Szenyér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014 (VI.24-) önkormányzati rendelete

Szenyér Község Önkormányzata Képviselő- testületének 7 /2014( VI.24. ) számú önkormányzati rendelete 2/2013 (III.29.)számú a köztisztaság fenntartásáról, a települési szilárd hulladék kezeléséről,a hulladékok szelektív gyűjtéséről és ártalommentes elhelyezéséről szóló rendelete módosítására

Hatályos: 2014. 07. 01- 2014. 07. 01

Szenyér Község Önkormányzata Képviselő- testületének    7 /2014( VI.24. ) számú  önkormányzati rendelete 2/2013 (III.29.)számú  a köztisztaság fenntartásáról, a települési szilárd  hulladék kezeléséről,a hulladékok szelektív gyűjtéséről és ártalommentes elhelyezéséről szóló rendelete módosítására


Szenyér Község Önkormányzata Képviselő- testülete az Alaptörvény 32. cikke (1) bekezdés b.) pontja valamint  a hulladékokról szóló 2012. évi CLXXXV. tv 35.§-a és 88.§ (4) bekezdése felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:



1. §.

A 2/2013 (III.29.)számú  a köztisztaság fenntartásáról, a települési szilárd  hulladék kezeléséről,a hulladékok szelektív gyűjtéséről és ártalommentes elhelyezéséről szóló rendelete (továbbiakban : R ) 4.§ (1)   bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: 

 Szenyér Község közigazgatási területén a települési hulladék szervezett összegyűjtését és ártalommentes elhelyezését, helyi kötelező közszolgáltatás útján, pályázati eljárás során kiválasztott Viridis –Pannonia Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. végzi.

2.§

A R. 12 .§(6) bekezdése helyébe  a következő rendelkezés lép :

 Klorid tartalmú vegyszert  a zöldterületeken és azok környezetében nem szabad használni.

3. §


(1)       A R. 21.§ (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép :

 Az ingatlantulajdonos a gyűjtőedényzetet az ingatlanon köteles tárolni, azt a közterületre csak a gyűjtést megelőző napon 18.00 óra után helyezheti ki, és azt a gyűjtés napján köteles a közterületről bevinni. A közszolgáltató hulladékgyűjtő edények ürítését a szállítási napokon reggel hat és este húsz óra között végzi. Az ürítés, a szállítás és a gyűjtés napját a közszolgáltató állapítja meg. A gyűjtőedényt a szállítás napját megelőző nap tizennyolc órától lehet kihelyezni a közterületre reggel hat óráig. A tulajdonos kötelezettsége a hulladék elszállításának napján az elszállítást követően az edényzet tárolási helyre történő visszahelyezése. Ha az ingatlan bejárata mellett úttest  vagy más megközelítési lehetőség nincs, a közszolgáltató az ingatlan bejáratához  legközelebb eső úttesten veszi át a hulladékit.

(2)A R. 21.§-a következő  (7.) bekezdéssel egészül ki :

A közszolgáltató megtagadhatja a hulladék begyűjtését, ha szemrevételezéssel azt állapítja  meg, hogy a gyűjtőedényben , vagy műanyag zsákban olyan  folyékony , mérgező, robbanó, vagy egyéb veszélyes anyag, tárgy van, mely a szállító munkások testi épségét, életét veszélyezteti, vagy a szállítójármű műszaki berendezéseit megrongálhatja, továbbá annak tartalma  betömörített vagy befagyott,  illetve nem minősül települési szilárd hulladéknak, azzal együtt nem gyűjthető és nem szállítható.

(3)       A R. 21.§-a a következő (8.)bekezdéssel egészül ki:  

A közszolgáltató megtagadhatja a hulladék begyűjtését és elszállítását akkor is, ha a  hulladék nem szabványos gyűjtőedényben ,vagy nem a szolgáltató emblémájával ellátott térítés ellenében biztosított  zsákban , illetve nem az e rendeletben meghatározott  helyen és időben kerül átadásra.

4. §


A R. 1 melléklete helyébe jelen rendelet 1. számú melléklete lép.

5.§

E rendelet kihirdetését követően 2014.  július 1 napján lép hatályba.


Szenyér, 2014. június 19.



 Bogdán Imre                                                                         Hoffmanné dr. Németh Ildikó

polgármester                                                                                             jegyző










1. számú melléklet

                               



A szabványos tároló edényzet



Típus edényzet: a korszerű pormentes gyűjtés járműveihez kifejlesztett speciális, szabványosított  tárolóedények,  melyek térfogatuk és anyaguk szerint különböző gyűjtési  igények kielégítésére alkalmasak.


Használható típusok a lakosság körében:      Gazdálkodó szervezetek, intézmények körében:

60 literes                                                       

                                                                          120 literes

                                                                                      240 literes

120 literes                                                         360 literes

                                                                         770 literes

                                                                                         1100 literes