete kegyeleti közszolgáltatási szerződés útján gondoskodik.

3. § A szabályozás célja, hogy a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa - megkülönböztetés nélkül és az elhunyt végakarata szerint - az elhunytakat megillető jogokat, a végtisztesség megadása, az emberhez méltó temetés garantálása érdekében. A rendelet szabályozza a temető használatának és működésének rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

4. § A rendelet hatálya Kisberény község közigazgatási területén található, az önkormányzat tulajdonában lévő valamennyi (lezárt vagy működő) temetőre és létesítményeire, a temetésekkel kapcsolatos temetkezési tevékenységre terjed ki.

5. § Az Üzemeltető évente köteles az önkormányzatot a kegyeleti közszolgáltatási tevékenységéről, e tevékenységgel kapcsolatos bevételeiről és kiadásairól tájékoztatni. Az üzemeltető a tájékoztatót a tárgyévet követően köteles a képviselő-testület elé terjeszteni.

6. § A temető fenntartásának költségeit az Önkormányzat biztosítja a temetkezési szolgáltatások nyújtásából befolyt díjakból (1. és 2.sz. melléklet) és egyéb bevételekből.

7. § A temető Üzemeltetője, amennyiben a kegyeleti közszolgáltatás mellett temetkezési szolgáltatást is végez, köteles a kegyeleti közszolgáltatást más gazdasági tevékenységétől, így a temetkezési szolgáltatástól számvitelileg elkülöníteni.

3. A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek

8. § A temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételekről az Üzemeltető gondoskodik.

9. § (1) A temetkezési szolgáltatásokat az eltemettető által megbízott, az arra megfelelő engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozó – temetkezési szolgáltató – végezheti.

(2) Az Üzemeltető a temetkezési szolgáltatást végző vállalkozókat – a jogszabályi feltételek betartásával és betartatásával – a temetőbe köteles beengedni és részükre a temetkezési szolgáltatási tevékenység feltételeit biztosítani.

10. § (1) A temető belső úthálózatának gépjárművel is járhatónak kell lennie.

(2) A temető útjainak karbantartásáról, tisztántartásáról, sár-, hó- és síkosságmentesítéséről az Önkormányzat gondoskodik.

(3) A temető parkolójának tisztántartása, hó- és síkosságmentesítése az Önkormányzat feladata.

11. § (1) A temető területén szükséges kertészeti feladatok koordinálását Üzemeltető végzi.

(2) A temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése, minden látogató kötelessége.

12. § A ravatalozó rendszeres takarításáról és szükség szerinti fertőtlenítéséről az Üzemeltető – a közegészségügyi és higiéniai előírásoknak megfelelő módon – köteles gondoskodni.

13. § Az Önkormányzat gondoskodik a temetőben keletkező hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról a törvényben előírt feltételek betartásával.

4. A temető és a ravatalozó használata, igénybevétele

14. § A temetőben mind egyházi, mind polgári szertartással lebonyolítható temetés.

15. § (1) A temető nyitvatartási ideje:

a) Március 1-től szeptember 30-ig 7.00 órától 20.00 óráig;

b) Október 1-től február 28-ig 8.00 órától 17.00 óráig, kivéve október 28-tól november 4-ig, ekkor éjjel-nappal folyamatosan.

(2) A temetőben csak a nyitvatartási időben lehet tartózkodni.

16. § (1) A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Tilos minden olyan magatartás vagy tevékenység, amely a kegyeleti érzést sértheti.

(2) A megváltott temetési helyek gondozásáról, fenntartásáról a temetési hely fölött rendelkező köteles gondoskodni.

(3) A temetőben kiskorú gyermek csak felügyelettel tartózkodhat.

(4) A temetőbe állatot – a vakvezető kutya, a munka- és szolgálati kutya kivételével – bevinni tilos.

17. § (1) A temetőben munkát – a sírgondozás és a sírok beültetése kivételével – csak az Üzemeltetővel egyeztetett és általa engedélyezett időben lehet végezni.

(2) A temetőben építési munka csak úgy végezhető, hogy az a talajt és a sírokat ne szennyezze.

(3) A temetőben a sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(4) Építési, bontási hulladék a temető területén nem tárolható, azt a munkálatokat végzőnek haladéktalanul el kell szállítania.

(5) A temetőben gyertyát, mécsest gyújtani csak a tűzvédelmi előírások betartásával lehet.

(6) Avart, kerti hulladékot, elszáradt koszorút, virágot és egyéb növényzetet vagy hulladékot a temetőben égetni tilos.

(7) A temető területéről sírkövet, síremléket, sírjeleket (fejfát) kiszállítani csak – az erre szóló jogosultság igazolását követően – az Üzemeltető írásos engedélyével lehet.

(8) A temető területén – beleértve a temető kerítését is – reklám, plakát, hirdetés nem helyezhető el.

(9) A temetőben elhelyezett tárgyakért, valamint a sírok és síremlékek esetleges megrongálásáért sem az önkormányzatot sem az Üzemeltetőt anyagi felelősség nem terheli.

(10) A temetkezési hely műszaki állapotának megromlása esetén a helyreállítás a rendelkezni jogosult kötelezettsége. Ezen kötelezettség elmulasztásakor az Üzemeltető a kötelezettet felszólíthatja a helyreállításra, majd veszélyelhárítás végett elrendelheti a síremlék, eltávolítását.

18. § (1) A temetőbe járművel behajtani és ott közlekedni tilos.

(2) Az (1) bekezdés nem vonatkozik:

a) a mozgáskorlátozottakra;

b) a temetkezési szolgáltatókra;

c) az Üzemeltető által kiadott engedéllyel rendelkező magánszemélyekre és azokra a vállalkozókra, akik a temetőfenntartási hozzájárulás díját megfizették;

d) az Üzemeltető gépjárművére.

19. § A ravatalozó helyiségét legalább fél órával a gyászszertartás kezdete előtt, a felravatalozás megtörténte után ki kell nyitni és a gyászolók rendelkezésére kell azt bocsátani.

20. § A temető Üzemeltetője a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

5. A temetési helyek gazdálkodási szabályai

21. § (1) Az elhunytat a kötelezett kérelmére az általa megjelölt temetési helyre kell temetni, ha az elhalálozás hely szerinti település köztemetőjében megjelölt temetési hely felett a kérelmezőnek rendelkezési joga van.

(2) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(3) Felnőtt sírba a koporsón kívül további két urna helyezhető el.

(4) Urna a lezárt temetőben lévő sírban külön megváltási díj nélkül elhelyezhető.

(5) Urnasírhelyben – férőhelytől függően – egy, kettő, vagy négy urna helyezhető el.

(6) Sírboltba (kriptába) annyi elhunyt temethető, amennyi – kettő, négy – férőhelyre azt építették.

(7) A sírboltok temetőn belüli elhelyezését az Üzemeltető az önkormányzattal való előzetes egyeztetést követően jelöli ki.

22. § (1) Rátemetés csak a sírnyitásra vonatkozó szabályok alkalmazásával végezhető és csak akkor engedélyezhető, ha a sírhelytáblát még nem zárták le.

(2) Lezárt sírhelytábla temetési helyére koporsós temetés csak sírboltba vagy kettős sírhelybe engedélyezhető.

23. § (1) Azoknak az elhunyt személyeknek, akik a település közéletében kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, a Képviselő-testület díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelyben – a sírnyitás szabályainak megtartásával és díjfizetés mellett – az elhunyt özvegye is eltemethető.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunyt hozzátartozói, azok hiányában az Üzemeltető köteles gondoskodni.

6. A sírhelyek méretezése, a sírjelek alkalmazása

24. § A temetőben lévő temetési helyek a következők:

a) felnőtt egyszemélyes sírhelyek;

b) felnőtt kétszemélyes sírhelyek;

c) gyermek sírhelyek (14 éves korig);

d) négyszemélyes urnasírhelyek;

e) urnafülkék;

f) kétszemélyes sírboltok;

g) négyszemélyes sírboltok;

h) díszsírhelyek;

25. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) Felnőtt egyszemélyes sírhely: belső méret: 2,1 méter hosszú, 1 méter széles; külső méret: 2,7 méter hosszú, 1,6 méter széles;

b) Felnőtt egyszemélyes mélyített sírhely méret: 2,1 méter hosszú, 1 méter széles; külső méret: 2,7 méter hosszú, 1,6 méter széles;

c) Felnőtt kétszemélyes sírhely: belső méret: 2,1 méter hosszú, 1,9 méter széles; külső méret: 2,7 méter hosszú, 2,5 méter széles;

d) Gyermek sírhely: belső méret: 1,3 méter hosszú, 0,6 méter széles; külső méret: 1,9 méter hosszú, 1,2 méter széles;

e) Négyszemélyes urnasírhely: belső méret: 0,8 méter hosszú, 0,6 méter széles; külső méret: 1,4 méter hosszú, 1,2 méter széles;

f) Kétszemélyes sírbolt: belső méret: 2,2 méter hosszú, 2,1 méter mély, 1 méter széles; külső méret: 2,8 méter hosszú 1,6 méter széles;

g) Négyszemélyes sírbolt: belső méret: 2,2 méter hosszú, 2,1 méter mély, 2,6 méter széles; külső méret: 2,8 méter hosszú 3,2 méter széles.

(2) Az (1) bekezdés e) pontjában megjelöltet kivéve, koporsós rátemetésre van lehetőség. Ebben az esetben a felső koporsó aljzatának a talajszinttől 1,6 m mélységbe kell kerülnie.

(3) A sírbolt földfelszíntől számított magassága legfeljebb 0,5 méter, az arra helyezett sírjel magassága (járdaszinttől) legfeljebb gyermek síroknál 1,2 méter, felnőtt síroknál 1,5 méter lehet. Sírboltra tető nem helyezhető.

(4) Sírboltban urnák is elhelyezhetők koporsók mellett vagy helyett. Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is elhelyezhető. Felnőtt sírhely megváltási díjának befizetése mellett a felnőtt sírhelybe 14 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.

(5) Amennyiben a sírboltot csak urnák elhelyezésére veszik igénybe, annak mérete ez esetben is megegyezik a koporsó befogadására alkalmas sírbolt méretével.

(6) A sírok egymástól való oldaltávolságának 0,6 méternek kell lennie úgy, hogy a járdák azonos magasságban összeérjenek.

(7) A sírdombok magassága legfeljebb 0,5 méter lehet.

26. § (1) A sírjel nem foglalhat el az e rendeletben meghatározott temetési hely külső méreténél nagyobb területet.

(2) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet az Üzemeltető felszólítására 15 napon belül el kell távolítani. Amennyiben a felszólítás eredménytelen, úgy a sírjelet az Üzemeltető a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy költségére eltávolítja.

(3) Balesetveszélyes sírjel felállítása tilos.

(4) A sírjel felállításánál a fejrész és a keret között szilárd kapcsolatot kell létesíteni. A sírjel felállítója a sírjel méretéhez igazodó, de legalább két darab acélcsapot köteles beépíteni a keret és a fejrész közé. A csapok beépítése a sírjel helyreállítása esetén is kötelező.

(5) Az Üzemeltető nem járulhat hozzá olyan sírjel felállításához, amelyből a csapok hiányoznak.

(6) Ha az Üzemeltető az (5) bekezdésben foglalt kötelezettségét megszegi, úgy az ebből eredő károkért teljes anyagi és erkölcsi felelősséggel tartozik.

7. A kegyeleti tárgyak, a növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai

27. § (1) A temetőben csak a sírok, síremlékek, urnahelyek díszítésére szolgáló, a kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el.

(2) A temetési hely külső határvonalain kívül növényzet nem telepíthető és – a (3) bekezdésben foglalt kivétellel – műtárgy nem helyezhető el. Az engedély nélkül elhelyezett vagy a temető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket az Üzemeltető eltávolítja, vagy az azt elhelyezővel eltávolíttatja.

(3) Az Üzemeltető előzetes hozzájárulásával és az általa kijelölt helyen – a közlekedés és a temetkezési tevékenység rendjének zavarása nélkül – pad állítható.

(4) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók el.

(5) Fát, cserjét a temető területén magánszemély nem ültethet, kivéve a sírra ültetett olyan növényt, amely teljes kifejlettségében 1,2 méternél nem magasabb és átmérője 0,6 méternél nem több.

28. § (1) A temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése minden látogató kötelessége.

(2) A kegyeleti tárgyakat, növényeket és egyéb díszítő anyagokat rongálni, eltávolítani, szennyezni, a temetőben hulladékot eldobni vagy lerakni tilos.

29. § (1) A temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

(2) A sírhelyek gondozása csak úgy végezhető, hogy az ne sértse mások kegyeleti érzéseit és ne akadályozzon másokat a sírgondozásban.

(3) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható, azt az Önkormányzat által elhelyezett hulladékgyűjtőkben kell elhelyezni.

(4) A sírhelyek gondozása és egyéb munkavégzés során más temetési hely nem sérülhet.

30. § A sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani vagy sírfeltöltésre használni tilos.

8. A kegyeleti közszolgáltatások feltételei

31. § Az elhunytak szállításánál, ravatalozásánál, eltemetésénél a legnagyobb gonddal és a kegyeleti szabályok szigorú betartásával kell eljárni.

32. § A temetés és a gyászszertartás időpontját – a temetésről gondoskodó igényeinek figyelembevételével – az Üzemeltető állapítja meg. Ehhez az időponthoz a szertartást végző személyek is kötelesek alkalmazkodni.

33. § (1) A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára a búcsúztatás, szertartás megkezdéséig, illetve annak ideje alatt, a ravatalozó épületén belül – nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani az oszlási, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(2) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen, lezárt állapotban kell felravatalozni és azt felnyitni nem szabad.

9. A temetési helyek megváltása, újraváltása és díjai

34. § (1) A temetési helyeket – a díszsírhelyek, valamint a köztemetés céljára szolgáló sírhelyek kivételével – az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemettetésre kötelezettnek meg kell váltania és ezért megváltási díjat kell fizetnie.

(2) Temetési helyet megváltani – a kétszemélyes sírhely üresen maradó részének kivételével – csak a haláleset bekövetkezése miatt lehet, kivéve egyenesági hozzátartozó hiányában kérelemre korábban is megváltható.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog – megváltás – időtartama:

a) sírhelyek esetén a koporsós temetés, illetve a rátemetés napjától számított 25 év;

b) urnafülke esetén 50 év;

c) urnasírhely esetén 25 év;

d) sírbolt esetén 60 év;

(4) A megváltási idő letelte után a temetési helyek – a (3) bekezdés szerinti időtartamra – újraválthatók.

(5) A temetési hely azonos időtartamra akkor váltható meg újra, ha a temető vagy a sírtábla nem kerül lezárásra vagy átrendezésre. A használati idő korlátozása esetén a díj arányos részét vissza kell téríteni.

(6) A megváltási idő lejárta előtt az elhunytnak a hozzátartozó általi áttemettetése esetén a díjból nem jár visszatérítés.

(7) A megváltott temetési helyet az azt megváltó személy adásvétel vagy csere tárgyává nem teheti.

35. § (1) A temetési helyek megváltási díjait a rendelet 1. melléklete, az újraváltási díjakat a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) A díjak mértékét Kisberény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete évente felülvizsgálja.

10. A temetőfenntartási hozzájárulás díja; a temető létesítményei és a Közszolgáltató által biztosított szolgáltatások igénybevételének díjai

36. § (1) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők – a temetkezési szolgáltatókat ide nem értve – minden megkezdett nap után temetőfenntartási hozzájárulást kötelesek fizetni.

(2) A vállalkozásszerűen munkát végzők a temetőbe gépjárművel való behajtásért behajtási díjat kötelesek fizetni az Önkormányzatnak.

(3) Vállalkozói tevékenység a temetőben csak munkanapokon engedélyezhető.

(4) A temetőfenntartási hozzájárulás és a temetőbe való behajtás díjának mértékét e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

37. § (1) A temetőn belül az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, az urnaelhelyezéssel, sírásással, sírbahelyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel, exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az Önkormányzat létesítményeinek, berendezéseinek, továbbá az Üzemeltető szakszemélyzetének – az Üzemeltető által biztosított szolgáltatásoknak – az igénybevétele kötelező.

(2) Az Üzemeltető az (1) bekezdés szerinti szolgáltatások és a létesítmények, berendezések igénybevételének biztosítását – a díj megfizetésének elmulasztását és a más szolgáltató általi korábbi lefoglalás esetét kivéve – nem tagadhatja meg.

38. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában lévő temetői létesítmények, berendezések igénybevételéért az Üzemeltető bruttó 10.000 Ft; más temetkezési szolgáltatók bruttó 50.000,-Ft. igénybevételi díjat kötelesek fizetni az Önkormányzatnak.

(2) Az Üzemeltető szakszemélyzetének és berendezéseinek – az általa biztosított, a 37. § (1) bekezdésében említett szolgáltatásoknak – az igénybevétele kötelező, a temetkezési szolgáltatók e rendelet 4. melléklete szerinti igénybevételi díjat kötelesek fizetni.

11. A temetési szolgáltatás, továbbá a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának temetői rendje

39. § (1) A temetőben a temetkezési szolgáltatási és egyéb vállalkozási tevékenységet előzetesen az Üzemeltetőnél be kell jelenteni.

(2) Vasárnap és ünnepnapon, továbbá pihenőnapon a temetőben – a temetkezési szolgáltatók és az Üzemeltető kivételével – munka nem végezhető.

(3) Az Üzemeltető feladata annak ellenőrzése, hogy a temetkezési szolgáltatók és a temetőben egyéb vállalkozási tevékenységet végzők rendelkeznek-e a jogszabályban előírt szükséges követelményekkel.

(4) Az Üzemeltetőnek – e rendelet 37. § (1) bekezdése alapján – a temetkezési szolgáltatásokra vonatkozó feltételeknek is meg kell felelnie.

12. Záró rendelkezések

40. § E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Kisberény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésről szóló többször módosított 6/2000. (XI.6.) önkormányzati rendelete.

41. § Ez a rendelet 2023. július 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 11/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelethez

Temetési helyek megváltási díjai
Temetési hely jellege Egyszeri megváltás díja

1. Egyszemélyes felnőtt sírhely (újra váltási idő 25 év) 10.000,-Ft.

Rátemetés esetén 5.000,-Ft.

2. Kétszemélyes felnőtt sírhely (újra váltási idő 25 év) 20.000,-Ft.

3. Gyermek sírhely (újra váltási idő 25 év) 5.000,-Ft.

4. Négyszemélyes urnasírhely (újra váltási idő 25 év) 10.000,-Ft.

5. Kétszemélyes sírbolt (újra váltási idő 60 év) 40.000,-Ft.

6. Négyszemélyes sírbolt (újra váltási idő 60 év) 60.000,-Ft.

7. Urnahely a ravatalozó falában (60 év) 200.000- Ft.

2. melléklet a 11/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelethez

A temetési helyek újra váltási díjai
Temetési hely jellege Újra váltás díja

1. Egyszemélyes felnőtt sírhely (újra váltási idő 25 év) 10.000,-Ft.

Rátemetés esetén 5.000,-Ft.

2. Kétszemélyes felnőtt sírhely (újra váltási idő 25 év) 20.000,-Ft.

3. Gyermek sírhely (újra váltási idő 25 év) 5.000,-Ft.

4. Négyszemélyes urnasírhely (újra váltási idő 25 év) 10.000,-Ft.

5. Kétszemélyes sírbolt (újra váltási idő 60 év) 40.000,-Ft.

6. Négyszemélyes sírbolt (újra váltási idő 60 év) 60.000,-Ft. 7. Urnahely a ravatalozó falában (60 év) 200.000- Ft.

3. melléklet a 11/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelethez

A temetőfenntartási hozzájárulás és a temetőbe való behajtás díja

A kötelezett megnevezése

A díj fajtája

A díj mértéke

1.

A temetőben vállalkozásszerűen munkát végző személyek (a temetkezési szolgáltatók kivételével)

Temetőfenntartási hozzájárulás

3.000,- Ft/nap

2.

A temetőben vállalkozásszerűen munkát végző személyek, temetkezési szolgáltatók

Behajtási díj

1.000,- Ft/nap